Η Σκύρος είναι -για την ώρα- ένα χαμηλών τόνων ελληνικό νησί το οποίο προτιμούν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές φυσιολάτρες και ταξιδιώτες που αναζητούν πεντακάθαρες και υπέροχες παραλίες, λιγότερη βαβούρα, σίγουρα όχι «φασαριόζικη» νυχτερινή ζωή. Ειδικά όμως τις Απόκριες όλη αυτή η «ήσυχη» εικόνα του νησιού πάει περίπατο.
Οι Απόκριες στη Σκύρο είναι από τις δημοφιλέστερες γιορτές στην Ελλάδα και σίγουρα ένας λόγος από μόνος του για να ταξιδέψετε στο νησί των Σποράδων. Oι ήχοι από τα κουδούνια, οι μουσικές, πάνω από όλα τα αυθόρμητα γλέντια δημιουργούν μία μοναδική ατμόσφαιρα.
Τα «πρόσωπα» που κυριαρχούν στην Αποκριά του νησιού είναι ο «Γέρος», η «Κορέλα» και ο «Φράγκος». Εν συντομία, για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι:
Το -τρόπον τινά- κορυφαίο πρόσωπο του καρναβαλιού είναι ο Γέρος. Η μεταμφίεσή του περιλαμβάνει μια μαύρη κάπα και μία άσπρη βράκα, δηλαδή τη χειμερινή παραδοσιακή φορεσιά των βοσκών του νησιού, το πρόσωπο του είναι καλυμμένο μα μία μάσκα από κατσικίσιο δέρμα.
Με την κουκούλα της κάπας σκεπάζει το κεφάλι του ενώ με τη βοήθεια από κουρέλια και υφάσματα σχηματίζει στην πλάτη του μία ψεύτικη καμπούρα. Αλλά το βασικό «εφέ» της μεταμφίεσης είναι τα κουδούνια που είναι περασμένα στη μέση του, τα οποία μπορεί να φτάσουν σε βάρος αρκετές δεκάδες κιλά. Περπατά με τέτοιο ρυθμό βηματισμού ώστε τα κουδούνια του να ηχούν μελωδικά και έντονα. Η άτυπη αυτή χορογραφία σίγουρα θέλει αντοχή και σωματική επιδεξιότητα. Σημειώνεται πως οι στολές του Γέρου είναι κορυφαίο οικογενειακό κειμήλιο και μεταφέρονται από γενιά σε γενιά.
Σημαντικό να ειπωθεί πως τα «κουδουνίσματα» που ακούγονται τα Σαββατοκύριακα της Αποκριάς σε όλους τους δρόμους της Χώρας του νησιού δεν είναι ένα έθιμο που οργανώνεται από κάποιον σύλλογο ή άλλο φορέα του νησιού αλλά μια αυθόρμητη και κυρίως μαζική πρωτοβουλία των Σκυριανών που θέλουν και έχουν καταφέρει να διατηρήσουν ζωντανό αυτό το έθιμο με την παγανιστική καταγωγή.
Τον Γέρο συνοδεύει η Κορέλα η οποία παλαιότερα ήταν συνήθως άνδρας ντυμένος με γυναικεία παραδοσιακά ρούχα (πλέον είναι κυρίως γυναίκες) και έχει επίσης το πρόσωπο καλυμμένο ενώ την αμφίεση συμπληρώνει ως «αξεσουάρ» ένα μαντήλι το οποίο κουνά όταν χορεύει στον παραδοσιακό «κορελίτικο» σκοπό.
Ο Φράγκος είναι το τρίτο πρόσωπο της σκυριανής Αποκριάς. Φορά ευρωπαϊκή «φράγκικη» ενδυμασία και έχει ένα κουδούνι κρεμασμένο στη μέση του. Η εμφάνιση έχει σκοπό να σατιρίσει τους Σκυριανούς που κάποτε απαρνήθηκαν τα παραδοσιακά τους ρούχα και αποφάσισαν πια να ντύνονται «ευρωπαϊκά». Πλέον, σύμφωνα με τους ντόπιους, ο «καλός Φράγκος» είναι αυτός που θα επιλέξει την όσο γίνεται πιο κωμική και αντισυμβατική εμφάνιση.
Όταν συναντηθούν δύο Γέροι στον δρόμο συνήθως ακολουθεί διαγωνισμός κουδουνισμάτων. Στο βίντεο μπορείτε να διαπιστώσετε τον εκκωφαντικό θόρυβο που δημιουργούν οι τεράστιες κουδούνες. Το έθιμο θέλει τους μεταμφιεσμένους να επισκέπτονται σπίτια και καταστήματα για να κεραστούν ενώ συνήθως το όλο happening ολοκληρώνεται στο Κάστρο του Νησιού.
Την Κυριακή της Αποκριάς το βάρος μεταφέρεται από τους κτηνοτρόφους στην άλλη παραδοσιακή συντεχνία του νησιού, τους ψαράδες. Στην κεντρική πλατεία της πόλης φτάνει η «τράτα» μια βάρκα η οποία μεταφέρεται σε ρόδες. Πάνω της, όπως και στους δρόμους της πόλης περιφέρονται άνθρωποι ντυμένοι με παραδοσιακή ενδυμασία ψαρά οι οποίοι λένε σατιρικούς στίχους εμπνευσμένους από την κοινωνική ζωή του νησιού αλλά και την επικαιρότητα.
Εννοείται πως σε όλους τους δρόμους της πόλης υπάρχει πλήθος κόσμου και μικρά αυτοσχέδια γλέντια. Το ίδιο συμβαίνει και την επόμενη μέρα της Καθαρά Δευτέρας όταν στήνεται το πανηγύρι που θυμίζει Κυκλάδες τον Δεκαπενταύγουστο.
Σίγουρα οι Απόκριες είναι η καλύτερη ευκαιρία για να επισκεφτείτε αυτή το πανέμορφο νησί. Θα περάσετε υπέροχα και θα θελήσετε πιθανότατα να επιστρέψετε για καλοκαιρινές διακοπές. Φέτος αναμένεται μεγάλη κοσμοσυρροή για τις Απόκριες και ήδη οι πληρότητες στο νησί προσεγγίζουν το 90% αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ακόμα και αν το αποφασίσετε τώρα δεν υπάρχει δυνατότητα να βρείτε κάποιο κατάλυμα. Πιο σημαντικό όμως είναι να μεριμνήσετε εγκαιρώς για τα εισιτήρια σας.
Πώς μπορείτε να έρθετε στη Σκύρο
Αεροπορικώς
Με την Aegean Airlines από Αθήνα,
Με την SkyExpress από τη Θεσσαλονίκη
Δια θαλάσσης – μέσω της Κύμης
Για την Κύμη με το αυτοκίνητο μέσω Χαλκίδας (178 χλμ.) και μέσω Ωρωπού-Ερέτριας με πλοίο.
Ακολουθήστε τις πινακίδες στο δρόμο για την Κύμη (προσοχή να ακολουθήσετε το δρόμο προς το λιμάνι και όχι προς την πόλη της Κύμης.)
Φτάνοντας στο λιμάνι της Κύμης, θα πάρετε το φέρι μποτ και σε μιάμιση περίπου ώρα θα βρίσκεστε στο λιμάνι της Σκύρου, τη Λιναριά.
Διαβάστε ακόμα:
Σκύρος: 6 τοπ πεζοπορικές διαδρομές στο νησί με την ακατέργαστη ομορφιά
Στις παραλίες της Σκύρου τα πεύκα φτάνουν μέχρι τη θάλασσα
Σκύρος: Μυστηριώδης γοητεία, ερημικές παραλίες με σμαραγδένια νερά και μια Χώρα-κομψοτέχνημα