Είναι μια πόλη ανοιχτή στη θάλασσα. Να χάνεται το μάτι σου στο Ιόνιο. Μ’ ένα κάστρο να τη στεφανώνει και να ψιθυρίζει ιστορίες με πασάδες, γενναίες κοπέλες και σπουδαίους πολεμιστές. Μια μεγάλη πλατεία με δύο εμβληματικούς φοίνικες και γραμμές νεοκλασικών κτιρίων συμπληρώνουν τη γοητεία. Ιπποδάμειο, αυστηρό σύστημα ρυμοτομίας δίνει το ρυθμό σε όλη την καινούρια πόλη.
Η Κυπαρισσία είναι ρυθμός, είναι η αίσθηση της ζεστής, γοητευτικής ελληνικής περιφέρειας. Είναι η ανοιχτωσιά σ’ έναν από τους ομορφότερους κόλπους του Ιονίου. Είναι μια πόλη μικρή, και ταυτόχρονα πλουραλιστική. Το σύγχρονο κομμάτι της, αυτό που είναι πιο κοντά στη θάλασσα, αλλά και το άλλο, η Άνω Πόλη, στο ύψωμα, μια ανάσα από το κάστρο της, συμπυκνώνουν ιστορίες και ισορροπούν με μαεστρία, χωρίς να διαγωνίζονται για το διακύβευμα που δεν είναι άλλο από την ηρεμία, τη νωχελικότητα και τους χαλαρούς ρυθμούς.
Περπάτημα στα καλντερίμια και στο Κάστρο της Άνω Πόλης
Θα σεργιανίσεις στα καλντερίμια της Άνω Πόλης, θα περάσεις κάτω από τα ξύλινα σαχνισιά και θα ξαποστάσεις σε κάποιο από τα όμορφα προσεγμένα καφενεία και μπαράκια. Θα παίξεις κρυφτό μέσα στο Κάστρο της και θα ανακαλύψεις το νήμα της ιστορίας ολόκληρης της Πελοποννήσου. Θα ανηφορίσεις για τη Δεξαμενή, το υψηλότερο σημείο της πόλης, αλλά και θα χαθείς στα όμορφα μικρά πλακόστρωτα στενάκια της. Το κάστρο, σύμφωνα με το μύθο, το έχτισαν Γίγαντες και το θεμελίωσαν σε γιγάντια – κυκλώπεια τείχη. Κατά τα ομηρικά χρόνια, άνηκε στο βασίλειο της Πύλου και πήρε μέρος στον Τρωικό πόλεμο με 11 καράβια. Στη θέση της αρχαίας Ακρόπολης, χτίστηκε το βυζαντινό κάστρο με την πόλη να παίρνει το όνομα «Αρκαδιά» και στη συνέχεια οι Φράγκοι το κατέλαβαν, με τον πρίγκηπα της Αχαΐας να κόβει βόλτες ανάμεσα στις φραγκοσυκιές του κάστρου και να ατενίζει στον ορίζοντα τις γραμμές του Κεφαλλονίτικου Αίνου, τις Στροφάδες και τη νότια Ζάκυνθο, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.
Γενοβέζοι και Βαλκάνιοι ευγενείς
Για αυτή τη θέα και για τον έλεγχο που παρείχε, για αιώνες ολόκληρους, Δυτικοί βαρόνοι, Γενοβέζοι από τη Χίο, βαλκάνιοι ευγενείς και οι Παλαιόλογοι του Μυστρά, μάχονταν διεκδικώντας την κυριαρχία του. Όταν ο Μωάμεθ ο Β’ σάρωσε τα κάστρα της Πελοποννήσου, ακολούθησε και αυτό την ίδια μοίρα. Αλλά στις 25 Μαρτίου του 1821, ήταν από τα πρώτα κάστρα που απελευθερώθηκαν.
Φορτία με σταφίδες, ελιές και ελαιόλαδο
Η εικόνα της πόλης καθορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική ακμή στα τέλη του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου. Η σταφίδα φέρνει λεφτά στην περιοχή. Σταφιδοπαραγωγοί, σταφιδέμποροι, τραπεζίτες και ασφαλιστές, οργώνουν καθημερινά την πόλη. Από το λιμάνι της αλλά και από τον πετρόκτιστο σιδηροδρομικό σταθμό, φεύγουν φορτία με σταφίδες, αλλά και με ελαιόλαδο, ελιές και αλάτι. Ο πλούτος αυτός, γίνεται ευρύχωρες πλατείες και ατμοσφαιρικά καφενεία όπου κλείνονται οι συμφωνίες. Η αστική τάξη που διαμορφώνεται στέλνει τα παιδιά της να σπουδάσουν στην Αθήνα και στη Δύση και όσα επιστρέφουν χτίζουν όμορφα νεοκλασικά που ακόμη και σήμερα χαρακτηρίζουν διάσπαρτα το κέντρο της. Η ευρύτερη περιοχή, είναι ιδανικός τόπος για την καλλιέργεια της κορωνέικης, κατά κύριο λόγο, ελιάς και θα ήταν παράληψη αν βρεθείτε στην περιοχή και δεν περπατήσετε μέσα σε έναν ελαιώνα. Παράλληλα, στην περιοχή υπάρχουν πολλές καλλιέργειες καρπουζιών, αλλά και θερμοκηπιακές όπως αγγουριών, ντομάτας, φασολιών και διαφόρων άλλων προϊόντων. Γενικότερα ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων ασχολείται με την αγροτική παραγωγή, κάτι που έχει να κάνει και με τις σχετικά πολύ καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν όλο το χρόνο.
Η σύγχρονη πόλη
Σήμερα η Κυπαρισσία είναι σύγχρονη και με το κέντρο της, πρόσφατα ανανεωμένο, δίνει την αίσθηση μίας πόλης που ανανεώνει την υπόσχεση της γλυκείας φιλοξενίας, και ενδυναμώνει την ανάγκη να την περπατήσεις και να την εξερευνήσεις. Το τμήμα της πόλης που οι ντόπιοι ονομάζουν ως «αγορά» διαθέτει ολοκαίνουρια πεζοδρόμια, όμορφα παγκάκια και πρόσφατα φυτεμένα κυπαρίσσια και άλλα φυτά. Παράλληλα αρκετοί ιδιοκτήτες επιλέγουν σταδιακά να εξωραΐσουν τις προσόψεις των σπιτιών τους, ενώ όπως μας σημειώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Δημήτρης Τερζής, «τα έργα είναι ακόμη σε εξέλιξη αναμένοντας την υπογειοποίηση των δικτύων ρεύματος, και η ανακατασκευή περισσότερων πεζοδρομίων». Πράγματι βλέποντα την πόλη, η αλλαγή είναι σημαντική και μάλιστα σε ένα τμήμα της που το χρειαζόταν. Αυτές οι εργασίες, έφεραν παράλληλα ανανεώσεις σε καταστήματα, ενώ δημιουργούνται και νέα, πολλαπλασιάζοντας τις επιλογές. Λίγο πιο κάτω από την αγορά, βρίσκεται η κεντρική πλατεία με αρκετά καφέ, μπαρ αλλά και καφενεία, αποτελώντας ένα κλασικό σημείο συνάντησης.
Η θάλασσα, το δυνατό χαρτί της περιοχής
Η ανοιχτωσιά της πόλης προς τη θάλασσα είναι από τα δυνατά της χαρτιά, παρόλο που θα μπορούσε να έχει αξιοποιηθεί πολύ περισσότερο. Η παραλία που βρίσκεται μπροστά στην πόλη είναι ένας μικρός κολπίσκος, ο Αϊ Λαγούδης, πλήρως οργανωμένη τους καλοκαιρινούς μήνες. Παράλληλα, μόλις λίγα χιλιόμετρα βόρεια της πόλης, από την περιοχή Βουνάκι ξεκινάει μία συνεχόμενη αμμώδης παραλία, φιλοξενώντας πολύ δημοφιλείς παραλίες, όπως είναι του Αγιαννάκη, της Ελαίας και πολλές ακόμη, καθώς η παραλία συνεχίζεται στο νομό Ηλείας, φτάνοντας μέχρι το Κατάκολο. Χιλιάδες επισκέπτες κατακλύζουν την περιοχή τους καλοκαιρινούς μήνες απολαμβάνοντας τα καθαρά νερά του Κυπαρισσιακού.
Η εμβληματική απέραντη αμμώδης παραλία
Το παράκτιο δάσος Αγιαννάκη – Ελαίας, γίνεται πόλος έλξης καθώς ξεχωρίζει για τη φυσική του ομορφιά. Έχει μήκος σχεδόν 2,5 χιλιόμετρα και εκτείνεται κατά μήκος της παραλίας. Το καλοκαίρι ιδιαίτερα, αλλά και το χειμώνα αρκετοί ταξιδιώτες, σταθμεύουν εδώ, φτάνοντας απ` όλη την Ευρώπη, με τα αυτοκινούμενα. Δύο παραθαλάσσιες καντίνες στα δύο άκρα του πευκοδάσους, στον Αγιαννάκη και στην Ελαία, γίνονται το σημείο συνάντησης από νωρίς το πρωί, μέχρι το ηλιοβασίλεμα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τόσο στην Ελαία, όσο και στον Αγιαννάκη, λειτουργούν όλο το χρόνο ταβέρνες και καφενεία.
Ιππασία στο παράκτιο δάσος
Μέσα στο παραμυθένιο αυτό σκηνικό, μέσα στο δάσος αλλά και στις παρυφές της παραλίας, οι λάτρεις της ιππασίας, μπορούν να απολαύσουν μοναδικές διαδρομές, με ήρεμα άλογα, ιδανικά για βόλτα. Θα έχετε την ευκαιρία να δείτε την περιοχή μέσα από ένα άλλο πρίσμα, ενώ παράλληλα θα μάθετε στοιχεία που αφορούν στη χλωρίδα και την πανίδα. Οι διαδρομές που μπορεί κανείς να επιλέξει ποικίλουν και σχετίζονται και με το επίπεδο γνώσεων ιππασίας που μπορεί να έχει κάποιος. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν επιλογές και για αρχάριους καθώς και για παιδιά.
Elea Horse Riding, 6948 335161, Instagram: elea.horse.riding
Πεζοπορίες και δραστηριότητες στη φύση της Τριφυλίας
Σε μία περιοχή που διαθέτει, ποτάμια, δάση, βουνά, χαράδρες, αμμουδιές, δύο δραστήριοι λάτρεις της φύσης και των δραστηριοτήτων, ο Πέτρος Κόλλιας και ο Θοδωρής Τσίγκανος, αποφάσισαν να ασχοληθούν επαγγελματικά με την εξερεύνηση όλων αυτών, δημιουργώντας το Kyparissia Outdoors. Πριν από μερικούς μήνες κάναμε μαζί με εκπληκτική διαδρομή στην ορεινή Αρκαδία και από τότε μιλούσαν για τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν ώστε να φέρουν στην Τριφυλία και στη Μεσσηνία, τη δυνατότητα να μπορεί κάποιος να επιλέξει κάποια διαδρομή. «Έχουμε πολύ όμορφες διαδρομές, και αυτό είναι που με έκανε να ασχοληθώ ενεργά» θα μου πει ο Πέτρος Κόλλιας, ο οποίος ολοκλήρωσε των κύκλο σπουδών που απαιτείται για να μπορεί κάποιος να δραστηριοποιηθεί σε αυτό τον τομέα. Με αφετηρία την Κυπαρισσία, αλλά και άλλα σημεία, ανάλογα με το πρόγραμμα, θα έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε μοναδικής ομορφιάς σημεία με θέα στον Κυπαρισσιακό κόλπο ή κάνοντας river trekking στον Αρκαδικό ή σε άλλους ποταμούς. Επίσης μπορείτε να κάνετε mountain bike αλλά και να σχεδιάσετε μαζί τους, ένα πρόγραμμα ειδικά για τις δικές σας ανάγκες.
Kyparissia Outdoors, 6974354295, 6973514270, www.kyparissiaoutdoors.gr Instagram: kyparissiaoutdoors
Διαβάστε ακόμα:
Οικογενειακό ταξίδι στην αρχαία Δωδώνη
Οι εμπειρίες που αξίζει να ζήσετε στη Σαντορίνη
Εμπειρίες στον Αώο ποταμό: Επαφή με τη φύση, διασκέδαση και αδρεναλίνη