Ένα διεθνές κοσµοπολίτικο θέρετρο, όπου κάθε χρόνο το επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες από όλα τα µήκη και πλάτη της Γης. Ο Άγιος Νικόλαος βρίσκεται στο βόρειο τµήµα του νησιού και συγκεκριµένα στη δυτική πλευρά του κόλπου του Μιραµπέλλου. Έχει οικοδοµηθεί πάνω σε επτά λόφους, ενώ διαθέτει ένα από τα πλέον ιδιαίτερα γεωµορφολογικά φαινόµενα, την περιβόητη λίµνη.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα τοπόσηµο, το οποίο αποτελεί σηµείο αναφοράς µιας πόλης που ζει και αναπνέει γύρω από αυτό το µοναδικής οµορφιάς αξιοθέατο της φύσης. Είναι η λίµνη Βουλισµένη, όπως είναι το πλήρες όνοµά της, µε την οποία έχουν συνδεθεί δεκάδες θρύλοι και την κάνουν ακόµη πιο µαγική από αυτό που είναι, µε έναν από αυτούς µάλιστα να θέλει την Αθηνά και την Άρτεµη να λούζονται στα νερά της. Η ένωση µε τη θάλασσα γίνεται µέσω ενός στενού περάσµατος το οποίο διανοίχτηκε το 1870, ενώ περιβάλλεται από κόκκινους κάθετους βράχους που εντείνουν την εικόνα και την κάνουν ακόµη πιο µοναδική.
Παράλληλα, µε τη λίµνη είναι συνδεµένοι και δύο αστικοί µύθοι. Ο ένας αναφέρει ότι δεν έχει πυθµένα και ο άλλος ότι µε έναν τρόπο συνδέεται µε το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Προφανώς και τίποτα από αυτά δεν ισχύει, ωστόσο και οι δύο αυτές θεωρίες φανερώνουν το πόσο σηµαντική είναι η λίµνη για τους κατοίκους της περιοχής.
Κατά την αρχαιότητα η περιοχή του Αγίου Νικολάου είχε κατοικηθεί και το όνοµά της ήταν Καµάρα. Την περίοδο της Ενετοκρατίας διέθετε κάστρο που ήταν γνωστό ως Κάστρο Μιραµπέλλου, αλλά ο οικισµός ερήµωσε την περίοδο των Οθωµανών, για να αρχίσει να κατοικείται ξανά τον 19ο αιώνα. Αυτός ο σύγχρονος οικισµός έχει δηµιουργηθεί µε την Επανάσταση του 1866 από κατοίκους της Φουρνής, της Κριτσάς, του Ηρακλείου και των Σφακίων.
Είναι τα ερείπια του φρουρίου των Ενετών που χρησιµοποιήθηκαν για την οικοδόµηση των νέων κτιρίων. Το όνοµά του το οφείλει σε ένα βυζαντινό εκκλησάκι που βρίσκεται στον όρµο της πόλης. Βασικός πυλώνας της οικονοµίας της πόλης είναι ο τουρισµός, µε την περιοχή του Λασιθίου να αποτελεί τον πρωτεργάτη της τουριστικής ανάπτυξης ολόκληρης της Κρήτης. Παράλληλα, η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί σηµαντικό στοιχείο της οικονοµίας.
Ανάµεσα στα αξιοθέατα που µπορεί κανείς να ξεχωρίσει στην πόλη είναι σίγουρα η θέα προς τη λίµνη από το πάρκο µε τα αλµυρίκια, αλλά και το µονοπάτι που σταδιακά σε κατεβάζει στο επίπεδό της, δίπλα στα αλιευτικά σκάφη. Παράλληλα, στην άλλη πλευρά της πόλης αξίζει να περπατήσετε στη µαρίνα και ανάλογα µε την εποχή να πετύχετε και τη διοργάνωση ιστιοπλοϊκών αγώνων. ∆ιάφορα αγάλµατα βρίσκονται διάσπαρτα µέσα στην πόλη, όπως η «Αρπαγή της Ευρώπης», η οποία βρίσκεται στην προβλήτα του λιµανιού και τη σχεδίασε ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος και τη φιλοτέχνησαν οι γλύπτες Νίκος και Παντελής Σωτηριάδης.
Ένα άλλο στοιχείο που κάνει την πόλη ξεχωριστή και αξίζει να δείτε είναι τις διακοσµηµένες από την ΑΣΚΤ και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Νοµού Λασιθίου, σκάλες, µέσω των οποίων επιτυγχάνεται πρόσβαση σε όλα τα σηµεία της πόλης. Επίσης, η Κιτροπλατεία είναι ένα κοµβικό σηµείο, από την οποία ξεκινά πεζόδροµος που πηγαίνει στη µαρίνα. Το όνοµά της προέρχεται από το εµπόριο των κίτρων, καθώς από αυτή την παραλία και εξαιτίας του βάθους της µπορούσαν να φορτώσουν τα εµπορικά καΐκια προτού ακόµα η πόλη αποκτήσει λιµάνι.
Διαβάστε ακόμα:
Άγιος Νικόλαος: O κοσμοπολίτικος προορισμός της Κρήτης δίπλα σε μία θρυλική λίμνη
Οροπέδιο Νίδας: To ψηλότερο οροπέδιο της Κρήτης, ένας πανέμορφος μυθικός τόπος
Η γαστρονομία του Ρεθύμνου χωράει όλες τις γεύσεις και τις μυρωδιές της Μεσογείου