Ανάμεσα στις διαχρονικά δημοφιλείς ακτές της Λούτσας και εκείνες του Πόρτο Ράφτη, υπάρχει μια παραλία που ίσως είναι η πιο ιδιαίτερη παραλία της Αττικής.

18

Δεν είναι μόνο τα τιρκουάζ νερά της θάλασσας. Είναι κυρίως το φυσικό περιβάλλον και τα ζιγκ ζαγκ των ακτών που παραπέμπουν σε εξωτικό νησί.

Ο παραθαλάσσιος οικισμός Χαμολιά στη Βραυρώνα απέχει 45 χιλιόμετρα και περίπου 50′ αν ξεκινήσετε από το κέντρο της Αθήνας και χρησιμοποιήσετε την Αττική Οδό (αν θέλετε να μην πληρώσετε διόδια, θα διανύσετε λιγότερο από 40 χιλιόμετρα αλλά πιθανότατα θα χρειαστείτε παραπάνω χρόνο). Φτάνοντας στον οικισμό και αφού περάσετε από την κεντρική παραλία του, κατευθυνθείτε προς τα δεξιά. Σε απόσταση 500 μέτρων θα βρείτε έναν μικρό χωματόδρομο που καταλήγει στην υπέροχη Μικρή Χαμολιά.

Είναι ένας μικρός κολπίσκος με άμμο και βότσαλο. Τελευταία φορά που βρεθήκαμε εδώ και ενώ φυσούσε αεράκι, η θάλασσα ήταν «λάδι». Είναι τέτοια η θέση της Χαμολιάς που σχεδόν πάντα είναι προστατευμένη από κύμα. Πλέον -χάρη και στο Διαδίκτυο- η παραλία δεν είναι τόσο «μυστική» όσο πριν μερικά χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι αν θέλετε να βρείτε θέση στην παραλία και όχι στα βράχια, καλό θα είναι να έρθετε εδώ νωρίς -ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που έρχονται εδώ ακριβώς για να απλώσουν την πετσέτα τους στα βράχια και τις πλάκες, ιδανικό «βατήρα» για βουτιές στα πεντακάθαρα νερά. Την ώρα που κολυμπάτε θα έχετε θέα στις απέναντι ακτές και τους λόφους της Βραυρώνας, ένα ιδιαίτερο τοπίο που δύσκολα φανταζόσασταν ότι θα μπορούσατε να δείτε στην Αττική.

Η παραλία δεν είναι οργανωμένη -ξαπλώστρες και ομπρέλες δεν υπάρχουν. Όμως είναι αρκετά πιθανό να εξασφαλίσετε σκιά από τα αρμυρίκια και τους βράχους.

Αν θέλετε να επισκεφθείτε μία πιο μεγάλη παραλία, σε απόσταση 20 λεπτών βρίσκεται η παραλία της Λούτσας, με την απέραντη αμμουδιά και τη ρηχή θάλασσα, διαχρονική -όσο και vintage πια- παραθεριστική επιλογή για τους Αθηναίους ήδη από τη δεκαετία του 1980.

Ο ναός της Αρτέμιδος και ο υδροβιότοπος της Βραβρώνας

Αξίζει να ξεκινήσετε σχετικά νωρίς για τη Χαμολιά ώστε να συνδυάσετε το μπάνιο σας με μία επίσκεψη -κατά προτίμηση πριν το μπάνο- στον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας και το μουσείο.

O ναός της Βραυρωνίας Αρτέμιδος υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα ιερά της αρχαιότητας. Στον σημερινό αρχαιολογικό χώρο, κυριαρχεί ο μικρός δωρικός ναός της Αρτέμιδος, που χτίστηκε στη θέση παλαιοτέρου αρχαϊκού ναού στο πρώτο μισό του 5ου αιώνα π.Χ. Εδώ, εκτός από την Άρτεμη, λατρευόταν και η Ιφιγένεια.

Γύρω από τον ναό, υπάρχει ένας υπέροχος υγρότοπος με πλούσια βλάστηση. Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Ερασίνου. Λίγο πριν την εκβολή του στον Ευβοϊκό, ο ποταμός λιμνάζει δημιουργώντας ένα οικοσύστημα στο οποίο ζουν βατράχια, χελώνες και (ακίνδυνα) νερόφιδα.

Αν βρεθείτε στον αρχαιολογικό χώρο, επιβάλλεται και μία επίσκεψη στο μουσείο. Μικρό αλλά ιδιαίτερα σημαντικό με ευρήματα μεγάλης αξίας. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα πολυάριθμα αγαλμάτια μικρών αγοριών και κοριτσιών, καθώς η θέα Άρτεμις πέρα από θεά του κυνηγιού ήταν και θεά του τοκετού και των παιδιών.

Βγαίνοντας από το μουσείο, θαυμάσαμε για άλλη μία φορά τη γαλήνη του τοπίου. Η Χαμολιά καθώς και ο αρχαιολογικός χώρος και ο υδροβιότοπος της Βραυρώνας είναι από τα μέρη που θα σας κάνουν να ξεχάσετε ότι η πλατεία Συντάγματος απέχει λιγότερο από μία ώρα με το αυτοκίνητο.

Η παραλία στον χάρτη:

Διαβάστε ακόμα:

Αλθέα: Η παραλία της Αττικής με νερά που θυμίζουν Ιόνιο

Αργοσαρωνικός: Ο παράδεισος δίπλα μας

6 στάσεις που πρέπει να κάνετε στη Σαλαμίνα