Εδώ και πολλά χρόνια, το Κάουνας είναι ταυτισμένο στη συνείδηση των Ελλήνων κυρίως με την ομάδα μπάσκετ του, την σχεδόν μόνιμη πρωταθλήτρια Λιθουανίας και ομάδα της Ευρωλίγκας, τη Ζαλγκίρις. Σε λίγες ημέρες, θα φιλοξενήσει το Final 4 της Ευρωλίγκας, στο οποίο θα συμμετάσχει και o Ολυμπιακός. Ως εκ τούτου, αρκετοί φίλοι της ελληνικής ομάδας αναμένεται να βρεθούν στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιθουανίας.
Οι χώρες της Βαλτικής, όπως η Λιθουανία, δεν είναι κάποιος προφανής τουριστικός προορισμός για τους Έλληνες. Σε σύγκριση με την πρωτεύουσα της χώρας, το Βίλνιους, το Κάουνας μπορούμε να πούμε ότι υπολείπεται σε αξιοθέατα και «συμβατική» τουριστική ομορφιά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχει τη δική του χάρη.
Η παλιά του πόλη, τα σημαντικά αρχιτεκτονήματα της μεσοπολεμικής περιόδου που την κάνουν σημείο αναφοράς για τον μοντερνισμό, μερικά εξαιρετικά μουσεία όπως και πληθώρα street art και γενικότερα πολιτιστικές επιλογές (άλλωστε το Κάουνας ήταν πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2022) δίνουν στην πόλη της δική της γοητεία.
Ακολουθούν εμπειρίες που αξίζει να ζήσετε αν ταξιδέψετε στην πόλη με αφορμή την αναμέτρηση των δύο ομάδων, είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο.
Στην Παλιά Πόλη
Αν περπατήσετε στον λαβύρινθο με τα λιθόστρωτα σοκάκια της Παλιάς Πόλης, θα γοητευτείτε από τις μικρές μπουτίκ, τα καφέ και την πλούσια αρχιτεκτονική της. Το Κάουνας είχε πλούσιο εμπορικό παρελθόν ως πόλη-μέλος της Χανσεατικής Ένωσης και αυτό αποτυπώνεται στις γοτθικές και αναγεννησιακές επιρροές στην αρχιτεκτονική. Ίσως ομορφότερος δρόμος της παλιάς πόλης είναι ο Vilnius gatvė, o oποίος τυγχάνει να είναι και ο παλαιότερος δρόμος της πόλης και τμήμα της παλαιάς μεσαιωνικής οδού που κατέληγε στο Βίλνιους. Μερικά κτίρια στον δρόμο στέκουν στη θέση τους από τον 16ο αιώνα, ενώ η σημερινή οδός είναι πεζοδρομημένη και διαθέτει μία σειρά από καφέ, μπαρ και καταστήματα με σουβενίρ.
Το σήμα-κατατεθέν κτίριο της παλιάς πόλης είναι το παλιό δημαρχείο. Πρόκειται για οικοδόμημα του 16ου αιώνα με γοτθικές, μπαρόκ και κλασικιστικές επιρροές. Αρκετοί το ονομάζουν «άσπρο κύκνο» εξαιτίας τoυ χρώματος και του σχεδίου της πρόσοψής του, η οποία μοιάζει με τον λαιμό ενός κύκνου. Κατά τη μεγάλη διάρκεια ζωής του έχει χρησιμοποιηθεί ως ορθόδοξη εκκλησία, ως θέατρο αλλά και ως κατοικία του τσάρου. Πλέον, φιλοξενεί ένα μουσείο κεραμικής, ενώ στους χώρους του γίνονται γάμοι και άλλες τελετές.
Αγορές στη Λεωφόρο Laisvė
Laisvė στα λιθουανικά σημαίνει «ελευθερία» και o συγκεκριμένος πεζόδρομος μήκους περίπου 1,6 χιλιόμετρα είναι από τους μεγαλύτερους στην ανατολική Ευρώπη. Εδώ θα δείτε τoν Ναό του Αρχάγγελου Μιχαήλ καθώς και εγκαταστάσεις φωτισμού προς τιμήν του Jan Zwartendijk. Ο συγκεκριμένος Ολλανδός διπλωμάτης βοήθησε πολλούς Εβραίους της χώρας να φύγουν από τη Λιθουανία παρέχοντάς τους βίζες και διαβατήρια. Κάθε φως αντιπροσωπεύει ένα διαβατήριο εβραϊκής οικογένειας που έσωσε.
Επίσης, στη λεωφόρο υπάρχουν πολλά καταστήματα και καφέ. Πιθανότατα εδώ θα είναι ο δρόμος που θα κάνετε τα ψώνια σας και θα αγοράσετε δώρα και σουβενίρ.
Μία πόλη γεμάτη street art
Από την εποχή της σοβιετικής εποχής που τα γκράφιτι ήταν παράνομα, η φωνή του Κάουνας «ακουγόταν» μέσα από την street art. Από τότε, όμως, πολλά έχουν αλλάξει και το NYKOKA Street Art Festival φαίνεται ότι έχει καταλάβει την πόλη. Θα βρείτε εκπληκτικά όμορφα γκράφιτι σχεδόν σε κάθε γωνιά του Κάουνας που του δίνουν ιδιαίτερο χρώμα.
Αν σας ενδιαφέρει να εξερευνήσετε αυτό το κομμάτι του Κάουνας μπορείτε να κατεβάσετε εδώ τον χάρτη που σας δίνει πληροφορίες για το πού βρίσκονται οι πιο ενδιαφέρουσες δημιουργίες street art, ενώ μπορείτε να αγοράσετε όσες σας άρεσαν και σε αντίγραφα.
Το μουσείο του διαβόλου
Όσο και να φαίνεται περίεργο, στο Κάουνας υπάρχει ένα μουσείο αφιερωμένο στον Εωσφόρο. Συνολικά φιλοξενεί πάνω από το 3.000 αντικείμενα αφιερωμένα στον διάβολο. Η δημιουργία του μουσείου οφείλεται αρχικά στη συλλογή του ζωγράφου Antanas Žmuidzinavičius, ο οποίος είχε καταφέρει να δημιουργήσει μία συλλογή με αγάλματα και εικόνες παρά την απαγόρευση των σοβιετικών αρχών για την κατοχή θρησκευτικών αντικειμένων.
Το μουσείο καλύπτει μερικούς ορόφους και φιλοξενεί ενδιαφέροντα εκθέματα από όλο τον κόσμο. Έτσι, θα μπορέσετε να μάθετε για τους μύθους και τις προκαταλήψεις για τον διάβολο σε όλο τον κόσμο. Μερικά είναι εκφράσεις πολιτικών ιδεών. Για παράδειγμα, ένα γλυπτό απεικονίζει τον Χίτλερ και τον Στάλιν ως διαβόλους που χορεύουν πάνω από έναν σωρό από ανθρώπινα κόκαλα.
Μεσοπολεμική αρχιτεκτονική
Η πόλη υπήρξε προσωρινή πρωτεύουσα της Λιθουανίας κατά τον Μεσοπόλεμο και αυτή ήταν η περίοδος της μεγαλύτερης ακμής της. Αυτό αποτυπώνεται και στην αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Το στυλ πολλών σημαντικών κτιρίων της εποχής αντιπροσωπεύει την μετάβαση από τον εκλεκτικισμό στον μοντερνισμό. Τέτοια είναι το κτίριο του Κεντρικού Ταχυδρομείου του Κάουνας, η Εθνική Τράπεζας της Λιθουανίας αλλά και το κτίριο που στεγάζει το Εθνικό Μουσείο Τέχνης M.K. Ciurlionis.
Το πιο εντυπωσιακό κτήριο από όλα εκείνης της περιόδου είναι ο Ναός της Αναστάσεως, ο μεγαλύτερος ναός στις Βαλτικές χώρες, που μοιάζει περισσότερο με ουρανοξύστη παρά με καθολική εκκλησία. Δεν είναι τυχαίο ότι η UNESCO έχει χαρακτηρίσει το Κάουνας, «πόλη του design».
Ένα μουσείο μνήμης
Το 9ο φρούριο είναι το πιο σημαντικό μνημείο στη Λιθουανία αφιερωμένο στα θύματα που εξοντώθηκαν ή φυλακίστηκαν στη ναζιστική και τη σοβιετική εποχή. Χτίστηκε το 1913 και το 1940 χρησιμοποιήθηκε από τη NKVD, τη σοβιετική μυστική αστυνομία για τη φυλάκιση πολιτικών κρατουμένων. Αργότερα, οι Ναζί το χρησιμοποίησαν για να εξολοθρεύσουν 50.000 (30.000 από τη Λιθουανία) Εβραίους ενώ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Σοβιετικοί το χρησιμοποίησαν ξανά ως φυλακή για αρκετά χρόνια.
H έκθεση στο μουσείο αποτίνει φόρο τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος και αναφέρει με λεπτομέρειες τον τρόμο και τις στερήσεις του γκέτο του Κάουνας, ενώ τιμά και τους Δίκαιους των Εθνών, τους Λιθουανούς, που ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν Εβραίους.
Το μνημείο είναι ένα μεγάλο γκρι γλυπτό ύψους άνω των 30 μέτρων ενώ σε πλάκες επί τους εδάφους αναφέρεται σε διάφορες γλώσσες τι συνέβη εκεί επί ναζιστικής εποχής. Η επίσκεψη σε αυτό το σημείο μπορεί να μην είναι η πιο ευχάριστη εμπειρία, σίγουρα όμως είναι πολύ δυνατή.
Το γήπεδο του Final four
Η Žalgiris Arena βρίσκεται στη Νέα Πόλη του Κάουνας σε ένα νησί πάνω στον ποταμό Νεμούνας. Με χωρητικότητα κάτι παραπάνω από 15.000 θεατές στους αγώνες μπάσκετ και περίπου 20.000 για συναυλίες είναι το μεγαλύτερο κλειστό γήπεδο στη Βαλτική. Η πρόσοψή της είναι φτιαγμένη από διάφανο γυαλί υψηλής ποιότητας ενώ γενικότερα το γήπεδο ξεχωρίζει για τις τεχνολογικές καινοτομίες του.
Φαγητό, ποτό, καφές
Dia
Ένα δημοφιλές μέρος για ξένους διπλωμάτες και διεθνείς VIP, το Dia θεωρείται ένα από τα καλύτερα εστιατόριο στην πόλη. Το μενού του είναι ευφάνταστο και δεν θα απογοητεύσει τους φίλους του καλού φαγητού.
Monte Pacis
To εστιατόριο αυτό βρίσκεται στους χώρους του εκπληκτικού μοναστηριού Pazaislis και είναι μια εξαιρετική επιλογή για μία πιο upscale εμπειρία. Μπορείτε να παραγγείλετε από τον κατάλογο ή να επιλέξετε το μενού γευσιγνωσίας ενώ οι φίλοι του κρασιού θα εκπλαγούν από τη μεγάλη wine list, με πολλά κρασιά να προέρχονται από μοναστηριακούς αμπελώνες από όλη την Ευρώπη.
Restoranas Siesta
Το Restoranas Siesta σερβίρει περίφημες σούπες όπως ουγγρικό γκούλας και καροτόσουπα καθώς και άλλα πιο εκλεπτυσμένα πιάτα. Επίσης είναι πολύ family friendly και έχει και ένα παιδικό μενού με υγιεινά πιάτα που θα ευχαριστήσουν γονείς και παιδιά.
Restaurant 55°
Το Restaurant 55° βρίσκεται εντός του Kaunas Hotel και ετοιμάζει λιθουανική και διεθνή κουζίνα. Το μενού του περιλαμβάνει παραδοσιακά λιθουανικά πιάτα, όπως το cepelinai, ντάμπλινγκ πατάτας και ρέγκα. Ενώ το πρωί υπάρχει και μπουφές πρωινού.
Spurgine
Eδώ ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Σε αυτό το καφέ-φούρνο θα έρθετε για αυτό που λέει το όνομά του. Spurga είναι το λιθουανικό ντόνατ γεμιστό με κρέας, λαχανικά ή γλυκές γεύσεις, αλλά και για την cult ατμόσφαιρα που παραπέμπει στις σοβιετικές εποχές.
Διαμονή
Ηοtel Kaunas
To Kaunas βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, επί της λεωφόρου Laisvės. Διαθέτει κλιματιζόμενα δωμάτια με δωρεάν wifi τα οποία είναι διακοσμημένα με κλασικό τρόπο και είναι ευρύχωρα. Όλα διαθέτουν γραφείο, δορυφορική τηλεόραση, μίνι μπαρ και ψυγείο. Η παλιά πόλη απέχει περίπου 800 μέτρα από το ξενοδοχείο.
Moxy Kaunas Center
Απέχει λιγότερο από 1,5 χιλιόμετρο από το γήπεδο του Final Four και προσφέρει κλιματιζόμενα δωμάτια με δωρεάν wifi και τηλεόραση ενώ το ξενοδοχείο διαθέτει και μπαρ όπως και γυμναστήριο.
Kaunas City
Kαι αυτό βρίσκεται στη λεωφόρο Laisvės σε απόσταση μόλις 450 μέτρων από την παλιά πόλη και προσφέρει ευρύχωρα δωμάτια με κλιματισμό, καλωδιακή τηλεόραση και δωρεάν Wi-Fi.
Πώς θα πάτε;
Η Λιθουανία δεν συνδέεται με απευθείας πτήσεις με την Ελλάδα αλλά μπορεί να φτάσετε στο Βίλνιους μέσα από πτήσεις με ανταπόκριση. Αν σας ενδιαφέρει να ταξιδέψετε ειδικά για το final four υπάρχουν ταξιδιωτικά γραφεία που οργανώνουν τη συγκεκριμένη εκδρομή.
Διαβάστε ακόμα:
Βίλνιους: Aνακαλύπτοντας την παλαιότερη μεσαιωνική πόλη που έχει διασωθεί έως τις μέρες μας
Ταξίδι στη Στοκχόλμη, την πόλη με την υψηλή ποιότητα ζωής
Όσλο: Η πόλη που αγαπά τους πολίτες της