Με αφετηρία την Άρτα, ξεκινάμε με το αυτοκίνητο την ανάβαση στα Αθαμανικά Όρη, τα Τζουμέρκα. Αρχικά, η διαδρομή είναι σχετικά ανιαρή, όμως, σιγά σιγά, η ομορφιά της ελληνικής φύσης ξεδιπλώνεται μπροστά μας. Ανεβαίνοντας στο βουνό, αισθανόμαστε δικαιωμένοι για την επιλογή του προορισμού μας.
Τα Τζουμέρκα χαρακτηρίζονται από ανεπιτήδευτη, ακατέργαστη ομορφιά. Το ίδιο είναι και ο προορισμός μας, η Κυψέλη, (περίπου μία ώρα μακριά από την Άρτα). Το χωριό είναι χωρισμένο σε οικισμούς: Λούτσα, Καλλονή, Μονή Ευαγγελιστρίας, Ρουπακιά, Άγιος Γεώργιος. Μοιάζουν να στέκουν σαν φύλακες του κεντρικού σημείου του χωριού, στο οποίο κυριαρχεί η πετρόχτιστη πλατεία με τα πλατάνια.
Το χωριό λέγεται Κυψέλη εδώ και λίγες δεκαετίες. Το αρχικό όνομα του ήταν Χώσεψη, με την επικρατέστερη άποψη να αναφέρει ότι αυτή η λέξη είναι σύνθεση των λέξεων «χάος» και «όψη» και οφείλεται στη φυσική τοποθεσία του χωριού, το οποίο είναι χωμένο ανάμεσα σε δύο υψώματα με τα σπίτια και τις γειτονιές του να βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα. Αυτό είναι το «χάος». Η «όψη» έχει να κάνει με το γεγονός ότι εξαιτίας ακριβώς αυτής της μορφολογίας, το μάτι του επισκέπτη μπορεί να δει το χωριό από διάφορα σημεία. Η πλατεία του βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 550 μέτρων.
Η Κυψέλη βρίσκεται στο κέντρο των Τζουμέρκων, επομένως για να επισκεφθείτε τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής, όπως για παράδειγμα το γεφύρι της Πλάκας, τους δίδυμους Καταρράκτες ή την παραλία του Αχελώου, δεν θα χρειαστεί να οδηγήσετε παραπάνω από 20 έως 40 λεπτά. Αξίζει, όμως, να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο για να γνωρίσετε την Κυψέλη και τη φύση που την περιβάλλει.
Στην Κυψέλη, υπάρχει και ένα μουσείο το οποίο δίνει μία πολύ καλή εικόνα των παραδόσεων και της ιστορίας της περιοχής. Το Λαογραφικό Μουσείο Παντελή Καραλή αποτελεί το αποτέλεσμα δεκαετιών προσπάθειας από τον ιδρυτή του, ο οποίος με αγάπη και μεράκι κατέγραψε δια της συλλογής του τον τρόπο ζωής και τις παραδόσεις στα Τζουμέρκα τους τελευταίους 2 αιώνες. Το υλικό της συλλογής ξεπερνά τα 1.800 αντικείμενα και περιλαμβάνει σκεύη αγροτικής ποιμενικής και οικιακής χρήσης, όπλα και ενδυμασίες της περιοχής, ξυλόγλυπτα, υφαντά, κεντήματα, νομίσματα, εργαλεία διαφόρων επαγγελματιών κ.λ.π.
Ένα άλλο αξιοθέατο που σίγουρα αξίζει να επισκεφθείτε, είναι η Ιερά Μονή της Ευαγγελιστρίας. Σε αυτόν μπορείτε να φτάσετε με τα πόδια σε περίπου μιάμιση ώρα (με το αυτοκίνητο σε 20 λεπτά μέσω χωματόδρομου) ακολουθώντας μια διαδρομή γεμάτη πράσινο και εναλλαγές στα τοπία. Το μοναστήρι βρίσκεται στην άκρη ενός πλατώματος στο οποίο είναι φυτεμένες καρυδιές και δάφνες. O ναός, εξωτερικά, δείχνει ένα λιτό πέτρινο κτίσμα. Όμως, στο εσωτερικό και παρά τη φθορά του χρόνου, θα διακρίνετε όμορφες τοιχογραφίες αλλά και επιγραφές. Σε μία αναφέρεται ότι ο ναός λειτούργησε για πρώτη φορά το 1704, ενώ μια άλλη είναι, κατά κάποιον τρόπο, η διαθήκη του ηγούμενου της Μονής, ο οποίος προτρέπει τους μοναχούς να διατηρούν καθαρό και περιποιημένο τον ναό.
Η Κυψέλη είναι γενικότερα ιδανικός προορισμός για όποιον θέλει να κάνει πεζοπορία και mountain bike μέσα σε μία καταπράσινη φύση. Γύρω από το χωριό,εκτείνεται ένα μεγάλο δίκτυο από μονοπάτια και δασικούς δρόμους με δεκάδες μικρά εκκλησάκια και πραγματικά πυκνή και ενδιαφέρουσα βλάστηση. Όρεξη να έχετε.
Στο Βουλγαρέλι
Περίπου 20 λεπτά μακριά με το αυτοκίνητο από την Κυψέλη, βρίσκεται το Βουλγαρέλι, το χωριό που αποτελεί την έδρα τους δήμου των Κεντρικών Τζουμέρκων. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται κι ένα σημαντικό βυζαντινό μνημείο, η Κόκκινη Εκκλησία, η οποία χτίστηκε γύρω στο 1280 και ήταν αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου. Το όνομά της οφείλεται στο χρώμα των τοίχων της. Επίσης, παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός ότι στις τοιχογραφίες της διακρίνονται δύο ζευγάρια λαϊκών ανθρώπων, ζωγραφισμένα με τέτοιο τρόπο που δεν παραπέμπει στους αυστηρούς κανόνες της βυζαντινής αγιογραφίας. Κάτι άλλο που αξίζει να δείτε στο συγκεκριμένο χωριό, είναι το καλντερίμι που οδηγεί στις πετρόχτιστες βρύσες «Αρχόντω» και «Κρυστάλλω». Μάλιστα η τοπική παράδοση αναφέρει ότι όποιος επισκέπτης πιει νερό από τις βρύσες, θα παντρευτεί στο Βουλγαρέλι.
Ένας προορισμός για όλες τις εποχές
Η Κυψέλη, όπως και γενικότερα τα Τζουμέρκα, είναι ένας προορισμός με γοητεία κάθε εποχή του χρόνου. Τον χειμώνα, μπορεί να δείτε τα βουνά κατάλευκα, την άνοιξη η ελληνική φύση είναι στα καλύτερα της, ενώ το καλοκαίρι τις μέρες που στην Αθήνα έχει καύσωνα, οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα ήπιες, ενώ μπορείτε να κάνετε ακόμα και μπάνιο στις «παραλίες» του Άραχθου και του Αχελώου. Ένας άλλος λόγος που οι ταξιδιώτες επιλέγουν την περιοχή είναι το ράφτινγκ. Στον Άραχθο, ράφτινγκ γίνεται καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς και στον Αχελώο από τον Φεβρουάριο, έως τα τέλη Μάϊου.
Διαμονή- Φαγητό
Στην Κυψέλη μπορείτε να μείνετε στον ξενώνα «Κυψέλη» ο οποίος προσφέρει περιποιημένα ζεστά δωμάτια με δρύινα πατώματα και ταβάνια από ξύλο ενώ κάθε δωμάτιο έχει μπαλκόνι με τη θέα να περιλαμβάνει τις κορυφές των Τζουμέρκων και τα δάση της περιοχής και φτάνει μέχρι τον Αμβρακικό. Στο χωριό υπάρχουν 4 ταβέρνες (Αντώνης και Μαρία, Σερμπέτι, Καραμπούλας, Παππάς)με κλασικές ηπειρώτικες συνταγές, όπως πίτες, ενώ όσοι αγαπάτε το κρέας αξίζει να δοκιμάσετε πιάτα από κυνήγι.
Διαβάστε ακόμα:
Κάτι μοναδικό συμβαίνει στα Λουτρά Πόζαρ
Εξερευνώντας την Άρτα: Το γεφύρι, οι εκκλησίες, τα μονοπάτια και τα καλύτερα μέρη για φαγητό