Οι μετεωρολογικές καταγραφές δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας: υπάρχουν κι άλλες ευρωπαϊκές πόλεις με πολλή έως και υπερβολική συννεφιά, αλλά αν μιλήσουμε για πρωτεύουσες καμία δεν παραβγαίνει στην Tórshavn (Τόρσχαβν) –τη μικρή έδρα της αυτόνομης δημοκρατίας των Νησιών Φερόε, στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό.
Στην Ελλάδα οι Φερόες είναι γνωστές κυρίως από το ποδόσφαιρο, καθώς τα εγχώρια social media πλημμύρισαν από καυστικά και χιουμοριστικά σχόλια όταν η εθνική τους ομάδα κέρδισε τη δική μας και το 2014 και το 2015 για τα προκριματικά του Euro 2016, παρότι στη θεωρία ήμασταν ξεκάθαρα το φαβορί. Με τους περισσότερους να φαντάζονται ότι οι κάτοικοί τους ασχολούνταν κυρίως με το ψάρεμα, οι σχετικές αναρτήσεις έκαναν λόγο για «ψαράδες που ξέρουν από δίχτυα» ή για μια εικόνα με την οποία «γελάνε και τα ψάρια».
Η πραγματικότητα, βέβαια, δεν είναι αυτή· άλλωστε το ίδιο το όνομα Φερόε σημαίνει «Νησιά των Προβάτων». Πρόκειται για ένα σχετικά απομονωμένο αρχιπέλαγος 18 νήσων στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σκωτίας και Ισλανδίας, το οποίο ανήκει μεν στη Δανία, αλλά ως αυτόνομο έδαφος. Έτσι, παρότι ανώτατος άρχοντας θεωρείται ο εκάστοτε ηγεμόνας της Δανίας (η οποία εγγυάται και τη στρατιωτική προστασία της περιοχής), οι 53.399 κάτοικοι εκλέγουν δική τους κυβέρνηση κι έχουν δική τους σημαία και εθνόσημο (όχι όμως και νόμισμα, καθώς χρησιμοποιούν τις δανέζικες κορόνες).
Η Τόρσχαβν είναι χτισμένη στο νότιο τμήμα του μεγαλύτερου από τα νησιά Φερόε, του Streymoy, αριθμώντας 19.165 κατοίκους. Το όνομά της εντοπίζεται για πρώτη φορά το 825 στις Βίκινγκ πηγές εκείνης της εποχής, ως τόπος σύναξης των καλοκαιρινών κοινοβουλίων. Αν επιχειρήσουμε άλλωστε να τη μεταφράσουμε θα την αποδίδαμε ως «λιμάνι του Θωρ», του γνωστού δηλαδή θεού της αρχαίας σκανδιναβικής θρησκείας. Σιγά-σιγά αναπτύχθηκε έπειτα ένας μόνιμος οικισμός, που παρέμεινε μικρός επί αιώνες, μέχρι που αναδείχθηκε σε εμπορικό και διοικητικό κέντρο κατά τον 19ο αιώνα. Ορίστηκε ως πρωτεύουσα όλων των νησιών το 1866.
Σύμφωνα με τα μετεωρολογικά στοιχεία η Τόρσχαβν βλέπει μόνο 840 ώρες ηλιοφάνειας μέσα σε ένα έτος, πράγμα που σημαίνει ότι, κατά μέσο όρο, έχει μόνο 2,4 ώρες λιακάδας ανά ημέρα. Δεν λείπουν μάλιστα και οι περιστάσεις που μένει τυλιγμένη στην ομίχλη για 2-3 μέρες, ακόμα και μέσα στον Ιούλιο.
Τα νούμερα αυτά την καθιστούν την πιο συννεφιασμένη πρωτεύουσα στην Ευρώπη, αν και κάτι τέτοιο δεν πρέπει να οδηγεί σε περαιτέρω συνειρμούς: η Τόρσχαβν απολαμβάνει ήπιους χειμώνες για τα δεδομένα του βόρειου Ατλαντικού (με θερμοκρασίες 2 έως 5 βαθμών Κελσίου), ενώ χάρη στα σπίτια με τις πολύχρωμες στέγες και τα αξιοθέατά της αποτελεί έναν πεντάμορφο προορισμό στον ευρωπαϊκό βορρά, που παραμένει σχετικά άγνωστος στους περισσότερους.
Πώς να πάτε
Μπορεί να μην υπάρχει απευθείας πτήση για Τόρσχαβν από το «Ελευθέριος Βενιζέλος», πάντως είναι εφικτό να ξεκινήσετε από την Αθήνα και να φτάσετε αεροπορικώς στην πρωτεύουσα των Φερόε –και μάλιστα σε φτηνές τιμές, ανάλογα βέβαια και την εποχή του έτους. Απλά θα πρέπει να υπολογίσετε ότι θα κάνετε στάσεις και αλλαγές αεροπλάνων στη διαδρομή, με αποτέλεσμα ένα πολύωρο ταξίδι.
Στη συντηρητικότερη εκτίμηση, δηλαδή, θα σας πάρει 10 ώρες και 20 λεπτά για να προσγειωθείτε στην Τόρσχαβν. Από τον διεθνή αερολιμένα του Vagar, κατόπιν, θα χρειαστείτε περίπου 40 λεπτά με το λεωφορείο ή με κάποιο ταξί για να φτάσετε στο κέντρο της Τόρσχαβν. Η διαδρομή, μάλιστα, θα γίνει μέσω ενός υποθαλάσσιου τούνελ, καθώς το Vagar βρίσκεται σε ξεχωριστό νησί (το ομώνυμο, τρίτο μεγαλύτερο στο αρχιπέλαγος).
Πού να μείνετε
Το ξενοδοχείο Brandan είναι 4 αστέρων κι ένα αξιοθέατο από μόνο του, καθώς ακολουθεί αυστηρά οικολογική πολιτική, με «πράσινες» λύσεις για ό,τι μπορείτε να φανταστείτε –από την ενέργεια, μέχρι το νερό. Ξεχωρίζει άλλωστε στην πόλη και από τη στέγη του, όπου έχει φυτρώσει γρασίδι.
Αν στοχεύετε σε μια πιο πολυτελή εμπειρία, το Føroyar βρίσκεται σε έναν λόφο λίγο έξω από την πόλη, προσφέροντας μοντέρνα δωμάτια, ησυχία και «αέρα» εξοχής: θα δείτε κυριολεκτικά τα πρόβατα των ντόπιων κτηνοτρόφων να περνάνε από το παράθυρό σας.
Για μια πιο φτηνή επιλογή, το 3 αστέρων Hafnia βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, μόλις λίγα μέτρα από το λιμάνι και τα κύρια αξιοθέατα, προσφέροντας εξαιρετικές υπηρεσίες. Πολύ καλό είναι και το 62°N Hotel, επίσης στο κέντρο της Τόρσχαβν, το οποίο συνδυάζει λιτότητα, βολικότητα και μια πολύ προσβάσιμη τιμή, για τα ξενοδοχειακά δεδομένα των νησιών.
Πού να κάτσετε για καφέ και για ποτό
Όπως και σε άλλες πόλεις του σκανδιναβικού βορρά, στην Τόρσχαβν δεν υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ καφετεριών και μπαρ: λίγο-πολύ, δηλαδή, στα ίδια μέρη όπου το πρωί και το μεσημέρι θα βρείτε καφέ ή/και ένα ελαφρύ γεύμα, θα πάτε και το βράδυ αναζητώντας κάτι αλκοολούχο.
Ένα δημοφιλές ντόπιο στέκι για καφέ και ωραία γλυκά (με φημισμένο κάροτ κέικ) είναι το Panama Cafe. Εξαιρετική επιλογή είναι όμως και το καλαίσθητο Kaffihusid, όπου θα πιείτε το ρόφημά σας με θέα στην προκυμαία της πόλης, απολαμβάνοντας γευστικά κρουασάν ή κέικ σοκολάτα. Το Brell Cafe, επίσης, σερβίρει έναν καπουτσίνο διάσημο σε όλη την πόλη.
Το Natur είναι μία από τις δημοφιλέστερες παμπ ανάμεσα στους ντόπιους και θεωρείται στέκι για μπύρα. Το ίδιο ισχύει και για το μικρό μπαρ που βρίσκεται κάτω από το εστιατόριο Sirkus, όπου θα βρείτε εξαιρετικές μπύρες από μικροζυθοποιίες. Το Blabar, από την άλλη, μεταμορφώνεται σε τζαζ μπαρ τα βράδια και συχνά προσφέρει και ζωντανή μουσική στους θαμώνες του.
Πού θα φάτε
Στην Τόρσχαβν θα βρείτε κάποιες θαυμάσιες επιλογές για φαγητό, τις οποίες αξίζει να τιμήσετε ακόμα κι αν είστε αποφασισμένοι να τηρήσετε σφιχτό προϋπολογισμό στο ταξίδι.
Το εστιατόριο του «πράσινου» ξενοδοχείου Brandan, το Húsagarður, είναι από τα καλύτερα σε όλες τις Φερόες. Εδώ θα δοκιμάσετε παραδοσιακή νορδική κουζίνα στην καλύτερή της εκδοχή: ντόπιο μοσχάρι σε διαφορετικές κοπές, αρνί στο γκριλ, kohlrabi, κέιλ φρικασέ, μουρούνα ψητή, ιππογλώσσα Ατλαντικού, και το ντόπιο αποξηραμένο ψάρι (συνήθως από εκλεκτό μαύρο μπακαλιάρο).
Αν είστε χορτοφάγοι θα πρέπει να εντοπίσετε το Sirkus, ένα ρεστοράν πολύ δημοφιλές στην εναλλακτική νεολαία της Τόρσχαβν. Περάστε επίσης μια βόλτα από το tapas της Katrina Christiansen, το οποίο εδρεύει σε ένα όμορφο διατηρητέο κτήριο του 1700.
Κάτι ακόμα που αξίζει να τσεκάρετε είναι και το Smyrjibreydsbudin, το μόνο μέρος σε όλες τις Φερόες που φτιάχνει σούπα ramen με επιδόσεις Άπω Ανατολής. Έχουν επίσης ευφάνταστα smørrebrød (σάντουιτς).
5 πράγματα που αξίζει να κάνετε, αν ταξιδέψετε στην Τόρσχαβν
Η Τόρσχαβν είναι ιδανική περίπτωση για ένα ταξίδι που θα σας κρατήσει μεν στην Ευρώπη, μα θα σας προσφέρει και εμπειρίες έξω από τις συνηθισμένες, δίνοντας την ευκαιρία να έρθετε σε επαφή με έναν νησιωτικό λαό ο οποίος κρατά τη δική του, διακριτή κουλτούρα. Είναι επίσης μια πολύ βολική πρωτεύουσα, καθώς μπορείτε να την περπατήσετε πολύ άνετα: θα σας πάρει γύρω στα 45 λεπτά να φτάσετε από το κέντρο στα πιο μακρινά προάστια σαν π.χ. το Argir ή το Hoyvík.
Δείτε το Tinganes
Ένα μικρό κομμάτι της σύγχρονης Τόρσχαβν αποτελεί την παλιά πόλη, η οποία περιλαμβάνει ξύλινα οικοδομήματα του 14ου αιώνα με χαρακτηριστικές μαύρες στέγες από πίσσα –στις οποίες φυτρώνει γρασίδι– και παράθυρα με λευκά πλαίσια.
Ανάμεσά τους βρίσκεται και το Tinganes: ένα από τα παλιότερα κοινοβούλια στον κόσμο, ακριβώς στο σύνορο των δύο λιμανιών της Τόρσχαβν (μοιάζουν με ένα, γιατί είναι πολύ κοντά μεταξύ τους). Οι ρίζες του βρίσκονται στο μακρινό 825, όταν κάθε καλοκαίρι συνεδρίαζαν εκεί οι Βίκινγκς προπάτορες του σημερινού πληθυσμού για να επιλύουν διαμάχες. Το οικοδόμημα, βέβαια, είναι μεταγενέστερο και σήμερα λειτουργεί ως αξιοθέατο. Το σύγχρονο κοινοβούλιο βρίσκεται σε άλλο τμήμα της πόλης, σε ένα χαρακτηριστικό κόκκινο κτήριο.
Μπείτε στο Nordic House
Θεωρείται από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα της σκανδιναβικής αρχιτεκτονικής (νορδικής, για την ακρίβεια) όχι μόνο στα Φερόε, μα και γενικότερα.
Το σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Ola Steen το 1983 και ξεχωρίζει για το σχήμα δράκου που του έδωσε –το οποίο τονίζεται και από το πράσινο χρώμα των εξωτερικών επιφανειών. Όλα τα υλικά προήλθαν από το τι ήταν διαθέσιμο στα νησιά Φερόε, ώστε να είναι πλήρως αντιπροσωπευτικό της περιοχής. Μπορείτε να μπείτε μέσα, ασφαλώς, και να ξαποστάσετε και στο καφέ του χώρου.
Επισκεφθείτε το Μουσείο Τέχνης (Listasavn Føroya)
Βρίσκεται σε ένα πολύ όμορφο σημείο της πόλης και άνοιξε τις πύλες του το 1989, φιλοξενώντας δύο μόνιμες εκθέσεις, οι οποίες πριν βρίσκονταν σε χωριστά μέρη: η μία είναι ζωγραφική και η άλλη αφορά γενικότερα τις τέχνες. Πέρα από αυτές στήνονται βέβαια και πιο προσωρινές εκθέσεις, π.χ. με δουλειές καλλιτεχνών από άλλες χώρες.
Έτσι, το Listasavn Føroya είναι ταυτόχρονα η Εθνική Πινακοθήκη των Φερόε, αλλά κι ένα Μουσείο Τέχνης, αφιερωμένο στη ντόπια καλλιτεχνική παραγωγή. Κατά καιρούς οι εκθέσεις εμπλουτίζονται και με νεότερα έργα, αν τα εγκρίνει το ανεξάρτητο τετραμελές του διευθυντήριο, στο οποίο μία θέση καλύπτεται από αντιπρόσωπο της τοπικής κυβέρνησης και άλλη μία από εκπρόσωπο των δημοτικών αρχών της Τόρσχαβν.
Δείτε το Οχυρό Skansin
Ο πρώτος του πυρήνας χτίστηκε το 1580 από τον ναυτικό ήρωα των Φερόε Magnus Heinason, με στόχο την απόκρουση των πειρατικών επιδρομών της εποχής. Με τον καιρό επεκτάθηκε σημαντικά και κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου –όταν τα νησιά πέρασαν στον έλεγχο της Βρετανίας, μετά την κατάκτηση της Δανίας από τους Γερμανούς– αποτέλεσε σημαντικό ναύσταθμο στον βόρειο Ατλαντικό.
Σήμερα ένα μέρος του οχυρού στέκει ερειπωμένο, συνεχίζει ωστόσο να προσφέρει επιβλητικό θέαμα χάρη στα κανόνια και τον φάρο του, αλλά και στη θέα την οποία προσφέρει, λόγω του ότι είναι χτισμένο σε λοφώδη περιοχή.
Περάστε μια βόλτα από το μαγαζί της TUTL
Τα Νησιά Φερόε έχουν σημαντική μουσική κουλτούρα, η οποία απλώνεται σε αρκετά είδη –από παραδοσιακά τραγούδια των παλιών ψαράδων, μέχρι μοντέρνες ηλεκτρικές μπάντες επηρεασμένες από τους Sigur Rós και άλλες διεθνείς διασημότητες της ισλανδικής σκηνής.
Οι περισσότεροι ντόπιοι δίσκοι εκδίδονται από την εταιρεία TUTL, μια πρότυπη, συνεταιριστική ένωση που ανήκει στους ίδιους τους μουσικούς και συνθέτες της χώρας και διατηρεί το ξεχωριστό της δισκοπωλείο στην Τόρσχαβν. Αξίζει να περάσετε μια βόλτα για χάζεμα, ίσως και για κάποιο ιδιαίτερο σουβενίρ για σας ή για μουσικόφιλους φίλους σας.
Διαβάστε ακόμα:
Γιατί αυτό το road trip στη Γροιλανδία κοστίζει 18 εκατομμύρια ευρώ
Κοπεγχάγη: Design, εκλεπτυσμένο street style και υψηλή γαστρονομία στην καρδιά της Bόρειας Θάλασσας
10 νέες εμπειρίες στην Ευρώπη που υπόσχονται ένα θεαματικό 2022