Στην «καρδιά» του χειμώνα, βρεθήκαμε στις Σέρρες και στον σπάνιο υγρότοπο της Κερκίνης, για να ταΐσουμε Αργυροπελεκάνους και να βγούμε selfies με τα συμπαθητικά πουλιά, που την εποχή αυτή είναι ιδιαίτερα φιλικά με τους ανθρώπους και κυρίως με τους ψαράδες.

23

Οι Αργυροπελεκάνοι είναι οι πλέον φανταχτεροί «θαμώνες» της Κερκίνης, που μαγεύουν και εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες με τη χάρη και τη μοναδικότητά τους. Ο μεγαλειώδης χορός τους καθρεπτίζεται στα νερά της λίμνης, ενώ οι κόκκινοι λαιμοί τους -ειδικά αυτήν την εποχή- τα φουντωτά σκουφιά και το αγέρωχο άνοιγμα των φτερών τους, κλέβουν την παράσταση. Λιγότεροι είναι οι Ροδοπελεκάνοι, που επίσης «κυνηγούν» τους ψαράδες και συμβιώνουν αρμονικά με τους Αργυροπελεκάνους.

Είναι η στιγμή που οι περισσότεροι πελεκάνοι συναντώνται στο νότιο τμήμα της λίμνης, κοντά στο φράγμα και στο λιμανάκι του Λιθοτόπου, όπου υπάρχει η τεχνητή -με βράχια- νησίδα, πάνω στην οποία ξεκουράζονται, όταν δεν βουτούν στο νερό σε μικρές αποστάσεις από την ακτή ή πλησιάζοντας βαρκάρηδες στα ανοιχτά της λίμνης.

Το «τετ α τετ» με τα εντυπωσιακά πουλιά, αποτελεί μια μοναδική εμπειρία αυτήν την εποχή, που οι Αργυροπελεκάνοι πλησιάζουν τις βάρκες των ψαράδων επιζητώντας τροφή. Τα ψάρια, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, κινούνται στα βαθύτερα σημεία της λίμνης -όπου υπάρχουν πιο θερμά νερά- με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα δύσκολη η συλλογή τροφής των πουλιών. Έτσι αυτά πλησιάζουν τους βαρκάρηδες κερδίζοντας με τα «καμώματά» την αναγκαία τροφή, χορταίνοντας την πείνα τους και βοηθώντας τα να είναι δυνατά στην αναπαραγωγική διαδικασία που ξεκινάει την ίδια περίοδο.

×
play button
PLAY FULL VIDEO

«Τον χειμώνα, και ειδικά όταν παγώνει η λίμνη, τα πουλιά έχουν ανάγκη την τροφή και έρχονται οι ψαράδες να συμπληρώσουν το κενό αυτό. Αυτό συμβαίνει από τότε που υπάρχουν οι Αργυροπελεκάνοι στην Κερκίνη. Τώρα τα πουλιά είναι δίπλα μας, αλλά αν έρθουμε στο ίδιο σημείο Μάρτιο, Απρίλιο, δεν πρόκειται να μας πλησιάσουν» λέει ο Νίκος Γάλλιος, οικοξεναγός, βαρκάρης και ιδιοκτήτης ενός μικρού ξενώνα στο παραλίμνιο χωριό Χρυσοχώραφα. Ο ίδιος τα τελευταία χρόνια, τέτοια εποχή, οδηγεί με τη βάρκα του Έλληνες και ξένους φωτογράφους στα ανοιχτά της λίμνης προκειμένου να απαθανατίσουν με τον φωτογραφικό τους φακό το «σμίξιμο» των Αργυροπελεκάνων με τους ανθρώπους.

Τα τελευταία χρόνια το «τάισμα» των πουλιών από τους ψαράδες της Κερκίνης, έχει γίνει αγαπημένο θέμα Ελλήνων και ξένων φωτογράφων. To 2009 οι εντυπωσιακές φωτογραφίες του διάσημου Φιλανδού φωτογράφου Γιάρι Πελτομάκι, με τους Αργυροπελεκάνους της Κερκίνης να ορμούν να πιάσουν τα ψάρια στον αέρα, διακρίθηκαν στον διαγωνισμό «Wild Wonders of Europe», αυξάνοντας κατακόρυφα το ενδιαφέρον φωτογράφων από όλον τον κόσμο, ενισχύοντας έτσι με την παρουσία τους την τοπική οικονομία και με τις φωτογραφίες τους την προώθηση και προβολή της ευρύτερης περιοχής.

«Οι φωτογράφοι εντυπωσιάζονται με το θέαμα και από το πόσο κοντά έρχονται ή πετούν τα πουλιά για να πιάσουν την τροφή τους, ακόμη και από τα χέρια των ψαράδων. Εντυπωσιακή είναι αυτή η μεταμόρφωση που γίνεται, ιδιαίτερα τώρα τον χειμώνα μετά τον Ιανουάριο, που τα πουλιά παίρνουν τα χρώματα της αναπαραγωγής. Το ράμφος τους από το χρώμα του δέρματος μεταπηδά σε κίτρινο, γίνεται πορτοκαλί και καταλήγει βαθύ κόκκινο» λέει ο κ.Γάλλιος.

Η δραστηριότητα αυτή ξεκινάει περίπου στα μέσα Νοεμβρίου και διαρκεί έως αρχές Μαρτίου και κάθε χρόνο, προσελκύει όλο και περισσότερους φωτογράφους.

Οικολογική σημασία

Υπολογίζεται πως μόνο για τη δραστηριότητα της φωτογράφισης παρέχονται στα πουλιά κάτι παραπάνω από 2,5 τόνοι ψαριών. Άλλο τόσο είναι το μέγεθος των ψαριών που «πετιούνται» από τους ψαράδες, μιας και δεν έχουν εμπορική αξία. Τα ψάρια αυτά είναι κυρίως πεταλούδες με μικρό βάρος, αφού οι έμποροι αγοράζουν μόνο τις μεγάλες (πάνω από 300 γρμ.). Από τα παραπάνω, προκύπτει πως το «τάισμα» των πελεκάνων κατά τους χειμερινούς μήνες, από τους ψαράδες της λίμνης, επιτρέπει την επιβίωσή των πουλιών και την ισορροπία του οικοσυστήματος της περιοχής.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(63799)
      ["id"]=>
      int(63799)
      ["title"]=>
      string(2) "P6"
      ["filename"]=>
      string(8) "P6-4.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(887080)
      ["url"]=>
      string(57) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/01/P6-4.jpg"
      ["link"]=>
      string(85) "https://www.travel.gr/experiences/ta-zontas-argyropelekanoys-stin-k/attachment/p6-10/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "7"
      ["description"]=>
      string(78) "Ψαράς στην Κερκίνη/Photo: Άνθιμος Γεωργιάδης
"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(5) "p6-10"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(63774)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-01-14 15:37:49"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-01-14 15:38:43"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(827)
      ["height"]=>
      int(1240)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/01/P6-4-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/01/P6-4-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(66) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/01/P6-4-768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(66) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/01/P6-4-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(57) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/01/P6-4.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(827)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1240)
        ["2048x2048"]=>
        string(57) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/01/P6-4.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(827)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(1240)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Σε 500-600 υπολογίζονται οι Αργυροπελεκάνοι που ζουν όλο το χρόνο πλέον στην Κερκίνη και αναπαράγονται στις πλωτές ξύλινες εξέδρες ή στο τεχνητό νησί που έχει κατασκευάσει τα τελευταία χρόνια ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης. Το «τάισμα» των ψαράδων τον χειμώνα και οι πλωτές εξέδρες, οδήγησαν στη μόνιμη παρουσία των συμπαθητικών πουλιών στην Κερκίνη που αποτελούν πλέον «σήμα κατατεθέν» μαζί με τα βουβάλια στις παραλίμνιες περιοχές.

Ο Αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus) είναι το μεγαλύτερο από τα δύο είδη πελεκάνων της Ευρώπης, το άλλο είναι ο ροδοπελεκάνος (Pelecanus onocrotalus), και ανήκει στην οικογένεια των Πελεκανιδών που προστατεύεται από Διεθνείς Συνθήκες ως απειλούμενο και υπό εξαφάνιση είδος. Είναι το πουλί με το μεγαλύτερο άνοιγμα φτερούγων στον πλανήτη, αγγίζοντας τα 3,30 μ., και το βαρύτερο από αυτά που πετούν. Έχει σγουρά πούπουλα στην ινιακή περιοχή, το σακί λαιμού σε πορτοκαλί χρώμα και τα φτερά σε σταχτί χρώμα.

Ανθρώπινο δημιούργημα

Η Κερκίνη αποτελεί ανθρώπινο δημιούργημα, αλλά στο διάβα των χρόνων έγινε ένα με τη φύση και εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους υγροτόπους στην Ευρώπη που προστατεύεται από τη Σύμβαση Ραμσάρ. Έως σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 300 είδη πουλιών, όπως ο Αργυροπελεκάνος και η Λαγγόνα που απειλούνται με εξαφάνιση παγκοσμίως. Η Κερκίνη αποτελεί ιδανικό προορισμό για bird watching κάθε στιγμή του χρόνου. Πρόσφατα το κορυφαίο Forbes, την συμπεριέλαβε στο TOP 5 των «εκπληκτικών θαυμάτων της φύσης», που θα πρέπει να επισκεφθεί κάποιος στα Βαλκάνια, ενώ το 2010 αναδείχθηκε κορυφαίος ευρωπαϊκός προορισμός, κερδίζοντας το βραβείο EDEN στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας».

Να θυμάστε πως η παρουσία σας μέσα στην λίμνη θα πρέπει να είναι απολύτως διακριτική, με απόλυτο σεβασμό στο οικοσύστημα. Δεν υπάρχει κανένας φόβος με τους πελεκάνους που θα βρεθούν κοντά σας, αλλά σίγουρα αποφύγετε τις απότομες κινήσεις, γιατί τα πουλιά τρομάζουν, όπως και να τα ταΐζετε ψάρια με το χέρι στο ράμφος. Φωτογραφίστε και βγείτε selfies με τα όμορφα πουλιά, απολαμβάνοντας το μοναδικό φυσικό τοπίο, με το χιονοσκέπαστο Μπέλλες να καθρεφτίζεται στα νερά της Κερκίνης. Στην ακτογραμμή θα δείτε επίσης φοινικόπτερα, νανόκυκνους, ασπρομέτωπες χήνες, σταχτόχηνες κ.α.