Νότια της Κωνσταντινούπολης, στη Θάλασσα του Μαρμαρά, τα Πριγκιποννήσια δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σκηνικό, με εκθαμβωτικές παραλίες, όμορφους δρόμους και αρχιτεκτονική χαρίζοντας στους επισκέπτες μια ευχάριστη αύρα που αναδύει αρώματα λουλουδιών.

16

Τα Πριγκιποννήσια βρίσκονται δίπλα ακριβώς στην Κωνσταντινούπολη και αποτελούν έναν ιδανικό προορισμό για όσους θέλουν να βιώσουν τόσο τη γαλήνια νησιωτική ζωή όσο και τη λάμψη της Κωνσταντινούπολης.

Άλλοτε τόπος απομόνωσης στη φύση, υπό τη σκιά των επαύλεών τους- μερικές εκ των οποίων φιλοξένησαν ορισμένους από τους πιο γνωστούς συγγραφείς της Τουρκίας-, και άλλοτε μέρος απόδρασης για τα Σαββατοκύριακα, μακριά από την καθημερινή βαβούρα, τα Πριγκιποννήσια αποτελούν έναν προορισμό που προσφέρει χαλάρωση σε κάθε επισκέπτη τους. Χαμένα στο απέραντο γαλάζιο της Θάλασσας του Μαρμαρά, όπου το πράσινο και το γαλάζιο διαδέχονται το ένα το άλλο, με το ελαφρύ αεράκι να μεταφέρει το μεθυστικό άρωμα της μιμόζας, τα Πριγκιποννήσια υπόσχονται ένα μαγευτικό ταξίδι.

Τα Πριγκιποννήσια αποτελούνται από εννιά όμορφα νησιά, που είναι τα εξής: η Πρίγκιπος ή Μπουγιούκαντα (Büyükada), η Χάλκη ή Εϊμπελιάντα (Heybeliada), η Πρώτη ή Κιναλάντα (Kınalıada), η Αντιγόνη ή Μπουργκάζαντα (Burgazada), η νήσος Σεντέφ (Sedef), η Γιασιάντα (Yassıada), η Σιβριάντα (Sivriada), η νήσος Κασίκ (Kaşık) και η νήσος Ταβσάν (Tavşan). Μόνο η Πρίγκιπος, η Χάλκη, η Πρώτη, η Αντιγόνη και η νήσος Sedef είναι εύκολα προσβάσιμες με καθημερινά δρομολόγια φέρι μποτ από την ευρωπαϊκή και την ασιατική ακτή της Κωνσταντινούπολης. Το πλέον ελκυστικό χαρακτηριστικό των Πριγκιποννήσων είναι ότι στους δρόμους τους απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων.

Τόσο κοντά κι όμως τόσο διαφορετικά από την Κωνσταντινούπολη

Σύμφωνα με τις φήμες, τα Πριγκιποννήσια ονομάστηκαν έτσι αφότου αποτέλεσαν τόπο εξορίας πριγκίπων και αυτοκρατόρων και αυτοκρατειρών κατά την περίοδο της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Τα νησιά υπήρξαν ερημητήριο για μέλη του κλήρου, στο πέρασμα της ιστορίας, όπως επίσης και προορισμός καλοκαιρινών διακοπών για μονάρχες. Διάσημοι Τούρκοι συγγραφείς και περίφημοι πολιτικοί ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο έχουν διαμείνει στα νησιά αυτά, τα οποία εξελίχθηκαν σε τόπο απόδρασης για κατοίκους της Κωνσταντινούπολης κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού. Με ιστορικές επαύλεις που μεταμορφώθηκαν σε καλοκαιρινές κατοικίες, τα Πριγκιποννήσια είναι ένα μέρος για χαλάρωση, με κολπίσκους για κολύμπι, ποδηλατάδα στους δρόμους, περιπάτους και συναναστροφές με ψαράδες.

Η άνοιξη και το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα ευχάριστες εποχές στα Πριγκιποννήσια. Το αναζωογονητικό κλίμα του νησιού, ειδικά την άνοιξη που ο ήλιος αρχίζει να κυριαρχεί, αιχμαλωτίζει τους επισκέπτες με τα μεθυστικά αρώματα των λουλουδιών, των δέντρων, του χώματος και της θάλασσας. Η αίσθηση αυτή γίνεται ακόμη πιο έντονη όταν κάθεστε με τους φίλους και τους αγαπημένους σας σε μια γνωστή ψαροταβέρνα, ένα ζεστό ανοιξιάτικο ή καλοκαιρινό βράδυ, απολαμβάνοντας φρέσκο ψάρι και μια μεγάλη ποικιλία τουρκικών μεζέδων, συνδυάζοντάς τα με τουρκική ρακή ή τοπικών κρασιών.

Το μεγαλύτερο Πριγκιποννήσι

Η Πρίγκιπος (Büyükada, που σημαίνει «μεγάλο νησί» στα τουρκικά) είναι το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Πριγκιποννήσων. Οι επισκέπτες απολαμβάνουν τις βόλτες στους δρόμους του νησιού –οι οποίοι κοσμούνται με μπουκαμβίλιες, λεβάντες και μιμόζες την άνοιξη και το καλοκαίρι–, την περιήγηση με ποδήλατο και τα πικνίκ στους δασότοπους του νησιού.

Στο νησί τους επισκέπτες καλωσορίζει ο διάσημος πυργίσκος με το ρολόι στην αποβάθρα των φέρι μποτ. Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου (Aya Yorgi) και το Γιουτζέ Τεπέ (Yüce Tepe) είναι τα αξιοθέατα του νησιού που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί κανείς. Έπειτα από ανάβαση 50 λεπτών, σας καλωσορίζει ο Λόφος του Αγίου Γεωργίου (Yüce Tepe). Η Μονή του Αγίου Γεωργίου, σκαρφαλωμένη σε αυτόν τον λόφο, αναδεικνύει την ξεχωριστή ιστορία και την πνευματική της ατμόσφαιρα της Πριγκίπου. Η εκκλησία, ένα θεμελιώδους σημασίας κτίριο για τους Ορθόδοξους πιστούς, χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα: επισκέπτες από την Τουρκία και το εξωτερικό δίνουν όρκους μέσα και έξω από το παρεκκλήσι προκειμένου να εκπληρωθούν οι ευχές τους.

Ελκυστικά ιστορικά κτίρια

Η Χάλκη ή Εϊμπελιάδα (Heybeliada, που σημαίνει νησί με σακίδιο σέλας στα τουρκικά), η οποία ονομάστηκε έτσι λόγω της ομοιότητάς της με σακίδιο σέλας, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Πριγκιποννήσων. Στο νησί υπάρχουν πολλά ιστορικά κτίρια, όπως το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, η Συναγωγή Μπετ Γιαακόβ (Bet Yaakov) και η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου (Aya Nikola), χτισμένη δίπλα στον ομώνυμο γκρεμό, τα οποία είναι ιδανικά για όσους θέλουν να βυθιστούν στο παρελθόν του νησιού μέσω των ιστορικών κτηρίων του. Η Θεολογική Σχολή, η οποία ιδρύθηκε για την εκπαίδευση κληρικών, είναι ένα από αξιοθέατα που πρέπει οπωσδήποτε κανείς να επισκεφθεί. Η Σχολή σήμερα φιλοξενεί σημαντικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ που διοργανώνονται στο νησί. Για να εξερευνήσετε τις φυσικές ομορφιές του νησιού, μπορείτε να επισκεφθείτε το Φυσικό Πάρκο Ντεγιρμενμπουρού (Değirmenburnu) με ποδήλατο ή περπατώντας.

Το μαυσωλείο του διάσημου παραμυθά Σαΐτ Φαΐκ

Η Αντιγόνη (Burgazada) είναι το τρίτο μεγαλύτερο, σε έκταση, νησί του συμπλέγματος των Πριγκιποννήσων. Στο νησί εντοπίζονται διάφορα ιστορικά κτίσματα και επαύλεις, ενώ το φυσικό του κάλλος, το οποίο μπορείτε να ανακαλύψετε την άνοιξη, είναι αξιοσημείωτο! Η Αντιγόνη αποτελεί πόλο έλξης για τους Κωνσταντινουπολίτες το καλοκαίρι, λόγω των ξεχωριστών παραλιών της. Η Μονή του Αγίου Γεωργίου Καρύπη (Aya Yorgi Garibi), η Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη (Aya Yani) και το Μουσείο Σαΐτ Φαΐκ (Sait Faik) είναι ορισμένα από τα αξιοθέατα της Αντιγόνης που πρέπει σίγουρα να επισκεφθείτε. Καθώς πλησιάζετε στο νησί με το καράβι, η Μονή του Αγίου Γεωργίου Καρύπη κυριαρχεί στο τοπίο, χάρη στους τοίχους της που είναι βαμμένοι στα χρώματα του λευκού και του γαλάζιου, αλλά και στην καμπάνα της. Το Μουσείο Σαΐτ Φαΐκ υπήρξε το σπίτι του περίφημου Τούρκου ποιητή και παραμυθά Sait Faik Abasyank (Σαΐτ Φαΐκ Αμπασιγιανίκ), ο οποίος έζησε στην Αντιγόνη για λίγο καιρό.

Μπορείτε να κάνετε βόλτα στο Καλπαζανκαγιά (Kalpazankaya), στην αριστερή πλευρά του νησιού, και να βγάλετε εκπληκτικές φωτογραφίες στον μοναδικό λόφο του νησιού, τον Λόφο Μπαϊράκ (Bayrak), ατενίζοντας τις φυσικές ομορφιές της Αντιγόνης.

Ένα κόκκινο νησί

Το κόκκινο νησί είναι εκείνο που βρίσκεται πιο κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Έτσι, η Πρώτη (Kınalıada) αποτελεί εξαιρετική επιλογή για μια γρήγορη και ήσυχη απόδραση. Οφείλει το όνομά του στη βλάστηση μακί που το κάλυπτε κάποτε και στο κόκκινο χρώμα του χώματός του, κι έχει μικρή έκταση σε σχέση με τα γειτονικά νησιά. Μπορεί εύκολα κανείς να κάνει τον γύρο αυτού του μικρού, μα αξιολάτρευτου και πολυπολιτισμικού, νησιού εντός μισής ώρας. Η Μονή του Χριστού και η Εκκλησία Σουρπ Κρίκορ Λουσαβόριτς (Surp Krikor Lusavoriç), η οποία ξεχωρίζει χάρη στα εξαιρετικά λιθόγλυπτά της, είναι δύο από τα παλαιά κτίσματα της Πρώτης.

Διαβάστε ακόμα:

Ταξίδι στην Καππαδοκία: Σεληνιακό τοπίο, «νεραϊδοκαμινάδες» και υπόγειες πόλεις

Κωνσταντινούπολη: Ένα μικρό ελληνικό καφέ στην καρδιά του Πέρα

Κινστέρνες: Οι υπόγειες δεξαμενές-παλάτια της Κωνσταντινούπολης