Διεθνώς φημισμένο για την πολυτελή του ζωή και τους λαμπερούς, πλούσιους επισκέπτες του, το Saint-Tropez (Σαιν-Τροπέ) είναι μια κωμόπολη στη νότια Γαλλία, στο βόρειο τμήμα της διάσημης Κυανής Ακτής. Ο κανονικός του πληθυσμός ανέρχεται γύρω στους 4.000 κατοίκους, αλλά κατά τη θερινή σεζόν υπολογίζεται πως περνούν από εδώ γύρω στα 1,5 με 2 εκατομμύρια άτομα, τα οποία επιθυμούν να δουν από κοντά την αποκαλούμενη και «Marbella της Γαλλίας».
Χτισμένο σε έναν κόλπο της περίφημης Γαλλικής Ριβιέρας, δίπλα ακριβώς στα νερά της Μεσογείου, το Saint-Tropez είναι στην ουσία μια καλοδιατηρημένη και εκσυγχρονισμένη μεσαιωνική πόλη, με ιστορία αρκετών αιώνων. Κάθε καλοκαίρι το λιμάνι του κατακλύζεται από πολυτελή ιστιοπλοϊκά σκάφη και mega yachts, τα οποία δένουν συνήθως απέναντι από τα πολύβουα παραλιακά καφέ. Οι επισκέπτες προέρχονται από όλες τις εθνικότητες, κυρίως, όμως, καταφτάνουν από την κοντινή αλλά και πιο μακρινή Ευρώπη. Μερικοί, μάλιστα, φέρνουν μαζί και τα ακριβά τους σπορ αμάξια, που θα τα δείτε να περιδιαβαίνουν τους δρόμους, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη αίγλη στην ήδη κοσμοπολίτικη κωμόπολη.
Στο Saint-Tropez δεν θα βαρεθείς ποτέ και δεν θα ξεκουραστείς πραγματικά. Εδώ, άλλωστε, το glam είναι αυθεντικό και όχι γιαλαντζί: από τα προαναφερόμενα αυτοκίνητα στους δρόμους, μέχρι τα ντυσίματα, τα σκάφη, τα ξενοδοχεία, την όλη αισθητική. Όσοι πιστοί, λοιπόν, προσέλθετε.
Λίγη ιστορία
Με τις ρίζες του να χάνονται στoν χρόνο, το Saint-Tropez πέρασε από τα χέρια διαφόρων κυρίαρχων πριν την οριστική του προσάρτηση στη Γαλλία, επί Λουδοβίκου ΙΔ’ (1672). Το σύγχρονο προφίλ του, όμως, το απόκτησε κατά τη δεκαετία του 1920, όταν άρχισε να γίνεται σημείο συνάντησης διασημοτήτων των τεχνών και της μόδας. Διαδραμάτισε ωστόσο και στρατιωτικό ρόλο κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς ορίστηκε ως σημείο απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων κατά την επιχείρηση εισβολής τους στη νότια Γαλλία.
Μετά τον Πόλεμο, το πάλαι ποτέ χωριό των ζωγράφων Paul Signac, Chris van Dongen, Pierre Bonnard, Henri Matisse και Paul Cézanne αναδείχθηκε σε καλοκαιρινό θέρετρο τόσο της ευρωπαϊκής αριστοκρατίας (που ως τότε παραθέριζε στις Κάννες), όσο και των Γάλλων υπαρξιστών. Αυτό όμως που απογείωσε τη φήμη του ήταν τα γυρίσματα του Ροζέ Βαντίμ για την πολυσυζητημένη ταινία «Και ο Θεός… Έπλασε τη Γυναίκα» (1956), με την ανεπανάληπτη Μπριζίτ Μπαρντό, η οποία έκανε την κωμόπολη γνωστή σε όλη την υφήλιο. Το παζλ συμπληρώθηκε έπειτα από τις κωμωδίες του Λουί ντε Φινές με τον Χωροφύλακα του Saint-Tropez, που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στη μετατροπή του σε απόλυτο μεσογειακό προορισμό.
Φτάνοντας στο Saint-Tropez
Με το Saint-Tropez να βρίσκεται 68 χιλιόμετρα δυτικά της Νίκαιας και 100 χιλιόμετρα ανατολικά της Μασσαλίας, ο καλύτερος τρόπος για να φτάσετε εδώ είναι να πάρετε αεροπλάνο μέχρι τη Νίκαια και από εκεί και πέρα να συνεχίσετε είτε με αυτοκίνητο, διασχίζοντας την Κυανή Ακτή, είτε διά θαλάσσης, με σκαφάκια. Το τοπικό αεροδρόμιο, ωστόσο, δέχεται και πτήσεις τσάρτερ.
Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσετε είναι η υπέροχη μεσογειακή φύση γύρω από την κωμόπολη. Μοιάζει σπαρμένη με πανέμορφα μεσαιωνικά χωριά, τα οποία σχεδόν «κρέμονται» στους πράσινους λόφους πίσω της, όντας εύκολα επισκέψιμα με αυτοκίνητο. Έπειτα, όμως, είναι σίγουρο ότι την προσοχή σας θα μονοπωλήσει το λιμάνι –ένα από τα πιο κινηματογραφημένα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Εδώ τα πολυώροφα σκάφη κρύβουν σχεδόν τον ορίζοντα, ενώ τα καφέ της ακτής ξεχειλίζουν με κόσμο από το πρωί ως και τις βραδινές ώρες. Ακόμα πιο εντυπωσιακή φαντάζει η εμβληματική παραλία του Saint-Tropez, η οποία κάθε καλοκαίρι φιλοξενεί τα πιο «χοτ» beach bars της Ευρώπης στα πολλά της χιλιόμετρα, κάνοντας αξέχαστες τις θερινές διακοπές των επισκεπτών τους. Από τα κότερα, εντωμεταξύ, θα δείτε να ξεπροβάλλουν αστέρες του Χόλυγουντ και διάφοροι VIPs του παγκόσμιου στερεώματος. Ταξιδιώτες και τουρίστες καλοντυμένοι και απαστράπτοντες, οι οποίοι δίνουν τον δικό τους τόνο στην όλη ατμόσφαιρα που χαρακτηρίζει τη μικρή πόλη.
Στα bars και στα clubs που εκπροσωπούν την έντονη νυχτερινή ζωή του Saint-Tropez, εντωμεταξύ, θα δείτε και τις πιο εξτραβαγκάντ εμφανίσεις που μπορεί κανείς να διανοηθεί, με την κομψότητα, ωστόσο, να ξεχειλίζει σταθερά. Κατά τη διάρκεια της μέρας, πάλι, συχνό θέαμα είναι και τα ελικόπτερα, τα οποία πηγαινοέρχονται μεταφέροντας υψηλούς καλεσμένους στις βίλες της περιοχής ή σε πάρτυ που στήνονται πάνω στα πολυτελέστατα σκάφη. Τα δε πυροτεχνήματα μοιάζουν να είναι καθημερινό event, ειδικά κατά την αιχμή της τουριστικής σεζόν.
Παραλίες και μοναδική φύση
Όπως είπαμε, η παραλιακή όψη του Saint-Tropez είναι πλημμυρισμένη από γκλαμουράτα beach bars, όλα με πανάκριβες ξαπλώστρες και ομπρέλες. Σε πολλά από αυτά, μάλιστα, την ώρα που περνούν περίτεχνα πιάτα από μπροστά σας ώστε να προσγειωθούν στα τραπέζια των πελατών, θα δείτε και διάσημα μοντέλα να περιδιαβαίνουν ανάμεσα στον κόσμο, σε μια αναπάντεχη επίδειξη μόδας, από την οποία παρελαύνουν γυναικεία και αντρικά εσώρουχα, μέχρι και γούνες.
Τα πάντα εδώ μοιάζουν λοιπόν με ασταμάτητο πάρτυ, με τα απανωτά σόου να δημιουργούν διαδραστική μαγεία ανάμεσα στους ανθρώπους των μαγαζιών και στους θαμώνες, βγαλμένη θαρρείς από τις σελίδες των περιοδικών μόδας. Από την άλλη, υπάρχουν και παραλίες πιο ήσυχες και απομακρυσμένες –σε μερικές από αυτές επιτρέπεται και ο γυμνισμός, μάλιστα. Να σημειώσουμε, πάντως, ότι εμείς, ίσως επειδή είμαστε συνηθισμένοι στις χρυσαφένιες παραλίες του Αιγαίου και στα καταγάλανα νερά των δικών μας θαλασσών, δεν εντυπωσιαστήκαμε όσο άλλοι διεθνείς επισκέπτες από τις κάπως χωμάτινες ακτές και τη «θολή» εικόνα των νερών. Φροντίστε ωστόσο να κάνετε μια βουτιά στη διάσημη Pampelonne.
Όμως, για να τα λέμε όλα, δεν είναι μόνο η ανέμελη και ξέφρενη ατμόσφαιρα: το Saint-Tropez το κάνει μοναδικό και η απαράμιλλη φύση του. Το μεσογειακό πράσινο των γύρω λόφων (όπου είναι χτισμένες κάμποσες πολυτελείς μα καλόγουστες βίλες, κρυμμένες πίσω από ψηλές μάντρες) συνδυάζεται αρμονικά με φοίνικες, πεύκα και πικροδάφνες, γαληνεύοντας τις μέρες που θα περάσεις εκεί και μαγεύοντας τους φυσιολάτρες.
Αν και δεν είναι καθόλου φτηνό, το Saint-Tropez δεν θεωρείται προορισμός για ημερήσιες εκδρομές: χρειάζεται να μείνεις κάποιες μέρες εδώ για να πιάσεις τον παλμό του και να το απολαύσεις όπως πρέπει. Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε εμείς ήταν το κυκλοφοριακό. Ιδιαίτερα το απόγευμα, όταν όλοι θέλουν πλέον να μπουν στην πόλη, η αναμονή ανέρχεται στη 1 ή και τη 1,5 ώρα. Προσωπικά έλυσα το ζήτημα νοικιάζοντας μια μηχανή και διαλέγοντας να μείνω λίγο πιο έξω, που ήταν και φθηνότερα. Έτσι, φτάνει κανείς στο κέντρο μέσα σε ένα τέταρτο.
Τι αξίζει να κάνετε στο Saint-Tropez
Το πρώτο και το σίγουρο είναι σουλάτσο στο παλιό λιμάνι. Θα γοητευτείτε από το ειδυλλιακό σκηνικό με τις ψαρόβαρκες δίπλα στα μοντέρνα, τριώροφα γιοτ, από τους καλλιτέχνες οι οποίοι πωλούν πολύχρωμους πίνακες με σκηνές του Saint-Tropez, από το πολύβουο, glam πλήθος που σουλατσάρει ασταμάτητα, από τα πολύχρωμα σπίτια με τα παστέλ χρώματα και από τα φασαριόζικα καφέ με τα μπαλκόνια και τις βεράντες.
Στο πλατύ πεζοδρόμιο, στην άκρη του νερού, θα βρείτε και το διαχρονικό «Café Senequier», με τις χαρακτηριστικές τέντες και τα έντονα κόκκινα χρώματα. Μη διστάσετε να καθίσετε στα απλωμένα τραπεζάκια του και να απολαύσετε την περατζάδα στο «κέντρο του κόσμου», γευόμενοι παράλληλα τη διάσημη tropézienne: τάρτα με ιδιαίτερη κίτρινη κρέμα patisserie, η οποία συνοδεύεται προαιρετικά από βατόμουρα. Μια φανταστική γλυκιά λιχουδιά.
Κοντά εκεί βρίσκεται και η αρχαία πλατεία της αγοράς, η οποία είναι γεμάτη από πολύχρωμα φρούτα, λαχανικά, λουλούδια, κουκλίστικα deli και ψάρια, ήδη από νωρίς το πρωί. Να πάτε βέβαια και στην παλιά πόλη, το ιστορικό κέντρο, καθώς είναι η πιο γραφική περιοχή του Saint-Tropez: λιθόστρωτα στενά και πεζοδρομημένα σοκάκια φιλοξενούν πληθώρα καταστημάτων, πολυτελών μπουτίκ, καφέ και εστιατορίων.
Να επισκεφτείτε και το Musée de l’Annonciad –το μουσείο τέχνης– με σπάνια έργα των καλλιτεχνών που αναφέραμε παραπάνω, τα οποία θα τα ζήλευαν οι μεγαλύτεροι εκθεσιακοί χώροι του κόσμου. Ανεβείτε όμως και στην Ακρόπολη για φοβερή θέα στην πόλη και στο απέραντο γαλάζιο. Εκεί θα δείτε και το Μουσείο Ναυτικής Ιστορίας.
Στην Place des Lices, πάλι, στο κέντρο της κωμόπολης, θα βρεθείτε στην αγαπημένη πλατεία των ντόπιων. Εδώ, οι ηλικιωμένοι άντρες του Saint-Tropez συγκεντρώνονται για να παίξουν το αρχαίο pétanque, ένα παιχνίδι με σιδερένιες μπάλες. Εδώ γίνεται όμως και το παζάρι, όπου πωλούνται ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες μα αναπόφευκτα ακριβές αντίκες. Αφού τριγυρίσετε, καθίστε για γλυκό στο «Café des Arts», μαζί με τους παίκτες του pétanque και άλλους ντόπιους.
Στο Port Grimaud, έπειτα, ένα ιδιαίτερο, τεχνητό χωριό με κανάλια, θα βρείτε έναν ιδανικό προορισμό για νυχτερινή βαρκάδα και φαγητό. Μη φύγετε όμως από το Saint-Tropez δίχως μια βόλτα στο παραθαλάσσιο μονοπάτι ή χωρίς να περάσετε από το Maison des Papillons (Μουσείο Πεταλούδων), το μοναδικό σπίτι της Μπριζίτ Μπαρντό.
Πού να μείνετε και πού να πάτε για εκδρομή
Τα καλύτερα μέρη για να μείνετε στο Saint-Tropez βρίσκονται στην παλιά πόλη, είναι όμως αρκετά ακριβά. Το «Bastide de Saint-Tropez» είναι πολυτελές και ρομαντικό, μόλις 10 λεπτά περπάτημα από το κέντρο. Το «Hôtel Playa», από τα πιο οικονομικά, εντοπίζεται πολύ κοντά στο λιμανάκι, ξεχωρίζοντας για τους μοντέρνους, παστέλ τόνους και τα άνετα δωμάτια.
Σχετικά οικονομικό είναι και το «Un Nid à Saint-Tropez», με πισίνα και πάρκινγκ. Αντιθέτως, το «Villa Belrose» είναι ένα από τα πιο ακριβά πεντάστερα, 20 λεπτά με αυτοκίνητο έξω από την κωμόπολη. Υπερπολυτελές και φινετσάτο, είναι εμβληματικό ξενοδοχείο για το Saint-Tropez, με φοβερή θέα στον κόλπο και στα παρκαρισμένα σκάφη.
Όσον αφορά τις εκδρομές, τώρα, η κοντινή απόσταση του Saint-Tropez στις Κάννες, στο άλλο άκρο της Γαλλικής Ριβιέρας, σημαίνει ότι με 1,5 ώρα οδήγησης μπορείτε να βρεθείτε στην πόλη του θρυλικού κινηματογραφικού φεστιβάλ, η οποία παραμένει κοσμοπολίτικη, γοητευτική, μα και αρκετά θορυβώδης.
Το Ramatuelle, από την άλλη, μόλις 10 χιλιόμετρα νότια του Saint-Tropez είναι μια τυπική μεσαιωνική πόλη της Προβηγκίας σκαρφαλωμένη σε έναν λόφο, με άπλετη θέα στον κόλπο του Pampelonne. Τέλος, στην πλάτη του Saint-Tropez, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων, βρίσκεται και η οροσειρά Massif des Maures, με 26 μεσαιωνικά χωριά. Μια συγκλονιστική βόλτα, την οποία αξίζει να προγραμματίσετε.
Επιλογές για φαγητό
Θα βρείτε να φάτε σχεδόν παντού, αλλά είναι ακριβά: δύσκολα συναντάς αξιοπρεπές φαγητό σε καλή τιμή, τα δε κρασιά που τιμώνται κάτω από 130 ευρώ σχεδόν δεν πίνονται. Το φαγητό στο Saint-Tropez είναι από μόνο του ένα καθημερινό event στα περισσότερα μπαρ-ρεστοράν, όπου οι σαμπάνιες ανοίγουν συνοδεία ειδικών μουσικών, τα τραπέζια μετατρέπονται σε πίστες και τα παιδιά του service σκαρφίζονται κάθε λίγο και λιγάκι μια παντομίμα, μια κομεντί –κάτι ξεχωριστό, τέλος πάντων.
Τα εστιατόρια που εντοπίζονται σπαρμένα στα στενάκια, συνήθως με καλή γαλλική κουζίνα, είναι η καλύτερη λύση, αφού κάπως παλεύονται οικονομικά. Μια πρόταση για εδώ είναι το «VIP Room»: ένα μοδάτο, κλαμπίστικο μπαρ-ρεστοράν, το οποίο θεωρείται εμβληματικό μαγαζί για ξέφρενα βράδια. Το «Chez Camille», πάλι, βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη και είναι ταβερνείο με φοβερές μπουγιαμπέσες και ψαρόσουπες, φτιαγμένες σε μαρμίτες, πάνω στην πυροστιά. Τις βλέπεις μάλιστα με το που μπαίνεις εκεί.
Διαβάστε ακόμα:
Καμπανία: Ταξίδι στην πατρίδα του αφρώδους οίνου που κατέκτησε τον κόσμο
Senlis & Chantilly: Δύο παραμυθένιοι προορισμοί μια ανάσα από το Παρίσι