Αν και πλέον έχουμε χειμώνα, πριν λίγες ημέρες το BBC φιλοξένησε ένα αφιέρωμα στη Γαύδο. Το κείμενο έχει τίτλο «Γαύδος: To ευρωπαϊκό νησί που είναι γνωστό για τον γυμνισμό» και εστιάζει στον «εναλλακτικό χαρακτήρα» του μικρού νησιού του Λιβυκού Πελάγους που αποτελεί και το νοτιότερο άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το αφιέρωμα αναφέρεται ιδιαίτερα στον γυμνισμό που ως φαινόμενο είναι συνυφασμένο με το νησί εδώ και δεκαετίες και ενισχύει τον χαρακτήρα του ως «μποέμ προορισμό».
«Σύμφωνα με έναν ελληνικό νόμο του 1983 ο οποίος ποτέ δεν αναθεωρήθηκε, ο γυμνισμός στην Ελλάδα επιτρέπεται μόνο σε επίσημα Κέντρα Παραθερισμού Γυμνιστών. Και ενώ σε πολλά μέρη στην Ελλάδα μπορεί να βρει κανείς ανεπίσημες παραλίες γυμνιστών, πουθενά αλλού στη χώρα δεν υπάρχει μεγαλύτερη σύνδεση με αυτή την κουλτούρα, με τις αρχές παραδοσιακά να κάνουν «τα στραβά μάτια» στους γυμνιστές», γράφει το BBC.
Το αφιέρωμα αναφέρεται όσα έγιναν το περασμένο καλοκαίρι όταν η δημοτική αρχή τοποθέτησε πινακίδες στην παραλία του Σαρακήνικου που ανέφεραν πως ο γυμνισμός απαγορεύεται. Στο Σαρακήνικο βρίσκονται οι περισσότερες ταβέρνες και μίνι μάρκετ της Γαύδου και εκεί συγκεντρώνονται οι περισσότεροι τουρίστες και κάτοικοι του νησιού. Μετά την απαγόρευση του γυμνισμού στο Σαρακήνικο υπήρξαν αντιδράσεις, άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να υποστηρίξουν την Πρωτοβουλία Παραθεριστών Γαύδου που ενθάρρυνε τους ανθρώπους να προστατεύσουν τη φήμη του νησιού ως εναλλακτικού προορισμού με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το hashtag #Save_Gavdos.
Σύμφωνα με κάποιους ντόπιους που επικαλείται το BBC, οι τουρίστες που επισκέφθηκαν τη Γαύδο ήταν πολύ λιγότεροι φέτος το καλοκαίρι, μετά την απόφαση περί απαγόρευσης του γυμνισμού στο Σαρακήνικο, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.
«Ενώ οι άλλες παραλίες του νησιού παραμένουν ανοιχτές στον γυμνισμό πολλοί ανησυχούν πως η πρόσφατη απαγόρευση στο Σαρακήνικο μπορεί να επεκταθεί και έτσι να αλλοιώσει το DNA του νησιού. Εκτός από το κολύμπι χωρίς ρούχα, η Γαύδος είναι γνωστή για το ελεύθερο κάμπινγκ που επιτρέπεται εκεί, το οποίο οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα απαγορεύεται. Αυτή η ελευθερία είναι που προσέλκυσε χιλιάδες εναλλακτικούς ταξιδιώτες και μποέμ επισκέπτες που κατακλύζουν το νησί κάθε καλοκαίρι ήδη από τη δεκαετία του 1960», αναφέρει το BBC και συνεχίζει:
«Όμως, η ιστορία αυτού του νησιού των 30 τετραγωνικών χιλιομέτρων πηγαίνει πολύ βαθύτερα από τη φήμη του ως προορισμός αντικουλτούρας. Η Γαύδος πιστεύεται πως είναι η ομηρική Ωγυγία, όπου η νύμφη Καλυψώ κράτησε τον Οδυσσέα για 7 χρόνια πριν επιστρέψει στην Ιθάκη. Τη δεκαετία του 1930, η απομονωμένη γεωγραφική της θέση την έκανε επιλογή των ελληνικών αρχών ως τόπος εξορίας αλλά με την άνοδο της χίπικης κουλτούρας τη δεκαετία του 1960 και του 1970 η Γαύδος έγινε γνωστή ως προορισμός μποέμ διακοπών. Όντας μακριά από κάθε κεντρική κυβέρνηση, η Γαύδος των 141 μόνιμων κατοίκων του 1971 έγινε καταφύγιο εναλλακτικού τρόπου ζωής. Οι άνθρωποι έρχονταν εδώ για να κατασκηνώσουν στην παραλία, να ανάψουν φωτιές, να μαγειρέψουν μόνοι τους τα γεύματα τους και να κολυμπούν γυμνοί», γράφει το BBC.
Ο συνεργάτης του BBC επισκέφθηκε την παραλία της Τρυπητής σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το Σαρακήνικο, η οποία θεωρείται το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης. Εκεί, βρίσκεται ένα μνημείο του νησιού, η υπερμεγέθης καρέκλα που λέγεται πως κατασκευάστηκε από Ρώσους επιστήμονες που έφθασαν και εγκαταστάθηκαν στο νησί μετά το δυστύχημα του Τσέρνομπιλ. «Καθώς στεκόμουν κοντά στο αυτοσχέδιο μνημείο η θάλασσα συναντούσε τον ουρανό σε μια αδιάκοπη παλέτα του μπλε».
Το BBC εστιάζει και στις σταδιακές αλλαγές που έγιναν στο νησί όπως ο ηλεκτρισμός που δεν έχει πάνω από 30 χρόνια που υπάρχει εκεί, η ύπαρξη κάποιων αυτοκινήτων και δύο λεωφορείων που αποτελούν τη δημόσια συγκοινωνία. «Βέβαια, εδώ δεν υπάρχουν ακόμα προϊόντα όπως γάλα αμυγδάλου ή τρόφιμα χωρίς γλουτένη» γράφει το αφιέρωμα του BBC και καταλήγει: «Κανείς δεν ξέρει για το αν η απαγόρευση του γυμνισμού θα επεκταθεί και σε άλλες παραλίες το επόμενο καλοκαίρι ή αν το ελεύθερο κάμπινγκ θα συνεχίσει να επιτρέπεται». Τέλος, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει κάτοικος του νησιού: «Στη Γαύδο γυμνοί και ντυμένοι πάντα συνυπήρχαν. Εδώ, μπορείς να πετάξεις, να απλώσεις τα φτερά σου και να πετάξεις».
Διαβάστε ακόμα:
Οι καλύτερες παραλίες στη Γαύδο
Γαύδος: Ο προορισμός της απόλυτης ελευθερίας
Μάνος Βυνιχάκης: Ο διάσημος μακιγιέρ ζει σε ένα τροχόσπιτο στη Γαύδο