Ακόμα και με την πρόοδο των αερομεταφορών, παραμένει ένας μακρινός προορισμός: μια χώρα που δείχνει –και είναι– απέραντη, με αποτέλεσμα να γίνεται πραγματικά δύσκολο να επιλέξει κανείς πού θα πάει και τι θα κάνει. Ειδικά αν βρεθεί εκεί για μικρό χρονικό διάστημα.
Ο λόγος για την Αυστραλία, που για όλους εμάς τους Παλαιού Κόσμου παραμένει ένα μεγάλο αίνιγμα –μια μεθυστική μίξη του σύγχρονου και του πρωτόγονου. Αχανής και γοητευτική, μεγαλύτερη σε έκταση από την Ευρώπη, είναι τόπος με σπάνια φυσική ομορφιά και πανίδα απίστευτης ποικιλίας.
Μεταξύ όλων των άλλων, όμως, θεωρείται και κάτι σαν σημαιοφόρος των οινοπαραγωγών χωρών του Νέου Κόσμου. Η οποία, μαζί με τις Η.Π.Α., τη Χιλή, την Αργεντινή, τη Νότια Αφρική και τη Νέα Ζηλανδία επιχειρεί να διαμορφώσει νέες τάσεις στην παγκόσμια οινοφιλία. Μάλιστα, οι αμπελώνες της έχουν αναδειχθεί και σε δημοφιλείς περιοχές για διακοπές, τις οποίες δεν προτιμούν μόνο οι διεθνείς επισκέπτες, μα και οι ίδιοι οι Αυστραλοί. Έτσι, ακολουθήσαμε κι εμείς τους τοπικούς δρόμους του κρασιού, οι οποίοι μας οδήγησαν στην κοιλάδα του ποταμού Yarra.
Από τη Μελβούρνη στην κοιλάδα Yarra
Η κοιλάδα Yarra βρίσκεται στην πολιτεία της Βικτώρια και η εκκίνησή μας γίνεται από την πρωτεύουσά της, την κοσμοπολίτικη Μελβούρνη, την οποία διασχίζει ο ποταμός Yarra, εκβάλλοντας στο λιμάνι της. Στη γλώσσα των Αβορίγινων (των ιθαγενών κατοίκων της Αυστραλίας, δηλαδή) yarra σημαίνει νερό που κυλάει.
Η Μελβούρνη έχει ψηφιστεί επανειλημμένως ως η πιο ζωντανή πόλη της Αυστραλίας κι αυτή που διαθέτει μερικά από τα καλύτερα καφέ του κόσμου, τα οποία κοντράρουν ακόμα κι εκείνα της Ρώμης ή της Βιέννης. Η Yarra Valley εντοπίζεται σε απόσταση (περίπου) 50 χιλιομέτρων, προς τα βορειανατολικά: υπολογίστε λοιπόν ότι, κινούμενοι οδικώς, θα χρειαστείτε κάτι λιγότερο από 1 ώρα για να φτάσετε σε αυτή την παγκόσμιας κλάσης οινοπαραγωγό περιοχή, όπου φιλοξενούνται καινοτόμα οινοποιεία, αποστακτήρια, ζυθοποιεία και μικρές φάρμες με τυριά και τοπικά προϊόντα.
Εδώ, βέβαια, πέρα από κρασί, θα απολαύσετε και εκλεκτό φαγητό, μουσεία τέχνης, ξεναγήσεις, μονοπάτια πεζοπορίας και ιππασίας, πτήσεις με αερόστατο, αγροκτήματα φρούτων, υπέροχα δάση, καθώς και το περίφημο καταφύγιο ζωών στο Healesville. Η καλύτερη περίοδος για να επισκεφτεί κανείς την κοιλάδα είναι η άνοιξη ή το φθινόπωρο, όταν ο καιρός είναι πιο σταθερός και ευχάριστος. Θα έχετε ακούσει ίσως το σλόγκαν που λέει «αν δεν σου αρέσει ο καιρός της Μελβούρνης, περίμενε 5 λεπτά»: εδώ, πραγματικά, μπορείς να βιώσεις και τις 4 εποχές του χρόνου μέσα σε μία μέρα.
Οι Αυστραλοί, τώρα, είναι χαλαροί τύποι, όμως κάθε τους δουλειά την ψάχνουν σε βάθος. Δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη. Έτσι και με την παράγωγη κρασιού, η οποία τα τελευταία (πολλά) χρόνια κυριολεκτικά ανθίζει, αφού η ενασχόληση γίνεται με πολλή σοβαρότητα, έρευνα σε βάθος και προσοχή στη λεπτομέρεια. Άλλωστε, για τους Αυστραλούς, το κρασί αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου lifestyle. Οπότε επενδύουν σε αυτό με άποψη και συνέπεια.
Ένα «παράξενα νόστιμο» κρασί
Η εκδρομή στο γεωλογικό ποίημα της κοιλάδας Yarra αποδεικνύεται μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Οι τοπικοί δρόμοι του κρασιού κρύβουν οινοποιεία-διαμάντια, έξοχες οινογνωσίες και κρυφά αξιοθέατα, ενώ η βόλτα σε μερικούς από τους παραγωγούς της περιοχής, όσους βγάζουν τα πιο premium κρασιά, μένει αξέχαστη, καθώς σε υποδέχονται οι ανοιχτές πόρτες των κελαριών τους.
Ο πλατύς ορίζοντας, οι χαμηλοί και βελούδινα κυματιστοί λόφοι που καλύπτονται από αμπέλια, η απόλυτη τάξη, τα περιποιημένα ρείθρα στους αυτοκινητοδρόμους, η γαλήνη του τοπίου, τα ηλιοβασιλέματα που βάφουν τον αυστραλιανό ουρανό με συγκλονιστικές αποχρώσεις, όλα σε γειώνουν θριαμβευτικά, παράγοντας μια απόκοσμη αίσθηση. Είναι δύσκολο να περιγράψω το πώς νιώθεις σε αυτό το κομμάτι γης.
Αντιλαμβάνεσαι πάντως εκείνο που αποκαλούν «down under»: βρίσκεσαι στο μακρινό νότιο ημισφαίριο· στους αντίποδες, στην «ανάποδη» πλευρά του κόσμου. Παντού τριγύρω θα ακούσετε τη φλυαρία των kookaburras, είδος αλκυόνας της Αυστραλίας. Νιώστε όμως και την ελευθερία των απέραντων χώρων πράσινου και μυρίστε τις μεθυστικές, ξυλώδεις νότες των βαρελιών κρασιού. Και, πάνω από όλα, χαρείτε την πανοραμική θέα στην κοιλάδα κάνοντας μια βόλτα-πτήση με αερόστατο. Κατά προτίμηση κοντά στην ανατολή του ηλίου.
Οι ντόπιοι λένε πως το κρασί της κοιλάδας του ποταμού Yarra, αυτό που παράγεται στους περιποιημένους αμπελώνες με τα γραφικά δρομάκια, είναι «παράξενα νόστιμο». Ίσως γιατί προσφέρει μια εμφιαλωμένη «γεύση» του ίδιου του τόπου –κουβαλώντας τη σύσταση της χλωρίδας του, το άρωμα της γης και την αύρα του μικροκλίματος της περιοχής.
Οι ποικιλίες που επικρατούν είναι οι pinot gris και chardonnay και ακολουθούν τα pinot noir, gamay, shiraz, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, nebbiolo, savagnin και chenin blanc. Ως κύριο ατού, πάντως, θεωρούνται τα εκλεπτυσμένα chardonnay και pinot noir, που τυχαίνει να δίνουν κι ένα τέλειο αφρώδες κρασί, το οποίο λατρεύουν οι Αυστραλοί.
Τώρα, για εκείνους που θέλουν τα πράγματα λίγο πιο funky, υπάρχουν και κρασιά που αψηφούν την κατηγοριοποίηση και ωθούν τη γεύση στα όρια. Είναι αποτέλεσμα πειραματισμών βγαλμένων από τη φαντασία του κάθε οινοποιού της περιοχής. Επιπλέον, εντυπωσιακά trends χαμηλής παρέμβασης, άλλα και τα νεότερα skin contact orange wines, βρίσκονται στην αιχμή του επίκαιρου ενδιαφέροντος.
Γενικότερα μιλώντας, η προσπάθεια των οινοποιών της κοιλάδας Yarra ακολουθεί τη γνωστή «συνταγή» όλων των Αυστραλών παραγωγών και επικεντρώνεται στη δημιουργία κρασιών με έντονα φρουτώδη χαρακτήρα. Κρασιά νεαρά και φρέσκα, εύκολο να καταναλωθούν από τις πλατιές μάζες των οινόφιλων, σε διεθνές επίπεδο.
Έτσι, ζητούμενο για τους Αυστραλούς οινοποιούς είναι να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο αντίπαλο δέος απέναντι στις παραδοσιακές οινοπαραγωγές χώρες της Ευρώπης, κυρίως τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.
7 οινοποιεία-διαμάντια στην κοιλάδα του Yarra
Yering Station
Με καλλιέργειες σταφυλιών από το 1838, το Yering Station υπερηφανεύεται πως είναι ο πρώτος αμπελώνας της Βικτώρια. Ένα πραγματικό στολίδι της κοιλάδας Yarra, όπου παράγονται κρασιά παγκοσμίου επιπέδου, με εκφραστική ποικιλιακή ακεραιότητα.
Γευσιγνωσίες, εκπληκτικοί χώροι που κόβουν την ανάσα, αλλά και το φημισμένο και εντυπωσιακό εστιατόριό του, δημιουργούν μια πραγματικά αξέχαστη εμπειρία. Εδώ, αν θέλετε να περάσετε μερικές μέρες ανάμεσα στους αμπελώνες, σε ένα ονειρικό περιβάλλον, μπορείτε να μείνετε στο «George at Yering – Yarra Valley»: μια πολυτελή, αυτόνομη αγροικία στην καρδιά των 120 στρεμμάτων του οπωρώνα και του αμπελώνα, που μπορεί να φιλοξενήσει έως και 14 άτομα.
De Bortoli
Η ιστορία των De Bortoli ξεκίνησε πριν 90 χρόνια στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ευρώπη και είναι πραγματικά θριαμβευτική. Η οικογένεια μετανάστευσε στην Αυστραλία, όπου, με πολλή δουλειά και αποφασιστικότητα, δημιούργησε ένα ιστορικό οινοποιείο, έχοντας ως σλόγκαν τη φράση «οι αληθινές απολαύσεις της ζωής είναι καλό κρασί, καλό φαγητό και καλοί φίλοι».
Τελευταία, στη De Bortoli έχουν εμμονή με οτιδήποτε μπλε. Σε αυτήν οφείλεται και η κυκλοφορία του BLUE Pinot Gris, το οποίο αντιπροσωπεύει το ταξίδι που διανύει κανείς για να ζήσει το θαύμα της ζωής. Όπως η λιβελούλα μετατρέπεται σε πεταλούδα, έτσι και τα σταφύλια γίνονται κρασί. Επίσης, το διεθνώς αναγνωρισμένο Noble One της εταιρίας, που δημιουργήθηκε το 1982, εξακολουθεί, 40 χρόνια μετά, να είναι ένα από τα πιο βραβευμένα κρασιά στην ιστορία, αλλά και σημείο αναφοράς της αυστραλιανής παραγωγής επιδορπίων οίνων «Botrytis».
Pimpernel Estate
Ο Mark και η Fiona Horrigan είναι οι ιδιοκτήτες του κτήματος Pimpernel από το 2001. Εμπνευσμένοι από τα σπουδαία κρασιά και τις παραδόσεις της Βουργουνδίας, του Ροδανού και της κοιλάδας του Λίγηρα στη Γαλλία, ακολουθούν τις παλιές αμπελουργικές πρακτικές και χρησιμοποιούν μεθόδους χειροποίητης οινοποίησης, ώστε να παράγουν πολύπλοκα κρασιά με διάκριση και μακροζωία.
Μάλιστα, μας διηγήθηκαν πώς η μητέρα του Mark, σε μια επίσκεψή της στη Βουργουνδία, έβαλε στην τσέπη της μερικούς ασβεστόλιθους από έναν αμπελώνα με pinot noir. Όταν επέστρεψε στην Αυστραλία, ο Mark ανέλυσε τις πέτρες και στη συνέχεια φρόντισε να θάψει περισσότερους από 250 τόνους παρόμοιου θρυμματισμένου ασβεστόλιθου, στον δικό του αμπελώνα. Σήμερα, τα σταφύλια που αναπτύσσονται πάνω σε αυτό το έδαφος, παράγουν μερικά από τα καλύτερα pinot που έχει να προσφέρει η κοιλάδα Yarra.
Hubert Estate
Το Hubert είναι το αγαπημένο παιδί του Ryan Hospitality Group και ενός από τους μακροβιότερους παραγωγούς της κοιλάδας Yarra, του St. Hubert’s. Σε εκπληκτική τοποθεσία, είναι ένα κτήμα δύο επιπέδων, πρόσφατα ανακαινισμένο, το οποίο επιδιώκει να γίνει το πιο must-to-visit οινοποιείο της περιοχής.
Πλέον, το Hubert Estate περιλαμβάνει κι ένα μοντέρνο εστιατόριο εμπνευσμένο από την Αυστραλία και την Ευρώπη (το «Quarters»), μια γκαλερί με έργα τέχνης των Αυστραλών ιθαγενών, έναν χώρο εκδηλώσεων κι ένα κατάστημα boutique κρασιών.
Punt Road
Ένα δροσερό πρωινό της άνοιξης βρεθήκαμε στην πόρτα αυτού του οικογενειακού οινοποιείου. Περήφανοι αμπελουργοί και οινοποιοί, τα τελευταία 27 χρόνια στοχεύουν στη δημιουργία κρασιών που θα αντικατοπτρίζουν την κληρονομιά του τόπου και την ανεξάρτητη, δημιουργική ενέργεια της κοιλάδας Yarra. Μας δηλώνουν ανεπιφύλακτα πως «ό,τι κάνουμε προέρχεται από τούτη εδώ τη γη, το σπίτι μας στο Coldstream». Χαλαρώσαμε με μια πιατέλα τοπικών τυριών κι ένα ποτήρι shiraz punt road.
Helen & Joey Estate
Το εκπληκτικό αγρόκτημα 200 στρεμμάτων Helen & Joey αγοράστηκε το 2010 με απόλυτο σεβασμό στους παραδοσιακούς ιδιοκτήτες, τους Αβορίγινες της φυλής Wurundjeri, οι οποίοι έχουν διαμείνει στην περιοχή, αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας της. Η μεγάλη αγάπη τους για το κρασί, η συνεχής σκληρή δουλειά και η τεχνογνωσία, έχουν οδηγήσει σε μια παραγωγή σταφυλιών υψηλής ποιότητας.
Αν ο καιρός είναι καλός, απολαύστε τα αναπαυτικά καθίσματα στη βεράντα, με θέα στα αμπέλια και στους απαλούς λόφους. Καθώς δοκιμάζετε τα funky orange κρασιά τους μπορείτε να επιλέξετε κάποια ποικιλία από τυριά και αλλαντικά η άλλα σνακ.
Domain Chandon
Πού αλλού θα μπορούσε να επιλέξει ο μεγάλος γαλλικός οίκος Moët & Chandon να δημιουργήσει ένα κτήμα μακριά από την Καμπανία, ικανό να παράγει τις απαιτούμενες φυσαλίδες, αν όχι στη μοναδική κοιλάδα του Yarra; Πρόκειται για εντυπωσιακό οινοποιείο, με συγκλονιστική αρχιτεκτονική, μεγάλες αίθουσες γευσιγνωσίας, μπαρ και εστιατόριο.
Οι γευστικές δοκιμές είναι 18$ για πέντε παραδοσιακά κρασιά ή ένα αφρώδες masterclass στα $60 ανά άτομο. Υπάρχει επίσης μπαρ στις εγκαταστάσεις, οπότε, αφού φάτε τα εκλεκτά εδέσματα, αξίζει να πάρετε ένα γεμάτο ποτήρι με το αφρώδες pinot shiraz και να απολαύσετε την πανοραμική θέα στα αμπέλια.
Κι ενώ θα είστε εδώ, μια στάση στο εκπληκτικό καταφύγιο ζωών του Healsville θα σας αποζημιώσει. Γλυκύτατα καγκουρό χοροπηδάνε σχεδόν ελευθέρα, κοάλα εμφανίζονται γαντζωμένα στους ευκαλύπτους και πλατύποδες πλατσουρίζουν στις μικρές λιμνούλες, ανάμεσα στα πάμπολλα ιθαγενή ζώα της Αυστραλίας που είναι μαζεμένα σε αυτό το υπέροχο εθνικό πάρκο.
Διαβάστε ακόμα:
Φίτζι: Ο φημισμένος εξωτικός παράδεισος που βουλιάζει λόγω της κλιματικής αλλαγής
Χριστούγεννα στο Νησί των Χριστουγέννων – Κόκκινο και πράσινο σε αρμονία