Κάτι έχει αλλάξει τις τελευταίες δύο δεκαετίες στην Κάλυμνο, το μικρό νησί ανάμεσα στην Κω και στη Λέρο, που είναι γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο για τον μαγευτικό βυθό του, πλούσιο σε φυσικά σφουγγάρια και, βέβαια, για τους περίφημους σφουγγαράδες του. Τους ανθρώπους που ξυπνούσαν τα χαράματα, φορούσαν τις καταδυτικές στολές τους και βουτούσαν στον βυθό του Αιγαίου Πελάγους για να φέρουν στην επιφάνεια τα πολύτιμα σφουγγάρια, το προϊόν που κρατούσε ζωντανή την τοπική οικονομία για ολόκληρους αιώνες.
Συχνά το επάγγελμα περνούσε από γενιά σε γενιά και παρέμεινε η βασική απασχόληση για τους κατοίκους του νησιού μέχρι το 1986, όταν μία σοβαρή ασθένεια άρχισε να εξαφανίζει τον πληθυσμό σφουγγαριών από τον βυθό της Καλύμνου, φέροντας ένα πολύ άσχημο πλήγμα στα έσοδα της ντόπιας οικονομίας.
Λίγα χρόνια αργότερα, τη στιγμή που το εμπόριο σφουγγαριών στο νησί είχε περιοριστεί πλέον πολύ σημαντικά, μία τελείως νέα τάση έφερε ξανά την Κάλυμνο στο προσκήνιο, κάνοντας τη για άλλη μία φορά εξαιρετικά δημοφιλή τουριστικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ιστορία είναι πια αρκετά γνωστή: Τη δεκαετία του ’90, και συγκεκριμένα το 1996, ένας εξαιρετικά έμπειρος αναρριχητής, ο Andrea Di Bari, έτυχε να βρεθεί για διακοπές στο νησί και εντυπωσιάστηκε από την ποιότητα των βράχων, οι οποίο ήταν και παραμένουν ιδανικοί για μία από τις πιο απολαυστικές εμπειρίες αναρρίχησης που θα έχετε ποτέ στη ζωή σας. Μάλιστα, συνέκρινε τα βραχώδη τοπία της Καλύμνου με αυτά της Ταϊλάνδης, αλλά κατέληξε πως το ελληνικό νησί είναι ιδανικότερος προορισμός, καθώς συνδυάζει τη μαγεία των βράχων με αυτή της καταπληκτικής θάλασσας. Την επόμενη χρονιά ο Di Bari επέστρεψε μαζί με φίλους του αναρριχητές και μαζί άνοιξαν 43 εξαιρετικές διαδρομές στην Κάλυμνο, προσκαλώντας, παράλληλα, όλο και περισσότερο κόσμο να έρθει στο νησί για να ζήσει την εμπειρία μαζί τους.
Ο κος. Γιώργος Χατζησμάλης, υπεύθυνος του Δημοτικού Γραφείου Τουρισμού μίλησε στο Τravel.gr εξηγώντας τους τρόπους με τους οποίους οι αρχές του νησιού κατάφεραν να στρέψουν ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον του αναρριχητικού κόσμου πάνω στην Κάλυμνο: «Δημιουργήσαμε ακόμα περισσότερες διαδρομές και φροντίσαμε ώστε να είναι πολύ καλά συντηρημένες. Συγκεκριμένα φέτος θα επενδυθούν περίπου 535.000 ευρώ στη συντήρηση των ορειβατικών διαδρομών». Παράλληλα, ο δήμος Καλύμνου οργανώνει εδώ και 22 χρόνια το δικό του αναρριχητικό φεστιβάλ. Από το 2000 το Kalymnos Climbing Festival έχει διοργανωθεί συνολικά 13 φορές, με μερικά από τα μεγαλύτερα παγκόσμια ονόματα στον χώρο της αναρρίχησης να έχουν κάνει στάση στο νησί. Στόχος είναι το φεστιβάλ, που δεν πραγματοποιήθηκε το 2020 και το 2021 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, να διεξαχθεί κανονικά φέτος, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη, όπως μας λέει ο κος. Χατζησμάλης.
Σήμερα στην Κάλυμνο υπάρχουν περίπου 90 τομείς αναρρίχησης και 3.900 διαδρομές, οι περισσότερες μονής βαθμίδας και δυσκολίας από 4c έως 9a (από αρχάριους έως επαγγελματίες). Τα πιο γνωστά αναρριχητικά πεδία στο νησί είναι η Οδύσσεια, το Μασούρι, το Καστέλι, ο Αργινώντας και τα Σκαλιά. Η παρθένα, γειτονική Τέλενδος προσφέρει επιπλέον 7 τομείς και 800 διαδρομές. «Οι αριθμοί αυξάνονται διαρκώς. Το ίδιο και το ενδιαφέρον του κόσμου», δηλώνει ο κος. Λουκάς Δουρδουρέκας, πρόεδρος της εθελοντικής ομάδας διασωστών Καλύμνου. Ο ίδιος είναι κορυφαίος αναρριχητής και καθηγητής αναρρίχησης στο νησί και εξηγεί μερικούς από τους λόγους για τους οποίους η Κάλυμνος αναδείχθηκε μέσα στα χρόνια σε τοπ αναρριχητικό προορισμό: «Οι “τέλειοι”, κάθετοι πέτρινοι “τοίχοι” και η τεράστια ποικιλομορφία των βράχων, το πόσο κοντά βρίσκεται ο ένας με τον άλλο και, βέβαια, η θαυμάσια θέα στη θάλασσα από όλα τα σημεία είναι αρκετές αιτίες για να επιστρέψει κάποιος στην Κάλυμνο».
Πίσω στο 1996, όταν ξεκίνησαν όλα, οι κάτοικοι του νησιού, αντιμετώπισαν το ξαφνικό ενδιαφέρον των ξένων αναρριχητών για το νησί και αρχικά θεώρησαν πως η παρέα από την Ιταλία ήρθε στην Κάλυμνο για να κλέψουν τα πετρώματα και τους σταλακτίτες του νησιού και έτσι η τοπική αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη τους. Το καλύτερο είναι πως στο πολυπρόσωπο νησί του νοτίου Αιγαίου το να ζήσει κανείς την αναρριχητική εμπειρία δεν είναι μία υπόθεση μόνο για μυημένους. Λόγω των διαφορετικών χαρακτηριστικών των βράχων οι αρχάριοι αναρριχητές θα βρουν εδώ το ιδανικό πεδίο για εξάσκηση, πάντα με τη βοήθεια έμπειρων καθοδηγητών, ενώ τα μαγευτικά σπήλαια της Καλύμνου, γεμάτα πανέμορφους σταλακτίτες και σταλαγμίτες, αποτελούν από μόνα τους ένα ενδιαφέρον αξιοθέατο για τους πρωτάρηδες του αθλήματος. Ζήστε τη διαδικασία με όλη σας την καρδιά και στη συνέχεια τολμήστε μία δροσιστική βουτιά στα καταγάλανα νερά, το ιδανικό διάλειμμα μετά από την επίπονη, κουραστική μα απολαυστική άσκηση.
Η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι, μάλλον, οι καλύτερες περίοδοι για αναρρίχηση στην Κάλυμνο, αλλά οι ήπιες κλιματικές συνθήκες καθιστούν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα αρκετά ευχάριστη όλους τους μήνες του χρόνου, αφού ακόμα και τις πιο ζεστές ημέρες του καλοκαιριού θα βρείτε σκιερές κορυφές. Όπως μάλιστα δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καλύμνου, κος Νικόλαος Τσαγκάρης, «η μεγάλη άνοδος της αναρρίχησης έχει φέρει στη νησί μία επέκταση της τουριστικής περιόδου, από τρείς με τέσσερις μήνες σε τουλάχιστον 8, με όλα τα προφανή οφέλη για την τοπική κοινωνία». Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά: Κάθε χρόνο περίπου 12.000 αναρριχητές φτάνουν στο νησί για να δοκιμάσουν τις ικανότητες και την αντοχή τους. Μάλιστα, αρκετοί μπήκαν στη διαδικασία να αποκτήσουν τα δικά τους σπίτια στο νησί, ενώ μέσα στην πανδημία του κορονοϊού πολλοί από αυτούς αποφάσισαν να περάσουν την καραντίνα στην αγαπημένη τους Κάλυμνο. Πλέον οι επισκέπτες έχουν αποκτήσει μία μοναδική σύνδεση με το νησί τους κατοίκους του, ενώ το μεγάλο ενδιαφέρον του διεθνούς τουρισμού για τον υπέροχο αυτό τόπο έκανε ακόμα περισσότερους ταξιδιώτες να επιλέξουν την Κάλυμνο, ανεξαρτήτως αναρρίχησης. Εδώ θα απολαύσετε μοναδικές πεζοπορικές διαδρομές, θα κάνετε καταδύσεις και θα κολυμπήσετε σε γαλαζοπράσινες ακτές.
Η πλειοψηφία των αναρριχητικών διαδρομών βρίσκεται στο δυτικό ή στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού. Οι περισσότερες από αυτές είναι απόλυτα ασφαλείς, διαθέτοντας βύσματα και οι κορυφές τους είναι εξοπλισμένες με αλεξικέραυνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 6% της ορεινής φυσιογνωμίας του νησιού έχει αξιοποιηθεί έως τώρα. Ακόμα και αυτό το μικρό ποσοστό των βράχων που έχει αξιοποιηθεί αναρριχητικά όμως, προσφέρει δυνατότητες για τη διάνοιξη αναρίθμητων νέων διαδρομών. Στην Κάλυμνο υπάρχουν πολλοί λόφοι, από 10 έως 200 μέτρα, που προσφέρονται για νέες διαδρομές πέρα από τις γνωστές και ήδη υπάρχουσες.
Τα περισσότερα πεδία που έχουν διανοιχθεί και παραδοθεί έως τώρα είναι αυτό που αποκαλούν στον αναρριχητικό κόσμο «μιας σχοινιάς» με διαδρομές που είναι εύκολα προσβάσιμες από μονοπάτια. Οι περισσότερες από αυτές τις διαδρομές κυμαίνονται σε ύψος 20 με 30 μέτρα, αλλά οι πιο έμπειροι αναρριχητές μπουν να τολμήσουν τις διαδρομές που φτάνουν μέχρι και τα 60 μέτρα.
Οι τοπικές αρχές έχουν εστιάσει τις προσπάθειες τους στην ενίσχυση του ορειβατικου τουρισμό στο νησί και έτσι όλα τα πεδία αναρρίχησης στην Κάλυμνο είναι οργανωμένα, πολύ ασφαλή με εντυπωσιακά πετρώματα να κάνουν ακόμα πιο όμορφη την εξερεύνηση σας.
Αν χρειάζεστε έγκυρες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα αναρρίχησης ή οποιοδήποτε σημαντικό στοιχεία σχετικά με την αναρριχητική σας εξόρμηση στο νησί, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Δημοτικό Γραφείο Τουρισμού του δήμου Καλύμνου στο τηλέφωνο 22430 29299.
Διαβάστε ακόμα:
Βόλτα με τα δελφίνια και βουτιές στον Αμβρακικό
Βάθρες Σαμοθράκης: Βουτιές στις πιο μαγευτικές φυσικές πισίνες της Ελλάδας
Πισίνα: Μια απίθανη κατασκευή της Φύσης στο Άνω Κουφονήσι