Κομμάτι του δικτύου ιαματικών πηγών της Φθιώτιδας και έξι χιλιόμετρα από τη Λαμία, οι σε πολλούς άγνωστες ιαματικές πηγές του Καλλιδρόμου υποδέχονταν ήδη από την αρχαιότητα όσους αναζητούσαν την υγεία για το σώμα και τη γαλήνη για τον νου.
Τα Ψωρονέρια, όπως επικράτησε να λέγονται από παλιά, πήραν το παρανόμι τους από την ιδιότητά τους να θεραπεύουν την ψωρίαση. Στο σημείο εκείνο του Καλλιδρόμου σχηματίζεται μια φυσική πισίνα. Τα νερά της, η θερμοκρασία των οποίων διαμορφώνεται στους 33°C, βελτιώνει κι άλλες δερματικές παθήσεις αλλά και ρευματοπάθειες, αρθρίτιδες και ισχιαλγίες.
Οι πηγές του Καλλιδρόμου είναι φημισμένες εδώ και χιλιάδες χρόνια. Σύμφωνα με το μύθο, η Αθηνά ζήτησε από τη Γαία να δημιουργήσει τα Ψωρονέρια μαζί με τα ιαματικά λουτρά των Θερμοπυλών που βρίσκονται εκεί κοντά, δώρα που στη συνέχεια η θεά χάρισε στον Ηρακλή ώστε ο ήρωας να θεραπεύει τις πληγές του όταν επέστρεφε από τους άθλους.
Απ’ όσο γνωρίζουμε, λόγο για τις θαυματουργές τους ιδιότητες κάνει για πρώτη φορά ο Ηρόδοτος. Και ο πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης, όμως, επιβεβαιώνει την ευεργετική τους δράση την οποία ερεύνησε σχολαστικά. Σύμφωνα δε με τον περιηγητή και γεωγράφο Παυσανία, το νερό αυτό ήταν το πιο καθάριο και γαλάζιο που είχε δει ποτέ.
Πράγματι, κατά την αρχαιότητα αλλά και αργότερα, ντόπιοι και περιηγητές εκτίμησαν και αξιοποίησαν εκτεταμένα τις πηγές. Αυτό βεβαιώνουν και τα αρχαιολογικά ευρήματα από την περιοχή, τα οποία μεταξύ άλλων μαρτυρούν πως τον 2ο αιώνα μΧ ο Ηρώδης ο Αττικός είχε κατασκευάσει στα λουτρά δεξαμενές για τη χρήση από τους επισκέπτες.
Σήμερα βέβαια στα λουτρά του Καλλιδρόμου δεν υπάρχουν υποδομές. Τα λουτρά είναι προσβάσιμα με σκαλοπάτια και πλατφόρμες, λείπουν όμως διαμορφωμένοι χώροι για να στεγνώσουν και να ντυθούν οι επισκέπτες προστατευμένοι από το κρύο. Εκεί που λείπουν τα ζεστά αποδυτήρια, ωστόσο, υπάρχει κάτι άλλο, όμορφο και χαλαρωτικό, άρα και αγχολυτικό.
Είναι η φύση που περιβάλλει τα νερά. Ως φυσική πισίνα, έχει και φυσικά τοιχώματα. Καταπράσινα από την ολοζώντανη βλάστηση, αλλά και βράχινα καθώς εκεί καταλήγει το Καλλίδρομο. Το ίδιο το βουνό είναι γνωστό για το φυσικό του κάλλος, αλλά και τις οικολογικά ευαίσθητες περιοχές του. Η υψηλότερη κορυφή του, η Γκιόζα, αγγίζει τα 1.419 μέτρα υψόμετρο. Όσο για τη χλωρίδα του, είναι πλούσια με έλατα, κουμαριές και βελανιδιές, πεύκα και πουρνάρια.
Το βουνό είναι μακρύ με μεγάλη έκταση, αν και όχι ιδιαίτερα ψηλό. Βρίσκεται ανάμεσα στην Οίτη και το Χλωμό όρος. Η ατμόσφαιρά του είναι απόκοσμη και εντελώς δική του. Ανάμεσα στα ψηλά του δέντρα υπάρχουν ξέφωτα και λιβάδια και πικνίκ και κάμπινγκ, ενώ το τοπίο συμπληρώνουν δύο μεγάλες πόλγες και πολλές μικρές και μεγάλες λίμνες που παίρνουν το εκάστοτε χρώμα του ουρανού. Μία εξ αυτών είναι η εντυπωσιακή λίμνη Καλλιδρόμου στα 1.000 μέτρα υψόμετρο, στην οποία συναντιούνται τα νερά που κατεβαίνουν τις γύρω πλαγιές όταν λιώνει το χιόνι του χειμώνα.
Με τόση ομορφιά, το Καλλίδρομο είναι αγαπημένος προορισμός για πεζοπορία και ποδηλασία βουνού, δραστηριότητες που διευκολύνονται από τα πολλά του μονοπάτια κι ένα μεγάλο δίκτυο από βατούς χωματόδρομους. Μία από τις πιο γνωστές πεζοπορικές διαδρομές του είναι η λεγόμενη Ανοπαία Οδός, την οποία πήραν οι Πέρσες με τον Εφιάλτη για να παρακάμψουν το Στενό των Θερμοπυλών και να αιφνιδιάσουν τον Λεωνίδα και τους Σπαρτιάτες.
Οι λάτρεις της φύσης λοιπόν έχουν πολλές επιλογές στο Καλλίδρομο, στο μέρος όπου μπορούν να συνδυάσουν μια χαλαρωτική βουτιά στα ζεστά ιαματικά νερά με μια αναζωογονητική βόλτα στο δροσερό βουνό.