Το Βέλγιο έχει μία από τις ομορφότερες ευρωπαϊκές πόλεις: την Μπριζ με την παραμυθένια γοητεία. Έχει μία πρωτεύουσα, τις Βρυξέλλες, που εκτός από έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαθέτει και αρκετές ενδιαφέρουσες συνοικίες. Έχει και μία πόλη συνδυασμένη με τον πλούτο και το εμπόριο διαμαντιών, την Αμβέρσα.
Αυτό το άρθρο είναι αφιερωμένο σε μία πόλη που κάποτε ανακηρύχθηκε η «ασχημότερη του κόσμου» και χάρη σε αυτόν τον διόλου τιμητικό τίτλο κατάφερε να προσελκύσει επισκέπτες.
Ίσως, να έχετε βρεθεί στο Σαρλερουά, μιας και το αεροδρόμιο της πόλης χρησιμοποιεί μία low cost αεροπορική εταιρεία που πραγματοποιεί πτήσεις από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ακόμα κι αν συνέβη αυτό, είναι απίθανο να σας προέτρεψε κάποιος να το επισκεφθείτε.
Η πόλη που απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από τις Βρυξέλλες, βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Sambre, σε μία περιοχή που ήταν ταυτισμένη με τη βιομηχανία και τον άνθρακα, καθώς βρίσκεται στο κέντρο της λεγόμενης Pays noir (Μαύρη Χώρα), της ανθρακοφόρας περιοχής του Βελγίου. Αν και τα περισσότερα ορυχεία και εργοστάσια έχουν κλείσει εδώ και δεκαετίες, το τοπίο κυριαρχείται από σωρούς καρβουνόσκονης και παλιά, εγκαταλελειμμένα βιομηχανικά κτήρια. Αυτό το γκρίζο τοπίο συμπληρώνεται από συνήθως συννεφιασμένο καιρό, ενώ τον Ιανουάριο και το Δεκέμβριο υπάρχουν λιγότερες από 50 ώρες ηλιοφάνειας τον μήνα (στην Αθήνα είναι περίπου τριπλάσιες το ίδιο διάστημα). Αυτά τα δεδομένα σε συνδυασμό με την υψηλή εγκληματικότητα και τη μεγάλη ανεργία «συνεισέφεραν» στο να ανακηρυχθεί η πόλη ως «η ασχημότερη του κόσμου» από την ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant. Aκολούθησαν και άλλα ΜΜΕ με διόλου κολακευτικές αναφορές.
Αλλά κάθε διαφήμιση είναι καλή διαφήμιση. Γιατί αν είναι να είσαι «άσχημος» (όπως και να το ορίζει κάνεις αυτό) είναι καλύτερα να είναι ο ασχημότερος όλων και όχι μετριότητα. Έτσι, μετά από κάποια αρνητικά δημοσιεύματα -ίσως ακριβώς γι’ αυτό- η πόλη άρχισε να δέχεται επισκέπτες.
Ένας καλλιτέχνης, ο Nicolas Buissart μάλιστα προσφέρει ένα από τα πιο ιδιόμορφα τουρ στην Ευρώπη: το urban safari του εστιάζει στην «ασχήμια» της πόλης. Oι επισκέπτες περνούν από εγκαταλελειμμένα βιομηχανικά συγκροτήματα καθώς και σωρούς σκωρίας. «Οι νέοι άνθρωποι δεν έχουν ζήσει την εποχή της ακμαίας βιομηχανίας και την φαντάζονται με ρομαντικό τρόπο» εξηγεί σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle.
Το πλέον εμβληματικό σημείο αυτού του παρελθόντος ίσως είναι το ανθρακωρυχείο Bois du Cazier. Λειτούργησε από το 1822 έως το 1967. Εκεί, το 1956 έγινε ένα γιγαντιαίο εργατικό δυστύχημα το οποίο στοίχισε τη ζωή 262 ανθρώπων. Σήμερα, ο χώρος του πρώην ανθρακωρυχείου έχει κηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO (2012) και φιλοξενεί εκτός από μνημεία και πληροφορίες για αυτή την τραγική ιστορία, συντηρημένα κτήρια, μηχανικές εγκαταστάσεις του ανθρακωρυχείου και δύο μουσεία αφιερωμένα στη βιομηχανία και το γυαλί.
Ένα άλλο highligt αυτής της αστικής ζούγκλας είναι οι σιδηροδρομικοί σταθμοί, η κατασκευή των οποίων ολοκληρώθηκε πριν περίπου 30 χρόνια αλλά ποτέ δεν τέθηκαν σε λειτουργία.
To Σαρλερουά είναι επίσης μία από τις γενέτειρες της φημισμένης βελγικής σκηνής κόμικς. Εδώ, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1938 τo περιοδικό Spirou το οποίο φιλοξένησε στις σελίδες του δημοφιλή και διάσημα κόμικς όπως τα Στρουμφάκια, τον Λούκι Λουκ και φυσικά το ομώνυμο Σπιρού και Φαντάζιο. Αυτή η κληρονομιά αποτυπώνεται σε διάφορα αγάλματα από χαρακτήρες της 9ης τέχνης. Για παράδειγμα, υπάρχουν αγάλματα του Σπιρού και του Φαντάζιο σε ένα roundabout ενώ ο Λούκι Λουκ μάς υποδέχεται πάνω στο άλογο του στην είσοδο του πάρκου Αstrid. Τοιχογραφίες του Λούκι Λουκ μπορείτε να δείτε και στο σταθμό του του τρένου Parc, ενώ άλλοι χαρακτήρες σας περιμένουν στoν σταθμό Janson.
Αν ο δρόμος σας σας φέρει σε αυτή την πλευρά του Βελγίου, αξίζει να επισκεφθείτε και το φημισμένο Φωτογραφικό Μουσείο της πόλης το οποίο καλύπτει όλες τις περιόδους της ιστορίας της φωτογραφίας με μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις.
«Το Σαρλερουά ήταν κάποτε από τα πλουσιότερα μέρη της Ευρώπης» λέει ο Buissart ο οποίος είναι βέβαιος ότι η πόλη του θα ακμάσει ξανά. Ακόμα και αν αυτό το καταφέρει με παράδοξους τρόπους, η ετικέτα της «ασχημότερης πόλης του κόσμου», που ενστερνίζεται και υιοθετεί ακόμα και ο Τουριστικός Οργανισμός της Βαλλονίας, δεν θα διαγραφεί εύκολα.
Πώς θα πάτε
Το Σαρλερουά απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από τις Βρυξέλλες, οι οποίες συνδέονται με απευθείας πτήσεις με την Αθήνα, ενώ το αεροδρόμιο Aéroport de Charleroi Bruxelles Sud χρησιμοποιείται από την αεροπορική εταιρεία Ryanair για τις πτήσεις της από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Μερικές προτάσεις για φαγητό
To Chez Douche σερβίρει γαλλική κουζίνα με έμφαση στη λεπτομέρεια. Το Villain προσφέρει ποικιλία 10-15 πιάτων, τα οποία αλλάζουν σε εβδομαδιαία βάση, ανάλογα την εποχή και τις διαθεσιμότητες των προμηθευτών σε μια κουζίνα που βασίζεται στις τοπικές παραδόσεις αλλά έχει και τα διεθνή της «πειράγματα». Στο κέντρο της πόλης και πολύ κοντά στο όμορφο κτήριο του δημαρχείου, θα βρείτε το εστιατόριο 2 Fenêtres το οποίο σερβίρει ιταλική κουζίνα βασισμένη σε οικογενειακές συνταγές και έχει εξαιρετικές επιλογές και στο κρασί.
Διαβάστε ακόμα:
Γάνδη: Μεσαιωνική αρχιτεκτονική, γοητευτική ατμόσφαιρα και άφθονη σύγχρονη τέχνη
Μπριζ: Η μαγεία των γιορτών στην πιο καλοδιατηρημένη μεσαιωνική πόλη της Ευρώπης