Αν και νησί του Αιγαίου κι αυτή, με τους δικούς της φανατικούς φίλους μέσα στα χρόνια –οι οποίοι φροντίζουν να παραθερίζουν εκεί συχνά– η Χίος δεν απολαμβάνει την ίδια φήμη με τις Κυκλάδες ή τα Δωδεκάνησα, ως θερινός προορισμός. Μάλιστα, ίσως να έρχεται και δεύτερη στην εύρυτερη περιοχή της, συγκρινόμενη με τη γειτονική Λέσβο.
Παρ’ όλα αυτά πρόκειται για νησί με πολλές και ξεχωριστές ομορφιές, το οποίο λόγω έκτασης (842 τ.χλμ., πέμπτο μεγαλύτερο στην Ελλάδα) δεν έχει εξερευνηθεί ενδελεχώς. Κι αυτό δεν αφορά μόνο το εσωτερικό του, αλλά και τα παραθαλάσσια κομμάτια. Δεν αποκλείεται δηλαδή να ακούσετε από τους πιο ενημερωμένους ντόπιους ότι η Χίος έχει περίπου 100 παραλίες. Αριθμός που δεν δείχνει παράλογος αν συνυπολογίσει κανείς ότι η ακτογραμμή της έχει συνολικό μήκος 213 χιλιόμετρα, μα οπωσδήποτε υπερβαίνει την εμπειρία όσων έχουν περιοριστεί σε επισκέψεις στα δημοφιλέστερα μέρη.
Ανάμεσα σε αυτές τις πιο ήσυχες παραλίες συγκαταλέγονται λοιπόν και τα Βρουλίδια, στο νότιο τμήμα του νησιού. Τα οποία δεν είναι ακριβώς άγνωστα –στην αιχμή του ελληνικού καλοκαιριού θα δείτε κάμποσο κόσμο εδώ– παραμένουν όμως απόμερα. Επιπλέον, έχουν βρει και μια δική τους «χρυσή τομή» ανάμεσα στο οργανωμένο και στο ανοργάνωτο.
Λευκά βράχια, απέραντο γαλάζιο
Τα Βρουλίδια είναι η νοτιότερη παραλία της Χίου, γεγονός που της χαρίζει μια προνομιακή θέση. Ερχόμενοι εδώ, ήδη πριν κατηφορίσετε προς την ακτή για μπάνιο, θα χαζέψετε τη θέα προς το ακρωτήρι Ουρά και το βραχονησάκι Βενέτικο στο 1,5 ναυτικό μίλι πιο πέρα. Είναι και το τελευταίο χιώτικο κομμάτι στεριάς πριν το ξάνοιγμα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου Πελάγους.
Το περιβάλλον εδώ είναι βραχώδες, όμως τα ίδια τα βράχια αποτελούν τμήμα της όλης γοητείας: το λευκό τους χρώμα δημιουργεί ωραίο συνδυασμό με το γαλανό των πεντακάθαρων νερών, τέρποντας το μάτι. Για να φτάσετε στην παραλία θα κατεβείτε ένα δρομάκι από αυτά προς τη θάλασσα, το οποίο θα χρειαστεί έπειτα να ανηφορίσετε προκειμένου να επιστρέψετε στο αυτοκίνητό σας. Η κλίση των σκαλιών δεν είναι μικρή, οπότε, αν δεν έχετε καλή φυσική κατάσταση, φροντίστε να κάνετε στάσεις για μια ανάσα.
Τα Βρουλίδια είναι στρωμένα με χοντρή άμμο και μικρά βότσαλα. Δεν έχουν μεγάλη έκταση, οπότε σημειώστε –όπως είπαμε και πιο πριν– ότι τα Σαββατοκύριακα του Ιουλίου και του Αυγούστου θα έχουν κάμποσο κόσμο. Τις υπόλοιπες μέρες, όμως, τα πράγματα είναι χαλαρά. Εδώ θα βρείτε υπέροχα νερά με γαλαζωπές αποχρώσεις, λίγο κρύα, τα οποία βαθαίνουν αρμονικά και παραμένουν ήρεμα τις περισσότερες μέρες, καθώς η τοποθεσία είναι αρκετά απάνεμη. Τα χαρακτηριστικά αυτά κάνουν την παραλία ιδανική και για οικογένειες με παιδιά.
Πώς θα έρθετε εδώ
Τα Βρουλίδια απέχουν 33 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Χίου. Ξεκινώντας από αυτήν θα κατευθυνθείτε προς το γνωστό χωριό Πυργί (24 χιλιόμετρα από την πόλη), το οποίο είναι και η κοντινότερη κατοικημένη τοποθεσία. Από εκεί θα ακολουθήσετε τον δρόμο προς το χωριό Εμπορειό και, λίγο πριν, στα 9 χιλιόμετρα, θα στρίψετε προς την παραλία. Λεωφορείο δεν έρχεται ως εδώ, αλλά με αυτοκίνητο –ή μοτοσικλέτα– η πρόσβαση είναι εύκολη. Φτάνοντας, θα δείτε ένα μικρό πάρκινγκ στην κορυφή των προαναφερόμενων λευκών βράχων. Εναλλακτικά, φυσικά, μπορείτε να φτάσετε και μέσω θαλάσσης, με σκάφος αναψυχής.
Ως ατόφια ακτή, τώρα, τα Βρουλίδια παραμένουν ανοργάνωτα. Ερχόμενοι εδώ, δηλαδή, απαιτείται να κουβαλήσετε ομπρέλα, ψάθα, αντηλιακό, γυαλιά ηλίου και καπέλο –φροντίστε και για μια μάσκα, πάντως, γιατί είναι και ο βυθός ωραίος. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, έχουν πετύχει κι έναν πολύ αρμονικό συνδυασμό με πιο οργανωμένες λογικές, ο οποίος προσθέτει στην ιδιαιτερότητα του τοπίου.
Στον βράχο δηλαδή πάνω από την παραλία, εκεί όπου ξεκινά το δρομάκι προς την ακτή, υπάρχει μια καντίνα, από όπου μπορείτε να προμηθευτείτε νερό και κάτι να φάτε. Μάλιστα, έχει και ορισμένες θέσεις για καθήμενους, αν θέλετε να αράξετε για λίγο απολαμβάνοντας τη μεγαλοπρεπή θέα, ενώ διαθέτει και ειδικό αναβατήριο. Χάρη σε αυτό παραγγέλνεις ό,τι επιθυμείς και σου έρχεται δίπλα στη θάλασσα, δίχως να χρειάζεται να ανεβοκατεβαίνεις τα σκαλιά.
Διαβάστε ακόμα:
Οδοιπορικό στη Χίο: Γραφικοί ανεμόμυλοι, άρωμα μαστίχας, χωριά κρεμασμένα από τους βράχους
Ανάβατος: Ο «Μυστράς» του βόρειου Αιγαίου
Ένας φούρνος στη Βολισσό της Χίου που δεν έχει αγγίξει ο χρόνος και το μάρκετινγκ