Υπάρχουν μπάρες που πάνω τους δεν προσφέρεται απλώς ποτό. Ορίζεται πάνω τους η γεωγραφία της Αθήνας, γιατί στο εσωτερικό τους έχουν ειπωθεί όλες οι ιστορίες της πόλης, δημιουργώντας ένα νέο στρώμα ζωών που συνθέτουν το διαχρονικό αφήγημα της αττικής μητρόπολης. Μια στάση σε αυτά τα τοπόσημα, για διαφορετικούς λόγους και σε διαφορετικούς χρόνους μας μαθαίνει την σύγχρονη πόλη.
Σε αυτά τα μέρη, βραδινά στέκια και νυχτερινά καφενεία μαζί, δεν πίνεις απλά ποτό, το βασικό είναι το μοίρασμα κι η μύηση σε ένα μικροσύστημα κομψότητας και αμφίδρομου σεβασμού. Το αλκοόλ μας ραντίζει και μας διαπερνά, όχι για να λησμονήσουμε αλλά για να κοινωνήσουμε αφηγήσεις, νίκες και πληγές και να τεστάρουμε τον ουρανίσκο μας.
Πρέπον λοιπόν κρίνουμε, για όποιον έχει την πρόθεση όχι απλά να έρθει σε επαφή με το ποτό στην πρωτεύουσα αλλά να την μάθει, μέσα από τις αφηγήσεις των άλλων και τις δικές του να σταθεί στους παρακάτω υγρούς ναούς της πόλης.
The Clumsies
Ένα από τα πλέον καταξιωμένα ελληνικά μπαρ, και συγκεκριμένα 47ο καλύτερο στη σχετική κατάταξη της διοργάνωσης The World’s 50 Best Bars, το The Clumsies έρχεται να σε «ζεστάνει» με το δέος και τον επαγγελματισμό του.
Με την καινοτόμα του προσέγγιση στη mixology το μαγαζί φαίνεται εξασκημένο σε κάθε πιθανή εκδοχή του λατρευτού κοκτέιλ negroni, δίχως να παύει να επεκτείνεται στις υπόλοιπες γεύσεις. Παράλληλα, σου δίνει την αίσθηση λονδρέζικου ή νεοϋορκέζικου χώρου με τη διακόσμηση που φέρει, γεγονός που καθιστά το The Clumsies συν τοις άλλοις γεγονός ανοικτό στις παγκόσμιες επιρροές και τάσεις και μέρος ταυτόσημο με το πρόσωπο της σύγχρονης εστίασης της χώρας.
Η μεγάλη ξύλινη μπάρα, οι μεγάλοι ανοιχτοί χώροι, η κοκκινωπή είσοδος είναι στοιχεία τακτοποιημένα σε τέτοια χρωματική και αισθητική παλέτα, δίνοντας έτσι μια σημασία γύρω από το εγχείρημα που υπηρετεί και επιβεβαιώνοντας πως η λέξη project μπορεί να έχει απόλυτα θετικό πρόσημο. Εδώ το bar σε υπερβαίνει και σου επιβάλει τον ρυθμό του κι αυτό δεν είναι καθόλου κακό.
Low Profile Whisky Bar
Η ιστορία του δημοφιλούς ποτάδικου ονόματι Low Profile Whisky Bar ξεκινά το 1996, όταν ο ιδιοκτήτης του μπαρ-σημείο αναφοράς για το κέντρο της Αθήνας Σταύρος Κασιώτης μετέτρεψε ένα κρεοπωλείο μόλις 26 τ.μ. στην οδό Λυκαβηττού σε ένα κλασικό whisky bar. Το 2014, το μπαρ «κατηφόρισε» στο Σύνταγμα και χώθηκε μέσα στη στοά Μπολάνη.
Κόντρα στην μόδα της εποχής που ήθελε μπαρ να βαφτίζονται με ελληνικές επωνυμίες, το Low Profile -Low εν συντομία για τους θαμώνες-κράτησε τον αγγλοσαξωνικό του χαρακτήρα και επιλέγει να εστιάζει στα βασικά συστατικά: Jazz, blues και rock ‘n’ roll ακούσματα, καλό ουίσκι, με ετικέτες που ανανεώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, σεβασμός στον πελάτη.
Το φόντο, σε κόκκινο και μαύρο, με τα πορτρέτα του Miles Davis και του Tom Waits να κυριαρχούν πλαισιώνουν το σκηνικό. Το πάσο κόντρα στη μπάρα και ο καφέ αναπαυτικός καναπές έρχονται να διαμορφώσουν την πλήρη εικόνα. Το Low -ας μας επιτραπεί και εμάς η οικειότητα- πιστεύει στο καλό αλκοόλ κι αν έχετε απορίες το προσωπικό του είναι διαθέσιμο να σας εξηγήσει καταλλήλως δίχως να την ανάγκη να εξηγήσει τον περαιτέρω εαυτό του.
Galaxy
Λίγα μέτρα μακριά από το Low ξεπροβάλλει το κατεξοχήν αθηναϊκό bar. To Galaxy, παρόν από το 1972 στη Σταδίου (αρχικά στον αριθμό 5 και έπειτα αριθμό 10) είναι ουισκάδικο και μουσείο παράλληλα. Το μαύρο τηλέφωνο και η αμερικανικού τύπου μπάρα έχουν δει να παρελαύνουν μερικά από τα σημαντικότερα πρόσωπα Ελλάδας και υφηλίου. Ο Γιώργος Λάνθιμος και η Emma Stone, ο Paul Auster, ο Νίκος Καρούζος, ο Πάνος Γεραμάνης, και πολλοί άλλοι που σίγουρα ξεχνάμε να αναφέρουμε.
Το Galaxy ξέρει από καθαρά ποτά και κλασικά κοκτέιλ, είναι παραδοσιακό στο τι προσφέρει κι ένα old fashioned ποτάδικο που παρόλα τα παρελκόμενα -τα ζεστά ψωμάκια με ή χωρίς σάλτσα tabasco, τις ελιές, το τυρί με τη μουστάρδα στην άκρη- κινείται με άξονα την πίστη στην πρώτη ύλη και τον πελάτη.
Εδώ θα πιείτε daiquiri λεμόνι, old fashioned και dry martini αλλά δεν θα σας λείψουν οι παραδοσιακές γεύσεις, τα κλασικά σκοτσέζικα και ιρλανδέζικα ουίσκι. Μην ξεγελιέστε όμως, το ποτό εδώ είναι αφορμή και το Galaxy, η μνήμη της πόλης απ’ την οποία θα ξεπηδήσουν γνωριμίες, φιλίες, έρωτες, αφηγήσεις. Το Galaxy είναι το νυχτερινό, υδάτινο βουλευτήριο της πρωτεύουσας, στέκει εκεί, βράχος ακλόνητος στις μεταβολές του κλεινού άστεως. Διόλου τυχαίο που το άγαλμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη δείχνει Σταδίου 10.
Baba au Rum
Τη θέση 25 με τα καλύτερα μπαρ της υφηλίου καταλαμβάνει το Baba au Rum, ένα πραγματικό κόσμημα για την νύχτα της Αθήνας και ένα από τα πλέον επιδραστικά ποτάδικα της τελευταίας 15ετίας.
Το μαγαζί της Κλειτίου κάνει μικρά αλκοολούχα θαύματα στον χώρο του, ενώ η θρυλική ιδιότητα του να εξελίσσεται διαρκώς, οφείλεται στον ιδιοκτήτη του, Θάνος Προυναρού, έναν πραγματικό érudit της φιλοξενίας και μελετητή της τέχνης και του σχεδιασμού.
Το μαγαζί διαθέτει 400 ετικέτες από ρούμι και εκμοντερνισμένες εκδοχές των κλασικών τροπικών ποτών, ωστόσο δίχως δισταγμό σας προτείνουμε το φερώνυμο cocktail Baba au Rum: ένα Daiquiri με βανίλια, γλυκό σερί, δρυ, λάιμ, βασιλικό και στέρεα βάση του το ρούμι Barcelo Imperial.
Café Rue De Marseille
Στο ημιυπόγειο της οδού Μασσαλίας συντελούνται αλλόκοτα όμορφα πράγματα, στο ενδιάμεσο ψυχαγωγίας και Τέχνης αλλά με τη δέουσα απλότητα. Το Café Rue De Marseille, που έχει πάρει το όνομά του από τον δρόμο που το φιλοξενεί, δεν προσποιείται με τις εξωτερικές του χάρες, κραυγάζει θαλπωρή με το που κατέβεις τη σκάλα του ημιυπογείου της οδού Μασαλλίας και το κεντρικό του ατού έχει να κάνει με την ιδέα της συνάντησης και του μοιράσματος.
Την ατμόσφαιρα τη φτιάχνουν με το που διαβείς την πόρτα το The Kiss του Κλιμτ, το πορτρέτο του Che από τον Ρενέ Μπουρί και η Guernica του Πικάσο. Στάση πρώτη για τον επισκέπτη το μπαρ που βλέπει απέναντι στον θυρεό του μαγαζιού και αποτελείται από δύο αντικριστά τσεκούρια, το κλασικό μεσαιωνικό γαλλικό άνθος και τη σιδηρόφρακτη κεφαλή του ιππότη.
Η ιστορία που κρύβει πίσω του μας πάει στη δεκαετία του ’60 και διαπερνά τις ιστορικές φάσεις της χώρας. Περιλαμβάνει την Κατερίνα Γώγου και τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τη Μελίνα Μερκούρη και τους φοιτητές της Νομικής που επί χούντας συνεδρίαζαν στον χώρο του. Ενίοτε στην όλη διαδικασία εντάσσεται η απαγγελία Μαγιακόφσκι, με τους θαμώνες του μαγαζιού να μετατρέπονται στα μέλη ενός Χορού που παρακολουθεί τον ιδιοκτήτη του σε ρόλο κήρυκα να απαγγέλει «Σύννεφα με παντελόνια».
Εδώ παρότι τα ποτά είναι και καθαρά και (πολύ) φθηνά δεν έρχεσαι για τις ξεχωριστές ετικέτες ή τη φρουτώδη επίγευση. Έρχεσαι για την ιεροτελεστία. Η κυρία Λίτσα γεμίζει τα ποτά ως το χείλος, σερβίρονται μικρά κομμάτια εύγευστης πίτσας και από τα ηχεία παίζει Clush και Χειμερινούς Κολυμβητές. Αν είστε μάλιστα τυχεροί θα πέσετε σε ρεβεγιόν Χριστουγέννων ή Πρωτοχρονιάς και θα έχετε την ευκαιρία να φάτε ψητό κρέας σε οικογενειακή ατμόσφαιρα.
Alexandrino Cafe Bistrot
Ζεστό και ταυτόχρονα ατμοσφαιρικό με noir τρόπο, το Alexandrino Cafe Bistrot είναι ένα πραγματικό κόσμημα, εκτεθειμένο και ταυτόχρονα διακριτικό για τα δεδομένα των Εξαρχείων. Στη μικρή του σάλα, ο barman Πάνος Κομνηνός κάνει θαύματα προσωπικά, δίνει χρόνο και ακούει τον πελάτη.
Εδώ όλα κρατάνε έναν ήπιο και σταθερό ρυθμό. Τα σοκολατάκια ή ένα πλατό αλλαντικών και τυριών συνοδεύουν τα ποτά, που σερβίρονται σε όλες τις φυλές του κέντρου: ζευγάρια, γυναικοπαρέες, κυριλάτους και φοιτητές. Το μαγαζί δεν απαιτεί, υποδέχεται και αποσυμπιέζει.
Το κλειδί είναι οι άνθρωποι και η γνώση τους -γνώση του χώρου, των προσμίξεων, των πελατών- και η μπάρα του μπορεί να περηφανεύεται ότι προσφέρει το πιο παραδοσιακό, straight negroni σε όλη την Αθήνα.
7 Jokers
Ποιο είναι το νόημα του μπαρ; Αν αυτό δεν ξεφεύγει από τον πάγιο και απλό ορισμό του «να περάσει καλά ο πελάτης», τότε το 7 Jokers εκπληρώνει τέλεια αυτόν τον ορισμό. Η ατμόσφαιρα εδώ είναι θεατρική, τα ωράρια ακουμπάνε με ευκολία τις πρώτες πρωϊνές ώρες και παρότι θα βρείτε μερικές εξαιρετικές εκτελέσεις των κλασικών cocktail και επιλογές ιδανικές για early drinking αλλά το «θέμα» έχει να κάνει με τον σεβασμό στην διάθεση των πελατών.
Στο βάθος παίζουν όλα οι εκδοχές της ροκ μουσικής (blues, electric blues, rock n’ roll, garage rock, grunge, alternative) και μπορείς να απολαύσεις το ποτό σου εντός ή εκτός, στη στενή μπάρα ή στα παράπλευρα πάσο όρθιος, ξεβιδωμένος από τη μουσική που μετά τις 12 παίρνει έντονα χορευτική διάσταση ή βιδωμένος στο σκαμπό σου. Το 7 Jokers, φωτεινό και ανοικτό στις επιλογές του πελάτη είναι ταυτόχρονα επιλογή εφηβική ως προς τη δυναμική της και παράλληλα κλασική στη σύλληψή της.
Odori Vermuteria di Atene
Πραγματικό κόσμημα αισθητικής με τη μεγάλη του μπάρα και τους πλούσιους σε ανοικτό πεδίο χώρους του, το Odori Vermuteria di Atene έχει κατορθώσει να διαμορφωθεί ως μια all day επιλογή αλλά παράλληλα να προτείνει μια φιλοσοφία ποτού που δεν μπορείς να τη βρεις αλλού.
Για παράδειγμα τα Ramble & Run Fizz και Earth Elements με κοινό στοιχείο τους το βερμούτ δεν βρίσκονται σε άλλη μπάρα της αθηναϊκής σκηνής, ενώ το βασισμένο στον καφέ Hidden Pieces είναι το magnum opus του καταστήματος.
Όλα αυτά σε έναν χώρο που προσφέρει εξαιρετική και ταχύτατη σε παρασκευή πίτσα στον ναπολιτάνικο ξυλόφουρνο, σε μια παράλληλη ωδή στα τορινέζικων vermouth bar και τις πιτσαρίες του ιταλικού Νότου, εν τω μέσω μιας ατμόσφαιρας που παραπέμπει σε εξοχή της Τοσκάνης.
Barreldier
Το «κλειδί» του Barreldier, του ιδιαίτερου bar της Στοάς Μπολάνη, είναι ο οικοδεσπότης του, η προσωπική του θέρμη και η πίστη του στο αλκοόλ. Ο Ελληνοϊταλός Μάριο Μπάσο ορίζει τη φιλοσοφία του μαγαζιού, όντας ο ίδιος ένας πραγματικός erudite του βερμούτ και κρατώντας τα κλασικά κοκτέιλ που παλαιώνει σε μικρά βαρέλια που βρίσκονται πάνω από την μπάρα.
Είναι μέσα σε αυτά τα βαρέλια που ομογενοποιούνται τα διάφορα συστατικά των ποτών και αποκτούν πολύπλοκα αρώματα και γεύσης, απότοκο της όλης διαδικασίας. Αξίζει να δοκιμάσετε τις πολλαπλές παραλλαγές του τζιν τόκιν και του negroni αλλά και το Manhattan που φτιάχνουν σε βαρέλι από negroni, παίρνοντας τα ιδιαίτερα στοιχεία του τελευταίου.
Πέραν των παραπάνω η φιλοξενία των ανθρώπων δίνει τον τόνο σε ένα περιβάλλον που κραυγάζει χαλαρότητα. Το μαρτυρά η πολυμορφία των πελατών του, από τραπεζικούς έως τουρίστες και πότες μέχρι φοιτητές που απολαμβάνουν το ουσιαστικό χαμόγελο και την καλοσύνη του προσωπικού, σε ένα spot που θα πρέπει να βρίσκεται σε κάθε λεξικό της υδάτινης Αθήνας δίπλα στο λήμμα παρέα.
Knave bar
Υπάρχουν old school στέκια με μοντέρνα επένδυση; Η απάντηση είναι ναι και βρίσκεται στο Knave bar στην Ασκληπιού, στο μαγαζί που ξεχωρίζει για χαρακτηριστική τοιχογραφία του Dreyk the Pirate, με τους ναύτες να μαλώνουν παίζοντας χαρτιά.
Το Knave είναι ένα κλασικό bar, με έμφαση στη φιλοσοφία «πρώτα ο πελάτης» και τα κοκτέιλ να παρασκευάζονται εξατομικευμένα, ώστε να καταναλωθούν άμεσα. Η αναζήτηση προσμίξεων είναι διαρκής και το ρούμι να έχει την τιμητική του σε κοκτέιλ όπως το Knative και το Fidel. RnB και soul μουσικές κυριαρχούν σε ό,τι αφορά τη μουσική, ενώ το κίτρινο χρώμα σε τραβάει σε μια ατμόσφαιρα παιγνιώδη που είτε ως μέρος ενός bar crawl είτε ως αυτόνομη επιλογή θα σε κάνει σίγουρα να περάσεις καλά.
Alexander’s bar
Υπάρχουν μέρη που κατορθώνουν να κρύβονται παρότι βρίσκονται στην καρδιά των πραγμάτων και το φορτίο που φέρουν είναι σημαντικό. Μια τέτοια περίπτωση είναι το Alexander’s bar, εντός του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία, που μεταξύ άλλων έχει βραβευτεί από το Forbes ως το καλύτερο μπαρ ξενοδοχείου στον κόσμο.
Το Alexander’s σε «πιάνει» από το γιακά εξαρχής με τη σπάνια ταπισερί, η οποία χρονολογείται από τον 18ο αιώνα και απεικονίζει τον Μεγάλο Αλέξανδρο στα Γαυγάμηλα αλλά εντυπωσιάζει με την ευφυΐα που καταθέτουν οι άνθρωποί του στη μπάρα. Εδώ θα βρεθείτε ανάμεσα σε επιλογές δροσερές όπως το B Lady ή πικάντικες όπως το non alcoholic Vergin Mary.
Κυρίως όμως θα εκπλαγείτε από τη νηνεμία τους περιβάλλοντος που φτιάχνεται από την συνταίριαξη των μαύρων καναπέδων, της διακτιtικής μουσικής (συνήθως jazz), της χρωματικής αρμονίας του κόκκινου τριαντάφυλλου στο καφέ ξύλινο τραπέζι.
The Bar in front of the Bar
Αν ένα bar είναι ταυτισμένο με τις έννοιες της φρεσκάδας και της δημοκρατικοποίησης της μπάρας, δεν είναι άλλο από το The Bar in front of the Bar. Το μαγαζί που έγινε instant hit άμα τη εμφανίσει του δεν μένει στη σοφιστεία και την εμβάθυνση που κουβαλάνε οι υπόλοιποι εκπρόσωποι του fine drinking.
Εδώ όλα γίνονται ανοιχτά, σε δημόσια θέα, στη διαφάνεια του δρόμου της Πετράκη και με μια ομάδα δημιουργική που λειτουργεί εκτός καταλόγου και με καθημερινές εκπλήξεις όπου τα κλασικά κοκτέιλ όπως το Grasshopper και το Manhattan «πειράζονται» με τουλάχιστον ένα διαφορετικό στοιχείο για να επανασυστηθούν στους ουρανίσκους μας.
Όλα αυτά σε ένα περιβάλλον απροσποίητο, όπου προσωπικό και ιδιοκτήτες σε κάνουν να νιώσεις ευπρόσδεκτος και συμμέτοχος σε μια διαδικασία εργαστηριακής αφοσίωσης και λεπτομέρειας, που καταφέρνει να μετατρέπει σε ατού την ασυνέχεια και τον πειραματισμό.
Διαβάστε ακόμα:
Μια διαδρομή στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, έναν κόσμο γεμάτο εμπειρίες
3 ελληνικά μπαρ στα καλύτερα του κόσμου
5 chocolaterie στο κέντρο της Αθήνας για απολαυστική, ζεστή σοκολάτα σε ένα φινετσάτο περιβάλλον