Πλησιάζοντας με το αυτοκίνητο στην Ανδρίτσαινα, το βλέμμα μας επικεντρώνεται στο κόκκινο χρώμα από τις στέγες των σπιτιών, περιποιημένες οι περισσότερες, δείγμα του πόσο αγαπούν οι κάτοικοι και οι άνθρωποι που κατάγονται από εδώ τον τόπο τους. Το πράσινο της βλάστησης που βρίσκεται γύρω και μέσα στο χωριό, κάνει ακόμα πιο όμορφη την εικόνα. Όλα αυτά μετά από μια διαδρομή περίπου 3 ωρών, η οποία στο τελευταίο κομμάτι της, τα 30 χιλιόμετρα που χωρίζουν την Ανδρίτσαινα της Ηλείας από την Καρύταινα της Αρκαδίας, είναι από τις ομορφότερες στην Ελλάδα.
Συνηθίζουμε να έχουμε στο μυαλό μας την Ηλεία ως προορισμό για το εκπληκτικό όντως παραλιακό κομμάτι της ή για την παγκοσμίου φήμης και απέραντης ομορφιάς Αρχαία Ολυμπία. Όμως, και το ορεινό της κομμάτι, αν και λιγότερο τουριστικό, έχει τη δική του χάρη. Βρισκόμαστε στην Ανδρίτσαινα, που είναι χτισμένη στις πλαγιές του Λυκαίου Όρους και σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρων.
Ένα μεγάλο, πανέμορφο, πέτρινο χωριό σήμερα, η Ανδρίτσαινα ήταν κάποτε ένας τόπος με μεγαλύτερο πληθυσμό, εντυπωσιακά αρχοντικά, εργαστήρια και μια σημαντική εμποροπανήγυρη. Πρώτη φορά υπήρξε σημαντικός τόπος επί Φραγκοκρατίας, ενώ την κορυφαία της ανάπτυξη τη γνώρισε στον 18ο αιώνα. Τα πέτρινα αρχοντικά της Ανδρίτσαινας και τα λιθόστρωτα καλντερίμια συνθέτουν ένα τοπίο που θα μπορούσε κάλλιστα να ανήκει στα ορεινά της Αρκαδίας, από την οποία άλλωστε απέχει ελάχιστα.
Πριν κάνουμε οτιδήποτε άλλο, επιλέξαμε να καθίσουμε στην κεντρική πλατεία του χωριού και να πιούμε τον καφέ μας κάτω από τα πλατάνια. Σας προτείνουμε να το κάνετε και εσείς, όπως και να επισκεφθείτε την Καρύταινα της Αρκαδίας για την οποία μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ. Ούτως ή άλλως, είτε η βάση της εκδρομής σας είναι η Ανδρίτσαινα είτε είναι η Καρύταινα σας προτείνουμε να επισκεφθείτε και τη μια και την άλλη.
Το βέβαιο είναι πως η Ανδρίτσαινα είναι ένας ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν να περάσουν ένα γεμάτο διήμερο ή τριήμερο στην ελληνική φύση, έχοντας επιπλέον το πλεονέκτημα πως δεν χρειάζεται να αρκεστείτε στη χαλάρωση και το πολύ καλό φαγητό. Η Ανδρίτσαινα διαθέτει δύο σημαντικά επισκέψιμα κτήρια σημαντικής αρχιτεκτονικής αξίας, ενώ βρίσκεται πολύ κοντά και σε έναν σημαντικότατο αρχαιολογικό χώρο. Πριν αναφερθούμε στα δύο μουσεία τονίζουμε πως από τα «υπαίθρια» αξιοθέατα του χωριού ξεχωρίζει η Τρανή Βρύση, κτισμένη το 1724, πιθανότατα η παλαιότερη της Πελοποννήσου από όσες οθωμανικές βρύσες υπάρχουν ακόμα.
Ένα χωριό με σημαντικά μουσεία
Λαογραφικά μουσεία υπάρχουν σε πολλά χωριά της Ελλάδας αλλά κατά τη γνώμη μας εκείνο της Ανδρίτσαινας ξεχωρίζει. Στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό αρχοντικό που χτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα και φιλοξενεί μια εντυπωσιακή συλλογή σε αντικείμενα, εικόνες αλλά και παραδοσιακές φορεσιές. Όπως και ένα λεύκωμα με φωτογραφίες του πολύ σπουδαίου Γαλλο-Ελβετού φωτογράφου Fred Boissonnas ο οποίος αποτύπωσε την αγροτική ζωή της Ελλάδας στις αρχές του 20ού αιώνα. Ανάμεσα στις φωτογραφίες βλέπουμε και τον κεντρικό δρόμο της Ανδρίτσαινας, όπως ήταν πριν από 100 χρόνια και πάνω.
Ένα άλλο σημαντικό ίδρυμα που επισκεφθήκαμε είναι η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη με τα χιλιάδες βιβλία σε βιβλιοθήκες, από πανάκριβο ξύλο, τα οποία καλύπτουν περισσότερα γνωστικά πεδία: Αρχαίους Έλληνες και Λατίνους συγγραφείς, φιλοσοφία, ιστορία, φυσική, μαθηματικά, γεωγραφία, ιατρική. Μια από τις σημαντικότερες ιδιωτικές βιβλιοθήκες της Ευρώπης των αρχών του 19ου αιώνα που ανήκε στον Κωνσταντίνο Νικολόπουλο, ο πατέρας του οποίου καταγόταν από την Ανδρίτσαινα. Ο πατέρας εγκαταστάθηκε στη Σμύρνη και ο Κωνσταντίνος γεννήθηκε εκεί το 1786, Μεγάλωσε και σπούδασε εκεί στην φημισμένη Ευαγγελική Σχολή και στη συνέχεια μετακόμισε στο Παρίσι.
Ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος είχε πάθος με τα βιβλία και απέκτησε παρά τις οικονομικές δυσκολίες μία σπουδαία βιβλιοθήκη. Το 1838 αποφάσισε να τη δωρίσει στη γενέτειρα του πατέρα του. Η συλλογή του μεταφέρθηκε από το Παρίσι στο Ναύπλιο με πλοίο και ύστερα με ζώα μέχρι την Ανδρίτσαινα. Ο ίδιος δεν πρόλαβε ποτέ να επισκεφθεί την Ανδρίτσαινα, καθώς πέθανε αιφνιδίως από τέτανο στο Παρίσι το 1841.
Ο Επικούρειος Απόλλωνας και ένας «θηλυκός» ποταμός
Περίπου 15 χιλιόμετρα και 20 λεπτά μακριά από την Ανδρίτσαινα βρίσκεται ένας εντυπωσιακός ναός. Πολύ μεγάλος σε μέγεθος αλλά και τοποθετημένος σε τέτοιο σημείο που δυσκολεύεται να φανταστεί κανείς πως οι αρχαίοι κατάφεραν να μεταφέρουν όλα όσα απαιτούνταν για την κατασκευή του. Ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα είναι χτισμένος σε υψόμετρο 1130 μέτρων, επομένως εκτός από αυτό καθαυτό το αξιοθέατο εδώ θα έρθετε για να απολαύσετε και την εντυπωσιακή θέα. Είναι γνωστός ως «ο Παρθενώνας της Πελοποννήσου» αφού εμπνευστής του θεωρείται ο Ικτίνος, ο οποίος μαζί με τον Καλλικράτη σχεδίασαν τον διασημότερο αθηναϊκό ναό της ελληνικής αρχαιότητας.
Συνδυάζει στοιχεία και των τριών αρχαίων αρχιτεκτονικών ρυθμών: του ιωνικού, του δωρικού και του κορινθιακού. Σημειώνουμε πως ο ναός αυτή την περίοδο βρίσκεται σε διαδικασία αναστήλωσης ενώ έχει και μία «αρνητική» ομοιότητα με τον Παρθενώνα, καθώς η ιωνική ζωοφόρος του έχει λεηλατηθεί και σήμερα βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.
Αυτά όμως δεν πρέπει να σας αποθαρρύνουν να τον επισκεφθείτε καθώς το θέαμα είναι καθηλωτικό. Ειδικά αν -όπως αναφέρθηκε ήδη- σκεφτεί κανείς τη δυσκολία που υπήρχε να μεταφερθούν όλα αυτά τα βαριά υλικά και εργαλεία για να χτιστεί ο ναός σε ένα τέτοιο ορεινό σημείο, με τα μεταφορικά μέσα που υπήρχαν πριν 2.500 χρόνια.
Ο Επικούρειος Απόλλωνας ήταν το πρώτο ελληνικό μνημείο που μπήκε στη Λίστα Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO, το 1986. Τότε απέκτησε και το κακόφημο στέγαστρο που υπάρχει ακόμα. Πράγματι, δεν είναι όμορφο αλλά ένας ναός που είναι εκτεθειμένος στον αέρα και τον ήλιο, σε έναν γυμνό από βλάστηση τόπο, σε μεγάλο υψόμετρο πρέπει να προστατεύεται.
Περίπου μίση ώρα από το Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα απέχουν οι καταρράκτες της Νέδας, ένα από τα λίγα ποτάμια της Ελλάδας με γυναικείο όνομα. H Νέδα εκβάλλει στον Κυπαρισσιακό κόλπο μετά από 32 χλμ. διαδρομής. Το φαράγγι της είναι προσπελάσιμο μόνο το καλοκαίρι καθώς η διάσχιση γίνεται μέσω του ποταμού ενώ αρκετά σημεία έχουν ιδιαίτερα υψηλό δείκτη δυσκολίας. Γι’ αυτό και απαιτείται καλή οργάνωση με οδηγό και εξοπλισμό.
Όμως, δεν είναι απαραίτητο να επιδοθεί κανείς σε σπορ για να δει τις ομορφιές της Νέδας. Η διαδρομή με αυτοκίνητο μέχρι το κοντινότερο σημείο για το μονοπάτι προς τους καταρράκτες της Νέδας είναι σχετικά εύκολη, παρά τα τελευταία 5 χλμ. χωματόδρομου, ο οποίος πάντως δεν είναι σε κακή κατάσταση. Η πεζοπορία μέχρι τον πρώτο καταρράκτη απαιτεί ελάχιστα λεπτά.
Το μονοπάτι μέχρι τους καταρράκτες δεν παρουσιάζει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία, αρκεί να φοράτε αθλητικό παπούτσι και να δείξετε λίγη προσοχή. Σίγουρα αποζημιώνει.
Επιλογές για φαγητό και καφέ
To Πέτρινο (Τηλ: 698 457 2335) προσφέρει καλομαγειρεμένες σπιτικές γεύσεις ενώ εμείς ξεχωρίζουμε τα κρέατά του και ειδικά το σουβλάκι. Οι Συνταγές Μαγειρικής (Τηλ: 2626 022004) είναι spot για καλοφαγάδες, το αρνάκι λαδορίγανη που δοκιμάσαμε εκεί θα το θυμόμαστε για καιρό. Ενώ ο Κόκκινος Μύλος (Τηλ: 2626 023790) είναι ένας πολύ όμορφος χώρος, με προσεγμένη διακόσμηση, τζάκι, ωραίο καφέ, πολύ καλά γλυκά αλλά και κοκτέιλ.
Πώς θα πάτε
Από Αθήνα ακολουθείτε την Ολυμπία Οδό και στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης- Καλαμάτας βγαίνετε στην έξοδο προς Μεγαλόπολη και ακολουθείτε την Εθνική Οδό Μεγαλόπολης-Ανδρίτσαινας. Θα οδηγήσετε περίπου 3 ώρες και θα διασχίσετε περίπου 230 χιλιόμετρα. Το κόστος των διοδίων είναι 10,8 ευρώ.
Διαβάστε ακόμα:
48 ώρες στη Βυτίνα -Οι καλύτερες διευθύνσεις για ένα αναζωογονητικό weekend
Ζάτουνα: Ο παραδοσιακός οικισμός της Αρκαδίας με τις πετρόχτιστες βρύσες και την αμφιθεατρική θέα