Αν βρεθείτε στην Κύπρο για τις καλοκαιρινές σας διακοπές, αφήστε για λίγο τις δημοφιλείς παραλίες και τα πολύβουα παραθαλάσσια θέρετρα του νησιού και ανηφορίστε προς το φημισμένο καταπράσινο Τρόοδος. Την επιβλητική οροσειρά, που δεσπόζει στο κεντρικό και νοτιοδυτικό μέρος της Κύπρου και ο όγκος του καλύπτει σχεδόν το 1/3 του νησιού.
Το βουνό, με ψηλότερη κορυφή τον Όλυμπο ή Χιονίστρα (1.952 μ.) καλύπτεται στο μεγαλύτερο μέρος του από πυκνά δάση κωνοφόρων, ενώ χαρακτηρίζεται από τη μοναδική χλωρίδα και πανίδα. Την ονομασία του Τρόοδος, την οφείλει στους τρείς δρόμους, που συνδέουν το βουνό με τη Λευκωσία, τη Λεμεσό και τον Πρόδρομο, που σμίγουν κοντά στην κορυφή της Χιονίστρας.
Τα ορεινά χωριά του είναι κυρίως συγκεντρωμένα στις κοιλάδες της Μαραθάσας και της Σολέας στα βόρεια, της περιοχής Πιτσιλιάς στο κέντρο, των Κρασοχωριών της επαρχίας Λεμεσού και Πάφου στα νότια και σε μέρος της περιοχής Ορεινής στα ανατολικά.
Το Τρόοδος θεωρείται -και όχι άδικα- η καταπράσινη «καρδιά» της Κύπρου. Δεν είναι δημοφιλής προορισμός μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες, με τις τέσσερις πίστες σκι που λειτουργούν, αλλά και το καλοκαίρι.
Η πλούσια φύση, τα μοναδικά χωριά με την ντόπια παράδοση και η ανεξάντλητη πολιτιστική κληρονομιά -με βυζαντινά μοναστήρια και εκκλησίες που συγκαταλέγονται στη λίστα της UNESCO– καθιστούν διαχρονικά το Τρόοδος αγαπημένο προορισμό όσων επιζητούν στιγμές χαλάρωσης ή περιπέτειας σε μεγάλα υψόμετρα -που προσφέρουν εξαιρετική πανοραμική θέα σε όλες τις άκρες του νησιού- για διαφορετικές στιγμές δροσιάς.
(ΒΙΝΤΕΟ)
Μονοπάτια στη μοναδική φύση
Αν είστε fan της πεζοπορίας μέσα σε βαθύσκιωτα μονοπάτια, δίπλα σε τρεχούμενα γάργαρα νερά και πανέμορφους καταρράκτες, θα λατρέψετε τα πολλά οργανωμένα μονοπάτια που εκτείνονται σε όλο το μήκος της οροσειράς του Τροόδους και καλύπτουν κάθε αντοχή και φυσική κατάσταση. Ο αριθμός τους αγγίζει τα 23 και είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε το βουνό, τα χωριά και τους ανθρώπους του. Ακολουθήστε τα και περπατήστε σε όμορφα τοπία με έντονο μεσογειακό χαρακτήρα, απολαμβάνοντας την θέα, τους ήχους και τις μυρωδιές της φύσης.
Περσεφόνης (γραμμικό)
Το μονοπάτι έχει μήκος 3 χλμ (διάρκεια 1 ώρα), είναι γραμμικό και ξεκινάει νότια της πλατείας Τροόδους. Αρχικά διασχίζει πυκνό πευκόδασος για να καταλήξει στους οργανωμένους χώρους πικ νικ «Αρμυρολίβαδο» και «Λιβάδι του Πάσια».
Καληδονίας – Καταρράκτες (γραμμικό)
Το μήκος της διαδρομής αγγίζει τα 3 χλμ (1,5 ώρα) και η αφετηρία του είναι από τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στην πλατεία Τροόδους. Το μονοπάτι περνάει μέσα από πυκνό δάσος και στη συνέχεια διασχίζει τον Κρύο Ποταμό για να φτάσει στον φημισμένο Καταρράκτη Καληδονίων. Καταλήγει στη θέση «Ψηλόδεντρο» στις Πάνω Πλάτρες.
Φράγμα Προδρόμου – Σταυρούλια (γραμμικό)
Με αφετηρία την πλατεία Τροόδους, μήκος 5.5 χλμ (1.5 – 2 ώρες), το μονοπάτι προσφέρει υπέροχη θέα στον κόλπο της Μόρφου και στην οροσειρά του Τροόδους, καθώς και πανοραμική θέα στις εγκαταλελειμμένες σήραγγες εξόρυξης χρωμίου. Η διαδρομή διασχίζει ένα απίστευτα πυκνό δάσος με πεύκα και καταλήγει στο φράγμα Προδρόμου όπου υπάρχει οργανωμένος χώρος για πικνίκ .
Τεισιά της Μαδαρής (κυκλικό)
Το μονοπάτι είναι κυκλικό με σημείο εκκίνησης – τερματισμού το πυροφυλάκιο της Μαδαρής. Το μήκος φτάνει τα 3 χλμ (1,5 ώρα) και στη διαδρομή εντυπωσιάζουν ψηλοί βράχοι, καθώς και η θέα της πεδιάδας της Μεσαορίας και του κόλπου της Μόρφου.
Καταρράκτες Μιλλομέρη (γραμμικό)
Η αφετηρία βρίσκεται μεταξύ της εκκλησίας των Πλατρών και του κέντρου του χωριού και οδηγεί προς τον καταρράκτη του Μιλλομέρη Αρχικά η διαδρομή ακολουθεί την πορεία του Κρύου ποταμού. Το νερό του Μιλλομέρη πέφτει από ύψος 15 μέτρων και είναι ένας από τους υψηλότερους φυσικούς καταρράκτες του νησιού. Μήκος μονοπατιού 2 χλμ (30’). Ρ
Άρτεμις (κυκλικό)
Το μονοπάτι ξεκινάει 300 μ. από το σημείο που ο δρόμος Χιονίστρας διασταυρώνεται με τον δρόμο Τροόδους – Προδρόμου. Περνάει μέσα από δάσος με μαύρα πεύκα, με σπάνια είδη χλωρίδας και πετρωμάτων της περιοχής. Μπορείτε να βρείτε δύο αιωνόβια δέντρα μαύρης πεύκης (Pinus nigra subsp. Pallasiana).Η διαδρομή περιβάλλει την κορυφή του Ολύμπου (Χιονίστρα) σε υψόμετρο 1.850 μέτρων, προσφέροντας εξαιρετική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις. Μήκος: 7 χλμ (2.5 – 3 ώρες).
Καννούρες – Άγιος Νικόλαος (Γραμμικό)
Η αφετηρία βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο της πλατείας Καρβουνά -Τροόδους, 1 χιλιόμετρο πριν από το Τρόοδος, 9,5 χιλιόμετρα από τον Καρβουνά. Μπορείτε είτε να ολοκληρώσετε το μονοπάτι στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου της Στέγης (μνημείο UNESCO) είτε να συνεχίσετε μέχρι το χωριό Κακοπετριά. Το μονοπάτι διασχίζει την όμορφη κοιλάδα του ποταμού Καρκότη Μήκος: 9 χλμ (12 χλμ έως την Κακοπετριά).
Δόξα σοι ο θεός – Πυροφυλάκιο Μαδάρη (Γραμμικό)
Αφετηρίες μονοπατιού είτε από «Δόξα Σοι ο Θεός», 2 χιλιόμετρα από την Κυπερούντα και 5 χιλιόμετρα από τα Σπήλια, στον δρόμο Κυπερούντα – Σπήλια, είτε από το πυροφυλάκιο της Μαδαρής. Το μήκος αγγίζει τα 3,8 χλμ (3 ώρες). Η διαδρομή, που ξεχωρίζει η πανοραμική θέα, φτάνει σε υψόμετρο περίπου 1.400-1.600 μ. κατά μήκος της κορυφογραμμής της Μαδαρής. Το μονοπάτι καταλήγει κοντά στην κορυφή του βουνού Αδελφοί (1.613 μ.).
Ενετικά Γέφυρα (Γραμμικό)
Μπορείτε να το περπατήσετε είτε από το χωριό Καμινάρια, είτε από το χωριό Βρέτσια. Το μήκος του φτάνει τα 17 χλμ και ο βαθμός δυσκολίας είναι «3». Στη διαδρομή, μέσα από πυκνό πευκόδασος, ο περιπατητής θα δει τα μεσαιωνικά γεφύρια της Ελιάς, του Τζελεφού και του Ρουδιά. Η θέα σε όλη τη διαδρομή είναι πανοραμική, πάνω από το φράγμα Αρμίνου.
Αταλάντη (κυκλικό)
Ξεκινάει από την Πλατεία Τροόδους και το μήκος του αγγίζει τα 14 χλμ (4-5 ώρες). Το μονοπάτι διασχίζει περιμετρικά το βουνό της Χιονίστρας σε υψόμετρο 1.700-1.750 μέτρα, περνώντας μέσα από περιοχές με πυκνή βλάστηση πλούσια σε μαύρα πεύκα Υπάρχει υπέροχη θέα προς όλες τις περιοχές του νησιού. Η σήραγγα εισόδου του ορυχείου χρωμίου ,που είναι εκτός λειτουργίας από το 1982, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.
Αγία Ειρήνη – Λιμερία (Γραμμικό)
Η διαδρομή ξεκινάει από το χωριό Αγία Ειρήνη με μήκος 5 χλμ (2,5 ώρες) Ο βαθμός δυσκολίας είναι «3» (απότομη-ανηφορική). Το μονοπάτι περνά μέσα από ένα πευκόδασος της Καλαβρίας με όμορφα σημεία θέας προς στον κόλπο της Μόρφου. Το μονοπάτι καταλήγει στην τοποθεσία των Λιμεριών με τα πολλά κρησφύγετά της που χρησιμοποιήθηκαν κατά τον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ (1955-1959).
Παναγία του Αράκα – Σταυρός του Αγιασμάτη (Γραμμικό)
Αφετηρία από τα σημεία : Παναγία του Άρακα, Λαγουδερά και Σταυρός του Αγιασμάτη (8 χιλιόμετρα από την Πλατανίστασα). Το μήκος φτάνει τα 7 χλμ (3 ώρες). Το μονοπάτι περνά μέσα από ένα πευκόδασος, αμπελώνες, αμυγδαλιές και παλιά πέτρινα χτίσματα Ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτήν τη διαδρομή παρουσιάζουν οι εκκλησίες της Παναγίας του Άρακα (1192 μ.Χ.) και του Σταυρού του Αγιασμάτη (1494 μ.Χ.) που διαθέτουν εξαιρετικές τοιχογραφίες και είναι μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης για το Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους, το οποίο λειτουργεί στην πλατεία Τροόδους.
Ακολουθεί 2ο μέρος με τα υπόλοιπα μονοπάτια της οροσειράς του Τροόδους.
Πληροφορίες :
Διαβάστε ακόμα:
Η νέα τουριστική ταυτότητα της Κύπρου
Brandy Sour: Το «εθνικό» κοκτέιλ της Κύπρου και η ιδιαίτερη ιστορία που το ενέπνευσε
Πυκνά πευκοδάση, θαλάσσιες σπηλιές, παμπάλαιες εκκλησίες: Οδοιπορικό στα μονοπάτια της Κύπρου