Μπορεί η Ελλάδα να μην είναι όπως η Φινλανδία, παρόλα αυτά διαθέτει ορισμένες, μοναδικής ομορφίας, λίμνες.

29

Είτε τεχνητές, είτε φυσικές, οι λίμνες της Ελλάδας είναι οι λιγότερο προβεβλημένοι ταξιδιωτικοί προορισμοί που αξίζει ωστόσο να ανακαλύψετε, ειδικά τον χειμώνα. Στα παραλίμνια χωριά μπορείτε να συνδυάσετε τον πολιτιστικό τουρισμό με την εξαιρετική κουζίνα, είτε είστε fan του κρέατος είτε του ψαριού. Μπορείτε να πάτε για διακοπές χαλάρωσης ή για διακοπές που περιλαμβάνουν πολλές δραστηριότητες, καθώς οι περιοχές αυτές προσφέρονται για σπορ. Παρακάτω θα βρείτε 4 χωριά σε αντίστοιχες λίμνες της χώρας που αξίζει να βάλετε στο πρόγραμμα σας και να επισκεφθείτε το επόμενο διάστημα.

Κερκίνη, Λίμνη Κερκίνη

Η λίμνη Κερκίνη, στη σκιά του όρους Μπέλες, έως το 1932 δεν υπήρχε. Δημιουργήθηκε από την κατασκευή του φράγματος του Στρυμόνα. H ανθρώπινη παρέμβαση δημιούργησε ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα. Η περιοχή της Κερκίνης εντάσσεται στους 10 Υγρότοπους Διεθvoύς Σημασίας της Ελλάδας (γvωστoί και ως Υγρότoπoι Ramsar) και περιλαμβάνεται στις 196 Σημαvτικές Περιoχές για τα πoυλιά της Ελλάδας ως Περιοχή Ειδικής Πρoστασίας. Το χωριό Κερκίνη, με το λιμανάκι του και το Κέντρο  Πληροφόρησης για τον Υγρότοπο είναι το πιο τουριστικά ανεπτυγμένο της λίμνης και μάλλον το καλύτερο ορμητήριο για να εξερευνήσετε την περιοχή. Από εδώ ξεκινούν ξεναγήσεις της λίμνης με βάρκες -τις πλάβες όπως λέγονταi- οι οποίες μπορύν να πλεύσουν σε πολύ ρηχά νερά. Το ίδιο το χωριό έχει σπίτια με κεραμοσκεπές και εξαιρετικό φαγητό.

Το σήμα κατατεθέν της περιοχής είναι το κρέας βουβαλιού από τα ζώα που εκτρέφονται δίπλα στη λίμνη. Αλλά η Κερκίνη είναι και δημοφιλής προορισμός για όσους αγαπούν την άγρια πανίδα. Κάθε φθινόπωρο και άνοιξη χιλιάδες άνθρωποι από όλη την Ευρώπη συρρέουν εδώ για birdwatching. Για να θαυμάσουν από κοντά τα φλαμίνγκο, τους πελαργούς, τους αργυροπελεκάνους, τους ερωδιούς και τα άλλα πουλιά που βρίσκουν καταφύγιο στη λίμνη πριν συνεχίσουν το ταξίδι της μετανάστευσης. 

Ψαράδες, Μεγάλη Πρέσπα 

Το μοναδικό ελληνικό χωριό της Μεγάλης Πρέσπας είναι ένα must που πρέπει να βάλετε στο πρόγραμμά σας σε περίπτωση που επισκεφθείτε τη Φλώρινα. 

Το χωριό των 60 μόνιμων κατοίκων έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός, χάρη στην αρχιτεκτονική του. O ένας λόγος που θα έρθετε εδώ είναι το καταπράσινο τοπίο και η μοναδική αίσθηση της βαρκάδας στα νερά της λίμνης, τα νερά της οποίας μοιράζονται ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Ο δεύτερος είναι τα μικρά ασκηταριά με τις βραχογραφίες τους, κοντά στο χωριό. Όπως το ασκητάρι της Μεταμόρφωσης του 13ου αιώνα ή το ασκητάρι της Μικρής Ανάληψης, έργο του 15ου αιώνα. Το πιο εντυπωσιακό είναι το ασκητάρι της Παναγίας Ελεούσας, έργο του 15ου αιώνα.

×
play button
PLAY FULL VIDEO

Θα φτάσετε εκεί με τη βάρκα και θα εντυπωσιαστείτε από όσα θα δείτε. Πρόκειται για έναν μικρό ναό χτισμένο μέσα σε ένα βράχο εξ ολοκλήρου από πέτρα. Μέσα στο ναό σώζονται εντυπωσιακές τοιχογραφίες που διατηρούνται σε καλή κατάσταση επειδή ο βράχος προστατεύει τον ναό από τις συνέπειες των καιρικών φαινομένων. Τον ρόλο του ξεναγού εδώ έχουν οι βαρκάρηδες της περιοχής. Πριν φύγετε από τις Πρέσπες εννοείται πως πρέπει να πάρετε μαζί σας τα φημισμένα φασόλια Πρεσπών

Μυρτιά, Λίμνη Τριχωνίδα 

Η Μυρτιά είναι λιγότερο γνωστή και τουριστική από άλλα χωριά της χώρας κοντά σε λίμνες αλλά εξίσου όμορφη. Δεν είναι ακριβώς παραλίμνια αλλά βρίσκεται στον δρόμο δίπλα από τη λίμνη Τριχωνίδα με κατεύθυνση από το Αγρίνιο προς Θερμό, στο 32ο χιλιόμετρο. Έξω από το χωριό υπάρχει το φημισμένο Μοναστήρι της Παναγιάς της Μυρτιάς. Ένα  βυζαντινό Μοναστήρι με πάνω από 1000 χρόνια ζωής. Πέρα από το αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, εδώ θα απολαύσετε υπέροχη θέα προς τη μεγαλύτερη φυσική λίμνη της Ελλάδας σε ένα καταπράσινο περιβάλλον.

×
play button
PLAY FULL VIDEO

Το ίδιο το χωριό προσφέρει εξαιρετικές επιλογές για καφέ και φαγητό ενώ σε απόσταση περίπου δέκα λεπτών θα βρείτε ένα θέαμα που θα σας κάνει να πιστέψετε ότι πρωταγωνιστείτε σε ταινία της Disney.

Ο παραδοσιακός νερόμυλος του Κωνστανόπουλου που λειτουργεί με τον παραδοσιακό τρόπο από τον 18ο αιώνα χρησιμοποιώντας τα νερά από τον εντυπωσιακό καταρράκτη.

Νεοχώρι, Λίμνη Πλαστήρα 

Γύρω από τη Λίμνη Πλαστήρα, τη λίμνη που δημιουργήθηκε εξαιτίας της κατασκευής του φράγματος του Ταυρωπού το 1959, υπάρχουν 18 χωριά. Το Νεοχώρι είναι μάλλον το πιο τουριστικά ανεπτυγμένο από αυτά, για τον λόγο ότι προσφέρει την καλύτερη θέα προς τη λίμνη. Εδώ θα βρείτε όμορφους ξενώνες, εξαιρετικές ταβέρνες αλλά και μια εντυπωσιακή εκκλησία. Ο Άγιος Νικόλαος είναι το γνωστότερο κτίσμα του χωριού, με τοιχογραφίες ηλικίας τουλάχιστον 300 ετών. Η Λίμνη Πλαστήρα είναι γενικά ανεπτυγμένη τουριστικά, οπότε εδώ έχετε πολλές επιλογές για φυσιολατρικά σπορ, όπως πεζοπορία, ποδήλατο, κωπηλασία αλλά και τοξοβολία.

Στο παλιό Σχολείο του Νεοχωρίου στεγάζεται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Έρευνας και Ενημέρωσης που στοχεύει στην έγκυρη περιβαλλοντική πληροφόρηση, στη διαχείριση φυσικών πόρων και στην προστασία οικοσυστημάτων της περιοχής. Η σημερινή εικόνα του Νεοχωρίου είναι εντυπωσιακή αν σκεφτεί κανείς πως όταν δημιουργήθηκε η Λίμνη ήταν μάλλον το χωριό που επλήγη περισσότερο από αυτή την εξέλιξη, καθώς σε αυτό ανήκαν οι περισσότερες εκτάσεις του οροπεδίου που πλέον είναι ο βυθός της λίμνης.

Διαβάστε ακόμα:

Coumboscuro: To χωριό της Ιταλίας όπου οι κάτοικοι δεν μιλούν ιταλικά

Απείρανθος: Το «μαρμάρινο χωριό» της Νάξου που τον χειμώνα μεταμορφώνεται

Λίμνη Τσιβλού: Ένας υδάτινος παράδεισος που δημιουργήθηκε από μία καταστροφή