Παραμονή εορτασμού της Αγίας Βαρβάρας σήμερα και μόλις πέσει το σκοτάδι, δεκάδες -φωτισμένα ή μη- καραβάκια, θα αφεθούν στη λίμνη της πηγών της Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα στους ντόπιους και στους ξένους επισκέπτες.

13

Το έθιμο, που η ιστορία του χάνεται στα βάθη του χρόνου, πραγματοποιείται μπροστά από το εκκλησάκι της Αγία Βαρβάρας, δίπλα ακριβώς από τη λίμνη στον βυθό της οποίας διασώζονται τα ερείπια της πρώτης μεγάλης εκκλησίας που ήταν αφιερωμένος στην πολιούχο της Δράμας και προστάτιδας του πυροβολικού.

Νωρίτερα, και μόλις αρχίσει να σουρουπώνει, μικροί και μεγάλοι «καπεταναίοι» από τις γειτονιές της πόλης, συγκεντρώνονται στο φημισμένο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, κρατώντας στα χέρια τους μικρά και μεγάλα καραβάκια, έχοντας γραμμένα πάνω τους ευχές για υγεία και καλοτυχία.
Τα καραβάκια είναι κατασκευασμένα από ξύλο ή φελιζόλ, εντυπωσιάζουν από το μέγεθος, το υλικό, τα χρώματα και τη διακόσμηση, και συναγωνίζεται το ένα με το άλλο σε πρωτοτυπία, φαντασμαγορία και τεχνογνωσία. Με το σκοτάδι τα καραβάκια θα πλεύσουν στα νερά της λίμνης, έχοντας πάνω τους αναμμένα κεράκια, σ’ ένα νοερό «ταξίδι» ελπίδας και προσμονής.

Το θέαμα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, με τα εκατοντάδες πολύχρωμα φωτισμένα καραβάκια να πλέουν στα νερά της λίμνης και τους «καπεταναίους» τριγύρω να περιμένουν με αγωνία πότε θα βυθιστούν, προκειμένου να «μεταφέρουν» τις ευχές στα ερείπια της βυθισμένης εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας.

Στο εντυπωσιακό έθιμο λαμβάνουν μέρος μικροί και μεγάλοι, που τις προηγούμενες μέρες κατασκεύασαν -με ιδιαίτερη αγάπη και μεράκι- τα καραβάκια τους, σε πνεύμα έντονου συναγωνισμού τόσο για το ποιος θα έχει το καλύτερο «καράβι» όσο και για το ποιο από αυτά, θα «βυθιστεί» πιο εντυπωσιακά, όταν λιώσει το κερί και τυλιχτεί στις φλόγες.

Σύμφωνα με την παράδοση στη θέση της σημερινής λίμνης βρισκόταν η εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας, την οποία γκρέμισαν οι Τούρκοι όταν κατάκτησαν την πόλη το 1380, θέλοντας να χτίσουν ένα τζαμί. Αυτό δεν έγινε όμως ποτέ, καθώς την ημέρα της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας άρχισε να αναβλύζει νερό στη περιοχή από τη σημερινή πηγή της Αγίας Βαρβάρας, με αποτέλεσμα τα θεμέλια της εκκλησίας να καλυφθούν από νερά. Το σημείο αυτό είναι σήμερα η μικρή λίμνη της Αγία Βαρβάρας. Λόγω του ιστορικού αυτού θρύλου, η Αγία Βαρβάρα είναι σήμερα πολιούχος της Δράμας.

Το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, «πλημμυρισμένο» με καθαρά τρεχούμενα νερά όλες τις εποχές του χρόνου, βρίσκεται στο κέντρο της Δράμας. Καλύπτει έκταση 60 στρεμμάτων, και αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης, που ουσιαστικά είναι κτισμένη επάνω σε αναρίθμητες πηγές. Εξάλλου από την αφθονία των νερών της, προέρχεται και η ετυμολογία της ονομασίας της πόλης : «Υδράμα»-«Δύραμα». Τα νερά της Δράμας εντυπωσίασαν τον φημισμένο Τούρκο χρονογράφο και περιηγητή Εβλιγιά Τσελεμπή, όταν αυτός επισκέφθηκε την περιοχή τον 17ο αιώνα. «Τέτοια περιοχή με πηγές και λιμνούλες δεν υπάρχει ούτε στη Ρούμελη, ούτε στην Περσία, ούτε στο Μπλάχ (αρχαία Βάκτρα στο Αφγανιστάν) ούτε στη Βοθχάρα, ούτε το Xαρασάν, ούτε στη Γερμανία. Από εκατό πηγές αναβλύζουν κρυσταλλένια νερά και από τη μεγάλη δεξαμενή τρέχουν σε μικρότερες» έγραψε εντυπωσιασμένος στο έργο του.

Εκτός από την εντυπωσιακή λίμνη, στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας υπάρχουν ποταμάκια γεμάτα με ψάρια, χαλαρωτικοί καταρράκτες, αρκετές λιμνούλες με πάπιες, χήνες και κύκνους, όμορφα ξύλινα γεφυράκια και μονοπάτια για τους επισκέπτες, τα οποία κάνουν το πάρκο ένα μοναδικό χώρο αναψυχής για μικρούς και μεγάλους, όχι μόνο για τους ντόπιους, αλλά και για τους ξένους επισκέπτες
Το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, οφείλει την ονομασία του στο εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας, διαμορφώθηκε σύμφωνα με μελέτη του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης (με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Φατούρο) και απέσπασε πρώτο βραβείο στην Γερμανία, ως καλύτερη μελέτη-αξιοποίηση τουριστικού χώρου. Το πάρκο έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα 60 ομορφότερα πάρκα της Ευρώπης από το στο πλαίσιο του προγράμματος «Culture 2000»

Εκτός όμως από τα άφθονα τρεχούμενα νερά και τα τεράστια αιωνόβια πλατάνια, στο πάρκο της Αγίας Αγίας Βαρβάρας λειτουργούν σημαντικοί χώροι πολιτισμού, όπως οι εγκαταστάσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, του πιο γνωστού φεστιβάλ της πόλης με πανευρωπαϊκή εμβέλεια, καθώς και το ανοιχτό αμφιθέατρο της πόλης.

Γύρω από τη λίμνη υπάρχουν παραδοσιακοί νερόμυλοι, από τους οποίους ξεχωρίζει ο παλιός μουσουλμανικός «Μύλος των Ζώνκε» καθώς και πολυώροφες καπναποθήκες του μεσοπολέμου, ανάμεσά τους Ελβετοεβραίου καπνεμπόρου Ερμαν Σπήρερ η οποία τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί στο πολυτελέστατο Hydrama Grand Hotel, πραγματικό στολίδι για την πόλη της Δράμας. Στο χώρο του πάρκου επίσης, λειτουργούν εστιατόρια και καφέ, κάνοντας την περιοχή μια πραγματική όαση ψυχαγωγίας όλες τις εποχές του χρόνου.
Όπως ανακοινώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Δράμας, λόγω της πανδημίας του Covid-19 δεν θα τελεστεί η καθιερωμένη λιτανεία για την εορτή της πολιούχου της πόλης, που προηγούνταν του εθίμου με τα καραβάκια στη λίμνη των πηγών της Αγίας Βαρβάρας.

Από σήμερα η πόλη της Δράμας κινείται και επίσημα σε χριστουγεννιάτικους ρυθμούς. Την Κυριακή 5/12/2021 ανοίγει και επίσημα τις πύλες της η ξακουστή «Ονειρούπολη», που έχουν λατρέψει και συνδυάσει με τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μικροί και μεγάλοι και διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2003.

Το Πάρκο της Αγίας Βαρβάρας στον χάρτη

Η πόλη της Δράμας απέχει από την Θεσσαλονίκη 145 χλμ. (1 ω 45 λεπτά) και από την Αθήνα 645 χλμ. (6 ω 48 λεπτά).
Πληροφορίες:
visit-drama.com
facebook.com/OneiroupoliDramasOfficial