Το Ελσίνκι, η πρωτεύουσα της Φινλανδίας, βρίσκεται στο νότιο τμήμα της χώρας, απέναντι σχεδόν από το Ταλίν της Εσθονίας, και βρέχεται από τα νερά της παγωμένης Βαλτικής Θάλασσας, στον Φινλανδικό Κόλπο.
Ιδρύθηκε το 1550 από τον βασιλιά Γουσταύο Α’ Βάσα της Σουηδίας, με σκοπό να ανταγωνιστεί το Ταλίν, ωστόσο για χρόνια δεν κατάφερε να αποτελέσει το επιθυμητό αντίπαλο δέος της απέναντι όχθης. Στη συνέχεια, το 1809, μετά τον Φινλανδικό Πόλεμο, η Φινλανδία πέρασε στην κυριαρχία της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και ανακηρύχθηκε Μεγάλο Δουκάτο της Φινλανδίας. Το 1812, το Ελσίνκι ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα του νεοσύστατου Δουκάτου και σχεδιάστηκε κατά τα πρότυπα της Αγίας Πετρούπολης, σύμφωνα με τα αρχιτεκτονικά ιδεώδη της εποχής. Προς τα τέλη του 19ου αιώνα, η πόλη αναπτύχθηκε βιομηχανικά, απέκτησε σιδηροδρομικό δίκτυο και δημιουργήθηκε μια γραμμή τραμ στο κέντρο της. Η Φινλανδία κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1917, εν μέσω του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και της Ρωσικής Επανάστασης.
Πρόκειται για μια σύγχρονη πόλη που συνδυάζει με επιτυχία το παλιό με το νέο. Έχοντας υπάρξει κομμάτι δύο διαφορετικών κόσμων – της Δύσης και της Ανατολής – αποτελεί ένα μοναδικό μείγμα πολιτισμών. Είναι γνωστή και για τα εντυπωσιακά Αρ Νουβό κτίρια των αρχών του 20ού αιώνα και μια βόλτα στους δρόμους της, ειδικά γύρω από την Πλατεία Γερουσίας, θα σας πείσει.
Διαθέτει πολλά μικρότερα και μεγαλύτερα νησάκια, κάποια κατοικημένα και κάποια ακατοίκητα, τα οποία είναι βραχονησίδες με συστάδες δέντρων. Η εξοχή γύρω της είναι γεμάτη δάση και λίμνες, καθιστώντας την έναν από τους ιδανικότερους προορισμούς για όσους αγαπούν την ύπαιθρο αλλά και τις ανέσεις μιας σύγχρονης πρωτεύουσας
Από τα πιο εμβληματικά κτίριά της είναι ο Καθεδρικός Ναός Uspenski του 1868, στην κορυφή ενός μικρού υψώματος. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ρωσική ορθόδοξη εκκλησία στη Δυτική Ευρώπη και ένα εντυπωσιακό δείγμα βυζαντινο-ρωσικού ρυθμού. Από την άλλη, η εκκλησία Temppeliaukio αντιπροσωπεύει τον πρώιμο μοντερνισμό.
Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης είναι το θαλάσσιο φρούριο Suomenlinna (παλαιότερα γνωστό ως Viapori), το οποίο υπήρξε μία από τις ισχυρότερες ναυτικές οχυρώσεις της Σουηδικής Αυτοκρατορίας κατά τον 18ο αιώνα. Το νησί διαθέτει επίσης Μουσείο, που παρουσιάζει την ιστορία του φρουρίου και τη διαδικασία αποκατάστασής του, το οποίο αποτελεί μέρος της κληρονομιάς τριών διαφορετικών χωρών – Σουηδίας, Ρωσίας και Φινλανδίας.
Οι βόλτες στην πόλη δεν περιορίζονται σε αυτά, καθώς υπάρχουν πολλά ακόμη ενδιαφέροντα σημεία να ανακαλύψετε, κυρίως μουσεία.
Το «Μουσείο της Πόλης του Ελσίνκι» βρίσκεται μια ανάσα από την Πλατεία Γερουσίας και από το λιμάνι και παρουσιάζει την ιστορία της πόλης. Το «Amos Rex», κοντά στο κτίριο της Βουλής, διαθέτει μια μόνιμη συλλογή μετα-ιμπρεσιονιστικής τέχνης του Sigurd Frosterus και φιλοξενεί εναλλασσόμενες εκθέσεις σύγχρονων καλλιτεχνών.
Όχι πολύ μακριά, βρίσκεται το «Ateneum», το οποίο, σε αντίθεση με το «Amos Rex», στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό νεο-αναγεννησιακό κτίριο και αποτελεί το σπίτι της φινλανδικής τέχνης και μέρος της Εθνικής Φινλανδικής Πινακοθήκης. Η συλλογή περιλαμβάνει περισσότερα από 40.000 έργα, καλύπτοντας την περίοδο από τον 18ο αιώνα έως την εποχή του Μοντερνισμού. Εδώ θα δείτε έργα των Φινλανδών Albert Edelfelt, Akseli Gallen-Kallela, Helene Schjerfbeck, Hugo Simberg και Ellen Thesleff, καθώς και έργα των διεθνών καλλιτεχνών Paul Cézanne, Marc Chagall, Paul Gauguin, Vincent van Gogh, Vilhelm Hammershøi και Fernand Léger.
Από τα σημαντικότερα μουσεία τέχνης -όχι μόνο στην Φινλανδία αλλά και στις σκανδιναβικές χώρες γενικότερα- είναι το «Helsinki Art Museum» το οποίο φιλοξενεί μια πλούσια συλλογή με πάνω από 10.000 έργα τέχνης, συμπεριλαμβανομένης της «Δημόσιας Συλλογής Έργων Τέχνης της Πόλης του Ελσίνκι». Απέναντι από το φουτουριστικό «Amos Rex» βρίσκεται ένα ακόμα μουσείο σύγχρονης τέχνης, το «Kiasma» υπό την ομπρέλα της Εθνικής Πινακοθήκης της Φινλανδίας που στεγάζεται σε ένα όμορφο μοντέρνο κτίριο και εστιάζει στη φινλανδική σύγχρονη τέχνη.
Διψάτε για περισσότερη τέχνη; Υπάρχει και η «Kunsthalle Helsinki» που φιλοξενεί τολμηρά avant-garde έργα, σύγχρονη τέχνη, σχέδιο και αρχιτεκτονική από το 1928. Δεν διαθέτει μόνιμη συλλογή και είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που παρέχει χώρο για προσωρινές εκθέσεις και διοικείται από ένα ιδιωτικό ίδρυμα που υποστηρίζεται από διάφορους καλλιτεχνικούς οργανισμούς και ενώσεις καλλιτεχνών.
Αξίζει να επισκεφθείτε και το «Μουσείο Σχεδιασμού», ένα εξειδικευμένο μουσείο αφιερωμένο στο φινλανδικό design, το οποίο στεγάζεται στο παλιό κτίριο του γυμνασίου Brobergska samskolan του 19ου αιώνα, ένα αρχιτεκτονικά εντυπωσιακό κτίριο. Η ιστορία του φινλανδικού design ζωντανεύει μέσα από αφηγήσεις, αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες παρουσίασης. Επίσης, το μουσείο διοργανώνει εργαστήρια και ξεναγήσεις. Η πόλη διαθέτει και ένα μουσείο φωτογραφίας για όσους ενδιαφέρονται. Το Ελσίνκι είναι πραγματικά γεμάτο μουσεία!
Αν θέλετε να ξεφύγετε για λίγο από την τέχνη, μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Φινλανδίας, απέναντι από το κτίριο της Βουλής. Στεγάζεται σε ένα υπέροχο νεομπαρόκ κτίριο του 1913 και στις μόνιμες εκθέσεις του μπορείτε να «επισκεφθείτε» τους φινλανδικούς βάλτους, τις αφρικανικές σαβάνες, τα δάση της περιοχής όπως θα είναι στο μέλλον και τις απαρχές της ζωής. Κάτι που κάνει εντύπωση στην ιστοσελίδα με τις πληροφορίες για το μουσείο είναι η παρακάτω σημείωση: «Παρακαλούμε αφήστε τα αντιολισθητικά των παπουτσιών σας με τα καρφιά στην γκαρνταρόμπα, για να μην γρατσουνιστούν τα παλιά ξύλινα πατώματά μας. Εάν θέλετε, μπορείτε να δανειστείτε παπούτσια εσωτερικού χώρου από την γκαρνταρόμπα». Αυτή η οδηγία αποτελεί ένδειξη για το πόσο κρύο κάνει τον χειμώνα στην πόλη -προφανώς εδώ παγώνουν τα πάντα.
Όμορφη βόλτα και αυτή στην Παλιά Αγορά που άνοιξε τις πόρτες της για πρώτη φορά το 1889. Εδώ σε έναν πολύ περιποιημένο χώρο θα βρείτε μικρά καταστήματα με τυριά, θαλασσινά και ψάρια, φρούτα και λαχανικά, καφέδες, τσάγια και γλυκά καθώς και μικρά είδη δώρων.
Δεν πρέπει να χάσετε τον Καθεδρικό Ναό του Ελσίνκι, που χτίστηκε το 1852 σε σχέδια του Carl Ludvig Engel, στην πλατεία της Γερουσίας. Πρόκειται για ένα ολόλευκο νεοκλασικό κτίριο που χτίστηκε στη θέση της παλαιότερης εκκλησίας της Ulrika Eleonora (1727), της οποίας η καμπάνα βρίσκεται σήμερα στον ψηλότερο πύργο του Καθεδρικού. Ονομάστηκε εκκλησία του Νικόλαου, προς τιμήν του Αγίου Νικολάου, αλλά και του Τσάρου Νικόλαου Α΄ της Ρωσίας, που ξεκίνησε την κατασκευή του. Μετά την ανεξαρτησία της Φινλανδίας, το όνομα άλλαξε σε “Suurkirkko”, ενώ η Επισκοπή του Ελσίνκι, που ιδρύθηκε το 1959, το μετονόμασε σε Καθεδρικό Ναό.
Η Φινλανδία έχει μια μακρά παράδοση στη σάουνα. Έναν αιώνα πριν, το ιδιωτικό μπάνιο ήταν πολυτέλεια, ενώ οι δημόσιες σάουνες αποτελούσαν αναγκαιότητα. Όσο όμως τα χρόνια περνούσαν και το βιοτικό επίπεδο βελτιωνόταν, τα ιδιωτικά μπάνια έγιναν πιο διαδεδομένα. Οι σάουνες μάλιστα παραλίγο να εξαφανιστούν τη δεκαετία του 1980, όμως άρχισαν σιγά σιγά να γίνονται ξανά της μόδας, καθώς αποτελούν έναν πολύ ευχάριστο τρόπο χαλάρωσης. Αν έχετε χρόνο, λοιπόν, επισκεφθείτε μια σάουνα, όπως αυτή που στεγάζεται στο συγκρότημα Löyly, κοντά στη θάλασσα.
Διαβάστε ακόμα:
Λαπωνία: Χιονισμένα τοπία, ο Άι Βασίλης και το Βόρειο Σέλας