Όσοι ζουν στην Πάτρα γνωρίζουν καλά τον Ψαθόπυργο, ως έναν κοντινό προορισμό με μικρή μα ωραιότατη παραλία, που συνδυάζει θαυμάσια το βουνό και τη θάλασσα και μεταμορφώνεται σε τοπικό θέρετρο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Για τους υπόλοιπους, όμως, παραμένει ένα μάλλον άγνωστο μέρος, που περιμένει να «ανακαλυφθεί».
Ο Ψαθόπυργος είναι χωριό της Αχαΐας στα δυτικά όρια του Κορινθιακού κόλπου. Απέχει 18 χιλιόμετρα από το κέντρο της Πάτρας (περίπου 20 λεπτά με το αυτοκίνητο), με την οποία συνδέεται και μέσω ΚΤΕΛ. Από την Αθήνα η απόσταση είναι 198 χιλιόμετρα, που χάρη στον νέο δρόμο διανύεται εύκολα –θα χρειαστείτε 2 ώρες και 10 λεπτά για να φτάσετε εδώ. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 663 μόνιμους κατοίκους, ενώ θεωρείται και ως ο βορειότερος οικισμός της Πελοποννήσου.
Η θέση του σημερινού χωριού είναι γνωστή ήδη από τα αρχαία χρόνια, γιατί ο προστατευμένος από τους ισχυρούς ανέμους φυσικός λιμένας της αποτελούσε συχνό καταφύγιο για τα καΐκια, όταν επικρατούσε θαλασσοταραχή. Κατά τον Μεσαίωνα η τοποθεσία ονομαζόταν Πύργος και λόγω της στρατηγικής της θέσης έμελλε να παίξει συχνό ρόλο στις ιστορικές εξελίξεις: από εκεί πέρασε ο πρίγκηπας της Αχαΐας Γουλιέλμος Β΄ Βιλλεαρδουίνος για να βοηθήσει το Δεσποτάτο της Ηπείρου, εκεί έφτασαν οι Οθωμανοί το 1821 για να καταστείλουν τις επαναστατικές ενέργειες στο Αίγιο κι εκεί αποβιβάστηκε και ο Ιωάννης Καποδίστριας το 1829. Σημαντικά γεγονότα εκτυλίχθηκαν όμως και κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η γερμανική αεροπορία βομβάρδισε επανειλημμένως την ευρύτερη περιοχή.
Η ονομασία Ψαθόπυργος συναντιέται για πρώτη φορά κατά τον 17ο αιώνα και μάλλον οφείλεται στην παρουσία του φυτού ψαθί. Ως την Ελληνική Επανάσταση, πάντως, το μικρό χωριό που είχε ιδρυθεί εκεί έστεκε εγκαταλελειμμένο –μόνο το λιμάνι παρέμενε σε χρήση. Ο σύγχρονος οικισμός ιδρύθηκε το 1866 (κρατώντας την παλιά ονομασία Ψαθόπυργος) και τονώθηκε πληθυσμιακά το 1899, όταν έφτασαν εκεί μετανάστες από τη Ζάχολη της Κορινθίας, οι οποίοι ήξεραν την περιοχή καθώς έρχονταν ως εκεί τα καλοκαίρια για την καλλιέργεια της προσοδοφόρας μαύρης σταφίδας.
Μετά την κατάρρευση του εμπορίου σταφίδας ο Ψαθόπυργος μεταμορφώθηκε σε ψαροχώρι, αν και διατηρήθηκαν και καλλιέργειες στην αγροτική περιοχή προς το βουνό (αυτήν που οι παλιότεροι γνώριζαν ως «Λαμπινού»). Αργότερα, όταν άνοιξε το εργοστάσιο αμίαντου προς το γειτονικό Δρέπανο πολλοί απασχολήθηκαν εκεί, ενώ τα τελευταία χρόνια έσοδα προκύπτουν και από την ανάδειξη του χωριού σε παραθεριστικό προορισμό των κατοίκων της Πάτρας.
Πού να μείνετε
Παρά την ανάδειξή του ως θερινού προορισμού, ο Ψαθόπυργος δεν διαθέτει καταλύματα κοντά στη διάσημη παραλία του. Κάτι βέβαια που αντανακλά το γεγονός ότι, λόγω κοντινής απόστασης, πολλοί Πατρινοί έρχονται ως εδώ απλά για ημερήσια εκδρομή ή προτιμούν να νοικιάσουν κάποιο από τα διαμερίσματα και τις εξοχικές κατοικίες που προσφέρονται στην περιοχή.
Ωστόσο, για όσους θα ήθελαν να περάσουν μερικές μέρες εδώ υπάρχουν επιλογές διαμονής, απλά είτε δεν εντοπίζονται στο παραλιακό μέτωπο, είτε βρίσκονται στο γειτονικό χωριό Κάτω Ροδινή –που συχνά εντάσσεται στον Ψαθόπυργο στις δημοφιλείς πλατφόρμες αναζήτησης καταλυμάτων. Αλλά, αν και πράγματι απαρτίζουν μια αυτοδιοικητική ενότητα, αποτελεί ξεχωριστό προορισμό στο δυτικό κομμάτι του Κορινθιακού, με τη δική του όμορφη παραλία. Χωρίς λοιπόν να χρειαστεί να βγείτε εκτός των ορίων του Ψαθόπυργου, το πιο κοντινό που θα βρείτε σε ξενοδοχείο είναι το «Two Olive Trees»: ένα συγκρότημα πολυτελών διαμερισμάτων με μοντέρνα αισθητική, σε απόσταση 11 λεπτών περπατήματος από τη θάλασσα.
Πού να κάτσετε για καφέ ή ποτό
Όπως και πολλά παραλιακά μέρη της χώρας μας, ο Ψαθόπυργος διαθέτει κάμποσα μαγαζιά που ανοίγουν ως καφέ και συνεχίζουν ως μπαρ κατά τις βραδινές ώρες, σερβίροντας παράλληλα και διάφορες επιλογές φαγητού.
Το «Aldebaran Live Simply» είναι αγαπητό στέκι για καφέ ή για ένα apple martini δίπλα στον Κορινθιακό, διακρίνεται όμως και για τις σαλάτες του, καθώς και για τις σπιτικές του λεμονάδες. Δημοφιλές καλοκαιρινό στέκι είναι επίσης το «Riki», πάνω ακριβώς στην παραλία του Ψαθόπυργου, το οποίο σερβίρει και ούζο και μεζεδάκια.
Στην άλλη άκρη του χωριού, στα όρια σχεδόν με την Κάτω Ροδινή, το beach bar «Molos» θεωρείται από τα καλύτερα μέρη για καφέ και ποτό, καθώς διαθέτει και τραπεζάκια κάτω από ελαιόδεντρα και λεύκες. Πολύ κοντά του βρίσκεται και το «Cayo», που είναι δημοφιλές τόσο για μπάνιο, όσο και για βραδινή έξοδο δίπλα στη θάλασσα.
Πού να φάτε
Στον Ψαθόπυργο θα βρείτε πληθώρα μαγαζιών που προσφέρουν φαγητό κάθε είδους, τα οποία δείχνουν σαν «παραταγμένα» στο παραλιακό μέτωπο. Πολλά από αυτά είναι καλά, καθώς το χωριό ωφελείται από τους επισκέπτες που το προτιμούν, οπότε η παρακάτω επιλογή είναι καθαρά ενδεικτική. Μάλιστα, αν αγαπάτε τα θαλασσινά, αξίζει να δοκιμάσετε τη γαρίδα που αλιεύεται στα εδώ νερά, όντας γνωστή ως «γαρίδα Ψαθόπυργου».
Στο «Ονειροδρόμιο» θα δείτε να συρρέουν αρκετοί Πατρινοί, ιδιαίτερα όταν ανοίγει ο καιρός. Σερβίρει ελληνική και μεσογειακή κουζίνα και βρίσκεται σε ένα πολύ όμορφο σημείο της παραλιακής οδού. Η ψαροταβέρνα «Βοριάς» προσφέρει τραπεζάκια πάνω στο κύμα και έχει καλό όνομα για τα θαλασσινά της, όπως και για διάφορα συνοδευτικά (π.χ. σκορδαλιά, ταραμοσαλάτα). Στον συνδυασμό καλού φαγητού και ωραίας θέας στον Κορινθιακό ποντάρει και το «Αγκίστρι», το οποίο επίσης δίνει έμφαση στα θαλασσινά.
Για όσους αγαπούν τα κρεατικά, πάλι, υπάρχει η χασαποταβέρνα «Το Κέντρο» (γνωστό και ως «Λάτσινος»), με τραπεζάκια κάτω από δέντρα δίπλα στη θάλασσα και ζουμερά ψητά. Συστήνεται να δοκιμάσετε κρεμμυδόπιτα –αν είναι διαθέσιμη– και κοντοσούβλι κοτόπουλο. Καλή επιλογή για μεζεδάκια, γαρίδα Ψαθόπυργου και κρύα μπύρα δίπλα στη θάλασσα είναι και το «Poseidon», ενώ στο «Μαγειρείο της Μαρίας» θα βρείτε νόστιμα μαγειρευτά.
Τι μπορείτε να κάνετε αν βρεθείτε στον Ψαθόπυργο
Όσοι έρχονται στον Ψαθόπυργο το κάνουν κυρίως για τα καθαρά νερά και τη γραφικότητα ενός χωριού που συνδυάζει ωραία τη θάλασσα και το βουνό. Με τον Κορινθιακό να βρέχει την παραλιακή ζώνη και τους κατάφυτους πρόποδες του όρους Ζήρεια να φτάνουν μέχρι τον όρμο του, φέρνει σε πολλούς μια αίσθηση νησιού –την οποία και επιτείνουν τα παράκτια ουζερί.
Λόγω αποστάσεων, επίσης, αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για να βρεθείτε εύκολα είτε στον γειτονικό οικισμό Κάτω Ροδινή, είτε στην Πάτρα, είτε στη Ναύπακτο (στην απέναντι αιτωλοακαρνανική ακτή). Ωστόσο δεν είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει τίποτα να δείτε στον Ψαθόπυργο, καθώς η περιοχή διαθέτει κι ένα δικό της αξιοθέατο, όχι ιδιαίτερα γνωστό: το επισκέψιμο ναυάγιο του ναρκαλιευτικού «Νέστος».
Καταδυθείτε στο επισκέψιμο ναυάγιο του ναρκαλιευτικού «Νέστος»
Το «Νέστος» ήταν από τα 4 βρετανικά αλιευτικά σκάφη που μετατράπηκαν σε ναρκαλιευτικά το 1938, στα πλαίσια της αμυντικής θωράκισης της χώρας μας ενόψει του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το πλοίο βυθίστηκε στα ανοιχτά του Ψαθόπυργου το 1941, σε ένα βάθος 24 με 48 μέτρα, κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών της γερμανικής αεροπορίας στην περιοχή.
Στις μέρες μας το ναυάγιο έχει μετατραπεί σε έναν τεχνητό ύφαλο γεμάτο θαλάσσια ζωή, καθώς εκεί καταφεύγουν ροφοί, μαγιάτικα, ακόμα και μεγάλες συναγρίδες. Συνδυαστικά δε με το γεγονός ότι είναι επισκέψιμο, επιτρέποντας εύκολες διεισδύσεις σε διάφορα τμήματά του, έχει καταστεί ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις των καταδύσεων (συστήνεται βέβαια να έχετε επίπεδο ADV και πάνω). Αν ξεκινήσετε από την πλώρη, δηλαδή, μπορείτε εύκολα να κάνετε μια βόλτα στα αμπάρια και στη γέφυρα, αλλά και να δείτε το πηδάλιο και τον ατμολέβητά του.
Διαβάστε ακόμα:
Σελιάνα: Πώς ένα παραμυθένιο χωριό πήγε από τον απαρφανισμό στην αναβίωση
Λίμνη Τσιβλού: Ένας υδάτινος παράδεισος που δημιουργήθηκε από μία καταστροφή
Η αβάσταχτη γοητεία του Πλανητέρου -Αιωνόβια πλατάνια και τρεχούμενα νερά σε ένα μυθικό σκηνικό