Έχοντας συμπληρώσει τρεις επιτυχημένες σεζόν της «Εκπομπής με το Τροχόσπιτο» στο κανάλι του στο Youtube, ο Γιώργος Βαγιάτας είναι ο πλέον κατάλληλος για να μας προτείνει όμορφες διαδρομές με τροχόσπιτο εντός και εκτός Ελλάδας αλλά και να μας εξηγήσει τι πρέπει να έχουμε στο νου μας πριν πάρουμε την απόφαση για ένα τέτοιου είδους road trip.
Ποιες χώρες είναι πιο φιλικές για διακοπές με τροχόσπιτο;
Γ.Β.: Υπάρχουν κάποιες χώρες στην Ευρώπη που έχουν φουλ νοοτροπία τροχόσπιτου, όπως είναι η Γερμανία, οι Σκανδιναβικές χώρες, η Ιταλία και η Γαλλία. Σε αυτές, υπάρχει μια μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας, πράγμα πολύ σημαντικό ιδίως όταν είναι η πρώτη φορά που ταξιδεύετε με τροχόσπιτο. Πολλοί, σταθμεύουν εκεί όπου υπάρχουν άλλα τροχόσπιτα για να νιώθουν ότι βρίσκονται σε μια κοινότητα, ότι υπάρχει μια αλληλεγγύη. Πως αν χρειαστούν κάτι θα υπάρχει κάποιος να τους βοηθήσει. Μια πάρα πολύ όμορφη διαδρομή είναι να ξεκινήσετε από την Ιταλία, περνώντας απέναντι, από το Μπάρι ή την Αγκόνα, και να ταξιδέψετε στις ακτές της Μεσογείου, μέχρι όσο θέλετε. Αυτή είναι πάντα μια safe επιλογή, είναι και το πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό που έκανα, είχα φτάσει περίπου μέχρι τις Κάννες αλλά μπορείτε να φτάσετε ακόμα πιο μακριά. Και δεν είναι απαραίτητα ένα καλοκαιρινό ταξίδι. Έχει ενδιαφέρον να το κάνεις και φθινόπωρο ή χειμώνα γιατί δεν έχει την απίστευτη κίνηση και τον πανικό του καλοκαιριού. Επίσης εμάς τους Έλληνες δεν μας εντυπωσιάζουν πολύ οι θάλασσες εκεί, οπότε ίσως είναι πολύ καλύτερα να μην πάτε καλοκαίρι.
Άλλη μια πολύ όμορφη διαδρομή είναι αυτή για τις Άλπεις. Μπορείτε να ξεκινήσετε από τη Γερμανία και να φτάσετε στις Ελβετικές ή Αυστριακές Άλπεις ή από την Ιταλία και να ανέβετε στους Δολομίτες. Το τοπίο είναι συγκλονιστικό. Σκεφτείτε να ξυπνάτε μέσα στα έλατα. Να ανοίγετε την πόρτα του τροχόσπιτου το πρωί και να βλέπετε αυτή τη θέα. Άλλο ένα εξαιρετικό ταξίδι που αξίζει να κάνει κάποιος με τροχόσπιτο είναι στις Σκανδιναβικές χώρες, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία, μόνο και μόνο για δει το Βόρειο Σέλας αξίζει, απλά να είστε προετοιμασμένοι για -15ºC.
Από τα αγαπημένα μου road trip είναι αυτό που κάναμε για την 3η σεζόν της «Εκπομπής με το Τροχόσπιτο» στη Νορβηγία, ιδίως η τελευταία μέρα που φτάσαμε στο Νόρτον. Είναι από τα πιο ενδιαφέροντα τοπία που έχω δει, καθόλου βλάστηση και τεράστιοι βράχοι παντού. Επίσης ο παραλιακός δρόμος της Κροατίας, που διασχίζει ουσιαστικά όλη τη χώρα, από τη μια έχεις τα βράχια και από την άλλη τη θάλασσα, είναι εξαιρετική διαδρομή.
Εντός Ελλάδας;
Γ.Β.: Ελάτη, Μετέωρα, Μέτσοβο, Ζαγοροχώρια είναι πολύ καλές επιλογές και γενικά η Πίνδος είναι από τα ωραιότερα σημεία στην Ελλάδα. Απλά εδώ το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχουν δομές, οπότε για τους μη μυημένους ενδείκνυται για λίγες μέρες, ωστόσο όσοι είναι συνηθισμένοι στα ταξίδια με τροχόσπιτο δεν έχουν ιδιαίτερο θέμα. Οι τουρίστες συνήθως κάνουν το γύρο της Πελοποννήσου και τη διαδρομή από Γιάννενα μέχρι Πάτρα που επίσης είναι καλή. Η Ελλάδα για να είμαστε ειλικρινείς, είναι μικρή για να κάνει κάποιος road trip σε σχέση με την Ευρώπη. Επίσης και η λίμνη Πλαστήρα είναι μια πολύ ωραία επιλογή. Έχω πάει με δυο φίλους μου χειμώνα, και μείναμε δίπλα στη λίμνη και ψαρεύαμε κιόλας.
Όταν ταξιδεύεις με τροχόσπιτο, παντού, είναι ένας πιθανός προορισμός. Και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά του road trip με το ξενοδοχείο, απλά ξυπνάς και πηγαίνεις, δεν προγραμματίζεις. Δεν χρειάζεται να κάνετε κρατήσεις και να το ψάξετε πολύ. Αφήστε το πρόγραμμα να βγει μόνο του, μπορεί να ανακαλύψετε ότι υπάρχει κάτι που θέλετε να δείτε πριν φτάσετε στον τελικό προορισμό σας, οπότε απλά πηγαίνετε.
Πριν οργανώσουμε ένα ταξίδι με τροχόσπιτο, τι πρέπει να έχουμε στο νου μας;
Γ.Β.: Καταρχάς καλό θα είναι να κάνετε ένα μικρό ταξίδι για να δείτε εάν σας ταιριάζει αυτού του είδους η εμπειρία. Αν ναι, τότε μπορείτε να πάτε όπου θέλετε, έχετε το σπίτι σας μαζί σας. Επίσης, όσο πιο μόνος τόσο το καλύτερο, εννοώντας λίγοι και καλοί. Διαφορετικά θα πρέπει η παρέα που θα ταξιδέψει μαζί σας να είναι τεσταρισμένη ότι αντέχει σε πιο δύσκολες καταστάσεις, χωρίς ιδιαίτερες ανέσεις και προσωπικό χώρο. Εδώ δεν υπάρχει μια πόρτα να την κλείσεις και να μείνεις μόνος σου, η κατάσταση στο τροχόσπιτο μοιάζει με αυτή του ιστιοπλοϊκού. Από την άλλη είναι ένα από τα πιο ελεύθερα πράγματα που θα κάνετε ποτέ.
Επίσης, σημαντικό είναι να έχετε μαζί σας ρούχα για όλες τις καταστάσεις, ακόμα και μαγιό. Μπορεί να ανακαλύψετε ότι στην περιοχή υπάρχουν λουτρά, οπότε μην πείτε, «είναι φθινόπωρο, τι να κάνω το μαγιό». Προσεγγίζοντας μια περιοχή μπορεί να δείτε κάτι που δεν ξέρατε ότι υπάρχει και να θέλετε να το δείτε ή να το δοκιμάσετε οπότε καλό είναι να είστε προετοιμασμένοι για 2-3 βασικά πράγματα. Ακόμη το ωραίο είναι να ταξιδεύετε μέρα για να μπορείτε να βλέπετε τα τοπία.
Άλλο ένα tip είναι να ταξιδέψετε με μαλακή βαλίτσα ή σάκους για να μην πιάνουν χώρο. Να βάλετε τα ρούχα στις ντουλάπες και να μαζέψετε τις βαλίτσες, γιατί ο χώρος είναι περιορισμένος. Επίσης ένα inverter charger είναι πολύ χρήσιμο ώστε να μπορείτε να φορτίσετε κινητά ή lap top εύκολα.
Χρειάζεται να κλείσει κάποιος θέση από πριν στα camping;
Γ.Β.: Αν είναι υψηλή σεζόν ίσως θα ήταν καλό, ναι. Σχετικά με τα camping να έχετε στο νου σας ότι στο εξωτερικό κλείνουν νωρίς. Στη Γαλλία όλα κλειδώνουν ενώ στις Σκανδιναβικές χώρες είναι εντελώς ανοιχτά δεν έχουν καν πύλη. Στην Ελλάδα κλείνουν αργά αλλά δεν κλειδώνουν όπως στη Γαλλία. Πριν πάτε σε κάποια χώρα ενημερωθείτε σχετικά με το τι ισχύει για το πάρκινγκ των τροχόσπιτων. Σε κάποιες χώρες δεν παρκάρεις καθόλου εκτός camping και στις περισσότερες οι δομές αυτές είναι μακριά από το κέντρο της πόλης, οπότε καλό είναι να έχετε μαζί σας και ένα ακόμα μικρό μεταφορικό μέσο, ένα πατίνι ή ένα ποδήλατο, αν δεν θέλετε να μετακινείστε με ταξί.
Ποια είναι τα «μην» ενός ταξιδιού με τροχόσπιτο;
Γ.Β.: Μην αφήνετε τίποτα πολύτιμο μέσα, ανοίγει πολύ εύκολα. Μην πάτε με παρέα που δεν γνωρίζετε πολύ καλά και μην περιμένετε ότι δεν θα κουραστείτε. Ωστόσο η εμπειρία είναι μοναδική. Επίσης, μην ξεκινήσετε να κάνετε ένα ταξίδι με μόνο έναν οδηγό, πρέπει να μπορούν να οδηγήσουν οι περισσότεροι αν όχι όλοι ώστε να είναι πιο ξεκούραστο το ταξίδι.
Μην υπολογίζετε ταχύτητες αυτοκινήτου, το τροχόσπιτο πάει αργά, τα 80 και τα 100 χλμ είναι πολλά για ένα τροχόσπιτο, θέλει υπομονή. Πηγαίνετε αργά και απολαύστε το. Σταματήστε όπου σας αρέσει, περπατήστε, βγάλτε τις καρέκλες και χαζέψτε το τοπίο πίνοντας τον καφέ σας και συνεχίστε. Εδώ να σημειώσω, κάτι πολύ σημαντικό: Μην πετάτε σκουπίδια, πρέπει να σεβόμαστε το μέρη που επισκεπτόμαστε.
Στα «μην» είναι επίσης και το πρόγραμμα. Μην κάνετε πρόγραμμα, διαφορετικά δεν είναι αληθινό road trip, να έχετε στόχο για το που θέλετε να φτάσετε αλλά όχι πρόγραμμα.
Πολλοί βλέπουν van life βίντεο που δείχνουν μια υπέροχη, ξεκούραστη ζωή. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Είναι μια υπέροχη εμπειρία, να μπορείς να ταξιδεύεις όπου θέλεις έχοντας μαζί σου το σπίτι σου, σου δίνει μια μοναδική αίσθηση ελευθερίας αλλά δεν παύει να είναι camping με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που πρέπει να προσέξουμε πριν νοικιάσουμε ένα τροχόσπιτο;
Γ.Β.: Γενικά τα ενοικιαζόμενα τροχόσπιτα είναι καινούρια και έχουν σχεδόν τα πάντα. Ένα φθηνό τροχόσπιτο κοστίζει για αγορά περίπου 60.000 ευρώ οπότε είναι πολύ προσεγμένα και έχουν όλα τα σύγχρονα συστήματα ενός αυτοκινήτου. Αυτό που χρειάζεται να ελέγξετε είναι τι περιλαμβάνεται στην τιμή ενοικίασης. Στο εξωτερικό για παράδειγμα πολλά δεν έχουν στην τιμή ούτε ποτήρια, ούτε καρέκλες εξωτερικού χώρου ή τραπεζάκι, είναι τελείως «σκέτα». Οπότε πριν το κλείσετε τσεκάρετε τι περιλαμβάνει η αναγραφόμενη τιμή.
Πόσο εύκολο είναι να μαγειρέψεις σε ένα τροχόσπιτο και πόσο άνετα είναι τα κρεβάτια;
Γ.Β.: Είναι πολύ εύκολο να μαγειρέψεις, έχει κουζίνα, ψυγείο, τα πάντα. Αν θέλεις να μειώσεις το κόστος των διακοπών σου, μπορείς να μαγειρεύεις κάθε μέρα διαφορετικά έχεις πάντα και την επιλογή του να φας έξω. Όσον αφορά στα κρεβάτια, είναι μια χαρά και σε πλάτος και σε μήκος.
Αγοράζουμε ή νοικιάζουμε τροχόσπιτο;
Γ.Β.: Εννοείται πως δεν αγοράζετε τροχόσπιτο πριν δοκιμάσετε να κάνετε τουλάχιστον μια εκδρομή νοικιάζοντας ένα. Η αγορά ενός τροχόσπιτου είναι μια μεγάλη επένδυση οπότε, θέλει σκέψη, να είστε σίγουροι ότι αυτό το στυλ διακοπών σας ταιριάζει απόλυτα.