Γεωγραφικά μιλώντας, η Ακτή του Αμάλφι είναι ένα τμήμα της ακτογραμμής στη νότια Ιταλία με θέα στο Τυρρηνικό Πέλαγος και τον Κόλπο του Σαλέρνο. Αισθητικά μιλώντας, είναι μια πύλη στον παράδεισο, όπου δεκάδες χωριά και κωμοπόλεις είναι κυριολεκτικά σκαρφαλωμένες σε απότομους κατακόρυφους βράχους, με τα «πόδια» τους να ακουμπούν στις πανέμορφες γαλαζοπράσινες ακτές που φόντο έχουν τεράστιους βράχους.
Υπάρχουν πολλά «διαμάντια» που αποτελούν το «στέμμα» της ομορφιάς του κόσμου της ευρύτερης περιοχής του Αμάλφι. Ατράνι, Ραβέλλο, Πραϊάνο είναι μερικά από αυτά τα γραφικά μέρη που σας χαρίζουν ρομαντικά ηλιοβασιλέματα ανάμεσα στο φως που λούζει τα αρχοντικά.
Αν θέλετε ωστόσο ένα πιο ήπιο ταξίδι, φτιαγμένο για την περίοδο της άνοιξης, όπου η τουριστική κίνηση είναι ο ορισμός του «τόσο-όσο» κατευθυνθείτε ανατολικά του Αμάλφι στο ψαροχώρι ονόματι Τσετάρα, που απέχει μία ώρα οδικά από τη Νάπολη και τρεις από το λιμάνι του Μπάρι. Η άφιξή σας επομένως εξαρτάται από το μέσο που θα διαλέξετε για την αποβίβασή σας στην Ιταλία.
Όπως πολλά από τα χωριά σε αυτά τα μέρη, θα δείτε κτήρια σε παστέλ αποχρώσεις να έχουν προσκολληθεί σε ένα βαθύ φυσικό φαράγγι, και έναν κεντρικό δρόμο να οδηγεί σε μια μικρή αμμώδη παραλία και ένα λιμάνι. Λόγω της ακμάζουσας ακόμη βιομηχανίας θαλασσινών της, η Τσετάρα παραμένει από τα πιο παραδοσιακά μέρη στην ακτή του Αμάλφι, ακριβώς επειδή εξαρτάται λιγότερο από τον τουρισμό. Έτσι, θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε με την ησυχία σας τα τοπικά αξιοθέατα, όπως οι πανέμορφοι ναοί του Απόστολου Πέτρου και της Ομολογίας του Αγίου Φραγκίσκου. Μια επίσκεψη αξίζει οπωσδήποτε και ο περίφημος Πύργο της Τσετάρα, που φτιάχτηκε τον 14ο αιώνα, σε εποχές όπου η περιοχή άλλαζε κατακτητές και οι Νορμανδοί, οι Άραβες και οι Ισπανοί διαδέχονταν ο ένας τον άλλον.
Ασφαλώς με άξονα το χωριό, μπορείτε να κανονίσετε μικρές εκδρομές στα υπόλοιπα μέρη της ακτής, από το διάσημο για τα κεραμικά του Βιέτρι Σουλ Μάρε έως το Ραβέλλο.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Τσετάρα έχει ιδιαίτερο γευστικό ενδιαφέρον, αφού φημίζεται για την παραγωγή του αλατισμένου γαύρου και της σάλτσας ψαριού colatura. Και φυσικά υπάρχουν όλα τα «καλούδια» της θάλασσας, από τόνο μέχρι χταπόδια και αστακούς. Στάση απαραίτητη για φαγητό το Acqua Pazza, με τα εκλεκτά θαλασσινά του, τα οποία παντρεύει με όσπρια και φρέσκα μαλάκια (σπεσιαλιτέ το τηγανητό χταπόδι). Την ίδια αγάπη για το καλό ψάρι μοιράζεται και η ψαροταβέρνα Pane e Coccos’.
Σε ό,τι αφορά τη διαμονή, ξεχωρίζει για την αίσθηση πολυτέλειας που αποπνέει το Hotel Santa Caterina, που απλώνεται μαγευτικά μεταξύ βράχων και κύματος. Παράλληλα, άφθονες είναι οι προτάσεις φιλοξενίας (ξενώνες, πανσιόν, δωμάτια) που θα βρείτε διαθέσιμες στις γνωστές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, σε περίπτωση που επιθυμείτε μια διαφορετική προσέγγιση σχετικά με το budget σας.
Διαβάστε ακόμα:
Κάλιαρι: 48 ώρες στη συναρπαστική πρωτεύουσα της Σαρδηνίας
Αιολίδες Νήσοι – Άρωμα Μεσογείου, ηφαίστεια και υπέροχα νερά
Cefalù: Η πανέμορφη, παραθαλάσσια πόλη της Σικελίας που μοιάζει με ελληνικό νησί