Στο άκουσμα του ονόματος της Κύπρου στο νου μας έρχονται κυρίως οι όμορφες παραλίες της και προσωπικά το υπέροχο φαγητό της, το χαλούμι, οι σεφταλιές και πολλά ακόμα. Το νησί όμως έχει να επιδείξει και άλλες ομορφιές όπως η εξαιρετική φύση της την οποία μπορείτε να ανακαλύψετε επιλέγοντας μια μικρή ή μεγαλύτερη πεζοπορία, παραθαλάσσια ή ορεινή.

36

Για να γνωρίσετε έναν τόπο καλά, να πείτε δηλαδή ότι τον ξέρετε, πρέπει να τον περπατήσετε, αυτός είναι ένας άγραφος κανόνας που έχει αποδειχθεί εδώ και άπειρα χρόνια. Μπορεί αρκετοί από εσάς να έχετε ζήσει τη νυχτερινή ζωή της Λεμεσού, να έχετε κολυμπήσει στις παραλίες της Λάρνακας, να έχετε δειπνήσει στα εστιατόρια της Λευκωσίας και να έχετε κοιμηθεί στα λουξ ξενοδοχεία της Πάφου αλλά πόσο καλά γνωρίζετε το νησί; Τα κρυμμένα μυστικά του, τη φύση του, τα βουνά του και τους ανθρώπους που ζουν σε αυτά; Για αυτό είμαστε εμείς εδώ, να σας προτείνουμε μερικά από τα πιο όμορφα πεζοπορικά μονοπάτια της Κύπρου, για κάθε τύπο πεζοπόρου, ώστε να γνωρίσετε το νησί λίγο καλύτερα.

Το νησί έχει εντυπωσιακή χλωρίδα, και έχει μέχρι σήμερα καταγράψει κοντά στα 2.000 διαφορετικά είδη φυτών, άλλα γηγενή και άλλα εξωτικά που έχουν με τα χρόνια εγκλιματιστεί καθώς και 142 ενδημικά, δηλαδή που τα συναντάμε μόνο στην Κύπρο. Το δέντρο που συναντάμε πιο συχνά από τις παράκτιες περιοχές μέχρι αυτές στα 1.400 μ. υψόμετρο είναι η τραχεία πεύκη, ενώ στο ανώτερο τμήμα του όρους Τροόδους κυριαρχεί η μαύρη πεύκη, δεν λείπουν όμως γενικότερα τα πλατάνια, οι κέδροι, οι σκλήθρες και οι δρύες. Η θέση της μεταξύ δύσης και ανατολής την καθιστά έναν από τους πιο σημαντικούς βιότοπους για τα αποδημητικά πουλιά ενώ το ήπιο κλίμα της την κάνει ιδανική για πεζοπορίες σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στις διαδρομές σας όμως δεν θα συναντήσετε μόνο άφθονο πράσινο, αλλά και βυζαντινές εκκλησίες που είναι Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ενετικά γεφύρια, ποτάμια, τεχνητές λίμνες και φράγματα, καταρράκτες και πολλά ακόμα.

Επαρχία Λευκωσίας

Μονοπάτι Φράκτης του Ξυλιάτου (1-1,5 ώρα)

Πρόκειται για ένα κυκλικό μονοπάτι, όχι πολύ μεγάλης δυσκολίας που ξεκινά από το φράγμα Ξυλιάτου και έχει μήκος 3,8 χλμ. Ουσιαστικά κινείστε περιμετρικά της λίμνης του φράγματος και μέσα σε δάσος πεύκης αναμεμειγμένο με σκλήθρες, μερσινιές κ.α. Στη μια άκρη του φράγματος υπάρχει και σημείο όπου μπορείτε να καθίσετε κάτω από τα δέντρα για πικ νικ, ενώ παραδίπλα υπάρχει τεχνητός καταρράκτης από την υπερχείλιση του φράγματος.

Μονοπάτι Κιόνια- Προφήτης Ηλίας (2,5 ώρες)


Μεγαλύτερης διάρκειας μονοπάτι είναι το γραμμικό «Κιόνια – Προφήτης Ηλίας» στο δάσος Μαχαιρά, τμήμα του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4. Η αφετηρία του είναι στον εκδρομικό χώρο Κιόνια, κοντά στη βρύση. Θα ακολουθήσετε μια διαδρομή μέσα σε δάσος πεύκων που προσφέρει εκπληκτική θέα στον κάμπο της Μεσαορίας, περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000. Το μονοπάτι καταλήγει στον εκδρομικό χώρο του Προφήτη Ηλία, περίπου 8 χλμ. από τον Λυθροδόντα και 6 χλμ. από την Μάνδρα του Καμπιού. Η διαδρομή είναι μέτριας δυσκολίας, αρκετά κατηφορική, ιδιαίτερα προς το τέλος και έχει μήκος περίπου 7 χλμ., στο σημείο εκκίνησης υπάρχει και οργανωμένος χώρος με ξύλινα τραπεζάκια. Πριν φτάσετε στην αφετηρία, λοξοδρομήστε προς την Ιερά Μονή Παναγίας Μαχαιρά, μια από τις 5 Σταυροπηγιακές Μονές της Κύπρου του 12ου αι.

Μονοπάτι Αγία Ειρήνη – Λημέρια (2,5 ώρες)


Άλλη μια όμορφη διαδρομή στη σκιά του όρους Τρόοδος είναι αυτή που ξεκινά από τον οικισμό της Αγίας Ειρήνης και καταλήγει στα Λημέρια. Το μονοπάτι μήκους 5 χλμ. περνά μέσα από όμορφο δάσος πεύκης και έχει εξαιρετική θέα προς τον Κόλπο της Μόρφου, είναι αρκετά ανηφορικό αλλά καθαρό μονοπάτι. Στο Σελλάδι της Στραορουδκιάς ενώνεται με το μονοπάτι Κούρδαλι – Λημέρια και για 2 χλμ. έχουν κοινή πορεία. Στη διαδρομή θα συναντήσετε κρησφύγετα που χρησιμοποιούσαν οι αντάρτες του απελευθερωτικού αγώνα 1955-1959.

Μονοπάτι Ασίνου – Άγιος Θεόδωρος (1,5 – 2 ώρες)


Η διαδρομή ξεκινά από την εκκλησία της Παναγίας Ασίνου ή Φορβιώτισσας, όπως είναι επίσης γνωστή, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Χρονολογείται στις αρχές του 12ου αι. και στο εσωτερικό της σώζονται τοιχογραφίες της ίδιας χρονολογίας που χαρακτηρίζονται από τις νέες τάσεις της κομνήνειας τέχνης, η στέγη της είναι καλυμμένη με πλάκες από το βουνό Τρόοδος. Το μονοπάτι – μέτριας δυσκολίας – καταλήγει μετά από 5,5 περίπου χιλιόμετρα στο χωριό Άγιος Θεόδωρος της Σολέας, διασχίζοντας μια υπέροχη δασώδη έκταση. Η θέα στη διάρκεια της διαδρομής προς τον κόλπο του Μόρφου είναι μαγευτική.

Μονοπάτι Παναγία του Άρακα – Σταυρός του Αγιασμάτι (3 ώρες)


Πρόκειται για ένα σχετικά μεγάλο μονοπάτι περίπου 8 χλμ. που ξεκινά από την Παναγία του Άρακα στα Λαγουδερά. Πριν ξεκινήσετε αξίζει μια επίσκεψη στην εκκλησία του Άρακα που χτίστηκε στο δεύτερο μισό του 12ου αι. Ανήκει στις μονόκλιτες με τρούλο και η στέγη της εξωτερικά σχηματίζει σταυρό ενώ είναι καλυμμένη με πλάκες. Το εσωτερικό της διαθέτει εξαιρετικές τοιχογραφίες του νεοκλασικού ρυθμού της Βυζαντινής τέχνης επίσης του 12ου αι. και αποτελεί και αυτή Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Το μονοπάτι καταλήγει στον ιερό ναό Σταυρός του Αγιασμάτι του 1494 ο οποίος διαθέτει επίσης υπέροχες τοιχογραφίες και είναι και αυτός μνημείο της UNESCO. Στη διαδρομή θα περάσετε μέσα από πυκνό δάσος τραχείας πεύκης, αμπελώνες, αμυγδαλιές και παλιές ξερολιθιές ενώ θα θαυμάσετε την εξαιρετική θέα στα Κιόνια, στην πεδιάδα της Μόρφου, στον Όλυμπο και τη Μαδαρή.

Επαρχία Λεμεσού

Μονοπάτι της φύσης «Ενετικά γεφύρια» (6 ώρες)


Το μονοπάτι συνολικού μήκους 17 χλμ. ξεκινάει από το χωριό Καμινάρια και περνά από τα πέτρινα ενετικά γεφύρια της Ελιάς, του Τζιελεφού και του Ρούδια και καταλήγει στο χωριό Βρέτσια, μπορείτε όμως να κάνετε τη διαδρομή και αντίστροφα. Τα γεφύρια που στον μεσαίωνα συνέδεαν την ορεινή Λεμεσό με την κοιλάδα του Διάριζου είναι κρυμμένα μέσα σε πυκνή βλάστηση και αποτελούν ιδανικά σημεία για να ξαποστάσετε. Η θέα σε όλο το μήκος της διαδρομής είναι πανοραμική. Το μονοπάτι περνά μέσα από δάσος τραχείας πεύκης αλλά και μέσα από οργιώδη βλάστηση με καρυδιές, πλατάνια, κισσούς και αρωματικά φυτά και κινείται πλάι στο ποτάμι. Θα περάσετε από το φράγμα της Αρμίνου, από τον εκδρομικό χώρο της Πέρα Βάσας και από το Σπήλαιο του Σαουρή.

Μονοπάτι Καληδόνια (1,5 ώρα)


Οι Πλάτρες υπήρξαν το πρώτο τουριστικό θέρετρο της Κύπρου το οποίο επισκέπτονταν η εγχώρια και ευρωπαϊκή ελίτ της εποχής και όχι άδικα καθώς είναι μια από τις ομορφότερες περιοχές του Τρόοδος. Εδώ υπάρχει ένα μικρό μονοπάτι μόλις 3 χλμ. που ξεκινά κοντά από την Πλατεία Τροόδους Πλατρών σε υψόμετρο 1.720 μ. και κινείται μέσα από πυκνό δάσος πεύκου κατά μήκος του Κρύου Ποταμού που έχει μόνιμα τρεχούμενο νερό. Στην πορεία σας θα περάσετε από τον Καταρράκτη των Καληδονιών – αν είναι καλοκαίρι τολμήστε και μια βουτιά – και θα καταλήξετε στο Ψηλό Δεντρό (Πούζιαρης). Η διαδρομή είναι εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους, ενώ τμήμα της διαδρομής, από την αφετηρία μέχρι τον καταρράκτη είναι μέρος του μονοπατιού Ε4. Επιλέξτε να φτάσετε στην αφετηρία από τον παλιό δρόμο Τρόοδους – Πλατρών όπου μπορείτε να θαυμάσετε το όμορφο πέτρινο αρχοντικό της θερινής Προεδρικής Κατοικίας. Αν πάλι θέλετε κάτι ακόμα πιο χαλαρό μπορείτε να περπατήσετε την οδό Σπύρου Κυπριανού που είναι γεμάτη από αρχοντικά παλιών εποχών με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που συνδυάζει στοιχεία Γερμανικά, Δανέζικα, αγγλικής υπαίθρου και των Άλπεων, ο δρόμος τέμνεται από μικρά πλακόστρωτα μονοπάτια που μπαίνουν μέσα στο πευκοδάσος και μπορείτε εύκολα να τα περπατήσετε.

Μονοπάτι Κυπαρισσιά – Υδατοφράκτης Γερμασόγειας (α. 1,5 ώρα β. 3 – 3,5 ώρες)


Ένα επίσης όμορφο μονοπάτι που βρίσκεται πάνω από τη Λεμεσό είναι το « Κορυφή Κυπαρισσιά- Υδατοφράκτης Γερμασόγειας». Εδώ έχετε δυο επιλογές να κάνετε τη σύντομη γραμμική διαδρομή μέχρι το φράγμα ή τη μεγαλύτερη κυκλική και να καταλήξετε πάλι στην αφετηρία. Η διαδρομή περνά μέσα από το δάσος Κυπαρισσιάς με υπέροχες συστάδες κυπαρισσιών περιοχή που είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000 και κινείται για λίγο πλάι στον ομώνυμο ποταμό. Η θέα σε όλη τη διαδρομή προς το φράγμα, την πόλη της Λεμεσού αλλά και τη θάλασσα είναι συγκλονιστική. Η αρχή του μονοπατιού είναι αρκετά κατηφορική και θέλει προσοχή.

Περιοχή Λάρνακας και Ελεύθερης Αμμόχωστου

Μονοπάτι Κάβος (45 λεπτά)


Το μονοπάτι Κάβος κοντά στην Αγία Νάπα είναι ένα κυκλικό σύντομο μονοπάτι που βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Κάβο Γκρέκο, το οποίο είναι και αυτό ενταγμένο στο δίκτυο NATURA 2000. Αρχικά η διαδρομή περνά από ένα μικρό πευκόδασος ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της χαρακτηρίζεται από χαμηλή θαμνώδη βλάστηση. Η θέα στη θάλασσα από πολλά σημεία της διαδρομής είναι υπέροχη ενώ εάν είστε φαν της αναρρίχησης τα βράχια στη νότια πλευρά του λόφου είναι ιδανικά για σκαρφάλωμα. Το μονοπάτι συνδέεται με το μονοπάτι «Θαλασσινές Σπηλιές – Άγιοι Ανάργυροι».

Μονοπάτι Άγιοι Ανάργυροι – Θαλασσινές Σπηλιές (1,5 ώρα)


Το μονοπάτι εδώ είναι εύκολο και μικρό, περίπου 4 χλμ., και ξεκινά από το μικρό εκκλησάκι των Αγίων Ανάργυρων κοντά στο Κάβο Γκρέκο. Ακολουθώντας μια διαδρομή κατά μήκος της βραχώδους ακτής θα φτάσετε στις Θαλασσινές Σπηλιές, περνώντας από το φυσικό γεφύρι «Καμάρα του Κόρακα» μισό χιλιόμετρο από τους Αγ. Αναργύρους και κάτω από τον Κάβο. Η θέα στη θάλασσα είναι εξαιρετική καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Το μονοπάτι μπορεί να συνδυαστεί με το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4.

Μονοπάτι Κόννοι – Σπηλιά του Κύκλωπα (45 λεπτά)


Από την άλλη πλευρά των Αγίων Ανάργυρων βρίσκεται η εντυπωσιακή σπηλιά του Κύκλωπα. Μπορείτε να ξεκινήσετε την πεζοπορία από το εκκλησάκι αλλά αν σας φαίνεται μεγάλη η διαδρομή τότε φτάστε οδικώς στους Κόννους και πάρτε το μονοπάτι από εκεί (2,5 χλμ, κυκλικό). Η διαδρομή είναι εύκολη και πάει κατά μήκος της ακτής, επιστρέφοντας από άλλη παράλληλη διαδρομή. Μπορεί να μην διαθέτει εντυπωσιακή φύση, αλλά έχει άπλετη θέα στη Μεσόγειο. Η σπηλιά έχει έκταση περίπου 100 τ.μ. και διαθέτει δυο εισόδους, σύμφωνα με τη μυθολογία εδώ βρήκε καταφύγιο μια οικογένεια Κυκλώπων που ναυάγησε στο νησί κατά τη διάρκεια θαλασσοταραχής.

Επαρχία Πάφου

Μονοπάτι Φαράγγι του Άβακα (2 ώρες)


Στην άλλη άκρη του νησιού τώρα, στην επαρχία της Πάφου το γραμμικό μονοπάτι Φαράγγι του Άβακα είναι από τα πιο όμορφα. Βρίσκεται στο ομώνυμο φαράγγι, εντός του δάσους της Πέγειας, ενώ το τέρμα της διαδρομής βρίσκεται μέσα στο φαράγγι. Η διαδρομή ακολουθεί την πορεία του ποταμού Αυγά που έδωσε το όνομά του στο φαράγγι και εντάσσεται επίσης στο δίκτυο NATURA 2000. Ψηλά ασβεστολιθικά βράχια, τρεχούμενο νερό και εκπληκτική φύση είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της διαδρομής που αξίζει τον κόπο να κάνετε.

Μονοπάτι Αφροδίτη (3 – 4 ώρες)


Ένα από τα πιο όμορφα μονοπάτια της περιοχής της Πάφου είναι αυτό της «Αφροδίτης» που ξεκινά από τα Λουτρά της Αφροδίτης, μεταξύ του Ακρωτηρίου Αρναούτη και της Πόλης Χρυσοχούς και καταλήγει στο ίδιο σημείο αφού περάσει από την κορυφή του Ακαμά. Είναι μέτριας δυσκολίας και έχει μήκος περίπου 7,5 χλμ. Τα λουτρά αποτελούνται από μια πηγή σε μια μικρή σπηλιά και μια μικρή λίμνη μπροστά, όπου σύμφωνα με τον μύθο εκεί λουζόταν η θεά Αφροδίτη, ενώ επίσης ήταν το σημείο που συναντούσε τον αγαπημένο της Άδωνη. Στη διαδρομή θα συναντήσετε τα ερείπια του Πύργου της Ρήγαινας που ανήκουν σε μοναστήρι του 11ου με 12ου αι. ενώ πολύ κοντά στο μοναστήρι υπάρχει και μια δρυς ηλικίας περίπου μισής χιλιετίας. Η πορεία σας θα είναι κυρίως μέσα σε δάσος τραχείας πεύκης κατά τη διάρκεια της οποίας θα έχετε σε πολλά σημεία την ευκαιρία να θαυμάσετε τη θέα προς τη θάλασσα.

Διαβάστε ακόμα:

Πεζοπορία στα μονοπάτια της Ζήρειας

Πεζοπορία στη Στενή Ευβοίας – Τα μονοπάτια και το αισθητικό δάσος

Tα μονοπάτια του Ζαγορίου -Περιήγηση ανάμεσα σε καταπράσινα δάση και αλπικές λίμνες