Κάθε τριήμερο είναι και μια αφορμή για εκδρομή, για ξεκούραση για αλλαγή σκηνικού. Η ερώτηση είναι πάντα η ίδια «πού θα πάμε;». Θα ανέβουμε στα βουνά ή θα κατέβουμε στη θάλασσα; Θα πάμε μακριά ή κοντά; Μόνοι μας ή με παρέα;
Οι επιλογές πολλές, εμείς παραθέτουμε τις ομορφιές, δυο εκ των δημοφιλέστερων προορισμών: της Αρκαδίας και του Πηλίου.
Η Περιοχή
Καθεμία περιοχή έχει το δικό της ξεχωριστό ύφος: η Αρκαδία μέσα στα έλατα και το Πήλιο με κάθε λογής δέντρο και φυτό. Στην πρώτη, θα φτάσετε σε μόλις δυο ώρες από την Αθήνα ενώ στη δεύτερη θα χρειαστείτε πάνω από τέσσερις ώρες. Οπότε το βασικό κριτήριο εδώ είναι πόσο έχετε όρεξη να οδηγήσετε.
Αρκαδία
Στη μέση περίπου της Αρκαδίας δεσπόζει μεγαλόπρεπο το Μαίναλο με το πυκνό του ελατόδασος και τα πανέμορφα γραφικά χωριά του, διάσπαρτα στις πλαγιές και στις παρυφές του. Η κοσμοπολίτικη Δημητσάνα, η αρχοντική Στεμνίτσα, η δημοφιλής Βυτίνα, το ήσυχο Ελληνικό, το ιστορικό Λιμποβίτσι και πολλά ακόμα. Στα βορειοδυτικά βρίσκεται η τεχνητή λίμνη Λαδωνίδα και ο ποταμός Λάδωνας με το γεφύρι της Κυράς και δυτικά το κατάφυτο φαράγγι του Λούσιου ποταμού και ο Αλφειός που περνά λίγο έξω από την Καρύταινα.
Στα νοτιανατολικά ξεκινά ο ορεινός όγκος του Πάρνωνα φυσικό σύνορο με τη Λακωνία. Αν και βρέχεται από θάλασσα, η Αρκαδία είναι γνωστή κυρίως για τα χωριά της στην ενδοχώρα. Είναι τοπ χειμερινός προορισμός ωστόσο διαθέτει και συμπαθητικές παραλίες όπως αυτές του Άστρους, του Κρυονερίου, του Τσέρφου, της Μουλάς και πολλών ακόμα που βλέπουν στον Αργολικό κόλπο.
Πήλιο
Το Πήλιο από την άλλη, απλώνεται σε μια μικρή χερσόνησο, από τη μια βλέπει στον Παγασητικό κόλπο και την πόλη του Βόλου και από την άλλη στο Αιγαίο. Οι φιδογυριστοί του δρόμοι περνάνε μέσα από οργιώδη βλάστηση. Καστανιές, οξιές, αγριόλευκες, πλατάνια, έλατα και βελανιδιές μπλέκονται υπέροχα με κισσούς, άγριες ορχιδέες και φτέρες. Μικρά ρυάκια και πηγές τα συναντάς σε κάθε σχεδόν στροφή. Τα χωριά του χτισμένα με την παραδοσιακή πηλιορείτικη πέτρα είναι όλα ένα ποίημα. Η πανέμορφη Πορταριά, η κατάφυτη Τσαγκαράδα, το αμφιθεατρικό Μούρεσι, ο γραφικός Άγιος Λαυρέντιος, οι Μηλιές με το παραδοσιακό τρενάκι, ο Κισσός, η Νταμούχαρη με το μικρό φυσικό λιμανάκι της και πόσα ακόμα. Και φυσικά οι απίστευτες παραλίες, το Χορευτό, οι Άγιοι Σαράντα, η απόκρημνη Φακίστρα, η Παπά Νερό, ο Μυλοπόταμος με το μεγάλο βράχο που κόβει την παραλία στα δυο από τη πλευρά του Αιγαίου και ο Άγιος Σώστης, το Λεμφόκαστρο, η Αγία Ευθυμία, ο Κάλαμος, η Βαθιά Σπηλιά και τόσες ακόμα. Όλες τους ξεχωριστές στη σκιά του Πηλίου, άλλες με άμμο και άλλες με βοτσαλάκι και άλλες με τα πεύκα να φτάνουν μέχρι την παραλία.
Τα Χωριά
Αρκαδία
Για τα χωριά της Αρκαδίας έχει ξοδευτεί πολύ μελάνι, έχουν γραφτεί σχεδόν τα πάντα και όχι άδικα. Είναι από τα πιο όμορφα χωριά, με έντονο παραδοσιακό στοιχείο και καταπράσινο περιβάλλον. Η Δημητσάνα θεωρείται το πιο κοσμοπολίτικο χωριό της ορεινής Αρκαδίας. Απίστευτα γραφικό, γειτονεύει με τον Λούσιο ποταμό και έχει από τα πιο όμορφα καφέ και ξενώνες. Θα πιείτε καφέ στην μικρή πλατεία του που βλέπει στα αρκαδικά βουνά, θα περπατήσετε τον κεντρικό δρόμο της Λαμπαρδοπούλου και από εκεί θα χαθείτε μέσα στα πέτρινα στενά. Λίγο έξω από το χωριό υπάρχει και το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στο οποίο μπορείτε να φτάσετε και περπατώντας. Από τη Δημητσάνα ξεκινούν και πολλά πεζοπορικά μονοπάτια προς τα γύρω χωριά, το φαράγγι του Λούσιου αλλά και την Ιερά Μονή Φιλοσόφου του 963 μ.Χ.
Η Βυτίνα από την άλλη αποτελεί ίσως το πιο δημοφιλές χωριό καθώς απέχει μόλις δυο ώρες από την Αθήνα. Μπορεί να μην είναι το ίδιο γραφική με τη Δημητσάνα έχει όμως τις δικές της ομορφιές. Τη μεγάλη πλατεία με τον ναό του Αγ. Τρύφωνος του 1846 που είναι ιδανική για χαλαρό καφέ, τον σκιερό Δρόμος της Αγάπης με τους σφενδάμους και τα πλατάνια και το μικρό κατάφυτο αλσάκι για όμορφους περιπάτους. Έχει επίσης και ωραίες ταβέρνες με τοπική κουζίνα που αξίζει να δοκιμάσετε.
Η Στεμνίτσα, είναι από τα πιο όμορφα χωριά της περιοχής. Αρχοντοχώρι της εποχής διακρίθηκε για την τέχνη στην αργυροχρυσοχοΐα γεγονός που του χάρισε φήμη και οικονομική ευρωστία και αυτό είναι εμφανές σε όλο το χωριό.
Δίπατα αρχοντικά σπίτια, κεφαλόβρυσα, καταστήματα με χειροποίητα κοσμήματα, υπέροχοι ξενώνες και φουλ παραδοσιακό ύφος. Θα περπατήσετε μέχρι τη Μάνα του Νερού, την πηγή δηλαδή που υδροδοτεί το χωριό για να απολαύσετε τη θέα, στα Παλαμηδέικα την πιο ενδιαφέρουσα γειτονιά του χωριού για να χαζέψετε τα σπίτια και θα μπείτε στο Λαογραφικό μουσείο με τις παραδοσιακές φορεσιές, τις εκπληκτικές εικόνες, τα ξυλόγλυπτα κ.α.
Η Καρύταινα, έχει πιο μεσαιωνική ατμόσφαιρα και είναι η καλύτερη βάση για ράφτινγκ στον Αλφειό ποταμό. Σκαρφαλωμένη σε έναν βράχο αγναντεύει την κοιλάδα της Μεγαλόπολης και έχει ιδιαίτερο ύφος καθώς είναι ένα μείγμα φράγκικης, βυζαντινής και παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.
Το Ελληνικό μεταξύ Στεμνίτσας και Καρύταινας, είναι από τα λιγότερο τουριστικά χωριά της Αρκαδίας. Και εδώ τα πέτρινα σπίτια και τα παλιά αρχοντικά μαρτυρούν την αίγλη του χωριού που σας καλεί να περάσετε ένα χαλαρό ήρεμο σαββατοκύριακο. Κοντά στο φαράγγι του Λούσιου είναι ιδανικό σημείο και για πεζοπορικές εξορμήσεις στη φύση.
Το Βαλτετσινίκο είναι ένα ακόμη από τα ήσυχα χωριά. Διατηρεί σε μεγάλο βαθμό το παραδοσιακό του ύφος και είναι φωλιασμένο στις πλαγιές του Μαινάλου στα χίλια κάτι μέτρα υψόμετρο με πυκνό ελατόδασος να το κυκλώνει. Τα χωριά της Αρκαδίας δεν σταματούν εκεί, είναι τα υπέροχα πετρόχτιστα Λαγκάδια που έχουν βγάλει ονομαστούς μαστόρους, τεχνίτες της πέτρας, το Λεβίδι, η Αλωνίσταινα, η Ελάτη, η Κάψια, τα Άνω Δολιανά και πολλά ακόμα.
Πήλιο
Εδώ έχετε ένα δίλημμα παραπάνω, καθώς πρώτα επιλέγετε την θέα που θέλετε να έχετε, δηλαδή αν θα βλέπετε Παγασητικό ή Αιγαίο και μετά το χωριό. Το πιο κοσμοπολίτικο είναι η Πορταριά, που βλέπει από τη «μέσα» πλευρά, προς τον Βόλο. Καλά οργανωμένο σε επίπεδο παροχών διαμονής και φαγητού έχει όμορφο γραφικό ύφος, πέτρινα καλντερίμια, λιθόχτιστες βρύσες υπέροχα αρχοντικά και φουλ πράσινο.
Η Μακρινίτσα, στη δυτική πλευρά του Πηλίου και αυτή είναι ίσως το πιο τουριστικό χωριό του βουνού, και αυτό γιατί είναι έντονα παραδοσιακό και έχει εξαιρετική θέα στον Παγασητικό. Δίπατα ασβεστωμένα αρχοντικά με γκρι στέγες καλυμμένες από σχιστόλιθο, ανηφορικά καλντερίμια, τοξωτά γεφύρια και μια πλατεία με απίστευτη θέα και αιωνόβια πλατάνια.
Η διάσημη ρομαντική Τσαγκαράδα, πνιγμένη και αυτή στο πράσινο συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Και εδώ τα παλιά αρχοντικά και τα παραδοσιακά νεοκλασικά κάνουν την εμφάνισή τους σε όλο το χωριό. Εξίσου υπέροχο σκηνικό θα βρείτε και στον Άγιο Λαυρέντιο που και αυτός αγναντεύει τον Παγασητικό. Παντού υπέροχη φύση, τρεχούμενα νερά, πλακόστρωτα σοκάκια και υπέροχα αρχοντόσπιτα.
Από την άλλη πλευρά το Μούρεσι χτισμένο αμφιθεατρικά βλέπει στο μπλε του Αιγαίου. Και εδώ η πηλιορείτικη παραδοσιακή αρχιτεκτονική έχει δώσει ιδιαίτερο χρώμα στο χωριό που περιτριγυρίζεται από απίστευτη βλάστηση. Ο Κισσός πάνω από το Μούρεσι, τυλιγμένος από καστανιές και οξιές, βλέπει και αυτός στο Αιγαίο, αν και δεν είναι τόσο δημοφιλής όσο τα παραπάνω χωριά είναι πανέμορφος. Στο κέντρο του δεσπόζει η υπέροχη πέτρινη εκκλησία της Αγίας Μαρίνας του 17ου αι. ενώ στα νότια του χωριού ξεκινά μονοπάτι για τους καταρράκτες και το Μούρεσι.
Η Ζαγορά πάνω από την παραλία του Χορευτού, κεφαλοχώρι του Πηλίου έχει και αυτή θέα στο Αιγαίο. Παλιά νεοκλασικά και παραδοσιακά πηλιορείτικα σπίτια, τεράστιοι πλάτανοι, όμορφες πλατειούλες και σοκάκια που βγάζουν στις τέσσερις συνοικίες της τον Άγιο Γεώργιο με την πανέμορφη πλατεία του, την Αγία Κυριακή, την Αγία Παρασκευή και τον Σωτήρα.
Οι Μηλιές με το τρενάκι του 19ου αι., έργο του Ιταλού μηχανικού Εβάριστο Ντε Κίρικο, πατέρα του διάσημου ζωγράφου Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, που συνδέει το χωριό με την Άνω Λεχώνια μέσα από συγκλονιστική φύση, τα πυργόσπιτα και τα αρχοντικά την κάνουν από τα πιο όμορφα χωριά του Πηλίου. Η Βυζίτσα, ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας, οι Πινακάτες, το Πουρί, ο Άγιος Βλάσιος και τα υπόλοιπα χωριά του μαγικού αυτού βουνού, που τα τυλίγει απίστευτη φύση είναι όλα άξια της προσοχής σας.
Η Διαμονή
Χωρίς αμφιβολία και οι δυο περιοχές διαθέτουν από τις πιο αξιόλογες επιλογές για διαμονή. Εξαιρετικά mountain resorts με spa και παλιά αρχοντικά που έχουν μετατραπεί σε υπέροχους παραδοσιακούς ξενώνες. Η Αρκαδία με πιο παρεΐστικο προφίλ από αυτό του Πηλίου που έχει τη φήμη του ρομαντικού προορισμού προσφέρει διαμονή ανάμεσα στα καταπράσινα έλατα και θέα σε βουνοκορφές και φαράγγια ενώ το Πήλιο σε καστανιές και πλατάνια με το μάτι σας να αντικρίζει θάλασσα.
Η Κουζίνα
Αρκαδία
Η παραδοσιακή κουζίνα της Αρκαδίας είναι γνωστή για τα κρεατικά της και τα χειροποίητα ζυμαρικά της. Ως αγροτική περιοχή παράγει όμως και καλά γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γιαούρτι και τυριά. Από τα πιο γνωστά πιάτα είναι οι χυλοπίτες με κόκκορα κοκκινιστό ή με κουνέλι, τα χοντρά μακαρόνια με καμένο βούτυρο και μυζήθρα, τα αρνίσια παϊδάκια, το μαγειρευτό αρνί και αυτό της σούβλας, το κοκορέτσι, το ψητό κατσικάκι και η προβατίνα.
Θα βρείτε επίσης αγριογούρουνο μαγειρευτό ή τηγανιά, σπληνάντερο και πηχτή, μπαζίνα, πίτα με καλαμποκάλευρο και μυζήθρα, τραχανά και γλυκά του κουταλιού όπως κάστανο, κεράσι και κυδώνι. Μην ξεχνάτε και τις τσακώνικες μελιτζάνες που βγαίνουν στην περιοχή. Η Αρκαδία είναι επίσης γνωστή και για το κρασί της Μαντινείας αλλά και το εξαιρετικής ποιότητας μέλι ελάτης.
Πήλιο
Εδώ η κουζίνα είναι κάπως πιο βαριά αλλά εξίσου νόστιμη. Την πρωτιά έχει το πικάντικο σπετζοφάι με το λουκάνικο, τις πιπεριές και τη σάλτσα τομάτας. Από τα πιο παραδοσιακά εδέσματα είναι το μπουμπάρι ένα είδος λουκάνικου γεμιστό με συκωτάκια και ρύζι, οι ριγανοκεφτέδες, τα τσιτσίραβλα τα τρυφερά βλαστάρια από τις άγριες φιστικιές που γίνονται τουρσί, τα κουβαρίνια γεμιστές αρνίσιες κοιλιές με μαϊντανό, κρεμμύδι και σκόρδο, οι ψιλοκομμένες αρνίσιες κοιλιές μαγειρεμένες με κόκκινη σάλτσα. Υπάρχουν όμως και θαλασσινοί μεζέδες όπως οι κολιτσιάνοι, οι τηγανιτές ανεμώνες της θάλασσας. Θα δοκιμάσετε επίσης βλαστάρια φτέρης, σαλάτα με λαδόξιδο, μανιτάρια τηγανιτά αλλά και αγριοσπάραγγα που γίνονται σαλάτα ή ομελέτα. Θα βρείτε υπέροχες σπιτικές μαρμελάδες, λευκό μπακλαβά που γίνεται με αμύγδαλα και όχι με καρύδια, γλυκά του κουταλιού όπως κυδώνι, μούρα, βύσσινο, καρυδάκι, σύκο αλλά και λικέρ από τα άφθονα φρούτα που έχει το βουνό. Μην ξεχνάτε φυσικά το μικρό μήλο φιρίκι και τα μήλα της Ζαγοράς Στάρκιν Ντελίσιους, ΠΟΠ προϊόντα και τα δυο, τα κάστανα, τις ελιές Πηλίου με την ΠΟΠ κονσερβολιά, το μεστής γεύσης μέλι από καστανιές και λουλούδια τους δάσους αλλά και το εξαιρετικό τσίπουρο που σε πολλά χωριά όπως το Πουρί και ο Λαύκος γίνεται από κούμαρα.
Σκι
Μαίναλο
Το χιονοδρομικό του Μαινάλου, μπορεί να μην έχει τα ατελείωτα χιλιόμετρα πιστών, μπορεί όμως να ικανοποιήσει άνετα τη λαχτάρα σας για σκι. Διαθέτει έξι διαδρομές χαραγμένες ανάμεσα στο ελατόδασος και αυτό από μόνο του το κάνει πανέμορφο. Επίσης διαθέτει πάρκο για snowmobile αλλά και ειδικά διαμορφωμένη πίστα για snowtube. Ακόμα και εάν δεν είστε οπαδός των σπορ του χιονιού μπορείτε να απολαύσετε έναν ζεστό καφέ στο όμορφο σαλέ του. Στα 1.600 μ., μια ανάσα από το χιονοδρομικό υπάρχει και καταφύγιο.
Πήλιο
Εδώ τη θέση των ελάτων παίρνουν οι πανύψηλες αγριόλευκες με τις πίστες να περνάνε ανάμεσά τους. Ελάχιστα πιο μικρό σε μήκος πιστών ξεχωρίζει για τη συγκλονιστική θέα στο Αιγαίο. Φανταστείτε να κατεβαίνετε τις πίστες και σηκώνοντας το βλέμμα σας να αντικρίζετε το βαθύ μπλε του Αιγαίου πελάγους, περικυκλωμένοι από υπέροχη φύση. Διαθέτει όμορφο σαλέ και καταφύγιο με επίσης καταπληκτική θέα.
Διαβάστε ακόμα:
Ημαθία: Μαγευτική φύση, υπέροχο φαγητό, πολιτιστικός πλούτος
Μηλιές: Το πανέμορφο χωριό που μοιάζει να είναι όλο το Πήλιο σε μικρογραφία