Σκαρφαλωμένο στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Πάρνωνα, το χωριό Βελανίδια είναι ένας από τους «κρυμμένους θησαυρούς» της Λακωνίας. Με τη συναρπαστική του θέα στο Μυρτώο Πέλαγος και τη γραφική του αρχιτεκτονική που θυμίζει κυκλαδίτικο νησί, αποτελεί έναν προορισμό γεμάτο γοητεία και πολιτιστική κληρονομιά.

13

Το ιστορικό υπόβαθρο των Βελανιδίων πηγάζει από τη βυζαντινή εποχή, όπως μαρτυρούν τα βυζαντινά εκκλησάκια της ευρύτερης περιοχής. Η νησιώτικη αρχιτεκτονική του οικισμού αποδίδεται στους Σπετσιώτες πρόσφυγες του 18ου αιώνα, που κατέφυγαν εκεί μετά τα Ορλοφικά, αλλά και στη βαθιά ναυτική παράδοση των κατοίκων. Με τα κεραμίδια που στολίζουν τις στέγες και το καταπράσινο τοπίο που περιβάλλει τον οικισμό, το χωριό αποπνέει μια μοναδική γοητεία που μαγνητίζει τους επισκέπτες. Προσωπικά, έτσι όπως είναι χτισμένο αμφιθεατρικά, με τα σπίτια κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο, μου θυμίζει έντονα την Ιουλίδα της Κέας, με τη διαφορά ότι εδώ η φύση είναι σαφώς πιο πλούσια.

Το χωριό χωρίζεται σε δύο συνοικίες, την Άνω και Κάτω Ρούγα, και τα ασβεστωμένα σοκάκια τους που απλώνονται σχηματίζοντας έναν λαβύρινθό από γειτονιές, γεμάτα βουκαμβίλιες, ελιές και γιασεμιά σε καλούν να τα ανακαλύψεις. Ανά διαστήματα κάποια ξέφωτα χαρίζουν στις βόλτες σας μαγευτική θέα στο γαλάζιο του Μυρτώου. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία είναι η Πάνω Βρύση με τον πανύψηλο πλάτανο, εκεί όπου βρίσκεται και η παλιά δεξαμενή του χωριού. Η πηγή είναι ακριβώς από πάνω και ήταν αυτή που χρόνια πριν τροφοδοτούσε το χωριό με νερό.

Αν έχετε χρόνο μπορείτε να κάνετε και μια στάση στη Λαογραφική Έκθεση στο παλιό σχολείο του χωριού που αποτελεί ένα μικρό αλλά γοητευτικό παράθυρο στο παρελθόν. Αντικείμενα οικιακής χρήσης, εργαλεία και θησαυροί των περασμένων δεκαετιών αναδεικνύουν την καθημερινότητα του τόπου. Η έκθεση είναι προϊόν αγάπης και φροντίδας των ντόπιων, ειδικά του συλλόγου «Κίνηση Γυναικών Βελανιδίων». Αν θέλετε να τον επισκεφθείτε θα μιλήσετε με την ευγενέστατη πρόεδρο του συλλόγου κα Ειρήνη στο 697 9672917. Στο χωριό υπάρχει ένα και μοναδικό καφενείο που σερβίρει τα βασικά, καφέδες, πορτοκαλάδες και τσιπουράκι με κανένα μεζεδάκι, αλλά δεν είναι πάντα ανοιχτό.

Αν σας αρέσουν οι πεζοπορίες τότε δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε αυτή προς τον θρυλικό φάρο του Κάβο Μαλέα. Με απόσταση περίπου 8 χλμ. από το χωριό, το μονοπάτι προσφέρει μια ανεπανάληπτη εμπειρία για τους λάτρεις της φύσης. Στη διαδρομή σε συνοδεύουν τα αρώματα από τα θυμάρια, τις άγριες ρίγανες και κυρίως από τα σκίνα, ενώ η θέα στο πέλαγος είναι απλά ανεπανάληπτη.

Το μονοπάτι ξεκινά από το κέντρο του χωριού θα δείτε μάλιστα και σχετικές ταμπέλες ωστόσο τα πρώτα 3,5 χλμ. μπορείτε να τα κάνετε με το αυτοκίνητο, τα οποία στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι χωματόδρομος. Θα αφήσετε το αυτοκίνητό σας στο εκκλησάκι του Οσίου Θωμά εν Μαλέω, όπου υπάρχει και πόσιμο νερό και από εκεί θα ξεκινήσετε το περπάτημα για τα υπόλοιπα περίπου 5 χλμ. Ο φάρος, είναι ένας από τους αρχαιότερους της Μεσογείου, χτίστηκε το 1860 και σήμερα αποτελεί διατηρητέο μνημείο. Πάρτε τον χρόνο να σας να ξεκουραστείτε αγναντεύοντας τη θάλασσα πριν ξεκινήσετε το δρόμο του γυρισμού. Το τοπίο και η ησυχία είναι πραγματικά θεραπευτικά.

Άλλη μια πολύ ενδιαφέρουσα πεζοπορία είναι αυτή προς το Γερμανικό Παρατηρητήριο, που βρίσκεται πάνω από το ξωκλήσι του Οσίου Θωμά εν Μαλέω, πάνω σε λόφο που εποπτεύει όλη την περιοχή, οπότε φαντάζεστε ότι και σε αυτή την περίπτωση η θέα είναι καταπληκτική. Η διαδρομή είναι μέσα σε χαμηλή, κυρίως θαμνώδη βλάστηση που μοσχοβολά, έχει καλό αγνάντι και περνά από μικρά ξωκλήσια αλλά και έναν παλιό ανεμόμυλο. Το στρατιωτικό αυτό συγκρότημα κατασκευάστηκε το 1942 και αποτελείται από τρία κτήρια και μια υδατοδεξαμενή.

Για όσους θέλουν μια μεγαλύτερη και πιο απαιτητική διαδρομή υπάρχει και αυτή που οδηγεί από το χωριό στην Αγία Μαρίνα και το απολιθωμένο δάσος. Υπολογίστε περίπου 6 χλμ. και 2,5 ώρες για να φτάσετε και σημειώστε πως θα πρέπει να έχετε μαζί σας αρκετό νερό καθώς δεν υπάρχει κάποια πηγή στη διαδρομή. Από την Αγία Μαρίνα τώρα, όσοι είστε μυημένοι στην πεζοπορία και έχετε τη δυνατότητα να κάνετε μια διανυκτέρευση στην ύπαιθρο μπορείτε να φτάσετε μέχρι το ξωκλήσι της Αγίας Ειρήνης στην κόψη των βράχων του Κάβο Μαλιά, δηλαδή άλλα 6,5 χλμ. Από την Αγία Ειρήνη τώρα, περίπου 200 μετρά πιο πέρα βρίσκεται και το πολύ μικρό βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου ενώ στο αγκυροβόλιο της Αγίας Ειρήνης κάτω από το ναό υπάρχει και η Σπηλιά Κοκκαλιάρα όπου συγκεντρώνονταν τα λείψανα των μοναχών από τους ναούς αλλά και τα ασκηταριά της περιοχής.

Αξίζει και η μικρότερη διαδρομή από το χωριό πως τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Ένα μικρό εκκλησάκι που έχει χτιστεί στην εσοχή ενός βράχου. Μάλιστα η στέγη του ήταν με τέτοιο τρόπο κατασκευασμένη ώστε να συγκεντρώνει το νερό της βροχής που έπεφτε από τα βράχια. Πριν το εκκλησάκι μπορείτε να δείτε τα ερείπια ενός μεσαιωνικού τείχους που προστάτευε την πρόσβαση στο ναό κυρίως από τους πειρατές. Αν δεν θέλετε να κάνετε όλη τη διαδρομή περπατώντας μπορείτε να φτάσετε μέχρι ένα σημείο οδικώς.

Διαβάστε ακόμα:

Αγαπημένες στάσεις στη Λακωνία -Μεσαιωνικοί οικισμοί, όμορφα τοπία και θαλασσινή αύρα

Καρυές Λακωνίας: Ένα ταξίδι στην αυθεντική ψυχή του Πάρνωνα

Τσίντζινα: Σαββατοκύριακο στο ορεινό καταφύγιο της Λακωνίας