Ένας από τους βασικούς στόχους του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων για το 2022 είναι η ανάπτυξη του Ασημένιου Τουρισμού (Silver Tourism).
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία παγκόσμια τάση στην ανάπτυξη του Silver Tourism, που αφορά στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 και συνδυάζεται με άλλες θεματικές μορφές τουρισμού όπως, ο Τουρισμός Υγείας και Ευεξίας και ο Θερμαλισμός.
Ο Δήμος αναφέρει, στο σχέδιο που έχει καταρτίσει για την επόμενη χρονιά, ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει μεγάλο μερίδιο στην συγκεκριμένη αγορά, προσελκύοντας τουρίστες άνω των 55 ετών για να περνούν στην Ελλάδα τα χρόνια της συνταξιοδότησής τους, ασθενείς τουρίστες που θέλουν να συνδυάσουν τη θεραπεία τους με διακοπές, ή άλλους τουρίστες που αναζητούν υπηρεσίες ευεξίας και υγείας.
Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία, σήμερα σε όλο τον κόσμο ζουν περίπου 1 δισ. άνθρωποι ηλικίας άνω των 55 -που αποτελούν μία εν δυνάμει τουριστική αγορά. –ενώ υπολογίζεται ότι, μέχρι το 2050 θα έχουν διπλασιαστεί. Ταυτόχρονα, άνθρωποι με προβλήματα υγείας επιλέγουν όλο και πιο συχνά να αναζητήσουν θεραπείες σε άλλες χώρες, ή να συνδυάσουν θεραπεία με διακοπές σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος έχει προτείνει την συνδυαστική ανάπτυξη των θεματικών μορφών τουρισμού Silver και Health & Wellness με στοχευμένες δράσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Η γαστρονομία ως μέσο προσέλκυσης επισκεπτών
Παράλληλα, ο Δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων έχει θέσει την Γαστρονομία ως κεντρικό Άξονα της τουριστικής εμπειρίας του επισκέπτη. Άλλωστε, η ευρύτερη περιοχή, φημίζεται για την εκλεκτή γαστρονομία με εστιατόρια, ταβέρνες, ουζερί με θαλασσινούς μεζέδες, τοπικά παραδοσιακά γλυκά, εργαστήρια παρασκευής διαφόρων εδεσμάτων όπως λουκούμια, σοκολάτα, μελοκάρυδο, παγωτό, αλλά και υψηλής ποιότητας μέλι, ελαιόλαδο, παραδοσιακά ζυμαρικά και βιολογικά προϊόντα, συνοδευόμενα πάντα με το φημισμένο νερό Λουτρακίου.
Σύμφωνα με τον Δήμο τα φεστιβάλ γαστρονομίας αποτελούν μοχλό ανάπτυξης του γαστρονομικού τουρισμού και η διενέργειά τους έχει καθιερωθεί σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων η Αθήνα, η Χαλκιδική, η Σίφνος, η Λήμνος, η Χίος, η Αίγινα, η Πάρος, η Λευκάδα και η Κρήτη. Η πληθώρα των επιλογών στη γαστρονομική εμπειρία που ο επισκέπτης δύναται να βιώσει στον Δήμο ενισχύεται ακόμη περισσότερο από την ιδιαίτερη φιλοσοφία που διέπει την παροχή υπηρεσιών σε κάθε χώρο ξεχωριστά και σε κάθε προϊόν που παράγεται. Σε αρκετούς χώρους εστίασης, το concept και το design, τα σκεύη και η παρουσίαση των προϊόντων που παρέχονται και η συνολική φιλοσοφία, δημιουργεί μια ολοκληρωμένη εικόνα και αίσθηση στον επισκέπτη.
Η γαστρονομία που έχει να επιδείξει ο Δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων είναι σε εξαιρετικό επίπεδο και απαιτούνται οι απαραίτητες ενέργειες εξωστρέφειας για να επικοινωνηθεί αυτό στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό, οι αρμόδιοι φορείς τους προορισμού διοργάνωσαν στα τέλη Οκτωβρίου 2021, ένα μίνι γαστρονομικό φεστιβάλ. Σε συνέχεια αυτού και με την προοπτική να δημιουργηθεί ένας ετήσιος θεσμός, προγραμματίζεται η διοργάνωση ενός πλήρους γαστρονομικού φεστιβάλ, με αφετηρία το 2022. Συγκεκριμένα, έχει προταθεί η διοργάνωση τριήμερου γαστρονομικού φεστιβάλ τον Ιούνιο του 2022 με την συμμετοχή τοπικών επιχειρήσεων, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα επιτραπεί από τις υγειονομικές διατάξεις λόγω της πανδημίας. Το τριήμερο θα υλοποιηθούν δράσεις όπως, Γευσιγνωσίες, Οινογνωσίες, Θεματικές Γαστρονομικές Διαδρομές μέσα στην πόλη, Έκθεση Τοπικών Προϊόντων, Θεματικά Αφιερώματα σε Τοπικά Εδέσματα και Ποτά, Διαγωνισμοί με Δωροθεσίες, Βιωματικά Παιχνίδια.
Διαβάστε ακόμα:
Οι καλύτεροι προορισμοί με ιαματικές πηγές στην Ελλάδα
Η κρίσιμη διάσταση του τουρισμού για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου
Τα spa της ελληνικής φύσης – Αποστολή στα Λουτρά Σερρών, Πόζαρ, Σμοκόβου