Στους τόπους όπου πηγαίνουμε με χαμηλές προσδοκίες, συνηθίζουμε να επιστρέφουμε. Η Κατερίνη αποτελεί έξοχο παράδειγμα. Πέντε ώρες από την Αθήνα και μόλις μία ώρα από την Θεσσαλονίκη, η Κατερίνη είναι χτισμένη σε πεδινή έκταση, κοντά στα Πιέρια Όρη και σε μικρή απόσταση από τον Θερμαϊκό κόλπο. Μια πόλη οικεία, χωρίς υψηλές κορώνες στην ομορφιά της, πόλη ικανή να αποτελέσει ένα ιδανικό φόντο για ένα αληθινά χαλαρωτικό διήμερο ή τριήμερο.
Συνδυάζοντας βουνό, θάλασσα αλλά και urban επιλογές ψυχαγωγίας και διασκέδασης, ο μακεδονίτικος αυτός προορισμός εμφανίζει αρετές που θα μας δικαιώσουν εάν τον επιλέξουμε για ολιγοήμερες διακοπές.
Στην πλατεία Ελευθερίας και στα γύρω στενά, απολαμβάνουμε τον καφέ μας, δοκιμάζουμε τοπικές γεύσεις. Επισκεπτόμαστε το κεντρικό πάρκο της Κατερίνης, με έκταση 52 στρεμμάτων, έναν από τους μεγαλύτερους πράσινους χώρους της πόλης και σημαντικό πνεύμονα πρασίνου για την περιοχή. Σιντριβάνια, μονοπατάκια, παγκάκια για χαλάρωση, χώρο για παιχνίδι, από όλα έχει εκεί. Εάν, πάλι, αγαπάτε την θάλασσα τον χειμώνα, για ένα αναζωογονητικό περίπατο, φωτογραφίες ή παιχνίδι στην άμμο, σπεύσατε στις κοντινές ακτές: παραλία Κατερίνης, φυσικά, όπου παίζουν και επιλογές για ποτό το βράδυ χειμώνα-καλοκαίρι, αλλά και παραλία Κορινού και Ολυμπιακή Ακτή.
Ας μην γελιόμαστε, όμως. Μια εκδρομή στην Κατερίνη δεν σημαίνει ότι θα μείνουμε κατ’ ανάγκην «εντός των τειχών» της. Η επαρχιακή οδός Κατερίνης-Λιτόχωρου, ας πούμε, οδηγεί εμάς τους ταξιδιώτες που αγαπάμε την ιστορία και την αρχαιολογία στο ξακουστό Δίον, εκεί, στους πρόποδες του Ολύμπου με εντυπωσιακή βλάστηση και υγροβιότοπους τριγύρω. Αρχαία ιερά, θέατρα, κατοικίες, λουτρά, πλακόστρωτα μονοπάτια σχηματίζουν ένα άξιο επίσκεψης αρχαιολογικό πάρκο, στο οποίο θα άξιζε περισσότερη δημοσιότητα. Είναι εντυπωσιακό το πώς ορισμένοι εξαιρετικά σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι στην ελληνική περιφέρεια δεν έχουν λάβει την αναγνώριση που τους αναλογεί, παρά το γεγονός ότι προσελκύουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
Η περιοχή υπήρξε θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο της αρχαίας Μακεδονίας, αφιερωμένο στον Δία. Στο Αρχαιολογικό Πάρκο, έναν εκτενή χώρο με ερείπια ναών, δημόσιων λουτρών, θεάτρων και δρόμων, διακρίνονται ο Ναός του Δία και ο Ναός της Ίσιδας. Θα δούμε, ακόμα, το Ρωμαϊκό Ωδείο και την Αρχαία Οικία του Διονύσου, με τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά της. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου εκτίθενται ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο, όπως αγάλματα, επιγραφές και αντικείμενα της καθημερινής ζωής. Σημειωτέον ότι οι ανασκαφές που ξεκίνησαν το 1928 συνεχίζονται ακόμη, αποκαλύπτοντας συνεχώς νέα ευρήματα.
Οι μικρές εκδρομές έξω από την Κατερίνη συνεχίζονται. Ποιος πάει μέχρι εκεί, χωρίς να μυρίσει λίγο Όλυμπο;
Οι καταρράκτες Ορλιάς έχουν σχετικά εύκολη πρόσβαση, αλλά υπάρχει και μια πιο «ξεκούραστη» λύση: στο Λιτόχωρο, το Κέντρο Πληροφόρησης της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου παρέχει την εμπειρία μιας εικονικής ανάβασης στο όρος των αρχαίων θεών. Εάν θέλουμε αληθινό πράγμα, είμαστε καταλλήλως εξοπλισμένοι και πάμε στο παραμυθένιο φαράγγι του Ενιπέα και, έστω, αρκούμαστε στα πιο χαμηλά μονοπάτια του βουνού, στην καρδιά της χειμωνιάτικης φύσης της Μακεδονίας που ξεκουράζεται για ανθίσει και να μοσχοβολήσει σε μερικούς μήνες, την άνοιξη.
Αξίζει να επισκεφθούμε, ακόμα, το Λαογραφικό Μουσείο Ποντίων Πιερίας, με πάνω από 600 αντικείμενα που μας εισάγουν στα ήθη και έθιμα των Ποντίων της Κατερίνης. Εντυπωσιακές είναι οι παραδοσιακές φορεσιές. Όσο για την γνωστή σχετικά Βυζαντινή Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, ισχύει ότι είναι το παλαιότερο σωζόμενο βυζαντινό μνημείο στην Πιερία, ένας πραγματικά εντυπωσιακός, από πολλές απόψεις, ναός.
Το Κάστρο του Πλαταμώνα είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα μεσαιωνικά κάστρα της Ελλάδας, με εντυπωσιακή θέα στο Αιγαίο. Απέχει μισή ώρα με το αμάξι από την Κατερίνη, ενώ η πρόσβαση είναι εύκολη μέσω της Εθνικής Οδού. Το Κάστρο χτίστηκε γύρω στον 10ο αιώνα και λειτούργησε ως στρατηγικό φρούριο για τον έλεγχο του περάσματος από τη Μακεδονία προς τη Θεσσαλία. Περιβάλλεται από εντυπωσιακά τείχη που φανερώνουν την πάλαι ποτέ αμυντική του σημασία. Στο εσωτερικό του Κάστρου, δεσπόζει το μικρό παρεκκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα, αλλά αξίζει και ένας περίπατος στην περιοχή γύρω από το κάστρο. Ελέγξτε τις ώρες λειτουργίας την χειμερινή περίοδο.
Στο ενδιάμεσο όλων αυτών μας των εξορμήσεων, τιμάμε την ντόπια κουζίνα που διέπεται από αφθονία και πλούτο ποικιλίας και γεύσεων. Πρωτοστατούν οι πίτες, και αλμυρές και γλυκές, τα κρέατα και τα σιροπιαστά γλυκά. Στην «Αμάλθεια», μαγειρευτά, κρεατικά και θαλασσινά συμπρωταγωνιστούν επιτυχημένα σε ένα μεσογειακό μενού με έμφαση στην τοπική κουζίνα. Ο μαυρόχοιρος με δαμάσκηνα είναι από τις σπεσιαλιτέ που αξίζει να δοκιμάσει κανείς. Για θαλασσινά και ψάρι στην Κατερίνη, η ταβέρνα «Μέθεξις» επενδύει στην φρεσκάδα και τις μεγάλες μερίδες, μην αφήνοντας κανέναν παραπονεμένο.
Παραδοσιακά τοπικά εδέσματα
H Κατερίνη προσφέρει ένα ευρύ φάσμα παραδοσιακών τοπικών εδεσμάτων. Το μέλι παράγεται κυρίως στην περιοχή του Ολύμπου από πεύκα και άνθη ενώ είναι φημισμένο για τον ιδιαίτερο γευστικό συνδυασμό του. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα είναι το περίφημο τσάι του βουνού, γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και την ελαφρώς πικρή γεύση του. Παράγεται στις πλαγιές του Ολύμπου και θεωρείται από τα καλύτερα βότανα που διαθέτει η Ελλάδα. Η γεωργία της Πιερίας ξεχωρίζει για τα ακτινίδια, τα λαχανικά και τα φρούτα της, προσφέροντας προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας. Στην Κατερίνη, ο επισκέπτης θα δοκιμάσει επίσης γλυκίσματα: μπακλαβά, κανταΐφι, γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες φτιαγμένες με παραδοσιακό τρόπο και με προϊόντα μαζεμένα από τη γη. Οι λουκουμάδες, επίσης, είναι ένα αγαπημένο γλυκό που συναντάται σε πολλές τοπικές γιορτές της Μακεδονίας.
Διαβάστε ακόμα:
Ελατοχώρι: Γαστρονομία, τοπικά προϊόντα και «βουτιά» στον μύθο
Δίον και Ελατοχώρι: Ταξίδι με παιδιά σε ένα φυσικό περιβάλλον που θα τα ενθουσιάσει
Από τη Θεσσαλονίκη στον Όλυμπο: Ένα road trip στη φθινοπωρινή φύση και τη μυθική διάσταση του βουνού