Πρόκειται για μία από τις γνωστότερες και άλλοτε πρωτοποριακές περιοχές του Λονδίνου, για πάντα συνυφασμένο με τα mods νιάτα της δεκαετίας του ’60, τις μίνι φούστες της Mary Quant και μια δεκαετία αργότερα, με τους επαναστάτες punk και την αντισυμβατική μόδα της Vivienne Westwood. Οι εποχές αυτές έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί, το Chelsea όμως παραμένει πάντα στο επίκεντρο της Λονδρέζικης ζωής με μοντέρνες γκαλερί που παρουσιάζουν την αιχμή του δόρατος της μοντέρνας τέχνης, κομψές μπουτίκ, διακριτικά πολυτελή ξενοδοχεία, εξαιρετικά εστιατόρια, μοδάτες gastropub και βέβαια ιστορικά αξιοθέατα και ανάλογους θεσμούς.
Ένας από αυτούς, σταθερός στο ετήσιο ανοιξιάτικο ραντεβού του με τους λάτρεις της ανθοκομίας και της κηπουρικής, τους φυσιολάτρεις, ακόμη και με τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, είναι το Chelsea Flower Show που φέτος ανοίγει για το κοινό στις 24 Μαϊου. Για 5 μέρες, το σημαντικότερο αξιοθέατο της περιοχής, το Chelsea Royal Hospital μεταμορφώνεται με θεαματικά εκθέματα φυτοκομίας, καινοτόμα σχέδια κήπων και χιλιάδες πολύχρωμα λουλούδια που θαμπώνουν τους 150.000 επισκέπτες.
Πρόκειται για ένα γεγονός με κύρος και γόητρο ανάλογο της Εβδομάδας Μόδας του Λονδίνου, στο οποίο αναγνωρισμένοι σχεδιαστές πράσινων χώρων, κηπουροί και ανθοκόμοι συναντιούνται και συνεργάζονται για να παρουσιάσουν νεωτεριστικές ιδέες και εμπνευσμένες προτάσεις ανθοστόλιστων κήπων. Το κοινό που επισκέπτεται την έκθεση μπορεί να περιηγηθεί ανάμεσα σε φαντασμαγορικούς κήπους, να μάθει για σπάνια λουλούδια και φυτά, να ενημερωθεί για τις τάσεις της κηπουρικής, να ψωνίσει σχετικά εργαλεία και καλλωπιστικά είδη, ή να πάρει μέρος σε δημιουργικές ανθοκομικές δραστηριότητες.
Τα δεδομένα είναι εντυπωσιακά: Οι θεματικοί κήποι πρέπει να στηθούν μέσα σε 19 μέρες και μετά την έκθεση να επιστρέψει ο χώρος στην αρχική του μορφή μέσα σε μόλις 5 μέρες, ενώ για την προετοιμασία της έκθεσης μεταφέρονται συνολικά 2.000 τόνοι χώματος.
Το επίκεντρο είναι το Great Pavilion, που χαρακτηρίζεται ως το “διαμάντι στο στέμμα του show”, καταλαμβάνοντας έκταση 12.000τ.μ., κάτι ανάλογο 3.230 μέσων βρετανικών κήπων. Εδώ θα δείτε καλλιεργητές απ΄όλο τον κόσμο να επιδεικνύουν περήφανα φυτά, βολβούς και πανέμορφα άνθη.
Ο δημοφιλής θεσμός που φέτος γιορτάζει 160 χρόνια, ξεκίνησε το 1862 με την ονομασία Great Spring Show καταλαμβάνοντας ένα τμήμα των κήπων του Kensington. Μετά από μια περίοδο διεξαγωγής στους Temple Gardens στις όχθες του Τάμεση, βρήκε τελικά από το 1913 σταθερή έδρα στους Renelagh Gardens του θεαματικού κτηρίου του Sir Christopher Wren στο Chelsea.
Διοργανωτής σε όλη την ιστορία της έκθεσης είναι η Royal Horticultural Society, το Βασιλικό Σωματείο Κηπουρικής, ο κορυφαίος φιλανθρωπικός κηπευτικός σύλλογος της Βρετανίας, που έχει στόχο να εμπνεύσει, να πληροφορήσει μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, να εμπλέξει τις τοπικές κοινότητες και εν τέλει να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων μέσω της φύτευσης και της καλλιέργειας όλων των ειδών των φυτών. Όλες οι δράσεις έχουν απώτερο σκοπό να ωφεληθούν οι μελλοντικές γενιές από ένα καλύτερο, πιο βιώσιμο περιβάλλον.
Παίρνοντας αυτό τον ρόλο πολύ σοβαρά και επιχειρώντας να προσελκύσει κοινό όλων των ηλικιών και απ΄όλο τον κόσμο, η θεματική κάθε χρόνο διαφοροποιείται, περιλαμβάνοντας ευφάνταστες και πρωτοποριακές προτάσεις. Για τη φετινή έκθεση το θέμα είναι «Άγρια φύση και παρθένο φυσικό περιβάλλον», δημιουργώντας ανεπιτήδευτα σχέδια κήπων και χώρους πρασίνου που ξεχειλίζουν γηγενή είδη. Ο επισκέπτης θα περιπλανηθεί σε ένα παραδεισένιο περιβάλλον, φιλικό προς τα άγρια είδη φυτών, με λιβάδια από αγριολούλουδα, σειρές από ανθισμένους θάμνους και πλούσια δασική χλωρίδα. Ταυτόχρονα και με ενεργή συμμετοχή, θα ενημερώνεται για τα οικολογικά οφέλη της καλλιέργειας γηγενών φυτών και για το πώς η άγρια φύση προάγει τη βιοποικιλότητα. Μοναδική ιδέα και ο πρωτοεμφανιζόμενος «Κήπος του Μυαλού», ένα γαλήνιο και ήρεμο φυσικό περιβάλλον, όπου οι επισκέπτες να ενθαρρύνονται να έρθουν κοντά μέσω της φύσης.
Και όλα αυτά τα συναρπαστικά δρώμενα, αυτή η εντελώς φυσική «τεχνητή όαση» θα λαμβάνει χώρα στο κέντρο μιας τόσο πολύβουης και πυκνοκατοικημένης πόλης σαν το Λονδίνο, και μάλιστα σ΄ένα τόσο ζωντανό και πολυσύχναστο κομμάτι της σαν το Chelsea. Ένα τμήμα της πόλης που με αφορμή την ανθοκομική έκθεση αξίζει σίγουρα να ανακαλύψετε, περπατώντας στις φαρδιές λεωφόρους και τα ήρεμα, δεντρόφυτα δρομάκια του, κάνοντας τα ψώνια σας στα εκλεκτά του καταστήματα κι ένα διάλειμμα από τις αίθουσες τέχνης στα μοδάτα στέκια του. Κορυφαίο αξιοθέατο στο Chelsea είναι ο ίδιος ο χώρος διεξαγωγής της έκθεσης, το Βασιλικό Νοσοκομείο του Τσέλσι, ένα από τα αριστουργήματα του σπουδαίου αρχιτέκτονα του Καθεδρικού Ναού του Αγ. Παύλου, Sir Christopher Wren.
Το κομψό κτήριο από κόκκινο τούβλο, με τις δύο πλαϊνές, συμμετρικές του πλευρές να πλαισιώνουν την κεντρική πτέρυγα, ιδρύθηκε ως οίκος ευγηρίας και από το 1682 στεγάζει τους απόμαχους στρατιωτικούς και βετεράνους του βρετανικού στρατού. Εδώ και σχεδόν 350 χρόνια, πρώην βρετανοί αξιωματούχοι με τις χαρακτηριστικές κόκκινες στολές ζουν στους χώρους του και κατά την 90λεπτη οργανωμένη επίσκεψή σας θα γίνουν οι ξεναγοί που θα σας οδηγήσουν στις θεαματικές αίθουσες, διηγούμενοι παράλληλα κατορθώματα κι ενδιαφέρουσες ιστορίες απ΄το μακρινό ή πιο κοντινό παρελθόν. Θα σας εξηγήσουν πώς η εντυπωσιακή Μεγάλη Αίθουσα του Wren έχει μείνει απαράλλαχτη από τη δημιουργία του κτηρίου, διατηρώντας τη μεγαλοπρέπεια που της δίνει η δρύινη επένδυση και τα πορτρέτα των βρετανών μοναρχών. Τα Κρατικά Διαμερίσματα εδώ και αιώνες υποδέχονται τους εκλεκτούς καλεσμένους των επίσημων βασιλικών εκδηλώσεων στους δύο χώρους με τις περίτεχνα διακοσμημένες οροφές και τα έργα κορυφαίων ζωγράφων όπως ο Van Dyke. Από εδώ θα απολαύσετε και τη θέα στη μεγαλύτερη αυλή, την κεντρική Figure Court, πριν συνεχίσετε για το Παρεκκλήσι του Wren, που αποτελεί ένα σπάνιο δείγμα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής. Και βέβαια, τους μαγευτικούς κήπους Renelagh Gardens που αγγίζουν τις όχθες του Τάμεση, θα τους επισκεφθείτε στα πλαίσια της ανθοκομικής έκθεσης.
Λίγα χρόνια μετά την ίδρυση του Βασιλικού Νοσοκομείου, ο βασιλιάς Κάρολος Β΄ συνέδεσε για άλλη μια φορά το όνομά του με το Chelsea, καθώς το 1894 διανοίχθηκε η θεαματική λεωφόρος King’s Road ως ιδιωτικός και ασφαλής δρόμος για τα μέλη της βασιλικής αυλής που θα ταξίδευαν μεταξύ των παλατιών St James’ και Hampton Court. Για πάνω από ένα αιώνα ο δρόμος που διατρέχει όλη την περιοχή παράλληλα με τον Τάμεση, ήταν προσβάσιμος μόνο στους μονάρχες, τους αυλικούς και τους αριστοκράτες της εποχής, γεγονός όμως που προσέδωσε στην περιοχή ένα χαρακτήρα εκλεκτικό κι αριστοκρατικό, που σε πολύ μεγάλο βαθμό διατηρείται έως σήμερα. Από τη δεκαετία του ’60 που ολόκληρος ο πλανήτης χόρευε στους ρυθμούς του swinging London, η King’s Road, η μουσική και η μόδα πάνε χέρι-χέρι. Εδώ η σχεδιάστρια Mary Quant λάνσαρε στη μπουτίκ της τη μίνι φούστα, φέρνοντας επανάσταση στη γυναικεία μόδα.
Εδώ σύχναζαν οι θαυμαστές των Beatles και των Rolling Stones, ενώ στο νο 484 οι Led Zeppelin ίδρυσαν τη δική τους δισκογραφική εταιρία. Λίγα χρόνια αργότερα οι punks καταλάμβαναν τον ίδιο δρόμο, με τη μπουτίκ της Vivienne Westwood να γίνεται το στέκι τους και τις ανατρεπτικές προτάσεις της να υιοθετούνται ως η απόλυτη τάση της μόδας. Η μπουτίκ της Westwood παραμένει και παρότι οι εποχές έχουν αλλάξει, η King’s Road συνεχίζει να είναι αγαπημένος προορισμός για ατελείωτο shopping. Εδώ θα βρείτε μοναδικά είδη σπιτιού και έπιπλα εξαιρετικού σχεδιασμού, όπως αυτά του William Yoeward και του India Jane, πολυκαταστήματα όπως το Peter Jones, άφθονα καταστήματα αντικών και γκαλερί τέχνης με έργα καταξιωμένων και ανερχόμενων ταλέντων, όπως η Clarendon Fine Art, ιστορικά βιβλιοπωλεία όπως το John Sandoe Books και φυσικά ατελείωτη μόδα, από τα ευφάνταστα αξεσουάρ του Ad Hoc ως τα μοναδικά κομμάτια του Salt Boutique.
Εξαιρετικές και οι επιλογές για ένα γευστικό διάλλειμα ή ένα απολαυστικό γεύμα. Για ένα γρήγορο πρωινό καφέ και κάποιο φρεσκότατο γλυκό, επιλέξτε τα Gail’s και Paul Bakery, όπου μπορείτε να καθίσετε ή να πάρετε τα καταπληκτικά τους κέικ και κρουασάν στο χέρι, ενώ για απογευματινό τσάι κατευθυνθείτε στο πάντα εξαιρετικό Bluebird, στο κλασσικό Caffe Concerto, ή στο ευφάνταστο γλυκό σύμπαν των Peggy Porschen και Maitre Choux. Ο ναός της βάφλας ονομάζεται My Old Dutch και σερβίρει αυθεντικές δανέζικες βάφλες σε λαχταριστούς συνδυασμούς, ενώ οι λάτρεις της σοκολάτας θυμηθείτε οπωσδήποτε το όνομα Knoops και σπεύστε να δοκιμάσετε το αποκλειστικά σοκολατένιο μενού από 22 είδη σοκολάτας σε κρύο ή ζεστό ρόφημα ή ως milkshake. Η σοφιστικέ πολυτέλεια του The Ivy παραμένει αξεπέραστη για δείπνο ή ποτό στους πανέμορφους, πλούσια διακοσμημένους χώρους του ή στον υπέροχο κήπο, ενώ θεαματική νέα άφιξη αποτελεί το The Ivy Asia που επικεντρώνεται στην ασιατική κουζίνα με αντίστοιχου concept προτάσεις για εξωτικά cocktails. Από τις εξαιρετικές pub και gastropub της περιοχής, κορυφαία επιλογή αποτελεί το The Cadogan Arms για τις προσεκτικά επιλεγμένες ετικέτες μπύρας και τα άψογα κλασσικά βρετανικά πιάτα – δοκιμάστε οπωσδήποτε το Sunday roast – που σερβίρει σ΄ένα μοναδικό χώρο με ξύλινη επένδυση και βελούδινα καθίσματα.
Οι φιλότεχνοι θα πρέπει να περιλάβουν στη λίστα τους και μια στάση στην Saatchi Gallery, μία από τις σημαντικότερες και διεθνώς καταξιωμένες γκαλερί σύγχρονης τέχνης. Το κομψό κτήριο που καταλαμβάνει τη μία πλευρά της πλατείας Duke of York’s HQ, από το 1985 που εγκαινιάστηκε παρουσιάζει έργα καταξιωμένων καλλιτεχνών, δίνει βήμα σε νεοεμφανιζόμενα ταλέντα ή διοργανώνει θεματικές περιοδικές εκθέσεις με τη συμμετοχή διαφόρων καλλιτεχνών που παρουσιάζουν τη δική τους σύγχρονη προσέγγιση γύρω από το ίδιο θέμα.
Από εδώ μπορείτε να κατευθυνθείτε στην κομψή πλατεία Sloane Square που συνδέει το Chelsea με την αριστοκρατική Belgravia, ή αν έχετε χρόνο και διάθεση για ένα ακόμη αξιοθέατο και ειδικά αν ταξιδεύετε με παιδιά, κάντε μια επίσκεψη στο Εθνικό Μουσείο Στρατού – National Army Museum. Εδώ, εκτός από το να γνωρίσετε την ιστορία του βρετανικού στρατού, υπάρχουν πολλές διασκεδαστικές δραστηριότητες όπως το να φορέσετε την πασίγνωστη κόκκινη στολή με το μαύρο γούνινο καπέλο, ενώ τα παιδιά μπορούν να παρελάσουν σαν στρατιώτες ή να σχεδιάσουν τις κινήσεις μιας εικονικής μάχης.
Είτε επισκεφθείτε το μουσείο είτε όχι, μια παραποτάμια βόλτα ως την υπέροχη Albert Bridge είναι ο καλύτερος τρόπος να ολοκληρώσετε τη βόλτα σας στην περιοχή. Φέροντας το όνομα του πρίγκηπα Αλβέρτου που την εγκαινίασε το 1873, έχει την ιδιομορφία ότι συνδυάζει το στυλ της κρεμαστής με την καλωδιωτή γέφυρα. Το κομψό της σχέδιο από βαμμένο σε αχνό ροζ σίδερο, την κάνει να ξεχωρίζει ανάμεσα στις υπόλοιπες γέφυρες του Τάμεση, ενώ ο μοναδικός της φωτισμός από 4.000 λάμπες το βράδυ κάνει το σκηνικό πραγματικά μαγευτικό.
Με τόσα αξιοθέατα και ποικίλη ιστορία, το Chelsea παραμένει πάντα ένα κομμάτι του Λονδίνου που αξίζει να γνωρίσει και να εξερευνήσει κανείς. Κι ακόμη κι αν δεν καταφέρετε να εξασφαλίσετε ένα εισιτήριο για την ανθοκομική έκθεση, την περίοδο αυτή ολόκληρη η περιοχή εμπνέεται και ζει στους ρυθμούς της ανθοκομίας, με δεκάδες καταστήματα και ξενοδοχεία να ντύνονται με λουλούδια και τα περισσότερα εστιατόρια να δημιουργούν ανάλογα μενού.
Οι κεντρικές πλατείες , όπως η Sloane Square και η Duke of York Square, και οι κυριότεροι δρόμοι όπως η Sloane St και η King’s Road στολίζονται με πολύχρωμες ανθοσυνθέσεις και διοργανώνουν δωρεάν δρώμενα, κάνοντας το Chelsea ακόμη πιο ζωντανό, ακόμη πιο ελκυστικό για κάθε ταξιδιώτη.
Διαβάστε ακόμα:
Brick Lane: Mία ανατρεπτική αγορά που μοιάζει με γιορτή στο Λονδίνο