Τα ποτάμια, οι χαράδρες, τα καταπράσινα δάση με τα σπάνια δέντρα, οι αλπικές λίμνες, η πολυποίκιλη πανίδα. Το Ζαγόρι είναι μέρος που κρύβει εκπλήξεις και σε παρακινεί να το γνωρίσεις. Δίνει έτσι μια ιδανική ευκαιρία για να έρθουμε πιο κοντά στην πλούσια φύση του, που δείχνει τον δρόμο μέσω της αναγέννησής της σε μια εποχή κατά την οποία η ζωή όλων μας βρίσκεται μπροστά σε αλλαγές και ανακατατάξεις.
Το Ζαγόρι θέλει περπάτημα: απαιτεί ψάξιμο, χρειάζεται χρόνο, σίγουρα όμως ανταμείβει όποιον του δώσει την απαιτούμενη σημασία, έστω και για λίγο. Άλλωστε οι διαδρομές είναι τόσες πολλές, ώστε είναι βέβαιο ότι ο καθένας θα βρει κάποια που θα τον αντιπροσωπεύει και θα ταιριάζει στις δυνατότητες και στις διαθέσεις του. Στο κείμενο που ακολουθεί θα δούμε ενδεικτικά μερικές από αυτές.
Πρέπει πάντως να σημειώσουμε ότι η κίνηση στο βουνό απαιτεί γνώσεις και θέλει την κατάλληλη συνοδεία ειδικά εκπαιδευμένων οδηγών, οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να απολαύσουμε πραγματικά τη διαδικασία. Εμείς κινηθήκαμε με την έμπειρη ομάδα της Trekking Ioannina και, εκτός των εξαιρετικών διαδρομών, μάθαμε και πολλά στοιχεία για την περιοχή.
Βίκος – Μεγάλο Πάπιγκο
Ξεκινάμε από την είσοδο του Βίκου, στη χαρακτηριστική πέτρινη σκεπαστή βρύση, όπου υπάρχουν και σχετικές πινακίδες με τις επιλογές των περιπατητικών διαδρομών. Κατηφορίζουμε με ήπια κλίση, φτάνοντας σε ένα σημείο στην άκρη των βράχων. Εκεί θα δείτε ένα εικονοστάσι από πέτρα. Σταδιακά αρχίζουμε να κατεβαίνουμε κι άλλο, βαδίζοντας προσεκτικά στην άκρη του γκρεμού, σε ένα μονοπάτι που το διαδέχονται σκαλιά.
Έχουμε περπατήσει σχεδόν 30 λεπτά, όταν συναντάμε μία μικρή διακλάδωση. Εδώ αξίζει να διαλέξουμε το αριστερό μονοπάτι, το οποίο, μέσα σε σχεδόν 10 λεπτά, θα μας φέρει μπροστά στην πανέμορφη εκκλησία της Παναγίας δίπλα στα νερά του Βοϊδομάτη. Το ακολουθούμε και βγαίνουμε κερδισμένοι από τις εικόνες που αντικρίζουμε. Επιστρέφουμε έπειτα στο κεντρικό μονοπάτι και παίρνουμε την κατεύθυνση προς το Πάπιγκο.
Μετά από σχεδόν 5 λεπτά περπάτημα, συναντούμε μία ακόμη διακλάδωση. Η σήμανση μας καθοδηγεί: είτε ευθεία και μέσω της χαράδρας προς Μονοδένδρι, είτε αριστερά προς το Πάπιγκο. Ακολουθούμε τη διαδρομή προς Πάπιγκο και, σχεδόν 60-70 μέτρα μετά, βλέπουμε το νερό να αναβλύζει από τα έγκατα της γης. Η συνέχεια είναι δύσκολη και απαιτεί καλή φυσική κατάσταση. Για την επόμενη ώρα θα ακολουθήσουμε συνεχώς ανοδική πορεία, παρατηρώντας τα μοναδικά φυσικά γλυπτά που δημιουργούν τα βράχια.
Συνεχίζουμε σε πορεία ανοδική, πότε στο χωμάτινο μονοπάτι, πότε σε χαλίκια και πότε πάνω σε πέτρινα σκαλοπάτια. Το τοπίο αλλάζει και σταδιακά βρισκόμαστε να περπατάμε μέσα σε ένα πανέμορφο δάσος με βελανιδιές, με την κλίση να είναι πλέον πολύ ήπια και ευχάριστη. Σε μία ακόμα διασταύρωση μπροστά μας, επιλέγοντας την αριστερή πλευρά, θα βρεθούμε σε μια πέτρινη βρύση, η οποία έχει στερέψει. Καταλήγουμε ανάμεσα στα δύο χωριά και επιλέγουμε προς ποιο θέλουμε να κινηθούμε –Μικρό ή Μεγάλο Πάπιγκο.
Στοιχεία διαδρομής
Μήκος: 5,5 χιλιόμετρα
Χρόνος: περίπου 3 ώρες
Ύψος: από 496 μ. στα 926 μ.
Σηματοδότηση: ναι, με ενημερωτικές πινακίδες
Extra info
Πρέπει να σημειώσουμε ότι πρόκειται για μία διαδρομή ιδιαίτερων απαιτήσεων, καθώς περιλαμβάνει σημαντική εδαφική κλίση, κάνοντας δύσκολη την ανάβαση. Ένα ακόμα στοιχείο που δημιουργεί ζήτημα, είναι ότι την περίοδο που το ποτάμι έχει αρκετό νερό, δεν είναι εύκολο να κινηθεί κανείς στις όχθες του.
Σκάλα Βραδέτου – Καπέσοβο
Πρόκειται για μία από τις πιο δημοφιλείς διαδρομές, η οποία περιλαμβάνει και τη φημισμένη Σκάλα Βραδέτου –ένα από τα πιο ενδιαφέροντα έργα της περιοχής. Η περίφημη αυτή σκάλα έχει περισσότερα από 1500 σκαλοπάτια και 39 στροφές. Διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ, μέχρι το 1973, αποτελούσε τη μοναδική οδό που ένωνε το Βραδέτο με τα υπόλοιπα χωριά.
Η διαδρομή ξεκινάει από την κάτω πλευρά της πλατείας του Βραδέτου. Περπατάμε πάνω στο καλντερίμι και, μετά από σχεδόν 250 μέτρα, στρίβουμε δεξιά σε έναν χωματόδρομο, ο οποίος θα μας οδηγήσει σε ένα ξωκλήσι. Λίγα μέτρα πριν, ακολουθούμε πορεία προς δεξιά και βρίσκουμε την αρχή της σκάλας. Η εικόνα είναι μοναδική, καθώς απλώνεται μπροστά μας ένα μεγάλο μέρος της, επιτρέποντας να διακρίνουμε τις αναβαθμίδες και τις φουρκέτες της. Επιπλέον, η θέα από εδώ είναι μοναδική, τόσο προς το βουνό Περιστέρι, όσο και προς το Μιτσικέλι.
Κατηφορίζουμε έπειτα μέσα στη χαράδρα της Μεσαριάς όπου, μέσω ενός παλιού πέτρινου γεφυριού –το οποίο είναι καλυμμένο πλέον από τη βλάστηση– περνάμε στην άλλη πλευρά. Στη συνέχεια βρίσκουμε μπροστά μας ένα ακόμη πέτρινο γεφύρι, μεγαλύτερο του προηγούμενου. Από εκεί ξεκινάει η ανάβαση, μέσω ενός νέου, λιθόστρωτου μονοπατιού, το οποίο βγάζει στον χωματόδρομο κι έπειτα στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο που ενώνει το Βραδέτο με το Καπέσοβο.
Στοιχεία διαδρομής
Μήκος: 3,6 χιλιόμετρα
Χρόνος: 1 ώρα και 30 λεπτά
Υψόμετρο: από 1080 μ. σε 1335 μ.
Σηματοδότηση: Ναι
Γέφυρα Πάπιγκου – Γεφύρι Κλειδωνιάς
Είναι μία βατή διαδρομή, η οποία δεν έχει τίποτα να ζηλέψει σε φυσική ομορφιά, σε σύγκριση με τις πιο δύσκολες στην περιοχή. Περπατάμε κατά μήκος του Βοϊδομάτη, άλλοτε σε βραχώδες περιβάλλον κι άλλοτε κάτω από πλατάνια.
Ξεκινάμε από την τσιμεντένια γέφυρα του Πάπιγκου, κάτω από τον οικισμό της Αρίστης. Περνώντας με το αυτοκίνητο από τη γέφυρα (με κατεύθυνση το Πάπιγκο), η διαδρομή ξεκινάει στην πρώτη δεξιά στροφή του δρόμου. Θα δείτε άλλωστε και τη σχετική σήμανση, η οποία ενημερώνει για το μονοπάτι.
Αφού έχουμε περπατήσει 200 μέτρα, στο αριστερό τμήμα βλέπουμε ένα παλιό, μισογκρεμισμένο γεφύρι. Εξακολουθούμε να περπατάμε στο άνετο μονοπάτι και σταδιακά βρισκόμαστε μέσα σε ένα πλατανόδασος. Φτάνουμε πλάι στην όχθη του Βοϊδομάτη όπου μία ξύλινη σκάλα θα μας εξυπηρετήσει για να ανέβουμε στην πλαγιά. Λίγο πιο κάτω, παρόμοια σκαλοπάτια θα μας οδηγήσουν στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής, από όπου θα απολαύσουμε τη θέα. Συνεχίζουμε παράλληλα με τη φορά του ποταμού, μέχρι που μία πινακίδα θα μας δείξει την κατεύθυνση για τη Μονή των Αγίων Αναργύρων: έναν βυζαντινό ναό, που φιλοξενεί παλιές τοιχογραφίες.
Έπειτα, επιστρέφοντας στο σημείο της διασταύρωσης προς τη Μονή, εξακολουθούμε να περπατάμε δίπλα στο ποτάμι, ενώ στη συνέχεια, λίγο ψηλότερα, περνάμε μπροστά από τη θέση «Κλείδι». Συνεχίζουμε δίπλα στην όχθη του Βοϊδομάτη, μέχρι να βρούμε ένα καλντερίμι, το οποίο θα μας οδηγήσει στην έξοδο του φαραγγιού.
Στοιχεία διαδρομής
Μήκος: 5,3 χιλιόμετρα
Χρόνος: 1 ώρα και 45 λεπτά
Υψόμετρο: από 420 μ. σε 470 μ.
Σηματοδότηση: Ναι
Ευχαριστούμε την Trekking Hellas Ioannina, που στάθηκε πολύτιμος αρωγός στην πραγματοποίηση αυτών των περιπατητικών διαδρομών.
Τηλέφωνο: (+30) 26510 71703
Τηλέφωνο: (+30) 6944 750009
E-mail: ioannina@trekking.gr