Eίναι ένα τοπίο που μοιάζει σχεδόν εξωγήινο. Μαλακοί πωρόλιθοι που εκτοξεύτηκαν από ηφαίστεια πριν χιλιετίες δημιούργησαν τις «νεραϊδοκαμιναδες», όπως τις λένε οι ντόπιοι.
Οι περισσότεροι τουρίστες επιλέγουν να δουν αυτά τα γλυπτά της φύσης ταξιδεύοντας με αερόστατο. Οι πετρώδεις σχηματισμοί έχουν κάθε είδους σχήμα: Κωνικό, μυτερό, κάποιοι μοιάζουν με φαλλούς. Μπορεί η φύση να είναι αυτή που έφτιαξε αυτό το μοναδικό τοπίο όμως είναι οι αρχαίοι και οι νεότεροι πολιτισμοί που το διαμόρφωσαν και το προσάρμοσαν στα δικά τους «θέλω». Οι ντόπιοι που προσπαθούν επίμονα να διατηρήσουν τα έθιμα, τον πολιτισμό και την ιστορία τους και που πέτυχαν να μετατρέψουν αυτή την περιοχή σε δημοφιλή προορισμό για ανθρώπους από όλο τον κόσμο.
Είναι η Καππαδοκία, η περιοχή της Μικράς Ασίας και της κεντρικής Τουρκίας η οποία έχει ανακηρυχθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομίας από την UNESO.
Οι πόλεις κάτω από το έδαφος
Η Καππαδοκία θα γινόταν φημισμένη για τις υπόγειες πόλεις της στη μεσαιωνική περίοδο. Όταν ξένοι στρατοί έκαναν επιδρομές στην περιοχή χιλιάδες άνθρωποι κρύβονταν και επιβίωναν κάτω από το έδαφος, πολλές φορές για μήνες. H γνωστότερη από αυτές τις πόλεις είναι η Μαλακοπή («βαθύ πηγάδι», σημερινό όνομα Ντερίνκογιου), η οποία εκτείνεται σε 18 επίπεδα. Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1963. Τότε ένας κάτοικος της μοντέρνας πόλης που ήθελε να κάνει ανακαίνιση στο σπίτι του έριξε έναν τοίχο στο υπόγειο και βρέθηκε μπροστά σε ένα νέο κρυφό χώρο. Η ανακάλυψη πυροδότησε μια σειρά ανασκαφών που έφεραν στο φως την αρχαία πόλη που αποτελείται από ένα τεράστιο δίκτυο διαδρόμων που συνέδεε χώρους όπως κουζίνες, στάβλους, σπίτια, εκκλησίες ακόμη και σχολεία σχεδόν 100 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Γης. Είχε χτιστεί στη βυζαντινή περίοδο, περίπου το 1000 μ.Χ. για να προστατεύσει τους κατοίκους της Καππαδοκίας από επιθέσεις, κυρίως των μογγολικών φυλών.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων, θα μπορούσε να φιλοξενήσει έως 20.000 ανθρώπους, πολλά ζώα και προμήθειες. Οι άνθρωποι μπορούσαν να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω τούνελ (με γραπτά μηνύματα αλλά και φωνές) και ενημέρωναν ο ένας τον άλλο για όσα συνέβαιναν στο φως του ήλιου. Στην περιοχή ανάμεσα στη Καισάρεια και το Νεβσεχίρ, έχουν βρεθεί πάνω από 200 υπόγειες πόλεις.
Σήμερα στην Καππαδοκία υπάρχουν ακόμα και luxury ξενοδοχεία με κτήρια που έχουν ηλικία εκατοντάδων ετών και στα οποία η διαμονή είναι μία εμπειρία που θα σας μεταφέρει νοερά σε μία άλλη εποχή. H σημερινή τουριστική ανάπτυξη και οι αρχαίες υπόγειες πόλεις είναι το πιο καλό παράδειγμα για το πώς το τοπίο διαμόρφωσε τους ανθρώπους της Καππαδοκίας και αυτοί το διαμορφώσαν με τη σειρά τους τα τελευταία 1000 χρόνια.
Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβει κανείς το δέσιμο των ανθρώπων με τη φύση είναι να επισκεφτεί το Υπαίθριο Μουσείο του Γκιόρεμε (Κόραμα), Δηλαδή τις λαξευτές εκκλησίες και μοναστήρια που έχουν μετατραπεί σε υπαίθριο μουσείο. Εδώ βρίσκονται πολλοί ναοί με εξαιρετικά αρχιτεκτονικά στοιχεία και ιστορία. Ξεχωρίζουμε την Σκοτεινή Εκκλησία.
Πρόκειται για έναν ναό που έχει λαξευτεί πάνω στον βράχο, ο οποίος δημιουργήθηκε από λάβα και ηφαιστειακή τέφρα, και στέκει στη θέση του από τον 11ο αιώνα. Η εκκλησία έχει ελάχιστο φωτισμό, ο οποίος προέρχεται από έναν μικρό φεγγίτη και αυτό σημαίνει πως οι αγιογραφίες της έχουν διατηρηθεί σε εξαιρετική κατάσταση. Θεωρούνται από τα αριστουργήματα της βυζαντινής ζωγραφικής.
Γη των άγριων αλόγων και των περιστεριών
Στα βουνά της περιοχής ζουν άγρια άλογα εδώ και αιώνες. Ο θρύλος λέει πως το όνομα Καππαδοκία σημαίνει «Γη των όμορφων αλόγων» στα παλαιά περσικά. Και πράγματι η περιήγηση στην περιοχή πάνω σε άλογα είναι ένας τρόπος για να θαυμάσουν την περιοχή όσοι δεν θέλουν να μπουν στο αερόστατο. Επιπλέον, η Καππαδοκία πρέπει να ήταν στο παρελθόν ο μεγαλύτερος περιστερώνας του πλανήτη καθώς οι τρύπες στα βράχια λειτουργούσαν ως φωλιές. Στα αρχαία χρόνια εκτρέφονταν για το κρέας αλλά και την ταχυδρομική τους δεινότητα, ενώ τα περιττώματά τους χρησιμοποιούνταν ως λίπασμα. Κατά τον Μεσαίωνα η ζήτηση για την κοπριά τους αυξήθηκε ακόμα περισσότερο καθώς το νιτρικό κάλιο που περιείχε χρησιμοποιούνταν για τη δημιουργία μπαρουτιού. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα οι ιδιοκτήτες των περιστερώνων προσλάμβαναν ακόμα και φρουρούς για να προστατέψουν τις φωλιές τους από επίδοξους κλέφτες. Σήμερα δεν παίζουν φυσικά τον ίδιο ρόλο στην οικονομία, όμως έχουν δώσει το όνομα σε ένα πανέμορφο μέρος. Όποιος αποφασίσει να έρθει εδώ πρέπει να ξέρει πως θα χρειαστεί να περπατήσει. Να περπατήσει στην Κοιλάδα των Περιστεριών. Το λευκό σεληνιακό τοπίο διακόπτεται μόνο από πετρώματα σε διάφορα σχήματα. Τα βράχια μοιάζουν να είναι φτιαγμένα από χιόνι ή άμμο και σας προκαλούν να τα ανεβείτε. Η Κοιλάδα των Περιστεριών είναι από μόνη της ένας λόγος για να επισκεφτείτε την Καππαδοκία.
To Μουσείο του μαλλιού
Δίπλα στον Γκιορεμέ υπάρχει η Άβανος, λιγότερο τουριστική και πιο παραδοσιακή. Εδώ μπορείτε να επισκεφθείτε ένα από τα πολλά εργαστήρια κεραμικής, το χωριό είναι φημισμένο για αυτό. Ο Γκαλίπ Κορουκτσού είναι ένας από τους πολλούς τεχνίτες που φτιάχνουν κεραμικά στην περιοχή. Αλλά είναι και ο δημιουργός ενός από τα πιο παράξενα μουσεία στον κόσμο.
Το Μουσείο του Μαλλιού. Τα εκθέματά του είναι πάνω από 16.000 πλεξούδες και τρέσες. Πώς ξεκίνησε και τι εξυπηρετεί; Περισσότερα από 30 χρόνια πριν, ο Γκαλίπ αποχαιρετούσε μία φίλη του και εκείνη του ζήτησε να θυμηθεί να της φτιάξει κάτι. Για να μην το ξεχάσει έκοψε μία τούφα από τα μαλλιά της και του την έδωσε. Εκείνος την κρέμασε στην πρόσοψη του μαγαζιού του.
Η ιδέα άρεσε και σε άλλες γυναίκες και άφησαν και εκείνες κάποιο κομμάτι από τα μαλλιά τους. Σιγά σιγά μαζεύτηκαν χιλιάδες πλεξούδες, οι οποίες κατά κάποιο τρόπο λειτουργούν ως λαχεία. Δύο φορές τον χρόνο, επιλέγονται τυχαία κάποιες από αυτές. Όσοι είναι οι τυχεροί κερδίζουν μία εβδομάδα δωρεάν διαμονής και μαθημάτων κεραμικής στην Καππαδοκία. Είναι ένας τρόπος για τον Γκαλίπ να διδάξει την τέχνη που έχει κάνει γνωστό το χωριό του.
Βόλτα με το αερόστατο
Δεν θα χρειαζόταν καν να το συμπεριλάβουμε ως πρόταση. Είναι δεδομένο πως μόλις πατήσετε το πόδι σας στην περιοχή κάποιος ντόπιος θα σας πει να το κάνετε. Το να δείτε τους εντυπωσιακούς πέτρινους σχηματισμούς αλλά και τα άλλα αερόστατα από ύψος 1000 ποδιών είναι must για οποιονδήποτε επισκέπτεται την Καππαδοκία, όσες μέρες και να προγραμματίζει να μείνει. Και δεν είναι μόνο η θέα από ψηλά. Εξίσου πρωτόγνωρη είναι η αίσθηση που έχει κανείς όταν βρίσκεται στο ίδιο ύψος με τους πέτρινους σχηματισμούς. Το κόστος γι’ αυτή την μοναδική εμπειρία είναι περίπου 150 ευρώ. Μπορεί να φαίνεται ακριβό αλλά θα μετανιώσετε αν φτάσετε εδώ και δεν το κάνετε. Και μία πρακτική συμβουλή. Επειδή πολλές φορές οι πτήσεις αναβάλλονται λόγω κακοκαιρίας καλό είναι να προγραμματίσετε τη βόλτα σας με το αερόστατο τις πρώτες ήμερες της παραμονής σας στην περιοχή.
Το κάστρο Ουχισάρ
Σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από το Γκιορεμέ υπάρχει το κάστρο Ουχισάρ. Στην πραγματικότητα δεν είναι κάστρο αλλά ένας τεράστιος σκαλισμένος βράχος μέσα στον οποίο έχουν δημιουργηθεί δωμάτια όπου κάποτε κατοικούσαν άνθρωποι. Επειδή υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων η είσοδος σε αυτά τα δωμάτια δεν επιτρέπεται. Ωστόσο η θέα από την κορυφή είναι μοναδική ενώ η ανάβαση δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία.
Η ελληνική Σίνασος
Η Σίνασος υπήρξε ένα από τα 18 ελληνόφωνα χωριά της Καππαδοκίας έχοντας πάνω από 3.000 Έλληνες κατοίκους πριν την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923. Σήμερα λέγεται Μουσταφάπασά αλλά ακόμα υπάρχουν εκεί σημάδια της ακμάζουσας ελληνικής κοινότητας όπως τα υπέροχα αρχοντικά σπίτια με τις διακοσμημένες προσόψεις που δένουν απόλυτα με το περιβάλλον.
Πώς θα πάτε
Το αεροδρόμιο που εξυπηρετεί καλύτερα την Καππαδοκία είναι εκείνο της Καισάρειας (Kayseri Erkilet international airport).
Πόσο να μείνετε
Φυσικά εσείς θα το αποφασίσετε αυτό ανάλογα με τις ορέξεις σας και τις ανάγκες σας. Όμως για να έχετε μια καλή εικόνα της ιδιαίτερης αυτής περιοχής θα χρειαστείτε τουλάχιστον 4-5 μέρες.
Πότε να πάτε
Καλύτερα να αποφύγετε τους καλοκαιρινούς μήνες με την πολύ μεγάλη ζέστη. Η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι μάλλον η καλύτερη εποχή για να απολαύσετε και την πτήση με το αερόστατο.
Τι να ψωνίσετε
Όπως και στα υπόλοιπα μέρη της τουρκικής επικράτειας, τα ψώνια σας θα συνοδευτούν με παζάρι. Στην Καππαδοκία θα βρείτε εξαιρετικά κεραμικά, κοσμήματα και χαλιά. Ενώ φυσικά θα φέρετε και κάποια λιχουδιά πίσω στην Ελλάδα.