Όσο τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, η Κέρκυρα φοράει τα γιορτινά της και ετοιμάζεται να υποδεχτεί το χριστουγεννιάτικο σερί των εορτών, όπως μόνο αυτή ξέρει. Πασίγνωστη διεθνώς για το ξέφρενο πασχαλινό της γλέντι, η αγαπημένη Κέρκυρα είναι εξίσου ζεστή, γιορτινή και ατμοσφαιρική και την περίοδο των Χριστουγέννων.
Ωστόσο, σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας, η περίοδος των εορτών στην Κέρκυρα έχει μια μικρή ιδιομορφία και αυτό, γιατί ξεκινά ουσιαστικά λίγες μέρες νωρίτερα, στη γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνα, του πολιούχου αγίου του νησιού. Μια ανάσα πριν από τα Χριστούγεννα και στη μέση του χριστουγεννιάτικου κλίματος που έχει ήδη φθάσει για τα καλά, οι Κερκυραίοι γιορτάζουν με κάθε κατάνυξη την γιορτή του πολιούχου αγίου τους που έχει ταυτίσει το όνομά του με τη νύφη του Ιονίου. Και μπορεί, όμως, η γιορτή να διαρκεί λίγο και να τελειώνει γρήγορα, η κατάνυξη όμως μένει στρώνοντας το δρόμο για τα μοναδικά κερκυραϊκά Χριστούγεννα.
Τα καντούνια γεμίζουν λαμπερά φώτα, οι βιτρίνες στολίδια και η χριστουγεννιάτικη ζεστή αύρα είναι πανταχού παρούσα δημιουργώντας μια ρομαντική αντίθεση ανάμεσα στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική και στο ζεστό χαρμόσυνο άρωμα των Χριστουγέννων. Το Λιστόν θυμίζει ένα πραγματικό παραμύθι που μοιάζει σαν να έχει ξεπηδήσει από άλλη εποχή προσκαλώντας σας να το ζήσετε με κάθε αίσθηση. Και το μόνο που έχετε να κάνετε; Απλώς, να βγείτε και να χαθείτε στα μισοάδεια καντούνια ζώντας την μαγεία των Χριστουγέννων.
Επειδή, όμως, χωρίς τραπέζι, καμία γιορτή δεν είναι γιορτή, η κερκυραϊκή κουζίνα έχει μεριμνήσει και γι’ αυτό. Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι εξίσου γευστικό, αλλά και ζεστό, γεμάτο με παραδοσιακά πιάτα, απο νούμπουλο και συκομαΐδες μέχρι τζαλέτια, γάλλο και μπουτίνο είναι το γευστικότερο συμπλήρωμα της χριστουγεννιάτικης κατάνυξης στο νησί των Φαιάκων.
Και φυσικά, υπάρχει γνωστότερος κερκυραϊκός μεζές από το ένα και μοναδικό νούμπουλο; Κατάλοιπο της ενετικής κυριαρχίας, το νούμπουλο -ίσως ένα από τα διασημότερα κερκυραϊκά delicacies και ευρέως γνωστό ως κερκυραϊκό προσούτο- σερβίρεται ψιλοκομμένο την παραμονή των Χριστουγέννων μαζί με το μποτσόνι, τα τυριά και τις χριστουγεννιάτικες πράσινες σαλάτες. Ουσιαστικά, το νούμπουλο δεν είναι τίποτα άλλο από ένα κομμάτι χοιρινό που παστώνεται με χοντροκομμένο αλάτι, μαρινάρεται με ντόπιο κόκκινο κρασί και πασπαλίζεται με αλατορίγανη, μπόλικα μπαχαρικά και βότανα, αλλά και λίγο φασκόμηλο, φλισκούνι, σχίνο, και δάφνη, όταν ωριμάζει στον αέρα.
Φυσικά, από το τραπέζι, όμως, δεν γίνεται να λείπει και η φημισμένη συκομαΐδα, γνωστή επίσης ως συκόπιτα. Παρασκευασμένη από ξερά σύκα, μαζί με μούστο ή ούζο, πιπέρι και ξύσμα λεμονιού, το πρωτότυπο κερκυραϊκό γλύκισμα είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα παραδοσιακά γλυκά της Κέρκυρας και αρχίζει να προετοιμάζεται τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν φθάσει στο τραπέζι. Και αυτό, γιατί τα αποξηραμένα σύκα πρέπει να δέσουν στο γευστικό μίγμα με τα καρύδια, την κανέλα, το γαρίφαλο και το λικέρ και, αφού δέσουν όλα αυτά τα υλικά μαζί, πλάθονται και ψήνονται πριν φτάσουν λαχταριστά λαχταριστά στο γιορτινό τραπέζι.
Επειδή, όμως, Χριστούγεννα χωρίς κάλαντα δεν γίνονται, πρέπει να ξέρετε ότι η Κέρκυρα, που φημίζεται για τις φιλαρμονικές της, είναι ακόμα περισσότερο γνωστή για τα παραδοσιακά κάλαντα που πρέπει οπωσδήποτε να ακούσετε. Γι’ αυτό, και κάθε χρόνο, οι φιλαρμονικές του νησιού, αλλά και απλοί μουσικοί, περιδιαβαίνουν τα καντούνια σκορπίζοντας ήχους, μελωδίες και παραδοσιακά επτανησιακά κάλαντα ζωντανεύοντας κάθε γωνιά της παλιάς πόλης.
Διαβάστε ακόμα:
Κέρκυρα, κοσμοπολίτικη και αυθεντική
Περιήγηση στην αυθεντική και γεμάτη ιστορία Εβραϊκή συνοικία της παλιάς πόλης της Κέρκυρας
5 ιστορικές εκκλησίες που αξίζει να γνωρίσετε στην παλιά πόλη της Κέρκυρας