Μπορεί να μην κατέχει τον τίτλο της γραφικότερης κρητικής πρωτεύουσας, όμως η μεγαλύτερη πόλη της αγαπημένης Κρήτης ουδόλως στερείται στοιχείων που κάνουν έστω και μια ολιγοήμερη εξόρμηση αρκετά απολαυστική και ενδιαφέρουσα. Γεμάτο ζωντάνια και παλμό, το Ηράκλειο που στέκει περήφανο δίπλα στο λίκνο του Μινωικού πολιτισμού, παρότι δεν σε κερδίζει με την πρώτη εντύπωση, σε κατακτά με τη φιλόξενη ατμόσφαιρα, τον πλούτο πολιτιστικών εμπειριών και τα κρυμμένα στον αστικό ιστό, καλοδιατηρημένα μνημεία του, κάνοντάς σε κοινωνό της πλούσιας ιστορίας του.
Ισορροπώντας ανάμεσα στα χαρακτηριστικά μιας μοντέρνας πόλης και στη διαχρονική τέχνη του κρητικού ευ ζην, με πρωταγωνιστές την αυθεντικότητα και την παράδοση, ο Χάνδακας όπως αποκαλούνταν το διοικητικό κέντρο του κρητικού χαλιφάτου των Αράβων, η ακμάζουσα Κάντια των Ενετών, το πολύβουο Ηράκλειο του σήμερα, αποδεικνύεται προορισμός ιδανικός για city break και προσφέρεται για ένα long weekend, που ειδικά την άνοιξη μας βάζει στον πειρασμό να κλείσουμε και τις καλοκαιρινές μας διακοπές στην Κρήτη αμέσως μετά την επιστροφή μας.
1η Μέρα -Πρωί-Μεσημέρι
Είτε φτάσετε με πλοίο είτε αεροπορικώς, η απαρχή του ταξιδιού στο Ηράκλειο οφείλει να ακολουθεί την παράδοση που θέλει την πρώτη στάση στην πόλη του Νίκου Καζαντζάκη, του Οδυσσέα Ελύτη και του Ελ Γκρέκο να είναι αυτή για πρωινό στα μπουγατσάδικα της πλατείας Ελευθερίου Βενιζέλου. Με ιστορία άνω των 100 ετών, Κιρκόρ και Φυλλοσοφίες, τα δύο ιστορικά, αγαπημένα στέκια των ντόπιων ξεφουρνίζουν από τα χαράματα και βάση παραδοσιακών συνταγών, λαχταριστές μπουγάτσες με κρέμα ή κρητική μυζήθρα, κάνοντας τη διαδρομή ως την Ενετική Κρήνη Morozini που στέκει στο κέντρο της πλατείας, μονόδρομο για κάθε πεινασμένο ταξιδιώτη.
Απολαύστε τη μπουγάτσα σας θαυμάζοντας το διάσημο μνημείο της Ενετοκρατίας που είναι απλά γνωστό ως «Λιοντάρια», από τα τέσσερα μαρμάρινα λιοντάρια που μεταξύ θαλάσσιων μορφών κοσμούν την περίτεχνη κρήνη, η κατασκευή της οποίας ανάγεται στο 1629 κι οφείλεται στον Ενετό Γενικό Αρμοστή της Κρήτης, Φραγκίσκο Μοροζίνι. Όντας πολύ κοντά σε ένα ακόμη σημαντικό ενετικό κτίσμα, κάντε μια στάση στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, όπου στεγάζεται η Δημοτική Πινακοθήκη του Ηρακλείου. Εκτός από τη θαυμαστή αρχιτεκτονική του κτηρίου και τα ταφικά μνημεία Ενετών δουκών εντός του, εδώ φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, με τρέχουσα την αφιερωμένη στην περίοδο από την επανάσταση του 1897 ως την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, «Πολιτική και Κοινωνία στην Κρητική Πολιτεία».
Το ταξίδι στο ενετικό παρελθόν συνεχίζεται στην εντυπωσιακή Loggia του 16ου αι., το πλούσια διακοσμημένο με ιωνικές και δωρικές κολώνες, τοξωτές αψίδες και ανάγλυφες παραστάσεις μέγαρο, όπου αιώνες πριν ευγενείς και άρχοντες αποφάσιζαν για τα οικονομικά, εμπορικά και πολιτικά ζητήματα του τόπου. Παρατηρήστε όχι μόνο τον κομψό παλλαδιανό ρυθμό της ορθογώνιας, διώροφης κατασκευής, ίδιας χρονολογίας με την Κρήνη Μοροζίνι, που στα χέρια των Τούρκων μετατράπηκε σε έδρα του ανώτατου οικονομικού υπαλλήλου, αλλά και την παρακείμενη Αρμερία -οπλοστάσιο- με την οποίο αποτελούσε ενιαίο σύνολο. Αξιοσημείωτη είναι η βράβευση της Λότζια το 1987 ως το καλύτερα αναπαλαιωμένο και συντηρημένο Ευρωπαϊκό μνημείο της χρονιάς, μετά από αιώνες παρακμής και σοβαρών ζημιών από σεισμούς.
Για μια πρώτη επαφή με την αυθεντική κουλτούρα της κρητικής γαστρονομίας, επιλέξτε για μεσημεριανό γεύμα το Πεσκέσι, σε ένα υπέροχα αναπαλαιωμένο αρχοντικό όπου αν και στο κέντρο της πόλης το farm-to-table αποτελεί σταθερή πρακτική και οι παραδοσιακοί τρόποι μαγειρέματος αναδεικνύουν τα πιο γνήσια πιάτα της αξεπέραστης κουζίνας της Κρήτης.
Απόγευμα -Βράδυ
Όσοι ταξιδεύουν με παιδιά, θα βρουν ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική την επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, που θα σας μεταφέρει απ΄ άκρη σ΄ άκρη στο γεμάτο αντιθέσεις και ιδιαιτερότητες φυσικό περιβάλλον του νησιού, φέρνοντάς σας σε επαφή με τη γεωλογία, τη βιοποικιλότητα και το οικοσύστημα της Κρήτης, αλλά και την αντιπαραβολή τους με τα αντίστοιχα στοιχεία της φύσης της υπόλοιπης Ελλάδας. Από τα περίφημα κρι κρι ως τους ποταμίσιους κάβουρες κι από τα διαδραστικά εκθέματα ως τους μηχανικούς δεινόσαυρους, οι εκπλήξεις διαδέχονται η μία την άλλη και η επίσκεψη συνδυάζει τη μάθηση με το παιχνίδι. (Ελέγξτε πριν την επίσκεψή σας, καθώς το μουσείο βρίσκεται σε φάση ανακαίνισης).
Μια διαφορετική άποψη της Κρήτης κι ένα ταξίδι σε διαφορετικές πτυχές της ιστορίας της προσφέρει το κοντινό Ιστορικό Μουσείο. Μικρές ώστε να μην κουράζουν αλλά περιεκτικές ώστε να κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον, οι ποικίλες συλλογές του μας μεταφέρουν από τη βυζαντινή στην ενετική περίοδο κι από την οθωμανική κυριαρχία στη Μάχη της Κρήτης, μέσα από σπάνιες θρησκευτικές εικόνες, κεραμικά και γλυπτά, αυθεντικές φορεσιές, στοιχεία λαογραφίας, προσωπογραφίες ηρώων της Επανάστασης και σπάνια νομίσματα διαφόρων περιόδων. Κορυφαία εκθέματα και λόγος για να μπει η διαδρομή ως την εντυπωσιακή Οικία Α.&Μ. Καλοκαιρινού στην ατζέντα σας, η πιστή αναπαράσταση του γραφείου του Νίκου Καζαντζάκη από τη γαλλική κατοικία του στην Αντίμπ, αλλά και τα δύο μοναδικά έργα του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου επί κρητικού εδάφους, «Η βάπτιση του Χριστού» και «Άποψη του Όρους και της Μονής Σινά». Την περίοδο αυτή θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και δύο εξαιρετικές περιοδικές εκθέσεις, την αναδρομική «Θεατές και θεώμενοι» με έργα του Γιάννη Τσαρούχη και την «Επί κεφαλής» με 27 εντυπωσιακά καπέλα, καλύμματα και στολίσματα κεφαλής από όλο τον ασιατικό κόσμο.
Με συντροφιά το ανοιξιάτικο θαλασσινό αεράκι, τι πιο απολαυστικό από μια απογευματινή βόλτα στο παραλιακό μέτωπο, ως τον Κούλε, το περίφημο Castello al mare ή Rocca al mare –Φρούριο ή Βράχος στη θάλασσα-, όπως αποκαλούσαν οι Βενετοί το εντυπωσιακό φρούριο που υποδέχεται τους από θαλάσσης ταξιδιώτες, επιβλέποντας το Ενετικό Λιμάνι. Σήμα κατατεθέν του Ηρακλείου, γνωστός πλέον με το οθωμανικό του όνομα που σημαίνει «Φρούριο του νερού», ο Κούλες είναι επισκέψιμος και έτοιμος να αφηγηθεί τόσο τη δική του ιστορία, όσο και της πόλης, με μια αναπάντεχη έκπληξη για όσους περιηγηθούν στους δαιδαλώδεις διαδρόμους του, πίσω από τα στιβαρά τείχη όπου διακρίνονται τα μαρμάρινα φτερωτά λιοντάρια -έμβλημα της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας: πρόκειται για τα ευρήματα των υποβρύχιων ερευνών που ο σπουδαίος ωκεανογράφος Jacques-Yves Cousteau έκανε το 1976 στο λιμάνι του Ηρακλείου αλλά και των τριών Μινωικών ναυαγίων της Ντίας. Ολοκληρώστε τον περίπατό σας στο παλιό Ενετικό Λιμάνι, πλάι στους θόλους των νεωρίων, των εντυπωσιακών σε μέγεθος και σχέδιο ταρσανάδων, όπου μεταξύ 15ου-17ου αιώνα ναυπηγούνταν οι γαλέρες του κυρίαρχου σε όλη τη Μεσόγειο βενετσιάνικου στόλου.
Κλείστε την ημέρα σας απολαμβάνοντας για μια ακόμη φορά τη θαλασσινή θέα, αυτή τη φορά από το μπαλκόνι του κομψού εστιατορίου Παραστιές, όπου οι ολόφρεσκες ντόπιες πρώτες ύλες μετουσιώνονται σε παραδοσιακά μαγειρέματα -αρνί αντικρυστό, καπνισμένη για 5 ώρες μπριζόλα, γαμοπίλαφο με ζυγούρι- που ταιριάζονται φυσικά με άφθονη τσικουδιά και τοπικά κρασιά.
2η Μέρα -Πρωί-Μεσημέρι
Ξεκινήστε την περιήγησή σας στο μοντέρνα εκδοχή του λαβύρινθου του Μινώταυρου, αφήνοντας αυτή τη μοναδικού χαρακτήρα σύγχρονη πόλη να σας εκπλήξει με τις αναπάντεχα καλοδιατηρημένες ιστορικές αναφορές και τις αυθεντικές όψεις της. Πρώτη στάση η πλατεία Κορνάρου, με τη μικρή νησίδα όπου δεσπόζουν δυο γνώριμες μορφές, εκείνες των χάλκινων αγαλμάτων του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, φόρος τιμής στον σπουδαίο Κρητικό ποιητή που δίνει στην πλατεία το όνομά της. Ωστόσο, καθώς στο σημείο της σημερινής πλατείας επί Ενετοκρατίας βρισκόταν ο επιβλητικός ναός San Salvatore των Αυγουστίνων μοναχών, που αργότερα μετατράπηκε σε τζαμί αφιερωμένο στη μητέρα του Σουλτάνου, Βαλιδέ, η τοποθεσία είναι γνωστή και με την ονομασία «Βαλιδέ Τζαμί».
Λίγο πιο κάτω, το βλέμμα στέκεται στην αρμονική συνύπαρξη μιας βενετσιάνικης και μιας οθωμανικής κρήνης, ένα θαυμάσιο δείγμα από αρκετές ακόμη που στολίζουν το Ηράκλειο. Η μεν Bembo, θυμίζοντας τμήμα αρχαίου ναού, διακοσμημένη με ακέφαλο ρωμαϊκό άγαλμα το οποίο μεταφέρθηκε από την Ιεράπετρα και πλαισιώνεται από δύο μαρμάρινους κίονες, κατασκευάστηκε από τον γενικό προβλεπτή Gian Matteo Bembo μεταξύ 1552-1554, αποτελώντας την πρώτη κρήνη που τροφοδοτούσε με πόσιμο νερό από πηγή εκτός των ορίων της την Ενετική Κάντια. Δύο αιώνες αργότερα, το 1776, απέκτησε το τούρκικο ταίρι της, το πιο όμορφο στην εποχή του σεμπίλ του, όπως ονομαζόταν οι φιλανθρωπικές δημόσιες κρήνες που έχτιζαν επιφανείς Τούρκοι για να ξεδιψούν οι διαβάτες, με τη συγκεκριμένη να έχει χρηματοδοτηθεί από τον Χατζή Ιμπραήμ Αγά.
Πιείτε έναν ελληνικό καφέ στο δημοτικό καφενείο κάτω από τα πλατάνια κι ανάμεσα στους ντόπιους κι αφεθείτε στη πανδαισία χρωμάτων και αρωμάτων που ξετυλίγεται κατά μήκος της οδού 1866, θαυμάζοντας, δοκιμάζοντας και ψωνίζοντας αυθεντικά κρητικά καλούδια στη Δημοτική Αγορά Ηρακλείου. Απαραίτητες στάσεις: το παντοπωλείο Αλάτι της Γης, σωστό σεντούκι γευστικών θησαυρών με ράφια γεμάτα προϊόντα που διακρίνονται από αγνότητα, ποιότητα και οφέλη για την υγεία μας: από ολόφρεσκα φρούτα και οπωροκηπευτικά του νησιού ως βιολογικό ελαιόλαδο και αγουρέλαιο, από σιουφιχτά μακαρόνια και παραδοσιακό ξινόχοντρο ως πεντανόστιμα παξιμάδια από κρητικούς φούρνους, από ελιές και σταφίδες κρητικές, ως μέλια που μοσχοβολούν κρητικά βότανα.
To τυροπωλείο της Μαρίας Καργάκη που τροφοδοτείται από το βραβευμένο οικογενειακό τυροκομείο στο χωριό Κοκκίνη έχει αξιοζήλευτη φήμη για τις μεστές σε γεύση, παραδοσιακές γραβιέρες και τα υπόλοιπα τυριά που φτιάχνονται αποκλειστικά με κρητικό γάλα από κοπάδια που βόσκουν στον Ψηλορείτη. Γραβιέρα από φρέσκο παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα με ελαφρώς υπόγλυκη γεύση και πλούσια αρώματα, ωριμασμένη γραβιέρα που εμβαπτίζεται σε τρεις οινικές ποικιλίες, παλαιωμένη, καπνιστή ή με μπούκοβο, κεφαλοτύρια, ανθότυρο και ΠΟΠ ξυνομυζήθρα διατίθενται σε αεροστεγείς συσκευασίες για εύκολη μεταφορά και εξαιρετικές για τόσο ποιοτικά προϊόντα τιμές. Το καφεκοπτείο Κουδουμάς, όχι απλά ένα μαγαζί-παράδεισος των μερακλήδων του καφέ, αλλά και ιστορικό μνημείο της πόλης στη θέση του αφιερωμένου στον Άγιο Ονούφριο ναού του 1558 με την αυθεντική πέτρινη αψίδα να μας οδηγεί στο εσωτερικό. Εδώ, θα επιλέξετε ανάμεσα σε 10 χαρμάνια ελληνικού καφέ, 6 γαλλικού και 4 χαρμάνια espresso, όλα φτιαγμένα από τον ιδιοκτήτη που εξέλιξε την τέχνη που έμαθε από τον πατέρα του.
Στο δε παραδοσιακό εργαστήριο σητειακών γλυκών «Η Αρετούσα», θα γευτείτε τα πιο ανόθευτα παραδοσιακά κρητικά κεράσματα βάση οικογενειακών συνταγών και των πιο αγνών πρώτων υλών. Ονειρεμένα προμυζένια καλτσούνια, κρητικά λυχναράκια στην πιο αυθεντική εκδοχή τους με ανθότυρο, κρητικό θυμαρίσιο μέλι, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Σητείας, κανέλα κι αρώματα πορτοκαλιού, πλούσια μελωμένα και με άφθονο σουσάμι ξεροτήγανα συνυφασμένα με κάθε χαρμόσυνο γεγονός στην Κρήτη, σταφιδωτά και πατούδα με πλούσια γέμιση από σταφίδα, αμύγδαλα, σουσάμι, τσικουδιά και φυσικό χυμό εσπεριδοειδών, αχλαδάκια αμυγδαλωτά με λικέρ αμυγδάλου και πολλές ακόμη υγιεινές γλυκές λιχουδιές, φτιάχνονται όλα στο χέρι και αποδεικνύουν την κρητική γαστρονομική υπεροχή.
Αξίζει να μείνετε στην αγορά για φαγητό, είτε τσουγγρίζοντας ρακές και τσιμπολογώντας νοστιμότατους μεζέδες στο καφενείο Σαρανταυγάς, μια αληθινή χρονοκάψουλα 101 ετών γεμάτη παλιές φωτογραφίες, δημοσιεύματα και κειμήλια, με το διασημότερο παρατσούκλι στο Ηράκλειο, είτε στο εστιατόριο Γιακουμής σε λειτουργία από 1918 σε ένα κάθετο στενάκι της αγοράς, στο τμήμα της που τότε αποκαλούνταν «Τα γρουσουζάδικα», για τα θεϊκά παϊδάκια που με τα χρόνια έχουν κάνει την ταβέρνα στέκι ολόκληρης της Ελλάδας, αλλά και εξαιρετικά παραδοσιακά μαγειρευτά.
Απόγευμα -Βράδυ
Αφιερώστε το απόγευμα σε χαλαρές βόλτες ανάμεσα στις εντυπωσιακές εκκλησίες του Ηρακλείου. Ένα σύμπλεγμα από δρομάκια πέρα από τη Δημοτική Αγορά θα σας οδηγήσει στην αφιερωμένη στον προστάτη της πόλης Μητρόπολη, τον θεαματικό Ναό του Αγίου Μηνά του 19ου αιώνα, που μαζί με το διπλανό παρεκκλήσι και την παρακείμενη εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης του 16ου αι., η οποία λειτουργεί ως μουσείο έργων της σπουδαίας Κρητικής Αναγέννησης, αποτελούν ένα ενδιαφέρον θρησκευτικό και πολιτιστικό σύμπλεγμα.
Της ίδιας περίπου περιόδου, αλλά σε τελείως διαφορετικό ύφος, ο ναός του Αγίου Τίτου στην ομώνυμη πλατεία, χτίστηκε το 1872 στη θέση βυζαντινής εκκλησίας, μετατράπηκε σε τζαμί επί τουρκοκρατίας και συνδυάζει οθωμανικά με εκλεκτικιστικά στοιχεία. Με φοίνικες, περιστέρια και παιδιά που παίζουν να τον περιβάλλουν μόνιμα, γιορτάζει φέτος 100 χρόνια από τον επιστροφή στη χριστιανική λατρεία κι εντυπωσιάζει με το ευρύχωρο εσωτερικό του, όπου διατηρούνται ακέραια από το Γενί Τζαμί το κέλυφος, οι κολώνες, το σχήμα των παραθύρων, το ζωγραφιστό μοτίβο λουλουδιών περιμετρικά της βάσης του τρούλου και τα δύο μιχράμπ -ένα στον πρόναο και ένα στο παρεκκλήσι του Αγ. Τίτου.
Λίγο πριν πέσει ο ήλιος, ανηφορίστε προς το μεγαλύτερο οχυρωματικό συγκρότημα σε όλη τη Μεσόγειο, τα στιβαρά ενετικά τείχη, έργο το οποίο θυμίζει την εποχή που το Ηράκλειο ήταν ακμάζον λιμάνι και πολιτιστικό κέντρο της Ενετικής Ανατολής. Από τους επτά προμαχώνες που προστέθηκαν στα μέσα του 15ου αιώνα για την ενίσχυση της άμυνας, ο νοτιότερος, μεγαλύτερος και μόνος σωζόμενος στις μέρες μας είναι ο προμαχώνας Μαρτινέγκο, από το όνομα του στρατιωτικού και μηχανικού Gabriele Tadino Martinengo. Ο περίπατος ως τον προμαχώνα, προσφέρει μια σαφή εικόνα της δόμησης της πόλης, ενώ η ώρα τη δύσης του ήλιου αμβλύνει την τραχύτητα του αστικού τοπίου. Δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου να εντοπίσετε τον μεγάλο ξύλινο σταυρό που υποδεικνύει τον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη και αυτή την εποχή περιβάλλεται από ανθισμένες λεβάντες. Λιτή και απέριττη όπως θα περίμενε κανείς, η τελευταία κατοικία του σπουδαίου συγγραφέα που απεβίωσε στη Γερμανία και τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στον Άγιο Μηνά, φέρει μια εγχάρακτη πλάκα θυμίζοντας την αξέχαστη φράση του «Δεν ελπίζω τίποτε. Δεν φοβάμαι τίποτε. Είμαι ελεύθερος».
Καθώς κατηφορίζετε, πάρτε τον χρόνο σας και περιπλανηθείτε σε αυτό το άναρχο κουβάρι από στενοσόκακα, με τα τόσο διαφορετικά μεταξύ τους παλιά και νέα σπίτια, ανακαλύπτοντας μια σειρά από ευφάνταστα γκράφιτι, που με αναπάντεχα ευχάριστο τρόπο καλύπτουν μισογκρεμισμένους τοίχους και χαλάσματα, οδηγώντας σας πίσω στο κέντρο της πόλης. Εδώ, η βραδιά έχει όλα τα φόντα να εξελιχθεί σε μια σπουδαία γαστρονομική εμπειρία στον πολυχώρο Παγοποιείον, στη θέση που καταλάμβανε παλιό παγοποιείο της πόλης αλλά κι ακόμη προγενέστερος βυζαντινός ναός. Δημιουργική κουζίνα μεσογειακών επιρροών και εμπνευσμένες, γευστικές προτάσεις με τα καλύτερα υλικά της κρητικής γης που συνοδεύονται από κλασσικά και signature cocktails, μας θυμίζουν ότι βρισκόμαστε μεν στην Κρήτη αλλά και σε μια κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα.
3η Μέρα -Πρωί-Μεσημέρι
Είτε έχετε ήδη επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού είτε σκοπεύετε να αποτελέσει μέρος του ταξιδιού σας, η επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κρήτης αποτελεί κορυφαία εμπειρία για όποιον βρεθεί στο νησί. Το κατεξοχήν μουσείο του Μινωικού πολιτισμού δεν αποτελεί απλά ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μουσεία της Ελλάδας, αλλά κι από τα σπουδαιότερα παγκοσμίως. Οι 27 αίθουσες του γωνιακού κτηρίου που καταλαμβάνει τη θέση του ενετικού μοναστηριού του Αγίου Φραγκίσκου, είναι γεμάτες συναρπαστικά εκθέματα, ένα ολοκληρωμένο αφήγημα από την προϊστορική Κρήτη του 7000-1100 π.Χ. ως τα ρωμαϊκά χρόνια και τον 3ο αι.μ.Χ. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει φυσικά η Μινωική Συλλογή, με αντικείμενα από κάθε έκφανση της κοινωνικής, οικονομικής, εμπορικής και καλλιτεχνικής ζωής μέσα στα ανάκτορα και σε ολόκληρη την Κρήτη.
Το κόσμημα των μελισσών αφήνει άφωνο τον επισκέπτη με το πρωτότυπο, λεπτομερές του σχέδιο, το ολόχρυσο σφραγιστικό δαχτυλίδι του βασιλιά Μίνωα στέκει ως εξαίρετο δείγμα της μινωικής κοσμηματοποιίας, ο αινιγματικός Δίσκος της Φαιστού παραμένει ως σήμερα γρίφος ανεξιχνίαστος, τα ειδώλια που απεικονίζουν τις Θεές των Όφεων αποπνέουν δύναμη και συγκαταλέγονται στα σημαντικότερα λατρευτικά αντικείμενα, η ξύλινη μακέτα του ανακτόρου της Κνωσού μας δίνει μια κατατοπιστική εικόνα της μνημειώδους αρχιτεκτονικής του παλατιού, ενώ ζωηρόχρωμες τοιχογραφίες όπως «Η Παριζιάνα», «η Τοιχογραφία της Πομπής», «Ο Ρυτοφόρος» και «Ο Πρίγκηπας των Κρίνων» -η εμβληματικότερη ίσως εικόνα της Μινωικής Κρήτης- μας μεταφέρουν με τον πιο ζωντανό τρόπο σε μια από τις λαμπρότερες περιόδους του παγκόσμιου πολιτισμού. Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη στη μόνιμη συλλογή, αξίζει μια στάση και στην τρέχουσα περιοδική έκθεση «Εκατόμπολις» η οποία ως το τέλος Αυγούστου θα φωτίζει τη συναρπαστική ιστορία ίδρυσης και ανάπτυξης των κρητικών πόλεων που αναδείχθηκαν ως κέντρα πολιτισμού και δύναμης, πέντε αιώνες μετά το τέλος του μινωικού κόσμου.
Άγνωστο στους περισσότερους, αλλά συναρπαστικό κι αποκαλυπτικό, το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, συμπληρώνει την περιήγηση στον αρχαίο κόσμο μέσα από την έκθεση «Αρχαία Ελλάδα -Οι Απαρχές των Τεχνολογιών». Όχι λιγότερα από 80 επιλεγμένα εκθέματα, από το ρομπότ υπηρέτρια και τον «κινηματογράφο» του Φίλωνος μέχρι το αυτοκίνητο- κουκλοθέατρο του Ήρωνος, κι από το αυτόματο υδραυλικό ρολόι του Κτησιβίου μέχρι το Μηχανισμό των Αντικυθήρων, πλήρως λειτουργικά και συνοδευόμενα από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, μας παρασύρουν σε ένα διαδραστικό ταξίδι γνωριμίας με μια εντυπωσιακή συλλογή εφευρέσεων του αρχαιοελληνικού πολιτισμού.
Ολοκληρώστε την εμπειρία του ανοιξιάτικου Ηρακλείου με έναν ξεκούραστο περίπατο στους χώρους πρασίνου της πόλης, αληθινές οάσεις εν μέσω του αστικού τοπίου, στολισμένες με αγάλματα, μνημεία και παρτέρια λουλουδιών: από το πάρκο Γεωργιάδη με την παιδική χαρά και το μνημείο των πεσόντων στη Μάχη της Κρήτης ως το ρομαντικό πάρκο Αναγεννήσεως και το κεντρικότατο πάρκο Θεοτοκόπουλου, η άνοιξη δηλώνει παρούσα στο φιλόξενο Ηράκλειο και κλείνει το μάτι στο επίσης μοναδικό κρητικό καλοκαίρι.
Διαβάστε ακόμα:
Μια περιήγηση στις εκκλησίες του Ηρακλείου