Τρία υπέροχα νησιά κοντά στην Αθήνα ιδανικά για χαλάρωση, πεζοπορία και γιατί όχι και για χειμερινές βουτιές. Η Αττική εξάλλου, είναι ένας ασφαλής κι ελκυστικός πολυδιάστατος προορισμός και σας προσκαλεί να ζήσετε αξέχαστες εμπειρίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Ύδρα
Είναι ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά νησιά του Αργοσαρωνικού γεγονός που οφείλεται κυρίως στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του. Η Ύδρα είναι ιδανικό νησί για μια κοντινή απόδραση σαββατοκύριακου, απέχει μόλις δύο ώρες από το λιμάνι του Πειραιά, είναι ένα νησί χωρίς αυτοκίνητα, έχει μουσεία, πεζοπορικές διαδρομές, υπέροχους ξενώνες και εστιατόρια για κάθε προτίμηση.
Φτάνοντας στο νησί, όπου και αν στρέψετε το βλέμμα σας θα δείτε και ένα περιποιημένο αρχοντικό που κρύβει τη δική του ιστορία όπως αυτά των Παύλου και Λάζαρου Κουντουριώτη, Τομπάζη, Κριεζή, Βούλγαρη κ.α. Στο νησί σώζονται περίπου 30 αρχοντικά και 300 καπετανόσπιτα, κτήρια κυρίως του 18ου και 19ου αιώνα. Μια χαλαρή βόλτα που μπορείτε να κάνετε είναι να περπατήσετε τα πλακόστρωτα σοκάκια της για να θαυμάσετε την υπέροχη αρχιτεκτονική της. Τα αρχοντικά της συνδυάζουν νησιωτικά και στεριανά στοιχεία· εξωτερικά έχουν ύφος λιτό και επιβλητικό ενώ το εσωτερικό τους, στα χρόνια της ακμής τους, έκρυβε πολυτελή διακόσμηση με αντικείμενα από Ευρώπη και Ανατολή.
Στις μικρές βόλτες σας στην πόλη της Ύδρας μπορείτε να κάνετε ενδιαφέρουσες στάσεις και να επισκεφθείτε τα μουσεία της, που αφηγούνται την ιστορία του νησιού, μια ιστορία που ξεκινά από τη νεολιθική εποχή και φτάνει μέχρι σήμερα, με κομβικό χρονικό σημείο τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821, περίοδος που το νησί έπαιξε σημαντικό ρόλο.
Ξεκινήστε από το λιμάνι, με τους Προμαχώνες και τα κανόνια και κάντε μια πρώτη στάση στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο (καθημερινά 09:00-16:00, www.iamy.gr) όπου περιλαμβάνονται εκθέματα από τους Βαλκανικούς πολέμους, τον ΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο, έργα σημαντικών ζωγράφων και κειμήλια από τα χρόνια της Επανάστασης του 1821. Στο κτήριο στεγάζονται επίσης η Βιβλιοθήκη με παλιές πολύτιμες εκδόσεις και το Ιστορικό Αρχείο με χειρόγραφα, έγγραφα και κώδικες του 18ου και του 19ου αιώνα και διάφορα άλλα αρχεία. Από την άλλη πλευρά του λιμανιού πάνω σε ένα πευκόφυτο λόφο, στην άλλοτε οικία του Παύλου Κουντουριώτη στεγάζεται το Μουσείο Μεταβυζαντινής Τέχνης και Ιστορίας της Ύδρας όπου εκτίθενται κειμήλια της οικογένειας Κουντουριώτη αλλά και αντικείμενα από τη νεότερη ιστορία του νησιού (Παρ. – Δευτ. 08.30-15.30, http://odysseus.culture.gr/)
Εκτός από τους περιπάτους εντός της Χώρας, η Ύδρα προσφέρεται και για πεζοπορία. Στο σύνολό της έχει περίπου 80 χλμ. πεζοπορικών διαδρομών. Με αφετηρία τη Χώρα μπορείτε να φτάσετε μέχρι τον Φάρο της Ζούβρας, περνώντας από την ομώνυμη μονή και περπατώντας μέσα σε αυστηρό πέτρινο τοπίο ενώ αν κινηθείτε προς την αντίθετη πλευρά, μέσα από μια πευκόφυτη διαδρομή, θα καταλήξετε στο Μπίστη με το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Μια πιο μικρή διαδρομή είναι αυτή από τη Χώρα προς το Μαντράκι, το Εκκλησάκι του Σταυρού και από εκεί πίσω στη χώρα. Μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε από τη Χώρα να ανέβετε μέχρι τη Μονή του Προφήτη Ηλία και από εκεί στην Κορυφή Έρος το πιο ψηλό σημείο του νησιού και να απολαύσετε μοναδική θέα στους τέσσερις ορίζοντες.
Σπέτσες
Οι Σπέτσες είναι ένα ακόμα νησί κοντά στην Αθήνα που προσφέρεται για εξορμήσεις σαββατοκύριακου έχοντας ένα επιπλέον πλεονέκτημα καθώς μπορείτε να διανύσετε το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής οδικώς περνώντας από τον Ισθμό της Κορίνθου, τα Λουτρά της Ωραίας Ελένης και την Επίδαυρο. Φτάνοντας στο μικρό λιμανάκι της Κόστας παίρνετε το ferry boat ή τα μικρά ιδιωτικά πλωτά ταξί και σε λίγα μόλις λεπτά είστε απέναντι στο ατμοσφαιρικό νησί των Σπετσών. Η Ντάπια είναι το κέντρο του νησιού, με τα όμορφα νεοκλασικά αρχοντόσπιτα και τα βοτσαλωτά στενάκια που κρύβουν γραφικές γωνιές και φυσικά το λιμάνι με το παλιό πυροβολείο και τα κανόνια.
Επισκεφθείτε το Μουσείο Σπετσών (καθημερινά 08:30-15:30, εκτός Τρ., http://odysseus.culture.gr) όπου στεγάζεται στο Αρχοντικό του Χατζηγιάννη Μέξη, ο οποίος ήταν ηγετική μορφή του νησιού με ισχύ και πλούτο και συνέβαλε στον αγώνα του 1821 κατά των Τούρκων κατακτητών προσφέροντας τέσσερα από τα πλοία του. Το κτίριο χτίστηκε στα τέλη του 18ου αι. σε σχήμα Π και έχει ανακηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 1924. Το 1938 το κτίριο έγινε δωρεά στο κράτος από τους κληρονόμους του Μέξη ενώ από το 1839 λειτούργησε ως Αρχαιολογική Ιστορική και Λαογραφική Συλλογή. Σήμερα φιλοξενεί εκθέματα που αφηγούνται την ιστορία του νησιού από την Πρωτοελλαδική εποχή μέχρι τα σύγχρονα χρόνια όπως κεραμικά και αγγεία, επιτύμβιες στήλες, γλυπτά και νομίσματα της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής περιόδου, συλλογή εικόνων, τοπικές ενδυμασίες Σπετσιωτών, αντικείμενα καθημερινής χρήσης και σημαντικά κειμήλια της Επανάστασης του 1821, μεταξύ των οποίων, η σημαία της Επανάστασης, η οστεοθήκη της Μπουμπουλίνας αλλά και όπλα της ίδιας και άλλων αγωνιστών. Αξίζει επίσης να περάσετε και να θαυμάσετε εξωτερικά, καθώς δεν είναι επισκέψιμα για το κοινό, την Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών ένα επιβλητικό πανέμορφο κτίριο αλλά και το αρχοντικό Σωτήριου Αναργύρου του ευεργέτη του νησιού, ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο με κήπο και βοτσαλωτούς διαδρόμους.
Οι περιπατητικές διαδρομές δεν λείπουν από τις Σπέτσες και είναι από τα στοιχεία που την κάνουν επισκέψιμη όλο το χρόνο. Περπατήστε από το νέο λιμάνι προς το παλιό με τους ταρσανάδες, τα μικρά ναυπηγεία που καθάριζαν και επισκεύαζαν τα σκάφη, χαζεύοντας τις γειτονιές και τα φροντισμένα σπίτια και φτάστε μέχρι το φάρο που μαζί με αυτόν της Τζιάς αποτέλεσαν τους πρώτους φάρους του Ελληνικού Φαρικού Δικτύου ή ανεβείτε μέχρι το Καστέλλι την παλιά συνοικία του νησιού. Εκεί μπορείτε να κάνετε και μια στάση στην εκκλησία των Ταξιαρχών για να πάρετε μια ανάσα και να θαυμάσετε τη θέα που φτάνει μέχρι την Ύδρα όταν ο καιρός είναι καλός και έπειτα να κατεβείτε στην πλατεία του ρολογιού για ένα χαλαρό καφέ.
Αυτά εντός της Χώρας, αν έχετε όμως όρεξη για κάτι παραπάνω θα βρείτε και μονοπάτια για να γνωρίσετε όλο το νησί, μερικά από αυτά περνάνε μέσα από το όμορφο πευκόδασος του. Το βουνό των Σπετσών έχει πολλά μονοπάτια και δρόμους που βγάζουν στις νότιες και βόρειες παραλίες ενώ ο περιφερειακός δρόμος που περνάει πάνω από αυτές ενώνεται ουσιαστικά με όλες σχεδόν τις διαδρομές, δημιουργώντας ένα υπέροχο δίκτυο όπου μπορείτε περπατώντας να φτάσετε σε όποιο σημείο του νησιού θέλετε. Μια όμορφη διαδρομή είναι αυτή που ξεκινάει από τον Άγιο Ελευθέριο και ανηφορίζει προς τη μονή της Παναγίας Γοργοεπήκοου περνάει από το Κυλημένο Λιθάρι και το Χωραφάκι και φτάνει στην Παναγία Έλωνα στη κορυφή του λόφου. Μια μικρότερη διαδρομή, επίσης όμορφη, είναι αυτή με αφετηρία τον Άγιο Φανούριο που φτάνει στη Συνάντηση Κυνηγών. Θα περάσετε από το κτήμα του Εμπειρίκου και την Πηγή Βρέστιζα, θα συνεχίστε προς την Παναγία Καψοδεματούσα με το παλιό αλώνι δίπλα και θα τερματίσετε στο μικρό σπιτάκι στη θέση Συνάντηση Κυνηγών στη ράχη του βουνού. Το σημείο έχει εξαιρετική πανοραμική θέα στο νησί.
Πόρος
Ο Πόρος αποτελείται ουσιαστικά από δυο μικρότερα νησιά, τη Σφαιρία που είναι η Πρωτεύουσα και το λιμάνι του νησιού και την Καλαυρεία τα οποία συνδέονται μεταξύ τους μέσω μιας γέφυρας. Το νησί βρίσκεται πολύ κοντά στις ακτές της Πελοποννήσου και μπορείτε επίσης να το προσεγγίσετε εύκολα. Θα πάτε οδικώς, περνώντας από τον Ισθμό της Κορίνθου και την Επίδαυρο, μέχρι τον Γαλατά και από εκεί με καράβι που εκτελεί συχνά δρομολόγια αλλά και με καράβι απευθείας από τον Πειραιά. Η Χώρα του Πόρου βλέπει προς τις ακτές της Τροιζηνίας είναι αμφιθεατρικά χτισμένη και έχει όμορφα νεοκλασικά που μπορείτε να θαυμάσετε κάνοντας μια μεγάλη βόλτα στο παραλιακό μέτωπο. Σήμα κατατεθέν της πόλης είναι το ρολόι, που χτίστηκε το 1927 πάνω σε έναν μικρό κατάφυτο λόφο και είναι από τις κλασικές βόλτες στο νησί με θέα που φτάνει μέχρι τον Γαλατά. Η κατασκευή του Πύργου του Ρολογιού χρηματοδοτήθηκε από τον Ιωάννη Παπαδόπουλο, βουλευτή Τροιζηνίας, με καταγωγή από τον Πόρο, ο οποίος είχε αγοράσει τον πρωτοποριακό, για την εποχή, μηχανισμό του ρολογιού από την Αμερική.
Στην πλατεία Κορύζη βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο (καθημερινά 08:30-15:30, εκτός Τρ., http://odysseus.culture.gr) με εκθέματα από τη μυκηναϊκή έως τη ρωμαϊκή εποχή και τα οποία προέρχονται από το ναό του Ποσειδώνα, την αρχαία Τροιζήνα, την Ερμιόνη, τον Άγιο Κωνσταντίνο Μεθάνων κ.α. Το μουσείο χτίστηκε τη δεκαετία του ‘60 στη θέση της παλιάς οικείας του Αλέξανδρου Κορίζη πρώην πρωθυπουργού της χώρας. Από το Αρχαιολογικό μουσείο κινηθείτε προς το κέντρο της πόλης στον ναό του Αγίου Γεωργίου όπου είναι διακοσμημένος με τοιχογραφίες του γνωστού ζωγράφου Κωνσταντίνου Παρθένη.
Μικρή χαλαρή βόλτα με το αυτοκίνητο ή και περπατώντας – από το λιμάνι είναι περίπου 4 χλμ-, είναι και αυτή στον παλιό ρωσικό ναύσταθμο που φτιάχτηκε το 1834 για να ανεφοδιάζεται ο ρωσικός στόλος που βρισκόταν στο Αιγαίο. Τα καλοκαίρια η αμμουδιά ακριβώς μπροστά αποτελεί μια από τις κοντινές παραλίες της Χώρας.
Στη θέση Παλάτια βρίσκονται και τα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα που χτίστηκε γύρω στο 520 π.Χ. Ο ναός ήταν δωρικός με 6 κίονες στις στενές και 12 στις μακριές πλευρές του και είναι ένα από τα τρία μεγάλα ιερά του θεού γύρω από τον Σαρωνικό. Στο ναό βρήκε καταφύγιο ο ρήτορας Δημοσθένης όταν οι Μακεδόνες κατέλαβαν την Αθήνα και τον καταδίωξαν καθώς συμμετείχε σε απόπειρα επανάστασης εναντίον τους. Ο Δημοσθένης αυτοκτόνησε πίνοντας δηλητήριο και θάφτηκε στο χώρο του ιερού το 322 π.Χ. Στα ανατολικά του νησιού, πάνω από την παραλία Μοναστήρι και κάτω από το ναό βρίσκεται και η Μονή της Ζωοδόχου Πηγής του 18ου αι. μέσα σε ένα καταπράσινο σημείο με όμορφη θέα. Η Μονή έχει ένα υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο που φιλοτεχνήθηκε στην Καππαδοκία τον 17ο αι.
Αν σας αρέσει η πεζοπορία, το νησί έχει όμορφες πεζοπορικές διαδρομές κυρίως ανάμεσα στο πυκνό πευκοδάσος του. Λίγο μετά τον παλιό Ρωσικό Ναύσταθμο ξεκινάει παραλιακό μονοπάτι που φτάνει μέχρι τον πέτρινο φάρο Ντάνα, άλλη μια όμορφη διαδρομή είναι αυτή που ξεκινάει λίγο έξω από το Ασκέλι, από την Κυανή Ακτή, και ανηφορίζει στο ναό του Ποσειδώνα περνώντας μέσα από τις πευκόφυτες πλαγιές του βουνού. Μια ακόμη διαδρομή που μπορείτε να κάνετε, κυκλική αυτή τη φορά, είναι να πάρετε το μονοπάτι που ξεκινάει κοντά στην παραλία της Κυανής Ακτής, ανεβαίνει το βουνό της Στραβοράχης και κατηφορίζει στην μονή της Ζωοδόχου Πηγής και από εκεί φτάνει πάλι στην παραλία, διαδρομή που είναι επίσης μέσα στο πράσινο.