Τα χωριά Siurana, Rupit και Frais είναι γεμάτα μεσαιωνικά, γραφικά και γοητευτικά στενά και βρίσκονται ανάμεσα στα πιο όμορφα χωριά της Ισπανίας.
Siurana
Το χωριό Siurana βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Ισπανίας, στην περιφέρεια της Καταλονίας, σκαρφαλωμένο πάνω σε έναν ψηλό απόκρημνο βράχο στα βουνά Prades, 2 ώρες και κάτι οδικώς από την Βαρκελώνη. Πρόκειται για ένα μικρό πετρόχτιστο μεσαιωνικό χωριό που μοιάζει να βγήκε από παραμύθι. Για να φτάσετε θα οδηγήσετε μέσα σε ένα εντυπωσιακό τοπίο ενώ εάν θέλετε να ζήσετε μια πιο μοναδική εμπειρία μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας στα ριζά του βράχου και να περπατήσετε το φιδογυριστό ανηφορικό μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στο χωριό μέσα από όμορφη φύση. Φτάνοντας οδικώς ή πεζοπορώντας θα απολαύσετε μια υπέροχη θέα στους ορεινούς όγκους των Serra de Montsant, Gritella και Muntanyes de Prades με τα απότομα βράχια και το όμορφο πράσινο καθώς και στα νερά του ποταμού που περνά κάτω από τον βράχο.
Το χωριό είναι ουσιαστικά τα κατάλοιπα ενός μαυριτανικού κάστρου. Ενός οχυρού που χτίστηκε τον 9 αιώνα ως κέντρο ελέγχου της περιοχής η οποία βρισκόταν υπό μουσουλμανικό έλεγχο. Λέγεται μάλιστα πως όταν οι χριστιανοί κατέλαβαν το κάστρο η μαυριτανή βασίλισσα προτίμησε να πηδήξει με το άλογό της από τα βράχια παρά να πέσει στα χέρια των κατακτητών. Το σημείο από όπου έπεσε η βασίλισσα αποτελεί πλέον αξιοθέατο και μπορείτε να το επισκεφθείτε ακολουθώντας τις ξύλινες ταμπελίτσες, που δείχνουν το δρόμο προς το «El Salt de la Reina Mora». Πρόκειται για έναν βράχο όπου οι ντόπιοι υποστηρίζουν ότι μπορείτε να δείτε το βαθύ σημάδι από το πέταλο του αλόγου το οποίο προσπάθησε να φρενάρει για να αποφύγει την πτώση.
Το Siurana είναι όλο και όλο μια χούφτα σπίτια και μπορείτε να το γυρίσετε ολόκληρο σε λίγες μόνο ώρες. Θα περπατήσετε στα μικρά καλντερίμια του που κρύβουν γοητευτικά καφέ και ανοίγματα με όμορφη θέα και θα θαυμάσετε την οχυρή αρχιτεκτονική του αλλά και τα απομεινάρια του κάστρου παραδίπλα και θα σταθείτε στην εκκλησία ρωμανικού ρυθμού αφιερωμένη στη Santa Maria. Η εκκλησία χτίστηκε μεταξύ του 12ου και 13ου αιώνα όταν το οχυρό πέρασε στα χέρια των χριστιανών και εντυπωσιάζει η είσοδός της με τους κίονες που έρχεται σε αντίθεση με όλο το υπόλοιπο λιτό ύφος της. Το χωριό είναι επίσης γνωστό σε ορειβάτες, πεζοπόρους και αναρριχητές καθώς οι απότομοι βράχοι της περιοχής ενδείκνυται για το σπορ. Μάλιστα η περιοχή είναι διάσημη για τις πολύ απαιτητικές αναρριχητικές διαδρομές της.
Rupit
Μια ώρα και σαράντα λεπτά περίπου βορειοανατολικά της Βαρκελώνης βρίσκεται το μεσαιωνικό χωρίο Rupit σκαρφαλωμένο και αυτό πάνω σε ένα βράχο στα περίπου 840 μ. υψόμετρο. Το Rupit διατηρεί ακόμα τα μπαρόκ κτίρια του 17ου αιώνα και είναι από τα πιο όμορφα μεσαιωνικά χωριά της Ισπανίας. Φωλιάζει στην καρδιά της προστατευόμενης περιοχής Collsacabra Space και περιβάλλεται από το ρέμα Rupit, καταπράσινα δάση, σπηλιές, προϊστορικούς τάφους, καταρράκτες και χιλιόμετρα βράχων όπου μπορείτε να απολαύσετε μαγευτική θέα, απόλυτη ησυχία και επαφή με τη φύση. Επίσης, λόγω της θέσης του και της ιστορίας του έχει αναγνωριστεί ως «Ευρωπαϊκό Γοητευτικό Χωριό». Το χωριό δε, που βλέπουμε σήμερα αναπτύχθηκε κυρίως τον 12ο αιώνα γύρω από το κάστρο του Rupit με επίκεντρο την ενοριακή εκκλησία του Sant Miquel. Προφανώς και το αυτοκίνητο μέσα στο χωριό δεν επιτρέπεται.
Το παλιό τμήμα του χωριού απλώνεται σε έναν στενόμακρο βράχο πάνω από το ποτάμι ενώ μονοπάτια και δρόμοι ανεβαίνουν μέχρι εκεί. Τα σπίτια που βρίσκονται πιο χαμηλά, πλάι στο ποτάμι, είναι πολύ πιο σύγχρονα, ωστόσο ακολουθούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της πέτρας. Σε σχετικά κοντινή απόσταση από το χωριό το ποτάμι συναντά έναν ψηλό γκρεμό και σχηματίζει έναν εντυπωσιακό καταρράκτη τον «Sallent» σε ένα τοπίο μαγευτικής ομορφιάς, μια πεζοπορία που αξίζει να κάνετε. Η βόλτα στα μεσαιωνικά πέτρινα στενά με τα ψηλά κτίρια, που κάποια εκ των οποίων μετράνε 4 αιώνες ζωής, είναι must όπως και το περπάτημα στην κρεμαστή γέφυρα και στις όχθες του ρέματος με τα απομεινάρια των παλιών μύλων καθώς και η στάση στην εκκλησία Sant Miquel de Rupit σε μπαρόκ στυλ όπου μάλιστα μπορείτε να ανεβείτε στο καμπαναριό και να απολαύσετε την καλύτερη θέα στο χωριό.
Παραδίπλα βρίσκεται και η πλατεία του χωριού με το δημαρχείο, μια μικρή αλλά πολύ χαριτωμένη πλατεία που παίρνει χρώμα από τα γεμάτα λουλούδια μπαλκόνια των σπιτιών. Από την εκκλησία τώρα θα πάρετε την οδό Fossar έναν απότομο πέτρινο δρόμο με σκαλοπάτια που είναι ίσως το πιο παλιό τμήμα του χωριού, αν συνεχίσετε στην «Coll de Castle» θα φτάσετε στα ερείπια του κάστρου, που χτίστηκε τον 11ο αιώνα πάνω σε μια βραχώδη προεξοχή. Αν μείνετε για περισσότερο από μια μέρα αξίζει και η περπατάδα μέχρι το ύψωμα που βρίσκεται η εκκλησία Santa Magdalena του 17ου αιώνα που έχει απίθανη θέα στο χωριό και στο γύρω πράσινο.
Λίγο έξω από το Rupit θα βρείτε και τη ρωμανική εκκλησία του Sant Joan de Fàbregues του 10ου αιώνα. Σημειώστε πως στην είσοδο του χωριού βρίσκεται και το τουριστικό περίπτερο από όπου μπορείτε να προμηθευτείτε τον χάρτη της περιοχής. Aν είστε παθιασμένοι με την πεζοπορία, θα βρείτε μια ποικιλία από μονοπάτια για εξερεύνηση. Τα πιο γνωστά είναι το μονοπάτι Rupit Springs (5 χλμ), το Sallent Waterfall Trail (3 χλμ) και το Santa Magdalena και Soler viewpoint Trail (3 χλμ). Επίσης υπάρχουν και ποδηλατικές διαδρομές για όσους ενδιαφέρονται.
Frías
Στη βόρεια Ισπανία, στην περιφέρεια της Καστίλλης και Λεόν στην επαρχία Μπουργκός, πολύ κοντά στις όχθες του ποταμού Έβρου, βρίσκεται το μικρό μεσαιωνικό χωριό Frias. Οι ρίζες του πάνε πίσω στον 9ο αιώνα, τότε που ο Αλφόνσο VIII ανοικοδόμησε την κοιλάδα για να ενισχύσει τα σύνορα μεταξύ Καστίλλης και Ναβάρας. Το Frias λοιπόν, είναι ένα μικρό μεσαιωνικό χωριό χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου. Οι δρόμοι του είναι στενοί και ανώμαλοι και στις δύο πλευρές του υπάρχουν σπίτια κολλητά το ένα με το άλλο, μερικά από τα οποία φαίνονται σαν να κρέμονται πάνω από τον απότομο βράχο. Μάλιστα προστατευόταν από ένα τείχος του 13ου αιώνα και είχε τρεις πύλες, τη Medina, την Postigo και την Cadena.
Σύμβολο της πόλης φυσικά το κάστρο, που ανήκει στα πρώτα κάστρα που χτίστηκαν τον 10ο αιώνα. Βρίσκεται και αυτό σε έναν ψηλό βράχο και ελέγχει όλη την κοιλάδα για αυτό και είχε μεγάλη στρατηγική αξία. Στον νότιο πύργο μάλιστα, τραβάει το βλέμμα ένα ρολόι που τοποθετήθηκε εκεί κάπου μεταξύ του 16ου και του 17ου αιώνα. Από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του χωριού είναι τα «κρεμαστά σπίτια». Πρόκειται για ένα μέρος της πόλης το οποίο είναι χτισμένο ακριβώς στην άκρη του γκρεμού με τρόπο τέτοιο ώστε τα σπίτια να φαίνονται σαν να είναι μέρος του. Μάλιστα ο περιορισμένος χώρος του βράχου ανάγκασε τους κατοίκους να χτίσουν τα σπίτια τους τόσο προς τα πάνω με πολλούς ορόφους όσο και προς τα κάτω σκάβοντας τον βράχο και φτιάχνοντας υπόγεια.
Ένα ακόμα σύμβολο του Frias είναι η πέτρινη μεσαιωνική γέφυρα που στεφανώνει τον ποταμό Έβρο με μήκος 143 μ., πλάτος 4 μ. και εννιά τόξα. Πιστεύεται πως το αρχικό κτίσμα ανάγεται στους ρωμαϊκούς χρόνους – κυρίως η βάση της – το οποίο όμως δέχθηκε πολλές αλλαγές κατά τον Μεσαίωνα. Ήταν δε υποχρεωτικό πέρασμα στην εμπορική διαδρομή που ένωνε το οροπέδιο με την ακτή της Κανταβρίας. Έτσι, τον 14ο αιώνα χτίστηκε ένας πύργος για τον έλεγχο της διέλευσης και την είσπραξη του φόρου μεταφοράς.
Στις βόλτες σας σημειώστε να κάνετε και μια στάση στην εκκλησία του Αγίου Βικεντίου που έχει κάποια ρωμανικά χαρακτηριστικά αλλά έχει δεχθεί πολλές μεταγενέστερες προσθήκες και αλλαγές. Διαθέτει επίσης μια εκτεταμένη συλλογή θρησκευτικών εικόνων του 17ου αιώνα, μπαρόκ πάγκους, ένα εντυπωσιακό μουσικό όργανο καθώς και όμορφα βιτρό. Η παλιά ρωμανική στοά της εκκλησίας δε, βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο Cloisters στη Νέα Υόρκη.
Διαβάστε ακόμα:
Σεγόβια: City Break στον κρυμμένο θησαυρό της Ισπανίας
Ταξίδι στην Ταρίφα: Το ανερχόμενο παραθαλάσσιο θέρετρο της Ισπανίας, παράδεισος του σερφ