H Καστάνιτσα επιμένει αυθεντικά και παραδοσιακά. Απέχει από την Αθήνα μόλις 187 χλμ. ωστόσο θα χρειαστείτε περίπου 3 ώρες για να φτάσετε. Φωλιασμένη στην αγκαλιά του Πάρνωνα, είναι από τα πιο γραφικά χωριά της Πελοποννήσου.
Τα σπίτια της απλώνονται κλιμακωτά σε μια πλαγιά του βουνού που καλύπτεται από πυκνό καστανόδασος, μέρος του δε είναι χτισμένο στην κορυφή ενός υψώματος. Τα σπίτια της πέτρινα, άλλα ασβεστωμένα και άλλα με την πέτρα να φαίνεται, είναι κυρίως δίπατα και κάποια έχουν μικρά ξύλινα μπαλκόνια και όλα τους γκρι σχιστόπλακες για κεραμίδια. Βρίσκονται δε, στην πλειοψηφία τους, τόσο κοντά το ένα με το άλλο που οι γειτονιές τους θυμίζουν σε σημεία τους νησιώτικα στενά. Αν παρατηρήσετε πιο προσεκτικά σε κάποια θα δείτε και μικρές πολεμίστρες, εξάλλου τα περισσότερα σπίτια στο χωριό μετρούν περίπου τρεις αιώνες ζωής. Προετοιμαστείτε λοιπόν, για ανηφοριές, για γραφικά στενά και για όμορφη θέα.
Αφήστε το αυτοκίνητο και πιάστε το περπάτημα. Κάντε μια στάση στο Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος με το υπέροχο, ρωσικής τεχνοτροπίας ξυλόγλυπτο τέμπλο, το οποίο παραγγέλθηκε στην Οδησσό και φτάστε μέχρι τον Βυζαντινό Πύργο του 14ου αι. στο λόφο του χωριού που έχει την πιο καταπληκτική θέα όχι μόνο στα καστανοδάση της περιοχής και τις πλαγιές του Πάρνωνα αλλά και στον Αργολικό Κόλπο. Στο χωριό τον λένε «Πύργο Καψαμπέλη» καθώς στις αρχές του 19ου αιώνα ο οπλαρχηγός Καψαμπέλης με δικά του έξοδα φρόντισε να τον συντηρήσει, δεν γλίτωσε όμως δυστυχώς από τη μανία του Εμφυλίου Πολέμου και γκρεμίστηκε το 1948.
Στο χωριό λειτουργεί και Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης που μέσω μιας έκθεσης αφηγείται τη μακρόχρονη παρουσία του ανθρώπου στον Πάρνωνα, την προσαρμογή του στις τοπικές συνθήκες και την επίδρασή του στα φυτά και τα ζώα ενώ παράλληλα ενημερώνει για την ανάγκη διατήρησης της φυσικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς του Πάρνωνα (κατόπιν συνεννόησης 2755022021).
Για όσους θέλουν να εξερευνήσουν την περιοχή λίγο παραπάνω, υπάρχουν και όμορφα μονοπάτια που βγάζουν σε ξωκλήσια περιτριγυρισμένα από φουλ φύση. Μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε από το κέντρο του χωριού και να κατηφορίσετε προς το ρέμα της Μπαρκούς και επίσης να αναζητήσετε τα ερείπια από παλιούς νερόμυλους. Πανέμορφη και η διαδρομή από την Καστάνιτσα προς την πολύ ταπεινή αλλά όμορφη Μονή Αγίου Νικολάου Κοντολίνας μέσα στις καστανιές και στα έλατα. Θα οδηγήσετε περίπου 4 χλμ. νότια του χωριού και κάπου εκεί θα βρείτε μια μικρή πράσινη ταμπέλα που σηματοδοτεί το μονοπάτι για την Κοντολίνα, έναν χωματόδρομο που ανεβαίνει στο εκκλησάκι, εκεί μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας και να πεζοπορήσετε περίπου 7 χλμ. μέσα σε καταπληκτική φύση.
Για όσους είναι μυημένοι στην πεζοπορία, υπάρχει και το μονοπάτι που ενώνει το χωριό με τον Πραστό και περνά από το φαράγγι της Μαζιάς. Ο Πραστός είναι ένα ακόμα πετρόχτιστο και γραφικό χωριό του Πάρνωνα, που βρίσκεται πίσω από την κορυφή που βλέπει η Καστάνιτσα, προς τα ανατολικά. Μια διαδρομή γεμάτη καστανιές, έλατα, κέδρα και καρυδιές. Βέβαια αν αποφασίσετε να κάνετε το μονοπάτι το χειμώνα θα πρέπει πρώτα να μιλήσετε με τους ντόπιους γιατί λόγω των βροχών μπορεί τμήμα του να μην είναι προσβάσιμο. Στον Πραστό, φυσικά, μπορείτε να πάτε και οδικώς, είναι μια ωραία οδική βόλτα όπως και αυτή στη Σίταινα, βόρεια του χωριού. Από τη Σίταινα τώρα, μπορείτε να πάτε πεζοπορώντας στο χωριό Πλάτανος μέσω του παλιού μουλαρόδρομου που ένωνε τα χωριά χρόνια πριν, υπολογίστε μια αρκετά εύκολη διαδρομή που θα σας πάρει περίπου 1 ώρα για να φτάσετε, ανάλογα με το πόσο γρήγορα περπατάτε φυσικά.
Από τη Σίταινα μάλιστα, από την άνοιξη και μετά μπορείτε να κατηφορίσετε προς το φαράγγι του Λούλουγκα με τον όμορφο ομώνυμο καταρράκτη ύψους περίπου 30 μ. μια διαδρομή μέσα στα πεύκα και τα έλατα. Γενικά τα χωριά της περιοχής όπως η Καστάνιτσα, η Σίταινα και ο Πλάτανος δίνουν πρόσβαση στα φαράγγια του ρέματος Βρασιάτης, που είναι γεμάτα απίθανες ομορφιές, αυτά όμως θα τα πούμε αναλυτικότερα την άνοιξη.
Διαμονή
Ξενώνας Αντωνίου: φροντισμένος παραδοσιακός ξενώνας που διαθέτει και ταβέρνα (Καστάνιτσα, 2755052255).
Φαγητό
Λιάκουρης: παραδοσιακή ταβέρνα που βασίζεται στα ντόπια υλικά και τις παραδοσιακές γεύσεις (2755052293).
Τοπικά προϊόντα
Στην κουζίνα της ορεινής Τσακωνιάς, σημαντική θέση έχουν καρποί όπως το κάστανο, το οποίο σε μορφή γλυκού του κουταλιού αποτελεί εξαιρετική επιλογή. Το καλοκαίρι, αξίζει να προμηθευτείτε αποξηραμένα άγρια χόρτα, ενώ στην παραθαλάσσια Τσακωνιά, στο Λεωνίδιο, πρωταγωνιστεί φυσικά η τσακώνικη μελιτζάνα. Το φθινόπωρο, εκτός από κάστανα, θα βρείτε ρόδια και κυδώνια, που γίνονται νόστιμα γλυκά του κουταλιού. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και να πάρετε μαζί σας ψωμί από κάποιον παραδοσιακό φούρνο της περιοχής. Άλλες εξαιρετικές επιλογές είναι το οινόμελο και το γλυκό του κουταλιού φιρίκι.
Διαβάστε ακόμα:
Μια περιήγηση σε οικισμούς και αξιοθέατα του Πάρνωνα
Πολιτισμός και θρησκευτικά μνημεία στον Πάρνωνα
5 υπέροχες διαδρομές με αυτοκίνητο στην Πελοπόννησο, μέσα στη φύση