Πώς να περιγράψει κανείς με τα σωστά λόγια το Soho, την πιο κεφάτη και ταυτόχρονα πολυσύνθετη, την πιο κουλ και παράλληλα pricey γειτονιά του Λονδίνου; Ίσως λέγοντας πως στην πραγματικότητα πρόκειται για μία «ανεξάρτητη» πόλη μέσα στα όρια μίας γιγάντιας μεγαλούπολης, ένας ξεχωριστός τόπος με τις δικές τους αξίες και τους ολότελα δικούς του ρυθμούς.
Γεωγραφικά μιλώντας το Sοhο καλύπτει ένα τμήμα της βρετανικής πρωτεύουσας περιχαρακωμένο από γνωστές και μεγάλες λεωφόρους. Από τη μία η πολύβουη Oxford Street και από την άλλη η κοσμοπολίτικη Regent. Στην μία άκρη τη Chinatown με άρωμα Άπω Ανατολής και στην άλλη η Charing Cross Road, ένα χαοτικός δρόμος στην καρδιά της πόλης. Και κάπου στη μέση το πολύχρωμο, ζωντανό, διαρκώς εξελισσόμενο Soho να μοιάζει περισσότερο με έναν συνεχώς εξελισσόμενο οργανισμό παρά με συνοικία. Το μέρος που κάποτε σήμαινε τα όρια της πόλης του Λονδίνου, μία κακόφημη και επικίνδυνη γειτονιά, που πλέον είναι η καρδιά της νυχτερινής ζωής, των θεάτρων, της ψυχαγωγίας και των εναλλακτικών αγορών.
Κάθε ταξίδι στο Λονδίνο δίχως μία στάση στο Sohο θα ήταν μισή. Και το καλύτερο; Αυτή η περιοχή που διαρκώς αλλάζει δεν πρόκειται να αποδειχθεί ποτέ βαρετή, όσες φορές κι αν την επισκεφθείτε. Ωστόσο, παρακάτω θα βρείτε μερικά πραγματικά must πράγματα που αξίζει να κάνει κάθε επισκέπτης εκεί.
Τι θα δείτε
Μία στάση στο Photographer’s Gallery
Ένας μοντέρνος, λιτός χώρος αφιερωμένος στην τέχνη της φωτογραφίας βρίσκεται από το 1971 στα νούμερα 16-18 της οδού Ramillies στο Soho του Λονδίνου. Δεν πρόκειται απλώς για ακόμα μία γκαλερί σε μία γειτονιά της βρετανικής πρωτεύουσας που είναι, έτσι κι αλλιώς, γεμάτη γκαλερί. Είναι ένας χώρος πρωτοποριακός και πολύ σημαντικός για την προώθηση της φωτογραφίας στις συνειδήσεις των φιλότεχνων Λονδρέζων, ο οποίος έγινε σταδιακά σημείο αναφοράς για τα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης.
Η μεγάλη ανακαίνιση που έγινε στο κτήριο το 2012 «τράβηξε» περισσότερο το ενδιαφέρον του κοινό στις περιοδικές εκθέσεις που παρουσιάζονται στον χώρο τόσο με έργα Βρετανών όσο και με έργα διεθνών καλλιτεχνών. Πλέον, η Photographer’s Gallery του Soho αναπτύσσεται σε 6 διαφορετικούς ορόφους αφιερωμένη στην φωτογραφία εξαιρετικά υψηλών προδιαγραφών, στη φωτογραφία ως τέχνη σπουδαία και υψηλή, που έχει τον τρόπο να μας διδάξει σημαντικά πράγματα για τις ζωές μας, να μας συγκινήσει, να μας διασκεδάσει. Ακόμα, στη Photographer’s Gallery διοργανώνονται τακτικά σεμινάρια και διαλέξεις πάντα με θέμα τη φωτογραφία για αρχάριους, αλλά και για προχωρημένους, ενώ στη γκαλερί απονέμεται κάθε χρόνο το παγκοσμίου κύρους βραβείο φωτογραφίας Deutsche Bӧrse Photography Foundation prize.
Αν είστε λάτρεις των πανέμορφων εικόνων αποτυπωμένων πάνω σε φιλμ αυτός είναι ένας από τους λονδρέζικους χώρους που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χάσετε.
Tip: H είσοδος στη Photographer’s Gallery είναι δωρεάν καθημερινά πριν από τις 12 το μεσημέρι.
Notre Dame de France
Τι δουλειά έχει μία Παναγία των Παρισίων στο κέντρο του Λονδίνου; Η σιδερένια εκκλησία που έχει δανειστεί το όνομα της από το διάσημο αξιοθέατο της γαλλικής πρωτεύουσας κατασκευάστηκε στο Soho το 1868 και υπήρξε ο πρώτος ναός τέτοιας τεχνοτροπίας που φτιάχτηκε στο Λονδίνο.
Όμως αυτός δεν είναι ο πραγματικός λόγος που αξίζει να επισκεφθείτε την αγγλική εκδοχή της Παναγίας των Παρισίων, της οποίας η αρχιτεκτονική διαφέρει εντελώς από την αυθεντική. Στην Notre Dame de France του Soho θα πάτε κυρίως για να δείτε από κοντά την καταπληκτική σειρά από τοιχογραφίες του συγγραφέα και κινηματογραφιστή Jean Cocteau που έχουν σαν θέμα εικόνες από τη ζωή και τη σταύρωση του Ιησού. Πρόκειται για μία σπάνια και μοναδική όμορφη συλλογή από έργα τέχνης την ύπαρξη της οποίας δεν γνωρίζουν πολλοί.
Ψάξτε για τις μύτες
Πιθανότατα αυτό είναι το πιο ασυνήθιστο και την ίδια στιγμή το πιο πρωτότυπο πράγμα που μπορεί να κάνει κανείς στο Soho. Το να αναζητήσει τις μεταλλικές μύτες που βρίσκονται «σφηνωμένες» σε διάφορους τοίχους σε ολόκληρη τη γειτονιά. Περάστε μία μέρα προσπαθώντας να τις εντοπίσετε όλες – υπάρχουν 7 συνολικά- και παράλληλα δείτε στα αλήθεια κάθε γωνιά αυτής της πολυπρόσωπης συνοικίας.
Οι μύτες άρχισαν με μυστηριώδη τρόπο να κάνουν την εμφάνιση τους κάποια στιγμή στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και αρχικά υπήρχαν πολύ περισσότερες σε διάφορα σημεία της περιοχής, αλλά σταδιακά απομακρύνθηκαν. Φυσικά η εμφάνιση τους συνοδεύεται από πολλές θεωρίες σχετικά με την πιθανή τους προέλευση, ωστόσο, καμία από αυτές δεν είχε επιβεβαιωθεί μέχρι τις αρχές των 00s όταν ο καλλιτέχνης Rick Buckley παραδέχτηκε πως εκείνος τοποθετούσε κρυφά της μύτες στους τοίχους των κτηρίων του Soho. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ομοιώματα της δικής του μύτης, την οποία αντέγραψε με καλούπια, σε μία προσπάθεια να κάνει ένα αιχμηρό κοινωνικό σχόλιο σχετικά με τον όλο και αυξανόμενο αριθμό καμερών παρακολούθησης που είχαν τοποθετηθεί από τις αρχές σε ολόκληρο το Soho.
Soho square
Ένα από τα μεγαλύτερα προτερήματα του Λονδίνου είναι πως παρά το χαοτικό μέγεθός του παραμένει μία πράσινη πόλη στην οποία θα βρείτε δεκάδες μέρη για χαλάρωση και ηρεμία. Τα αμέτρητα μικρά και μεγάλα πάρκα της βρετανικής πρωτεύουσας αποτελούν οάσεις δροσιάς και γαλήνης στην καρδιά ενός τεράστιου τόπου, όπου μπορείτε να καθίσετε, να απολαύσετε ένα σνακ, να πιείτε έναν καφέ ή απλά να χαζέψετε τους ντόπιους που ξεκλέβουν μερικές στιγμές ηρεμίας ακριβώς όπως εσείς.
Η Soho Square, μία μικρή πλατειούλα στη μέση ενός πράσινου πάρκου, είναι το ιδανικό σημείο για να κάνετε ένα διάλειμμα από τη βόλτα σας και να ξεκουραστείτε πριν συνεχίσετε την περιήγηση σας στους πολύβουους δρόμους του κέντρου. Πρόκειται για μία από τις πιο ιστορικές πλατείες της πόλης, αφού η κατασκευή της χρονολογείται πίσω στα τέλη του 17ου αιώνα, κάτι που είναι ευδιάκριτο μέχρι τις μέρες μας χάρη στο μικρό σπίτι που ξεχωρίζει αμέσως μόλις μπείτε στην πλατεία χτισμένο σε αρχιτεκτονική των χρόνων της δυναστείας των Τυδώρ. Σίγουρα ένα από τα πιο ξεχωριστά σημεία που μπορείτε να ξαποστάσετε σε ολόκληρο το Λονδίνο.
Σταθείτε στο σημείο όπου γεννήθηκε ο William Blake
‘Ενα από τα αρκετά πράγματα για οποία το Soho του Λονδίνου μπορεί δικαιωματικά να καμαρώνει είναι το γεγονός ότι τον 18ο αιώνα στην περιοχή γεννήθηκε ένας από τους σπουδαιότερους Βρετανούς ποιητές στην ιστορία. Ο William Blake.
Το σπίτι όπου ήρθε στον κόσμο ο Blake το 1757 μπορεί να μην υπάρχει πια, αλλά θα εντοπίσετε το ακριβές σημείο εύκολα, αφού υπάρχει η σχετική πλακέτα τοποθετημένη σε μία κολώνα προς τιμήν του μεγάλου λογοτέχνη. Όσο για την ατμόσφαιρα της δικής του εποχής αυτή παραμένει ζωντανή στον δρόμο όπου γεννήθηκε: τα τριγύρω σπίτια εξακολουθούν να διατηρούν αναλλοίωτη την αρχιτεκτονική του 18ου αιώνα, δίνοντας μία καλή εικόνα για το πώς μπορεί ήταν το κτήριο μέσα στο οποίο ήρθε στη ζωή ο άντρας που άφησε ένα τόσο μεγάλο στίγμα στην παγκόσμια λογοτεχνία. Ωστόσο ένα ενδιαφέρον σημείο που αξίζει να σκεφτούμε είναι η γενικότερη εικόνα του Soho την εποχή του William Blake, αφού τότε η συνοικία που σήμερα αποτελεί το κέντρου του λονδρέζικου nightlife αποτελούσε κάποτε τα όρια της πόλης. Από εκεί και πέρα, όπου κι αν έστρεφες το βλέμμα σου, υπήρχαν μόνο χωράφια και βοσκοτόπια. Σίγουρα μία πολύ διαφορετική αγγλική πρωτεύουσα από αυτή που γνωρίζουμε σήμερα.
Δείτε το σπίτι του Karl Marx στο Λονδίνο
Ακόμα μία εξαιρετικά σημαντική προσωπικότητα που έχει συνδεθεί με τη συνοικία του Soho, o Γερμανός πολιτικός φιλόσοφος Καρλ Μαρξ, πέρασε αρκετά χρόνια της ζωής του στη Dean Street της λονδρέζικης γειτονιάς όταν αυτοεξορίστηκε στη Βρετανία το 1849 μαζί με τη σύζυγό του και τα παιδιά τους. Εκεί νοίκιασαν δύο δωμάτια στο νούμερο 28 του συγκεκριμένου δρόμου, σε ένα κτήριο που ο ίδιος ο Μαρξ δεν έχει περιγράψει με τα πιο θερμά και ενθουσιώδη λόγια. Πλέον, δύο αιώνες μετά, εκεί όπου κάποτε έζησε ο Μαρξ και η οικογένεια υπάρχει το πολυτελές, αστραφτερό εστιατόριο Quo Vadis.
Για την ιστορία να πούμε πως ο Καρλ Μαρξ και ο William Blake δεν ήταν οι μοναδικοί εξαιρετικά σημαντικοί εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών που έζησαν στο Soho: o Wolfgang Amadeus Mozart, ο Κάρολος Ντίκενς και ο ναύαρχος Νέλσον είναι μόνο κάποιοι από τους διάσημους ανθρώπους που πέρασαν από εδώ.
Η θρυλική Carnaby Street
Πολλά συμβαίνουν στο Soho κάτω από το φως του ήλιου και ακόμα περισσότερα τις νύχτες όταν τα φώτα των δρόμους ανάβουν μαζί με τις νέον επιγραφές των καταστημάτων, των εστιατορίων και των μπαρ. Κι αυτό σίγουρα δεν είναι μία «φρέσκια» τάση στον κόσμο της λονδρέζικης διασκέδασης. Τη δεκαετία του 1960 η Carnaby Street, ένας από τους δρόμους που σηματοδοτούν τα όρια του Soho, έβραζε από κινητικότητα και ζωή, γενόμενη η ψυχή αυτού που αποκαλούσαμε Swinging Sixties. Αυτή την κουλ εναλλακτικότητα διατηρεί μέχρι και σήμερα, παραμένοντας ένα από τα πιο όμορφα, ενδιαφέροντα και «ψαγμένα» σημεία σε ολόκληρη την πόλη.
Σε αυτόν τον θρυλικό δρόμο, με τη σχετική επιγραφή σε μία μεγάλη καμάρα τοποθετημένη στην αρχή του πεζόδρομου, κυκλοφορούσαν, ψώνιζαν και πάρταραν ο Jimi Hendrix, oι Rolling Stones, η Elizabeth Taylor, ενώ αποτελεί πλέον μύθο η ιστορία που θέλει τον Paul McCartney να γνωρίζει το 1966 τη μελλοντική σύζυγό του, Linda, σε κάποιο από τα hot club της Carnaby Street.
Ωραίες μπουτίκ μόδας, δεκάδες μπαρ και εστιατόρια και μία εμβληματική λονδρέζικη παμπ, το Shakespeare’s Head, απ’ όπου μπορείτε να παρατηρήσετε όλο την κίνηση στον δρόμο
H απαραίτητη βόλτα στην Chinatown
Η ιστορία της λονδρέζικης Chinatown έχει τις ρίζες της πίσω στον 19ο αιώνα όταν χιλιάδες Κινέζοι ναύτες έφτασαν στο Λονδίνο και εγκαταστάθηκαν εκεί προς αναζήτηση μίας νέας ζωής. Πολλοί από αυτούς νοίκιασαν μικρά μαγαζάκια στο Soho και άρχισαν να στήνουν εκεί τις επιχειρήσεις τους. Μέσα στα χρόνια αυτή η μικρή κινέζικη πολιτεία που στήθηκε στο κέντρο του Λονδίνου άρχισε να μεγαλώνει όλο και περισσότερο, για να καταλήξει σε must σημεία αναφοράς της περιοχής. Βεβαίως, είναι πρακτικά αδύνατο να μην αναγνωρίσει κανείς την Chinatown αφού το έντονο κόκκινο χρώμα και οι χρυσοί στολισμοί δεν λείπουν από τα καταστήματα και τα εστιατόρια και, φυσικά, από τη χαρακτηριστική είσοδο που μοιάζει να αποτελεί την πύλη για ένα άλλο σύμπαν.
Ελάτε εδώ για μία γεύση από Άπω Ανατολή, αλλά και για έναν ακόμα σημαντικό λόγο: δύσκολα θα φάτε πιο οικονομικά και νόστιμα στην καρδιά του Λονδίνου. Αν, λοιπόν, είστε έτσι κι αλλιώς λάτρεις της κινέζικης κουζίνας να το σωστό μέρος για ένα τέλειο γεύμα.
Τα θέατρα της λεωφόρου Shaftesbury
Δεν γίνεται να φύγετε από το Λονδίνο χωρίς μία στάση στο West End για να παρακολουθήσετε μία από τις πολυβραβευμένες και πολυσυζητημένες παραστάσεις που ανεβαίνουν στην πρωτεύουσα της Μεγάλης Βρετανίας. Kαι West End σημαίνει Soho, εκεί όπου συμβαίνουν όλα και χτυπά η καρδιά των πιο προβεβλημένων θεατρικών δρώμενων της πόλης, κάθε σεζόν και κάθε εποχή.
Αν δεν έχετε ιδέα τι θέλετε να παρακολουθήσετε, αλλά ούτε ξέρετε ποιες παραστάσεις ανεβαίνουν στο Λονδίνο την εκάστοτε περίοδο, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι μία βόλτα πάνω-κάτω στην λεωφόρο Shaftesbury για να δείτε σε μία μόλις γύρα μερικά από τα διασημότερα θέατρα του πλανήτη και μαζί τις εντυπωσιακές ταμπέλες τους που θα σας βάλουν αμέσως στο νόημα και θα σας κλέψουν την καρδιά με τα λαμπερά τους φώτα. Τα εμβληματικά θέατρα Palace, Αpollo, Gielgud και άλλα πολλά είναι όλα συγκεντρωμένα σε αυτόν θρυλικό δρόμο. Φροντίστε να βγάλετε τα εισιτήρια σας εγκαίρως για τις μεγάλες και περιζήτητες παραγωγές, εναλλακτικά περιμένετε μέχρι τελευταία στιγμή στα ταμεία των θεάτρων και, ίσως, σταθείτε τυχεροί αφού πολύ συχνά μπορεί να πέσετε σε καταπληκτικές last minute προσφορές.
Τα ψώνια
Σίγουρα ζούμε στην εποχή της ψηφιοποίησης της μουσικής με την παγκόσμια δισκογραφία να έχει δεχθεί ένα τεράστιο πλήγμα, ωστόσο, οι φανατικοί μουσικόφιλοι εξακολουθούν να πίνουν νερό στο όνομα των βινιλίων και να υποστηρίζουν με σθένος πως η χαρά του να ακούς ένα album στο πικάπ δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα. Μάλλον αυτός είναι ο λόγος που στο Λονδίνο υπάρχουν περίπου 50 καταστήματα που πουλούν βινίλια, πολλά εκ τω οποίων βρίσκονται – που αλλού;- στο Soho. Είτε ψάχνετε μία φρέσκια κυκλοφορία που μόλις κυκλοφόρησε και σε δίσκο 33 στροφών είτε έναν παλιό και κλασικό δίσκο στα δισκάδικα του Soho θα βρείτε τα πάντα και μαζί με αυτά κάποια πραγματικά σπάνια κομμάτια. Όσοι λατρεύουν τα βινίλια είναι ευτυχισμένοι μόνο και μόνο με τη διαδικασία του ψαξίματος, ανάμεσα σε στοίβες από πανέμορφα εξώφυλλα και δισκάκια που κάνουν την καρδιά τους να χτυπά πιο δυνατά. Aν πρέπει να επιλέξετε μόνο ένα κατάστημα για να κάνετε τα ψώνια σας κατευθυνθείτε προς το Sound of Universe, το μαγαζί που ξεκίνησε από μία «τρύπα» στο Camden πριν γίνει σταθερή αξία στο Soho. Eδώ θα βρείτε και μία ξεχωριστή ποικιλία δίσκων soul και jazz μουσικής για τους λάτρεις των συγκεκριμένων ειδών.
Επίσης, στα όρια του Soho, πολύ κοντά στο Soho Theatre, βρίσκεται ένα από τα καλύτερα βιβλιοπωλεία του Λονδίνου. Tο Foyles στο Charing Cross, το κεντρικό μαγαζί της αλυσίδας που ξεπερνά τον έναν αιώνα ζωής, είναι ένας ναός για τους βιβλιοφάγους που επισκέπτονται τη βρετανική πρωτεύουσα, το μέρος όπου μπορούν να ξοδέψουν ώρες ολόκληρες απλά τριγυρνώντας στους διαδρόμους που είναι φορτωμένοι με 200.000 νέες και παλιές κυκλοφορίες.
Με την υπογραφή «Welcome book lover, you are among friends» να καλωσορίζει τον επισκέπτη στον τοίχο απέναντι από την είσοδο, το Foyles είναι ένα ησυχαστήριο μέσα στο οποίο όλοι μιλούν πιο χαμηλόφωνα, οι ωραίες λογοτεχνικές ιστορίες έχουν το πρώτο και τον τελευταίο λόγο και το καφέ του τελευταίου πατώματος είναι το σημείο όπου θα νιώσετε τόσο οικεία και φιλόξενα που δεν αποκλείεται να καταλήξετε να διαβάσετε ένα μεγάλο μέρος του βιβλίου που μόλις αγοράσατε παρέα με μία κούπα ζεστού καφέ.
Ανάμεσα στα πολύ ξεχωριστά καταστήματα του Soho και το House of Minalima με τη χαρακτηριστική ροζ πρόσοψη, αφιερωμένο σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στον κόσμο του Harry Potter. Eδώ θα βρείτε από καρτ ποστάλ εμπνευσμένες από τον πιο διάσημο έφηβο μάγο στον κόσμο μέχρι ταπετσαρίες και αντίγραφα της εφημερίδας Daily Prophet. Bιβλία, πένες, επιστολόχαρτα, σημειωματάρια, καρφίτσες και ένα σωρό ακόμα αναμνηστικά που θα ξετρελάνουν τους πιο ορκισμένους φαν της γνωστής σειράς βιβλίων της J.K.Rawling.
Το κατάστημα είναι ανοικτό καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι έως τις 7 απόγευμα και τα Σαββατοκύριακα έχει πραγματικά πολύ κόσμο οπότε φροντίστε να φτάσετε νωρίς για να αποφύγετε, όσο γίνεται, τις μεγάλες ουρές.
Πού θα φάτε, πού θα πιείτε
Λίγα μέρη στον κόσμο έχουν συνδέσει την ύπαρξη τους με τη βαθύτερη ουσία του ξέφρενου nightlife όσο το Soho του Λονδίνου, όπου θα βρείτε, μεταξύ άλλων, μερικά από τα καλύτερα κοκτειλάδικα της Ευρώπης. Από ημιφωτισμένα «μυστικά» στέκια που θα δυσκολευτείτε πολύ να εντοπίσετε μέχρι φωτισμένες, εντυπωσιακές ταράτσες με εκπληκτική θέα. Βάλτε πλώρη για το φημισμένο Swift, που έχει κερδίσει αρκετές φορές μία θέση στα Καλύτερα Μπαρ του κόσμου. Φοβερά, πρωτότυπα κοκτέιλ και μερικές εξαιρετικά σπάνιες ετικέτες ποτών.
Εξίσου εξαιρετικό το μπαρ The Blind Pig με τη μεγάλη μπάρα και τα πολύ καλά πιάτα για να συνοδεύσετε το κοκτέιλ σας. Για ένα πραγματικά ειδυλλιακό σκηνικό επιλέξτε το Disrepute με το ατμοσφαιρικό περιβάλλον και τα signature κοκτέιλ που θα σας μείνουν αξέχαστα. Τα Σαββατοκύριακα είναι καλό να έχετε κάνει κράτηση από πριν για να βρείτε τραπέζι καθώς οι αναμονές είναι πολύ μεγάλες.
Στο Soho, ωστόσο, θα δοκιμάσετε και αυτό που πολλοί αποκαλούν «το καλύτερο παγωτό όλου του Λονδίνου». Περάστε, λοιπόν, μία βόλτα από το Chin Chin Dessert Club για μία απίθανη, δροσιστική μπάλα κάθε εποχή του χρόνου, αλλά και για αρκετά ακόμα πεντανόστιμα γλυκά. Υπάρχουν και μερικά αλμυρά πιάτα και, βέβαια, εξαιρετικός καφές.
Για ένα τέλειο γεύμα όσοι έχουν αδυναμία στις ασιατικές γεύσεις πρέπει να πάνε προς το Yauatcha, αγαπημένο στέκι του Soho από το 2004 μέχρι σήμερα, το οποίο σερβίρει ένα πολύ καλό μενού από παραδοσιακά πιάτα dim sum (μικρές μερίδες καντονέζικης προέλευσης) τα οποία συνθέτουν ένα πλήρες και πολύ χορταστικό φαγητό. Όλο μαζί αποτελεί την τέλεια εμπειρία, ενώ αξίζει να δοκιμάσετε και τα τσάγια του καταστήματος, πάνω από 60 διαφορετικές προτάσεις.
Μία άλλη ξεχωριστή επιλογή αποτελεί το Heritage Restaurant & Coctail Bar, με ελβετικό αέρα και χαρακτήρα. Μόλις μπείτε στο ξύλινο κτήριο, ίδιο με σαλέ στο St. Moritz ή το Γκσταάντ, θα νιώσετε πως έχετε μεταφερθεί στα διάσημα χειμερινά θέρετρα των ελβετικών Άλπεων. Όσο για το φαγητό, αυτό κι αν παραπέμπει στη μικρή χώρα της κεντρική Ευρώπης, αφού εδώ θα δοκιμάσετε απολαυστικό fondeau σε άνετα δερμάτινα καθίσματα με γούνινη επένδυση σαν αυθεντική jet setters που ταξίδεψαν στις χιονισμένες πλαγιές της Ελβετίας.
Στο Heritage Restaurant & Coctail Bar υπάρχει μία μεγάλη ποικιλία από διαφορετικά μενού για να επιλέξετε, ενώ οι λονδρέζοι το προτιμούν συχνά για ένα σύντομο γεύμα πριν από μία βραδιά στο θέατρο. Ρομαντική ατμόσφαιρα και μία αίσθηση πολυτέλειας που είναι διάχυτη σε όλο τον χώρο.
Διαβάστε ακόμα:
Τα καλύτερα κοκτέιλ μπαρ στο Λονδίνο τώρα
Trafalgar Square: H πλατεία-σύμβολο του Λονδίνου που αποτελεί καλλιτεχνικό σταθμό της πόλης
Knightsbridge: Αγορές, φαγητό και ιστορία στην πιο αριστοκρατική γειτονιά του Λονδίνου