Σας βλέπω ολοένα και συχνότερα τώρα πια. Εσάς που είστε μπροστά μου στην ουρά για να πάρετε τον καφέ σας στο χέρι, κρατώντας το δικό σας ποτήρι, ζητώντας από τον barista να φτιάξει εκεί τον καφέ σας.
Κι ενώ απομακρύνεστε πίνοντας την πρώτη σας γουλιά από το δικό σας καλαμάκι μπαμπού, σας χαίρομαι, νιώθοντας και μια μικρή ντροπή για το δικό μου πλαστικό ποτήρι, με το τεράστιο πλαστικό καπάκι κι εκείνο το πλαστικό καλαμάκι, που προορίζεται να συνεχίσει ένα μέρος της αιώνιας ζωής του στο στομάχι ενός θαυμαστού θαλάσσιου ζώου.
Είμαι σίγουρη πως γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνοι. Ανήκετε, ευτυχώς για τον πλανήτη, στο συνεχώς αυξανόμενο πλήθος των ανθρώπων που συνειδητά, στην καθημερινότητά τους, κάνουν όσο γίνεται βιώσιμες επιλογές. Και που, για το επόμενο ταξίδι τους, θα λάβουν υπόψη τους τον βαθμό στον οποίο το ξενοδοχείο που επιλέγουν έχει ασπαστεί μια βιώσιμη, eco friendly φιλοσοφία. Γιατί, όπως δείχνουν τα στοιχεία, τα green ή eco hotels φαίνεται να είναι το αυτονόητο μέλλον στον χώρο της φιλοξενίας. Όχι μόνο επειδή το ζητούν οι ταξιδιώτες, αλλά επειδή το ζητούν οι συνθήκες, επειδή σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, το 22% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις μετακινήσεις οφείλονται στον τουρισμό, επειδή οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στον χώρο της φιλοξενίας αρχίζουν να νιώθουν ότι μπορούν να λειτουργήσουν και χωρίς να αγνοούν το περιβάλλον γύρω τους, επειδή διακοπές και ταξίδι δε σημαίνει διακοπή και απομάκρυνση από έναν τρόπο ζωής που δείχνει έμπρακτο νοιάξιμο για τον πλανήτη και τη φροντιδα για ένα βιώσιμο μέλλον.
Σκεπτόμενη πέρα από το καλαμάκι του καφέ μου, λοιπόν, αναρωτιέμαι: Τι ακριβώς σημαίνει «eco friendly ξενοδοχείο»; Σε ποια χαρακτηριστικά δίνει σημασία ένας ταξιδιώτης που νοιάζεται για το περιβάλλον, όταν αναζητά το επόμενο κατάλυμά του; Τι αντικρίζει όταν βρεθεί εκεί, με ποιον τρόπο βιώνει τη διαμονή του σε ένα green hotel; Τι πρέπει να προσέξω αναζητώντας το επόμενο κατάλυμά μου; Ας τα βάλουμε κάτω.
Οι αρχές και ο τρόπος σκέψης
Εν ολίγοις, ένα ξενοδοχείο που θέλει να λέγεται φιλικό προς το περιβάλλον, πρέπει να έχει υιοθετήσει στη φιλοσοφία του κάποιες βασικές περιβαλλοντικές αρχές, που κινούνται πάνω σε τρεις άξονες: του πλανήτη, των ανθρώπων και της οικονομίας.
Στόχος του, δηλαδή, είναι να σέβεται το φυσικό περιβάλλον γύρω του και να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα όχι μόνο της λειτουργίας του αλλά και όσων φιλοξενεί· να ενισχύει έμπρακτα την τοπική κοινότητα και να ενδιαφέρεται για ισότητα, δικαιοσύνη και συμπεριληπτικότητα όσον αφορά τους ανθρώπους που απασχολεί· και να μπορεί να επιδεικνύει την απαραίτητη οικονομική σταθερότητα που θα το βοηθήσει να βελτιώνεται συνεχώς στον τομέα του sustainability.
Οι τρεις βασικές αρχές μεταφράζονται σε πολύ περισσότερες πρακτικές επιλογές:
1. Εξοικονόμηση ενέργειας
Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι από τους βασικότερους πρακτικούς στόχους για ένα eco friendly ξενοδοχείο, καθώς όχι μόνο συνεπάγεται λιγότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, αλλά μειώνει και το κόστος λειτουργίας του. Έτσι, σε ένα τέτοιο ξενοδοχείο, που ιδανικά είναι κατασκευασμένο με βιοκλιματικό σχεδιασμό, θα δει κανείς LED λαμπτήρες, ηλεκτρικές συσκευές υψηλής ενεργειακής κλάσης, ενώ μπορεί να χρησιμοποιείται και ηλιακή ενέργεια, όπως για παράδειγμα γίνεται στο ξενοδοχείο The Scarlet στην Κορνουάλη, που βασίζεται για την ενέργεια και τη θέρμανσή του στα δικά του ηλιακά πάνελ και σε μπόιλερ που καίνε βιομάζα.
2. Η αξία του νερού
Εκτός από την ενέργεια, είναι και η εξοικονόμηση νερού πολύ σημαντική προτεραιότητα σε ένα τέτοιο ξενοδοχείο, ειδικά αν βρίσκεται σε μέρος που αντιμετωπίζει προβλήματα επάρκειας. Η φροντίδα για το νερό δείχνει ενδιαφέρον όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά και για την κοινότητα στην οποία το ξενοδοχείο λειτουργεί. Οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι περιλαμβάνουν από τη χρήση συστημάτων μειωμένης ροής σε ντους και καζανάκια, μέχρι την εγκατάσταση συστημάτων φιλτραρίσματος και ανακύκλωσης νερού.
3. Φυσικές επιλογές
Το είχατε σκεφτεί; Η επιλογή χύμα προϊόντων ατομικής υγιεινής από το ξενοδοχείο, συνεπάγεται λιγότερα σκουπίδια από συσκευασίες. Ακόμα καλύτερα, αν τα προϊόντα που επιλέγονται είναι φυσικά και βιοδιαπώμενα, ώστε να μην επιβαρύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Με αυτόν τον τρόπο, μάλιστα, μπορεί το νερό να φιλτράρεται ευκολότερα και να επαναχρησιμοποιείται, για παράδειγμα, στο πότισμα. Με την ίδια λογική, του όσο-πιο-κοντά-στο-φυσικό, θα δει κανείς να είναι επιλεγμένα και τα λευκά είδη του ξενοδοχείου. Σεντόνια, πετσέτες, υφάσματα φτιαγμένα με ηθικές πρακτικές και από φυσικές πρώτες ύλες, αποτελούν την ιδανική επιλογή βιωσιμότητας, που μάλιστα αναζητούν και οι ίδιοι οι πελάτες πια, ως πιο πολυτελή (αλλά και φιλική με το δέρμα).
4. Επαφή με την τοπική κοινότητα
Θυμάστε κάτι ξενοδοχεία-περίκλειστα κάστρα, τα οποία δεσπόζουν σαν μικρά, ξένα κράτη με δική τους κουζίνα, ήθη και έθιμα, περιορισμένα σε αυστηρά σύνορα μέσα σε παραδοσιακές κοινότητες; Καμία σχέση δεν έχει αυτή η δομή με την ιδέα του green hotel. Είναι σημαντικό για ένα ξενοδοχείο να μη λειτουργεί αποκομμένο από τον κόσμο γύρω του και να ενισχύει τους ανθρώπους και την κοινότητα μέσα στην οποία δραστηριοποιείται. Για παράδειγμα, τα στοιχεία της διακόσμησης, τα λευκά είδη, οι πρώτες ύλες για την κουζίνα μπορούν να προέρχονται από την τοπική παραγωγή. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο ενισχύεται η κοινότητα, αλλά μειώνονται και τα κόστη και η κατανάλωση ενέργειας των μεταφορικών.
Με στόχο την ουδετερότητα άνθρακα
Να ένας πολύ δύσκολος στόχος, όχι μόνο για τα ξενοδοχεία, αλλά συνολικά για τον τρόπο που δραστηριοποιούμαστε πάνω στον πλανήτη. Καθώς είναι όμως, ζωτικής σημασίας, κάποια ξενοδοχεία κάνουν προσπάθειες να συνεισφέρουν όσο μπορούν. Για παράδειγμα, το Hotel Doolin στην Ιρλανδία μείωσε το αποτύπωμα άνθρακά του από τους 465 τόνους το 2017 στους 110 το 2019 και προσπάθησε να εξισορροπήσει τις εκπομπές του συμμετέχοντας σε ένα πρόγραμμα αναδάσωσης.
Πώς μετριέται το όφελος;
Οι επιχειρήσεις φιλοξενίας που έχουν συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους στην ανάπτυξη μιας eco friendly κουλτούρας συνεργάζονται με εξειδικευμένους οργανισμούς, οι οποίοι κάνουν σχετικές μετρήσεις, όπου είναι δυνατόν, θέτουν κάποια συγκεκριμένα στάνταρ και κανόνες, και παρέχουν τα αντίστοιχα πιστοποιητικά, που τα ξενοδοχεία φυσικά προβάλλουν περήφανα στους πελάτες τους. Πολύ συχνά πια, ένα green hotel διαθέτει στο προσωπικό του κάποιον άνθρωπο υπεύθυνο για τoν σχεδιασμό και την εφαρμογή των βιώσιμων πρακτικών.
Το σημαντικό είναι, λοιπόν, ότι μπορεί κανείς πλέον να αναγνωρίσει μια σαφή στροφή σε eco friendly πρακτικές τόσο των επαγγελματιών του κλάδου, όσο και των ταξιδιωτών. Καθώς το μέλλον στον χώρο της φιλοξενίας διακρίνεται οπωσδήποτε στραμμένο προς τη βιωσιμότητα, δεν μπορούμε παρά να ελπίσουμε ότι σύντομα θα αναγνωρίσουμε και μετρήσιμο θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.