Ακούγοντας Γροιλανδία, ο νους όλων πηγαίνει κατευθείαν σε ατέλειωτους παγετώνες, απομονωμένα χωριά σχεδόν θαμμένα κάτω από το χιόνι και αμέτρητους θαλάσσιους ελέφαντες να απολαμβάνουν ανά κοπάδια στιγμές χαλάρωσης στους μικρούς κολπίσκους των φιόρδ. Η εικόνα αυτή, αν και δεν απέχει καθόλου από την πραγματικότητα, περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο μία από τις πιο πολύχρωμες μικρές πόλεις του πλανήτη, το Tasiilaq.
Στην ανατολική πλευρά της Γροιλανδίας που βρέχεται από τον Ατλαντικό ωκεανό και σφηνωμένο κάπου ανάμεσα σε παγετώνες και θεόρατους πέτρινους όγκους βρίσκεται το Tasiilaq. Η μικρή πόλη με πληθυσμό που δεν ξεπερνά τους 3.000 κατοίκους είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Semersooq της Γροιλανδίας. Γράφοντας, βέβαια, για πόλη, μην περιμένετε μία πόλη ευρωπαϊκών ή αμερικανικών προδιαγραφών. Το Tasiilaq θυμίζει περισσότερο ένα γραφικό παραθαλάσσιο χωριό με χαρακτηριστικά ξύλινα σπιτάκια και πελώρια βραχώδη βουνά να κλείνουν σχεδόν ερμητικά τον ορίζοντα. Εδώ θα δείτε παγόβουνα να επιπλέουν ατάραχα στα σκοτεινά νερά της θάλασσας και φώκιες να κυλιούνται ανέμελες στους μικρούς κολπίσκους που σχηματίζουν οι αμέτρητοι παγετώνες στην περιοχή.
Η μικρή πόλη, που πρόσφατα άλλαξε το όνομά της σε μία προσπάθεια τουριστικής αναβάθμισης, αποτελεί διαχρονικά δημοφιλή προορισμό επιστημόνων που μελετούν τις κινήσεις των παγόβουνων και την θαλάσσια ζωή στον αρκτικό κύκλο. Ωστόσο, η σημαντική αύξηση πληθυσμού που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή έχει καταστήσει αναγκαία την δημιουργία νέων μορφών τουρισμού με στόχο την παροχή νέων θέσεων εργασίας. Κάπως έτσι, το Tasiilaq ξεκινήσει να επενδύει στον εναλλακτικό τουρισμό προσκαλώντας Ευρωπαίους και Αμερικανούς τουρίστες να κάνουν βαρκάδα ανάμεσα σε παγόβουνα, υπαίθρια διανυκτέρευση κάτω από τα φώτα του Βόρειου Σέλαος και αναρρίχηση στις αμέτρητες βραχοκορφές που προσφέρουν μία διαφορετική θέα στον Ατλαντικό ωκεανό.
Πέρα, όμως, από τις κλασικές αρκτικές εμπειρίες, το Tasiilaq ξεχωρίζει για κάτι πιο ιδιαίτερο. Μίας και η περιοχή είναι δίπλα στα μεταναστευτικά μονοπάτια που ακολουθούν οι φάλαινες, η μικρή πόλη είναι γνωστός προορισμός whale watching. Oι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν – αν φυσικά το επιτρέπουν οι συνθήκες – πολλές φάλαινες να κολυμπούν ανέμελα στον ανοιχτό ωκεανό και να ξεφυσούν τους τεράστιους πίδακες με νερό κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Μάλιστα, το whale watching έχει γίνει τόσο δημοφιλές «σπορ» που αναδεικνύεται σε μία από τις πιο αγαπημένες δραστηριότητες ντόπιων και τουριστών θέτοντας στο επίκεντρο την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη με γνώμονα την προστασία των φαλαινών. Η νομοθεσία της Γροιλανδίας απαγορεύει ρητά το κυνήγι φαλαινών και η κουλτούρα των κατοίκων της περιοχής σέβεται τις φάλαινες με αποτέλεσμα τα φιόρδ της Γροιλανδίας να λειτουργούν σαν φυσικό καταφύγιο των αρκτικών φαλαινών.
Πέρα από αυτό, όμως, το Tasiilaq είναι γνωστό και για μία αρκετά πρωτότυπη δραστηριότητα που σίγουρα οι λάτρεις της περιπέτειας θα ήθελαν οπωσδήποτε να δοκιμάσουν. Οι παγετώνες γύρω από την περιοχή έχουν πάρα πολλές παγοσπηλιές προσφέροντας μία μοναδική ευκαιρία εξερεύνησης του εσωτερικού ενός παγετώνα. Άλλωστε, οι επιστήμονες που συρρέουν συνεχώς στο Tasiilaq, έρχονται για να εκμεταλλευτούν την εύκολη πρόσβαση στο εσωτερικό των παγετώνων, ώστε να μελετήσουν τις κινήσεις του νερού και τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στον αρκτικό κύκλο.
Όσο ειδυλλιακό και αν ακούγεται, βέβαια, το Tasiilaq είναι τόσο απομονωμένο που η ίδια η μετάβαση στην περιοχή είναι ένα ταξίδι από μόνη της. Οι τουρίστες και οι επισκέπτες – επιστήμονες που θέλουν να μεταβούν στην περιοχή ξεκινούν αεροπορικώς από το Ρέικιαβικ της Ισλανδίας και κατευθύνονται στην πρωτεύουσα της Γροιλανδίας, Nuuk. Από εκεί είτε με ελικόπτερο κατά τον χειμώνα είτε με ταχύπλοο μόνο το καλοκαίρι, καταφθάνουν στο Tasiilaq. Μίας και το άγριο τοπίο της Γροιλανδίας δεν ευνοεί καθόλου τις χερσαίες μετακινήσεις και το οδικό δίκτυο στην περιοχή είναι πολύ περιορισμένο έως ανύπαρκτο, το Tasiilaq διαθέτει το δικό του ελικοδρόμιο που μειώνει τον χρόνο μετάβασης στην πρωτεύουσα της Γροιλανδίας σε μόλις 30 λεπτά.
Το οδικό δίκτυο του Tasiilaq είναι μάλιστα τόσο περιορισμένο που δεν ξεπερνά τα 3 χιλιόμετρα και, για αυτό, η Βασιλική Αεροπορία της Δανίας παρέχει προγραμματισμένες διασυνδέσεις με την πρωτεύουσα της Γροιλανδίας 2-3 φορές την εβδομάδα, ενώ σε έκτακτες περιπτώσεις πραγματοποιούνται δρομολόγια κατόπιν επίσημου αιτήματος.
Διαβάστε ακόμα:
Το πιο απομακρυσμένο εστιατόριο του πλανήτη με αστέρι Michelin
Echo Base: Ένα πολυτελές glampsite στην έρημο της Ανταρκτικής
Ρέικιαβικ: O Γιώργος Λέντζας μιλά για το ταξίδι της ζωής του