Η αδριατική ακτογραμμή της Αλβανίας, γνωστή κι ως Αλβανική Ριβιέρα προσελκύει τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον επισκεπτών από το εξωτερικό, αποτελώντας πλέον το προορισμό-ταυτόσημο της τουριστικής άνθισης της γειτονικής χώρας.
Ο φετινός τουριστικός απολογισμός του καλοκαιριού επιφύλασσε μια έκπληξη: Η γειτονική Αλβανία υποδέχθηκε τους πρώτους εννιά μήνες του τρέχοντος έτους 8,3 εκατομμύρια τουρίστες, αριθμό σχεδόν τριπλάσιο του πληθυσμού της. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στατιστικής της Αλβανίας (INSTAT), οι επισκέπτες, βάσει των στατιστικών του 2022, προέρχονται ως επί το πλείστον από κοντινές χώρες (Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Ιταλία και Ελλάδα), από την Ευρώπη (Πολωνία, Γερμανία, Μ. Βρετανία) αλλά και από τις ΗΠΑ. Το «θαύμα» των αφίξεων, δεν συνέβη από τη μια μέρα στην άλλη, αφού εδώ και δέκα χρόνια έχουν ξεκινήσει προσπάθειες για την ανάδειξη της χώρας ως ταξιδιωτικού προορισμού. Η προσπάθεια επένδυσης στις υποδομές (χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανακατασκευή της παραλιακής Εθνικής Οδού 8 [SH8] το 2009) και το σταθερά χαμηλό κόστος του αλβανικού τουρισμού παραμένουν ελκυστικοί παράγοντες, ενώ μια σειρά από παράπλευρες συγκυρίες -η περιοδεία του 2010 του DJ Tiësto στις Δρυμάδες ή η έντονη διαδικτυακή παρουσία αλβανικής καταγωγής σταρ όπως η Ντούα Λίπα ή η Ρίτα Όρα– βοήθησαν εξίσου.
Στο επίκεντρο αυτού του τουριστικού άλματος βρίσκεται η επονομαζόμενη Αλβανική Ριβιέρα, τουτέστιν η ακτογραμμή που ξεκινά από την Αυλώνα (Vlore) και την Παλάσα των Δρυμάδων (Palasa, Dhermi) στα βόρεια και φτάνει έως τους Αγίους Σαράντα (Saranda) και το Εξαμίλι (Ksamil) στο νότο. Δέον να σημειωθεί ότι η Ριβιέρα δεν εκτείνεται στην υπόλοιπη ακτή της χώρας, καθώς τα Κεραύνια ή Ακροκεραύνια Όρη, απομονώνουν την ακτή από την ενδοχώρα. Η περιήγηση σε μερικές από τις πλέον όμορφες παραλίες της Ευρώπης μπορεί να γίνει στο πλαίσιο ενός road trip, αξίζει όμως να έχετε αρκετές ημέρες για να μπορέσετε να απολαύσετε τις χάρες που έχουν να σας προσφέρουν οι επιμέρους προορισμοί σε κόστη που, σε ό,τι αφορά τη διανυκτέρευση και το φαγητό, δεν ξεπερνούν τα 50 ευρώ ημερησίως.
Από τους Άγιους Σαράντα στο Εξαμίλι
Αφού αποφασίσετε να ξεκινήσετε το ταξίδι σας, η σειρά των πραγμάτων είναι δεδομένη: εξοπλίζεστε με google map και από τον συνοριακό σταθμό στο Μαυρομάτι της Θεσπρωτίας, μπαίνετε στην Αλβανία, με κατεύθυνση τα Εξαμίλια αρχικά και στη συνέχεια τους Αγίους Σαράντα. Πρώτη στάση αφού διασχίσετε τον κάμπο της Κονίσπολης που είναι φυτεμένος όλος με μανταρινιές και πορτοκαλιές, το Βουθρωτό (Butrint), ένας αρχαιολογικός χώρος σε ένα λόφο με θέα το κανάλι Βιβάρι. Κατοικημένo από τα προϊστορικά χρόνια, το Βουθρωτό υπήρξε έδρα ελληνικής πόλης και αργότερα χριστιανικής επισκοπής για να καταληφθεί αργότερα από τους Βενετούς και να εγκαταλειφθεί στα τέλη του Μεσαίωνα. Ο σημερινός αρχαιολογικός χώρος εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τα μνημεία του που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές εποχές της ιστορίας του, από τους ναούς της Ελληνιστικής περιόδου του 4 π.Χ. αιώνα, μέχρι τα Οθωμανικά οχυρωματικά έργα του 19ου αιώνα και μεταξύ αυτών το αρχαίο θέατρο.
Η συνέχεια έπεται σε μια από τις γνωστότερες πόλεις της Αλβανίας, τους Άγιους Σαράντα. Πρώτη στάση το Lekuresi Castle, ένα κάστρο χτισμένο το 1537 από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή που κατακτήθηκε αιώνες αργότερα από τον θρυλικό Αλή Πασά. Εκτός από την περιήγηση στο κάστρο, γύρω από αυτό, υπάρχουν αρκετές υπηρεσίες που προσφέρονται στους επισκέπτες με το ομώνυμο εστιατόριο να χαρίζει φανταστική θέα στην Κέρκυρα και την πόλη των Αγίων Σαράντα.
Μια βόλτα στην πόλη θα πρέπει να περιλαμβάνει φαγητό στο μικρό, οικογενειακό και φημισμένο για τους ψαρομεζέδες του “Restaurant Haxhi” , ενώ όσοι επιθυμούν να πάρουν μια γεύση από τη νυχτερινή ζωή της πόλης, μπορούν να επισκεφθούν το «Orange».
Αν ταξιδεύετε καλοκαίρι ή αν γενικά ο καιρός το επιτρέπει, μια βουτιά στις οργανωμένες παραλίες της πόλης (Santa Quaranta, Lumi beach) επιβάλλεται. Μην λησμονήσετε όμως και μια επίσκεψη στους υδάτινους κόσμους εκτός της πόλης αυτής καθαυτής και συγκεκριμένα στις παραλίες όπως η γνωστή για το σπήλαιό της Shpella e Pellumbave και η ειδυλλιακή Pasqyra.
Μην παραλείψετε επίσης μια επίσκεψη στην καταγάλανη πηγή «Μπλε Μάτι» (Syri i Kalter), που με τα ζαφειρένια νερά της μοιάζει βγαλμένη από παραμύθι και το γνωστό βάθος της οποίας φτάνει τα 50 μέτρα.
Προσβάσιμο σε λιγότερο από μισή ώρα οδικά, νότια από τους Αγίους Σαράντα, το Εξαμίλι διαθέτει την κατά πολλούς πιο όμορφη παραλία -διόλου τυχαία ονομάζεται Paradise beach- της χώρας, που ξεχωρίζει για τη λευκή άμμο, τα τιρκουάζ νερά της και τα τέσσερα μικρά, ακατοίκητα νησιά που είναι προσβάσιμα μόνο με βάρκα. Ωστόσο, επειδή τους ανοιξιάτικους και θερινούς μήνες γίνεται το αδιαχώρητο και υπάρχει περίπτωση να μην βρείτε ξαπλώστρα εξαιτίας της εγγύτητας των ξενοδοχείων της περιοχής και των τουριστών που κατακλύζουν την παραλία, θα σας προτείναμε να κλείσετε έγκαιρα δωμάτιο σε μια από τις ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής. Μια απλή αναζήτηση στις γνωστές πλατφόρμες του διαδικτύου προσφέρει μια γκάμα ικανοποιητικών επιλογών σε πολύ φιλικό κόστος.
Από την Krorëza στη Χειμάρρα
Στον δρόμο για την εξερεύνηση της Αλβανικής Ριβιέρας ο επόμενος μεγάλος σταθμός είναι η Χειμάρρα. Αξίζει όμως πρώτα μια επίσκεψη στην παραλία Krorëza με τα κρυστάλλινα νερά της και το πράσινο να την περιβάλλει. Το δύσκολο κομμάτι αφορά την πρόσβαση σε αυτή, αφού το οδικό δίκτυο δεν είναι αναπτυγμένο και μπορείτε να φτάσετε σε αυτήν μόνο με βάρκες και καραβάκια. Θα αποζημιώσει όμως όσους προτιμούν ήρεμες και λιγότερο crowdy ακτές. Στο ίδιο tempo είναι οι παραλίες Lukove και Kakome που λίγο απέχουν από την Krorëza.
Ακολουθεί η επάνοδος στην εθνική οδό. Μπαίνοντας εκ νέου στον δρόμο για τη Χειμάρρα μπορείτε, αν σας βρίσκετε χρόνος, να κάνετε μια στάση στο χωριό Κηπαρό (Qeparo), με την παραλία του να είναι από τις πιο δημοφιλείς και ιδιαίτερες της χώρας, συνδυάζοντας παγωμένα και ζεστά νερά. Γιατί όχι και στο Porto Palermo που παραδόξως για την γαλάζια ομορφιά της ακτής του δεν είναι τόσο γνωστός προορισμός. Εκεί θα βρείτε και το περίφημο κάστρο του Πόρτο Παλέρμο που χτίστηκε από τον Αλή Πασά και φιλοξένησε τον λόρδο Βύρωνα.
Φτάνοντας στη Χειμάρρα, είναι προφανές εξαρχής γιατί η πόλη προτιμάται από πολλούς επισκέπτες. Συνδυάζοντας τον ορεινό όγκο των Κεραύνιων όρων με τα νερά του Ιονίου και τους πλούσιους ελαιώνες, η πόλη στην παλιά και νεότερη μορφή της είναι μια ζώνη αντιθέσεων, γεγονός που την καθιστά ατραξιόν. Πρώτο τοπόσημο, η παλαιά πόλη της Χειμάρρας, στην οποία ξεχωρίζει το επιβλητικό Κάστρο. Οι ορθόδοξες εκκλησίες με σπουδαιότερες την Παναγιά την Κασσωπίτρα και την Εκκλησία των Αγίων Σέργιου και Βάκχου, η βραχώδης παραλία Λειβάδι και το σπήλαιο Frëngu συνθέτουν τις διαφορετικές στρώσεις ενός τόπου συνηθισμένου που ολοκληρώνει ακόμη τις μεταβάσεις του από το αρχαίο βάρος της Ιστορίας στο σήμερα.
Αυτή την ζωηρή αντίφαση έρχεται να επισφραγίσουν οι ολοζώντανοι Δρυμάδες με τη λευκή άμμο, τα τιρκουάζ νερά και τα τρία τοπικά beach bar (Free Day Beach Bar, Havana Beach Bar και Casablanca Club) που ελκύουν την αλβανική -και όχι μόνο- νεολαία. Τιμήστε επίσης το εστιατόριο Sofra e Pashait και κάντε στον εαυτό σας τη χάρη να φάτε tavë kosi (αρνί και ρύζι που ψήνεται με μείγμα γιαουρτιού και αυγών) για να πάρετε μια καλή γεύση της παραδοσιακής αλβανικής γαστρονομίας. Κοντά στις Δρυμάδες βρίσκεται και το Πέρασμα Llogara που οδηγεί στο ομώνυμο Εθνικό Πάρκο. Πρόκειται για αλπικό δάσος το οποίο προστατεύεται από το 1966 και προσφέρει τη δυνατότητα για πεζοπορία ή πικνικ, αναλόγως των γούστων.
Σε ό,τι αφορά τα πρακτικά ζητήματα, αν αποφασίσετε να διανυκτερεύσετε υπάρχουν στη Χειμάρρα ξενοδοχειακές μονάδες, πανσιόν και επιμέρους καταλύματα διαθέσιμα σε λογικές τιμές. Πολλές ευκαιρίες για κάθε χωριό της Ριβιέρας υπάρχουν ακόμη στις γνωστές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Διαβάστε ακόμα:
Ταξιδεύοντας στην Τουρκική Ριβιέρα για ταντούνι-κεμπάπ, παστή παλαμίδα και πιγιάζ
5 στάσεις στην Αθηναϊκή Ριβιέρα για κολύμπι -Για όσο διαρκέσει το καλοκαίρι
Ελβετική Ριβιέρα: Μία παραμυθένια περιοχή με εντυπωσιακή θέα και πλούσια οινική παράδοση