Εδώ το επίκεντρο είναι το φυσικό περιβάλλον και όχι ο άνθρωπος. Όλα γυρνούν γύρω από την προστασία της φύσης, των ζώων και των φυτών.
Είναι το μέρος όπου ο Δαρβίνος συνέλαβε την ιδέα και μετέπειτα τη θεωρία της εξέλιξης των ειδών. Για να αποφασίσετε, όμως, να κάνετε ένα ταξίδι μέχρι εκεί θα πρέπει να γνωρίζετε μερικά βασικά πράγματα για τα νησιά.
Βρίσκονται στον Ειρηνικό Ωκεανό περίπου 1.000 χλμ. από τις ακτές του Εκουαδόρ ή αλλιώς της χώρας του Ισημερινού όπου και ανήκουν. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα περίπου 300 νησίδων και βράχων, εκ των οποίων, τα 5 έχουν οικιστικές εγκαταστάσεις. Τα Γκαλαπάγκος ουσιαστικά δημιουργήθηκαν από την έντονη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα της περιοχής και οφείλουν τη φυσική τους ομορφιά, την ποικιλομορφία και τη μοναδικότητα των ειδών που φιλοξενούν τόσο σε αυτές όσο και στην απομόνωσή τους που ευνοεί την ενδημικότητα. Θεωρούνται ένα ζωντανό εργαστήριο συνεχών εξελικτικών διαδικασιών μέχρι τις μέρες μας και διαθέτουν ένα μεγάλο αριθμό ζωικών και φυτικών ειδών που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που έχουν ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης του αρχιπελάγους των Γκαλαπάγκος έχει ανακηρυχθεί Εθνικό Πάρκο και μόνο το 3% της χερσαίας επιφάνειας είναι ελεύθερο για την ανθρώπινη εγκατάσταση. Μέσα σε αυτό το Πάρκο περιλαμβάνεται και το Θαλάσσιο Καταφύγιο έκτασης 138.000 τετ.χλμ., γεγονός που το καθιστά ένα από τα 10 μεγαλύτερα στον κόσμο και αυτό φυσικά συντελεί στο να είναι ένας από τους κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως για υποβρύχιες καταδύσεις.
Τα οικοσυστήματα των Γκαλαπάγκος δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς την προστασία του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος. Πολλά αυτοφυή και ενδημικά είδη εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από τη θάλασσα και από τις εξελικτικές και οικολογικές διεργασίες που συμβαίνουν στην ξηρά αλλά που σχετίζονται άμεσα με τη θάλασσα. Πιγκουίνοι, κορμοράνοι, θαλάσσιοι λιοντάρια, άλμπατρος και αμέτρητα πουλιά ζουν στη στεριά, αλλά τρέφονται αποκλειστικά από τη θάλασσα. Το 25% μάλιστα των θαλάσσιων οργανισμών είναι ενδημικοί.
Εδώ, λοιπόν, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε μια μοναδική χλωρίδα και πανίδα, για την ακρίβεια περισσότερα από 45 ενδημικά είδη πτηνών, 42 ερπετά, 15 θηλαστικά και 79 ψάρια που μεταφράζονται σε θαλάσσια και χερσαία ιγκουάνα, καρχαρίες, δελφίνια, σαλάχια, φώκιες, σπίνους, κορμοράνους, γιγαντιαίες χελώνες, πιγκουίνους φαλαινοκαρχαρίες κ.α
Ως θαλάσσιο καταφύγιο, αποτελούν και ένα υποβρύχιο υπερθέαμα άγριας ζωής ενώ και η σπάνια γεωμορφολογία είναι από μόνη της λόγος να βουτήξετε. Εδώ, οι καταδύσεις απευθύνονται σε έμπειρους δύτες. Οι θάλασσες είναι βαθιές, κρύες και με αρκετά ρεύματα, όσοι όμως το τολμήσουν θα ανταμειφθούν από τις μοναδικές εικόνες. Τα νερά κρύβουν κοπάδια αγγελόψαρων, σαλάχια, καρχαρίες υφάλου με λευκές μύτες, θαλάσσια ιγκουάνα, χταπόδια, θαλάσσιες χελώνες, πανέμορφα κοράλια αλλά και πιγκουίνους που κάνουν και αυτοί τις βουτιές τους. Για τους πιο έμπειρους προτείνονται και οι καταδύσεις όπου μπορούν να δουν επιπλέον σφυροκέφαλους καρχαρίες και φαλαινοκαρχαρίες.
Από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα των νησιών είναι το ηφαίστειο Alcedo, στο κέντρο του νησιού Isabella. Η κορυφή του φτάνει τα 1.097 μ. και διαθέτει μια μεγάλη καλντέρα μήκους 7 χλμ. Εδώ συχνάζουν γιγαντιαίες χελώνες κυρίως από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο. Η θέα από το ηφαίστειο είναι μοναδική, ωστόσο θα χρειαστείτε άδεια για να πεζοπορήσετε σε αυτό το μακρύ, απότομο και άνυδρο μονοπάτι αλλά και να κατασκηνώσετε εάν το επιθυμείτε. Άλλο ένα ηφαίστειο που αξίζει την προσοχή σας είναι το Sierra Negra με ύψος 1.490 μ. η κορυφή του οποίου συχνά καλύπτεται από ομίχλη και το οποίο εξερράγη για τελευταία φορά στα τέλη του 2005. Το μονοπάτι που διασχίζει την ανατολική πλευρά του ηφαιστείου σας ξεναγεί σε ένα απόκοσμης ομορφιάς τοπίο. Στη διαδρομή εκτός από τις σαύρες της λάβας θα συναντήσετε κουκουβάγιες,σπίνους και γεράκια και πολύ πιθανόν γιγάντιες χελώνες.
Το γεγονός ότι αναφέρουμε συνεχώς τις χελώνες δεν είναι τυχαίο. Ξεχάστε την εικόνα της μικρής χαριτωμένης χελώνας που βλέπουμε στην ελληνική ύπαιθρο. Εδώ οι χελώνες είναι τεράστιες, έχουν μια προϊστορική όψη και φαίνονται σχεδόν κατατονικές. Αν τις δείτε μέσα στην πρασινάδα, εύκολα μπορείτε να τις περάσετε για μεγάλες πέτρες. Το ιδανικό μέρος για να τις δείτε από κοντά αλλά και να μάθετε για την ιστορία τους είναι το Καταφύγιο χελώνας El Chato στο νησί Santa Cruz. Πολύ κοντά στο καταφύγιο βρίσκεται και ένα επισκέψιμο τούνελ που έχει δημιουργηθεί από λάβα. Έχει μήκος περίπου 1 χλμ. και υπάρχει τεχνητός φωτισμός αλλά και σκάλες για να μπείτε στο εσωτερικό του.
Στο νησί Santa Cruz υπάρχει επίσης και ένα μικρό φαράγγι στο οποίο μπορείτε να κάνετε συγκλονιστικές βουτιές, το Las Grietas. Πρόκειται για μια σχισμή βράχων ανάμεσα σε μια περιοχή γεμάτη κάκτους όπου θα φτάσετε μέσω ενός υπέροχου μονοπατιού. Εκεί σας περιμένει μια ξύλινη αποβάθρα για να κάνετε τις βουτιές σας και να κολυμπήσετε ανάμεσα στα στενά που δημιουργούν τα ψηλά μαύρα βράχια.
Αν θέλετε να χαλαρώσετε σε μια παραλία, η Tortuga στο νησί Santa Cruz είναι από τις καλύτερες επιλογές. Τεράστια, με λευκή άμμο που διακόπτεται σε ένα σημείο της από μια χούφτα μαύρες ηφαιστειακές πέτρες, έχει απίστευτα νερά. Ωστόσο για να φτάσετε θα χρειαστεί να περπατήσετε περίπου 2,5 χλμ. αλλά αξίζει τον κόπο γιατί είναι πολύ πιθανόν δίπλα σας να κάνουν ηλιοθεραπεία και τα θαλάσσια ιγκουάνα. Αν, όμως, θέλετε να λιάζεστε πλάι σε φώκιες τότε θα πάτε στην πανέμορφη παραλία Cerro Brujo του νησιού San Cristóbal. Το φαντάζεστε εκτιμώ, αλλά ας το αναφέρω, δεν είναι οργανωμένες για ευνόητους λόγους.
Επόμενο αξιοθέατο που δεν πρέπει να χάσετε εάν ταξιδέψετε στα Γκαλαπάγκος είναι το Puerto Egas του νησιού Santiago. Πρόκειται για έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στα νησιά. Εδώ θα συναντήσετε μια μεγάλη μαύρη ακτή διαμορφωμένη από στρώματα λάβας που τα έχουν διαβρώσει τα κύματα δίνοντάς τους εντυπωσιακά σχήματα. Περπατώντας πάνω στη σκληρή λάβα θα δείτε μικρές πισίνες, σπηλιές και κολπίσκους όπου βρίσκουν καταφύγιο πολλά ζώα. Όπως θαλάσσια ιγκουάνα που λιάζονται νωχελικά, καβούρια που προσπαθούν να αποφύγουν τους πεινασμένους ερωδιούς αλλά και φώκιες να ξεκουράζονται πάνω στα βράχια. Πίσω από την ακτή υψώνεται το ηφαίστειο Sugarloaf, στο οποίο μπορείτε να φτάσετε μέσω ενός μονοπατιού 2 χλμ. και να δείτε τις χαριτωμένες σαύρες λάβας αλλά και να απολαύσετε μια μοναδική θέα από την κορυφή του.
Στα δυτικά του νησιού Isabela τώρα, στον όρμο Tagus, μπορείτε να κάνετε μια σύντομη αλλά υπέροχη πεζοπορία στη λίμνη του Δαρβίνου που βρίσκεται μέσα σε μια καλντέρα. Η μικρή λίμνη βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τη θάλασσα και πήρε το όνομά της από την αποστολή του Καρόλου Δαρβίνου στα Γκαλαπάγκος το 1835. Η περιοχή έχει πολλές σαύρες λάβας και σπίνους ενώ στο μικρό κολπάκι μπροστά της θα δείτε μπόλικους πιγκουίνους να βουτάνε στη θάλασσα από τα βράχια. Οι φαλαινοθήρες που δρούσαν στην περιοχή από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα άφησαν πολλά γκράφιτι στους βράχους με μπογιά μολύβδου, οπότε φτάνοντας στον όρμο ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά στα βράχια. Επίσης ανεβαίνοντας στο «φρύδι» της καλντέρας κάντε μια στάση και θαυμάστε τις ατελείωτες πλαγιές λάβας.
Σημειώστε ότι εδώ η επίσκεψη δεν είναι μια χαλαρή υπόθεση. Για να επισκεφθείτε τα Γκαλαπάγκος θα πρέπει να τηρείτε κάποιους κανόνες. Θα πρέπει να κρατάτε τουλάχιστον δυο μέτρα απόσταση από τα άγρια ζώα, δεν επιτρέπεται να τα ταΐζετε, δεν επιτρέπεται το κάπνισμα και το αλκοόλ ή το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο και πρέπει να περπατάτε μόνο στα σηματοδοτημένα μονοπάτια. Εάν θέλετε να βγάλετε φωτογραφίες δεν θα χρησιμοποιήσετε τα φλας ενώ εάν θέλετε να κάνετε επαγγελματική φωτογράφιση ή να σηκώσετε drone θα πρέπει να πάρετε άδεια. Μπορείτε να κατασκηνώσετε σε συγκεκριμένα μέρη αλλά πάντα με άδεια. Λόγω του εύθραυστου και μοναδικού οικοσυστήματος αλλά και της εξαιρετικής βιοποικιλότητας είναι ένα από τα λίγα μέρη που έχουν απομείνει στον πλανήτη όπου το ανθρώπινο αποτύπωμα περιορίζεται στο ελάχιστο.
Κάθε εισαγωγή μη ιθαγενών φυτών θεωρείται κορυφαία περιβαλλοντική απειλή για τα νησιά Γκαλαπάγκος, και δεν πρέπει να φέρνετε μαζί σας ξένα πράγματα που μπορούν να αλλοιώσουν τη μοναδικότητα του οικοσυστήματος, όπως φυτά και σπόρους και φυσικά απαγορεύεται η απομάκρυνση φυσικών αντικειμένων, μη γυρίσετε για παράδειγμα κουβαλώντας πέτρες λάβας. Για αυτό πριν πετάξετε για τα νησιά στα αεροδρόμια του Εκουαδόρ η Υπηρεσίας Βιοασφάλειας θα κάνει έναν έλεγχο στις αποσκευές σας πριν μπείτε στο αεροπλάνο.
Διαβάστε περισσότερα:
Επίσκεψη στο πρώτο περιβαλλοντικό πάρκο της Ελλάδας
Κλιματική αλλαγή: Με ποιους τρόπους μπορεί να επηρεάσει τα ταξίδια