Κρεμασμένη κυριολεκτικά πάνω από την εύφορη κοιλάδα του ποταμού Κριού, στην κόγχη ενός φαραγγιού, η Σελιάνα περιβάλλεται από ένα τοπίο αξεπέραστου φυσικού κάλλους. Ανάμεσα στα όρη Χελμός και Ζάχολη, σε υψόμετρο 750 μ., στα σύνορα των νομών Αχαΐας και Κορινθίας, τα υπεραιωνόβια πλατάνια, οι κερασιές, οι μηλιές, οι αχλαδιές, γράφουν ένα παραμύθι ομορφιάς με τους χίλιους τόνους του πράσινου.
Στην άκρη του χωριού, ο ποταμός Κριός με το μονότοξο πέτρινο γεφύρι (1895-1905) σχηματίζει μικρούς καταρράκτες. Κατεβαίνοντας λίγα σκαλοπατάκια, το καλοκαίρι βρίσκεσαι να κολυμπάς στο κρυστάλλινο νερό, το χειμώνα ρεμβάζεις αφήνοντας τη βουή του νερού να γίνει ο εσωτερικός σου ήχος. Σε ολόκληρο το χωριό πηγές και κρήνες βρίσκονται διάσπαρτες παντού. Με επίκεντρο την πλατεία και την εκκλησία της Παναγίας, η δόμηση του χωριού αφήνει την πέτρα να πει την ιστορία των ανθρώπων.
Πλακόστρωτα στενά δρομάκια, το δημοτικό σχολείο (κληροδότημα του Ανδρέα Συγγρού που χτίστηκε το 1904), καμιά δεκαριά εκκλησάκια. Τα πέτρινα σπίτια με τις κεραμοσκεπές αντιπροσωπευτικά της λαϊκής αρχιτεκτονικής της περιοχής, συντηρήθηκαν από παλιά με συνεχή φροντίδα.
Τα περισσότερα όμως ανακατασκευάστηκαν και συνεχίζουν να ανακατασκευάζονται από τους ιδιοκτήτες με ευαισθησία αφού χρησιμοποιούν στο μέγιστο βαθμό τα παλιά υλικά. Θα καθίσετε στο μοναδικό καφενείο του χωριού στην πλατεία και θα πιείτε τον καφέ σας με θέα την συναρπαστική κοιλάδα του Κριού ποταμού.
Περίπου 2 χλμ. έξω από το χωριό, στη θέση Χούχλια, όπου θα φτάσετε είτε με το αυτοκίνητο είτε με τα πόδια, μπορείτε να εξερευνήσετε ένα σπήλαιο με σταλαγμίτες και σταλακτίτες. περπατώντας γύρω στα 20 μέτρα στο εσωτερικό του. Σε απόσταση 2 χλμ, αλλά λίγο πιο ψηλά από το χωριό, σε υψόμετρο 850 μ., βρίσκεται η Ιερά Μονή Αγίων Αποστόλων κατασκευασμένη σε βυζαντινό ρυθμό. Είναι διατηρητέο μνημείο του 1743, με εξαιρετικές αγιογραφίες και ξυλόγλυπτο τέμπλο.
Όταν ο Σαίξπηρ «άνοιξε» το δρόμο
Με 300 περίπου μόνιμους κατοίκους σήμερα η Σελιάνα, αναγεννάται σιγά -σιγά από τις στάχτες της εγκατάλειψης στην οποία ιστορικοί λόγοι την καταδίκασαν. Από το 1850 περίπου, οι κάτοικοι του χωριού, κατέβαιναν από το βουνό στα πεδινά για να ξεχειμωνιάσουν. Έφτιαχναν τις καλύβες τους εκεί που σήμερα βρίσκεται ο όμορφος παραθαλάσσιος οικισμός Σελιανίτικα και περίμεναν το φύγει το δριμύ ψύχος του χωριού τους για να ανέβουν ξανά την Άνοιξη. Μέχρι το 1970 οι Σελιανίτες ήταν διπλοκάτοικοι. Από εκεί και μετά, όλο και περισσότεροι εγκαταστάθηκαν μόνιμα κοντά στη θάλασσα ώσπου τελικά το ορεινό χωριό σχεδόν ερήμωσε, κρατώντας ελάχιστους ανθρώπους.
Είχε προηγηθεί βεβαίως ο απαρφανισμός του χωριού τις δεκαετίες 1950 -1960 όταν οι κάτοικοι ακολουθώντας τη μοίρα ολόκληρης της ελληνικής επαρχίας, έφυγαν ομαδικά είτε ως εσωτερικοί μετανάστες προς τις ελληνικές πόλεις είτε ως μετανάστες στην Αμερική και στην Αυστραλία.
Είναι πολύ συγκινητική αυτή η φυγή αν σκεφτεί κανείς πως από το 1912 οι Σελιανίτες ανέβαζαν θεατρικές παραστάσεις στο χωριό τους: έργα του Σαίξπηρ, με σκηνικά και κοστούμια που τα φόρτωναν σε μουλάρια και έκαναν περιοδεία στα άλλα χωριά. Η τελευταία παράσταση, δόθηκε το 1951. Έδωσαν όλη τους την ψυχή και έβαλαν όλη τους την τέχνη διότι είχαν ένα μεγάλο στόχο. Να μαζέψουν όσο περισσότερα χρήματα μπορούσαν για να αγοράσουν σκαπτικά εργαλεία. Αξίνες, κασμάδες, φτυάρια. Ήθελαν να ανοίξουν δρόμο για να κατεβαίνουν στην Αιγείρα. Τον στόχο τους τον πέτυχαν. Ήρθαν και μηχανήματα, αλλά εκεί που η γη ήταν αφόρητα κακοτράχαλη και τα μηχανήματα δεν μπορούσαν, μπορούσαν οι αξίνες που τους είχε προμηθεύσει ο Σαίξπηρ. Ο χωματόδρομος φτιάχτηκε -η άσφαλτος έφθασε τα τελευταία χρόνια της δεκαετίας του 1980-, αλλά η αφόρητη φτώχεια νίκησε τον Σαίξπηρ και η μετανάστευση έριξε την αυλαία στο χωριό.
Green living
Η μοναδική ομορφιά του χωριού, ενέπνευσε ανθρώπους με όραμα να επενδύσουν σε υποδομές με βασικό χαρακτηριστικό τον φυσικό και αυθεντικό τρόπο ζωής. Το Re-Green είναι ένα ιδιαίτερο κέντρο εναλλακτικού οικοτουρισμού. Στόχος των ιδρυτών είναι να εντάξουν τους επισκέπτες στη φυσική ζωή του αγροκτήματος, εφαρμόζοντας ενεργά τις αρχές της Περμακουλτούρας (Permaculture). Πρόκειται για ένα βιώσιμο τρόπο ζωής που δεν υποθηκεύει το μέλλον της γης αλλά εξασφαλίζει τους φυσικούς πόρους για τις επόμενες γενιές.
Εδώ, ήλθαν και βορειοευρωπαίοι που αγόρασαν γη, έφτιαξαν σπίτια και συγκρότησαν μια κοινότητα προσανατολισμένη στον αειφόρο τρόπο ζωής, τη «Λιβελούλα». Χρησιμοποιούν φυσικές πηγές ενέργειας, καλλιεργούν βιολογικά, ανακυκλώνουν και ζουν σύμφωνα με τις οικολογικές αρχές
Οι ντόπιοι, ξέρουν το μέρος με τα ονόματα Μισολόγγι και Κριτιάνικα. Και επειδή είναι περήφανοι που η Σελιάνα αποδείχθηκε πως είναι η ξακουστή αρχαία Φελλόη που αναφέρει ο Παυσανίας, τους αρέσει να εξηγούν πως η λέξη Κριτιάνικα έρχεται από τη λέξη «κρίση», διότι εκεί βρίσκονταν στην αρχαιότητα δικαστήρια. Πάντως τα ευρήματα της αρχαίας Φελλόης που ανακαλύφθηκαν από τις αρχαιολογικές έρευνες το 1996 θα τα θαυμάσετε στο αρχαιολογικό μουσείο του Αιγίου.
Διαμονή -φαγητό
Area Synest
Ένα συναρπαστικό θεματικό πάρκο που συνδυάζει την αγάπη του δημιουργού του, του interior design Μαρτίκ Μανικιάν για τα πουλιά και τη λαογραφία της περιοχής. Με παρεμβάσεις υψηλής αισθητικής στο απαράμιλλου κάλλους φυσικό τοπίο, δημιουργήθηκε η «φωλιά» στον γεροπλάτανο σε ανθρώπινες διαστάσεις, ένας τόπος χαλάρωσης και δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να αισθανθεί τη θαλπωρή και την ασφάλεια που προσφέρει η φωλιά στο κάθε πουλί. Μέρος της έμπνευσης του Μαρτίκ υπήρξε και μύθος με τις νεράιδες του Κριού Ποταμού. Οι θρύλοι λένε πως οι νεράιδες μεταμορφώθηκαν παίρνοντας το κεφάλι του πουλιού και τα φτερά αλλά διατήρησαν το σώμα ανθρώπου και πέταξαν. Για αυτό και ο επισκέπτης σε διάφορους χώρους του πάρκου θα δει εικόνες των νεράιδων του ποταμού.
Πολύ εντυπωσιακή η αναπαράσταση της ζωής του χωριού από το Μεσοπόλεμο μέχρι και το 1950. Το τσαγκάρικο, το σαμαράδικο, το σιδεράδικο, βγαίνουν ζωντανά μπροστά σας. Περπάτημα μέσα στη φύση, δίπλα στο ποτάμι, δεκάδες ζωάκια (από σκιουράκια, πέρδικες και περιστέρια μέχρι κουνέλια και παγώνια), ήχοι της φύσης. Δωμάτια με παραμυθένια αίσθηση, και εστιατόριο με ελληνικές παραδοσιακές και αρμένικες γεύσεις που ανακαλούν την καταγωγή του ιδιοκτήτη -το εστιατόριο είναι ανοιχτό και για εξωτερικούς πελάτες. Τηλεφωνήστε για να πληροφορίες σχετικά με τους χρόνους της λειτουργίας του.
Συνεβρό, 6980 085 090, www.areasynest.gr
Ξενώνας -ταβέρνα “Βάιος”
Σε απόσταση 4 χλμ. από τη Σελιάνα, στο χωριό Περιθώρι, βρίσκεται ο ξενώνας Βάιος με την ταβέρνα του, το μόνο μέρος εδώ κοντά όπου είναι ανοικτό για διαμονή και φαγητό όλο το χρόνο.
Η κ. Κατερίνα ετοιμάζει πεντανόστιμο σπιτικό χειροποίητο φαγητό -πίτες, κατσικάκι στο φούρνο, γίδα βραστή (δικά της κρέατα), δικά της γαλακτοκομικά (τυρί, γιαούρτι), τραχανά, χυλοπίτες, προζυμένιο ψωμί. Νοικοκυρεμένος ο ξενώνας με ρουστίκ απλή διακόσμηση, ζεστό νερό, θέρμανση και όλα τα χρειαζούμενα. Τηλεφωνείστε πριν πάτε για να δείτε τι έχει το μενού.
Περιθώρι, 2624061924
Ερχόσαστε στη Σελιάνα ξεκινώντας από την Αιγείρα και ακολουθώντας τις ταμπέλες για Αρχαία Αιγείρα, Αιγές, Μοναστήρι. Για να κάνετε τα 19 χλμ. που χωρίζουν την Αιγείρα από το χωριό, θα χρειαστείτε περίπου μισή ώρα με το αυτοκίνητο.
Διαβάστε ακόμα:
Tριήμερο Καθαράς Δευτέρας: Αρκαδία ή Πήλιο;
Καλαμπάκα: Ξεχωριστά μουσεία και εκλεκτά ταβερνάκια στην επιβλητική σκιά των Μετεώρων
Τα φημισμένα πλινθόχτιστα χωριά των Κορεστείων στην Καστοριά