Στον Αργοσαρωνικό κόλπο, αρκετά κοντά στις ακτές της Αττικής, βρίσκεται η Αίγινα, ένα από τα αγαπημένα νησιά των κατοίκων της Αττικής, το οποίο μπορούν να επισκέπτονται αυθημερόν κάθε εποχή, είτε για να κολυμπήσουν στις όμορφες παραλίες του, είτε για να περπατήσουν στα γραφικά σοκάκια του.

47

Τα αρχαία απομεινάρια, μαρτυρούν την μακρά πορεία της Αίγινας στον χρόνο και τα χτυπήματα από όσους θέλησαν να την κατακτήσουν με επιδρομές, λεηλασίες και καταστροφές να έχουν αφήσει τα ανεξίτηλα σημάδια τους στα μνημεία. Το 1826, η πόλη της Αίγινας ανακηρύχτηκε σε πρώτη πρωτεύουσα του Ελεύθερου Ελληνικού Κράτους και άκμασε κυρίως λόγω του εμπορίου, της αλιείας, της σπογγαλιείας και του πωρόλιθου. Μέσα στο χρόνο, το νησί προσέλκυσε σημαντικές προσωπικότητες και εκπροσώπους των γραμμάτων και των τεχνών. Αγαπήθηκε από συγγραφείς, γλύπτες και ζωγράφους που το επέλεξαν είτε για μόνιμη, είτε για εξοχική κατοικία, στην οποία επέστρεφαν κάθε φορά για να βουτήξουν στα βάθη της έμπνευσής τους. Σήμερα, η Αίγινα παραμένει ένας δημοφιλής προορισμός κυρίως, λόγω της μικρής απόστασης που την χωρίζει από την Αττική, αλλά και για τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της.

Το γραφικό, πάλλευκο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στην είσοδο του λιμανιού, υποδέχεται τους επισκέπτες και προδιαθέτει για το χρώμα και το ύφος του νησιού. Κατά μήκος της προκυμαίας, ζωηρόχρωμα ψαροκάικα ανακατεύονται με σκάφη και ιστιοπλοϊκά, ενώ στο βάθος της πόλης δεσπόζουν τα επιβλητικά νεοκλασικά κτίρια αναδύοντας κάτι από την παλιά τους αίγλη.

Αμμουδερές παραλίες με υπέροχα, γαλαζοπράσινα νερά, παραθαλάσσιοι οικισμοί με μικρά λιμάνια, ευκάλυπτοι, ελιές, ανθισμένες βουκαμβίλιες σε έντονα χρώματα και φραγκοσυκιές που τα καλοκαίρια θεριεύουν στους βράχους, συνθέτουν αυτόν τον μικρό παράδεισο.

Επιπλέον, θα δείτε μεγάλες εκτάσεις από φιστικόδεντρα καθώς η Αίγινα είναι γνωστή για την παραγωγή φιστικιών, με τη ντόπια ποικιλία να θεωρείται από τις καλύτερες. Το 1994, το φιστίκι Αιγίνης εντάχθηκε στη λίστα των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Για μια ακόμα πιο ξεχωριστή εμπειρία, μπορείτε να επισκεφτείτε το νησάκι Μονή, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στην Αίγινα και εκεί να θαυμάσετε από κοντά ελάφια, αγριοκάτσικα, σκίουρους και παγόνια που ζουν ελεύθερα και είναι εξοικειωμένα με την ανθρώπινη παρουσία.

Επισκεφτείτε τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, δοκιμάστε τις περιπατητικές διαδρομές, θαυμάστε τις μονές, τις εκκλησίες και τα ξωκλήσια και περιηγηθείτε στον αρχαίο ελαιώνα με δέντρα που έχει σμιλέψει ο χρόνος. Και φυσικά, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα διάσημα φιστίκια Αιγίνης που θα βρείτε σε κάθε πιθανή και απίθανη εκδοχή τους.

Τι να κάνετε

Λαογραφικό Μουσείο: Στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτήριο του 1828 στην καρδιά της πόλης. Ο πρώτος όροφος είναι το «Αστικό Αιγινήτικο σπίτι» και περιλαμβάνει κειμήλια της οικογένειας Ηρειώτη, τη βιβλιοθήκη, την αλληλογραφία και το αρχείο του Παναγή Ηρειώτη, καθώς και παλιά έπιπλα, γκραβούρες, πίνακες ζωγραφικής, παραδοσιακές και αστικές φορεσιές, Αιγινήτικες δαντέλες φτιαγμένες με κοπανέλι, λευκοκεντήματα και διάφορα διακοσμητικά αντικείμενα.
Επιπλέον, θα δείτε το «Χωριάτικο σπίτι» με αντικείμενα καθημερινής χρήσης, είδη υφαντικής, γεωργικά εργαλεία και το «Σπίτι του Ψαρά» με είδη αλιείας, σπογγαλιείας και μοντέλα καϊκιών σε μικρογραφία.

Μουσείο Χρήστου Καπράλου: Πρόκειται για την κατοικία του επιφανούς γλύπτη, η οποία λειτουργεί πλέον ως μουσείο και αποτελεί παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης. Βρίσκεται στην Λεωφόρο Νίκου Καζαντζάκη, όπου θα δείτε και τα σπίτια άλλων εξεχόντων προσωπικοτήτων. Εδώ διέθεταν κατοικίες ο μεγάλος Έλληνας λογοτέχνης, Νίκος Καζαντζάκης και ο διάσημος καλλιτέχνης, Γιάννης Μόραλης, ωστόσο δεν είναι ανοιχτές για το κοινό. Πλησιάζοντας στη θέση Πλακάκια, θα θαυμάσετε μεγαλειώδες μπρούτζινο άγαλμα που αποδίδει τη συγκινητική έκφραση της «Μάνας», που περιμένει το ναυτικό γιό της. Στα εκθέματα θα δείτε μεγάλης κλίμακας έργα, γλυπτά από ξύλο και γύψο και πίνακες ζωγραφικής. Θαλασσογραφίες, αυτοπροσωπογραφίες και οι γεμάτες όγκο και πλαστικότητα ανθρώπινες φιγούρες κυριαρχούν στον χώρο.

Ναός της Αφαίας: Ο Ναός βρίσκεται στην κορυφή ενός πευκόφυτου λόφου και χρονολογείται περίπου από το 500 π.Χ. Αρχικά ο χώρος ήταν αφιερωμένος στην τοπική θεά, Αφαία, που αργότερα ταυτίστηκε με την Αθηνά. Η εντυπωσιακή του αρχιτεκτονική είναι πόλος έλξης για Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Είναι Δωρικού ρυθμού και έχει χτιστεί από τοπικό πωρόλιθο. Είναι σε πολύ καλή κατάσταση και σώζονται οι 24 από τις συνολικά 34 κολώνες του ναού.

Στο αρχαιολογικό μουσείο της Αφαίας, παρουσιάζονται εκθέματα και αναπαραστάσεις του παλιού ναού που κτίσθηκε το 575 π.Χ. και κάηκε για να κατασκευασθεί στη θέση του ο ναός που σώζεται σήμερα. (Αφαία Αίγινας, τηλ. 22970 32398)

Αρχαιολογικός Χώρος Κολώνας: Βρίσκεται κοντά στο λιμάνι της Αίγινας, όπως και το αρχαιολογικό μουσείο της Αίγινας. Πήρε το όνομά του από Βενετσιάνους ναυτικούς, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν για προσανατολισμό τις κολώνες του ναού του Απόλλωνα που υπάρχει στον χώρο. Στο σημείο υπάρχει και ένας από τους σημαντικότερους οικισμούς της προϊστορικής εποχής, που άκμασε την περίοδο του Χαλκού.

Αρχαιολογικό Μουσείο: Είναι κτισμένο δίπλα στα ερείπια των προϊστορικών οικισμών και την ακρόπολη των ιστορικών χρόνων. Τα εκθέματα προέρχονται κυρίως από τον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας και καλύπτουν την περίοδο από την προϊστορική εποχή έως τους ρωμαϊκούς χρόνους. Μπορείτε να δείτε μεγάλους πίθους της πρωτοελλαδικής και μεσοελλαδικής, κεραμικά της γεωμετρικής και αρχαϊκής εποχής, γλυπτά αιγινήτικης πλαστικής από τον 7ο έως τον 5ο αι. π.Χ., θραύσματα των αετωμάτων της Αφαίας, μέρος από την Καποδιστριακή συλλογή αναγλύφων κ.α. (τηλ. 2297 022248. www.odysseus.culture.gr)

Παλαιoχώρα: Ονομάζεται και Παλιαχώρα, ή Παλαιά Χώρα, είναι εγκαταλελειμμένος μεσαιωνικός οικισμός στον οποίο έχει δοθεί το προσωνύμιο «Μυστράς της Αίγινας». Από τα βυζαντινά χρόνια μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα, ήταν ο κεντρικός οικισμός του νησιού. Βρίσκεται κτισμένη σε λόφο βόρεια του νησιού, πάνω από τη μονή του Αγίου Νεκταρίου. Λεηλατήθηκε και καταστράφηκε από συνεχείς επιδρομές πειρατών και σήμερα σώζονται περίπου 35 εκκλησίες από τις 360 που υπήρχαν στον οικισμό.

Αρχαίος Ελαιώνας: Ένα μοναδικό φυσικό μνημείο, όπου αιωνόβια ελαιόδεντρα στέκουν αγέρωχα σε πείσμα των χρόνων και τον καιρικών συνθηκών, με τους κορμούς τους να ξεδιπλώνονται σαν γλυπτά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι το 2005 ο ελαιώνας επιλέχθηκε από τον οίκο μόδας Hermès για τη φωτογράφιση της συλλογής του. Η ηλικία των δέντρων υπολογίζεται άνω των 400 ετών, ενώ κάποιες από αυτές εκτιμάται ότι είναι 1500 ετών.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(33102)
      ["id"]=>
      int(33102)
      ["title"]=>
      string(33) "Πύργος Μαρκέλλου 6"
      ["filename"]=>
      string(44) "Πύργος-Μαρκέλλου-6-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(881219)
      ["url"]=>
      string(93) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/10/Πύργος-Μαρκέλλου-6-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(108) "https://www.travel.gr/experiences/travel/anakalyptontas-ta-istorika-ktiria-st/attachment/pyrgos-markelloy-6/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "2"
      ["description"]=>
      string(68) "Πύργος Μαρκέλλου/Photo: Αριέττα Πούλιου"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(18) "pyrgos-markelloy-6"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(33013)
      ["date"]=>
      string(19) "2021-10-07 13:34:02"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-01-20 13:52:25"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1707)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(94) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/10/Πύργος-Μαρκέλλου-6-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(94) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/10/Πύργος-Μαρκέλλου-6-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(95) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/10/Πύργος-Μαρκέλλου-6-768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(95) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/10/Πύργος-Μαρκέλλου-6-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(96) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/10/Πύργος-Μαρκέλλου-6-1024x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(96) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/10/Πύργος-Μαρκέλλου-6-1365x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Πύργος του Μαρκέλλου: Η κατασκευή του χρονολογείται περίπου τον 17ο αι. και θεωρείται ότι ήταν τμήμα της οχύρωσης του λιμανιού και παρατηρητήριο των Ενετών. Το 1802, ο Πύργος ανακαινίστηκε από τον Αιγινήτη αγωνιστή της Επανάστασης, Σπυρίδωνα Μάρκελλο, από τον οποίο πήρε και το όνομά του. Στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 φιλοξενούσε Έλληνες αγωνιστές και πολιτικούς. Πλέον, ο Πύργος είναι συνήθως κλειστός και ανοίγει περιστασιακά για να φιλοξενήσει εκθέσεις τέχνης και καλλιτεχνικά δρώμενα.

Μοναστήρι Αγίου Νεκταρίου: Το μοναστήρι βρίσκεται στο δρόμο για την Αγία Μαρίνα. Είναι γυναικεία μονή στην οποία ζουν 14 μοναχές. Είναι ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της ορθοδοξίας, με πλήθος πιστών να το επισκέπτεται κάθε χρόνο.

Πεζοπορία: Το νησί έχει πολλά περιπατητικά μονοπάτια και έχει ενταχθεί στο δίκτυο «Μονοπάτια Πολιτισμού». Οι διαδρομές θα σας οδηγήσουν σε αρχαίους οικισμούς, παλιούς μύλους και άλλα κατάλοιπα της αιγινήτικης ιστορίας. Θα βρείτε μονοπάτια για όλα τα επίπεδα εμπειρίας και οι διαδρομές διαρκούν από 40 λεπτά μέχρι και πέντε ώρες. Εκτός από τα γνωστά περιπατητικά προγράμματα, περιστασιακά οργανώνονται και ειδικές εξορμήσεις. (www.aegina-hiking.com/category/monopatia, www.monopatiapolitismou.gr)

Επίσκεψη στα κοντινά νησιά: Από την Αίγινα μπορείτε να πάρετε βάρκα, δελφίνι ή φέρι και να επισκεφτείτε τη Μονή, το Αγκίστρι, τα Μέθανα, τον Πόρο, την Ύδρα, τις Σπέτσες, το Πόρτο Χέλι, την Ερμιόνη ή την Επίδαυρο. Έτσι, θα γνωρίσετε όλους τους κοντινούς προορισμούς και τις παραλίες. (www.aeginacruises.com, www.westwaveboatrental.gr

Γιορτή Φιστικιού: Αν βρεθείτε στην Αίγινα περίπου στα μέσα Σεπτεμβρίου, επισκεφτείτε τη Γιορτή Αιγινήτικου Φιστικιού, η οποία είναι αφιερωμένη στο πασίγνωστο προϊόν του νησιού που έχει ξεχωρίσει για την ποιότητα και τη γεύση του. Οι παραγωγοί εκθέτουν τα φιστίκια και όλα τα παράγωγα τους, αλλά και μια σειρά από άλλα προϊόντα που παράγονται στο νησί, όπως αγροτικά προϊόντα, χειροποίητα κεραμικά, κοσμήματα, κεντήματα κ.λπ.

Πού να κολυμπήσετε

Νησάκι Μονή: Απέναντι από την Αίγινα βρίσκεται το νησάκι Μονή, το οποίο απέχει μόλις 1800 μέτρα από τον οικισμό Πέρδικα. Εκεί θα βρείτε γαλαζοπράσινα νερά, ελάφια, αγριοκάτσικα, σκίουρους και παγόνια που είναι εξοικειωμένα με την ανθρώπινη παρουσία και θα μπορέσετε να θα τα θαυμάσετε από κοντά. Το νησί είναι ακατοίκητο, όμως έχει οργανωμένη παραλία και αν πάτε νωρίς θα βρείτε εύκολα ξαπλώστρα και ομπρέλα, ενώ μπορείτε να κάνετε και πεζοπορία.

Μπορείτε να πάρετε καραβάκι από το λιμάνι της Αίγινας τα οποία αναχωρούν ανά 1 ώρα αλλά θα βρείτε και μικρά πλοιάρια που κάνουν συχνά δρομολόγια. Επιπλέον, αν διαθέτετε δικό σας πλοιάριο, μπορείτε εύκολα να προσεγγίσετε την παραλία, όμως πρέπει να θυμάστε ότι απαγορεύεται η διανυκτέρευση, για λόγους προστασίας του οικοσυστήματος του νησιού.

Αν επιλέξετε να κάνετε πεζοπορία στη Μονή, μπορείτε να ανέβετε στο Παρατηρητήριο στο κέντρο του νησιού, διασχίζοντας έναν λόφο γεμάτο αγριελιές, κέδρους και σχίνα. Για να προσεγγίσετε το σημείο, θα χρειαστείτε περισσότερο από 1 ώρα και άλλο τόσο για να επιστρέψετε στην παραλία, οπότε θα πρέπει να να είστε εφοδιασμένοι με νερό, καπέλο και αντηλιακό.

Αν προτιμάτε την απομόνωση, τις ανοργάνωτες παραλίες και το υποβρύχιο ψάρεμα, μπορείτε να επισκεφτείτε την άλλη πλευρά του νησιού, η οποία βλέπει προς την Αίγινα και είναι είναι βραχώδης. Θα βρείτε μια όμορφη παραλία με βαθιά και πεντακάθαρα νερά.

Κλήμα: Από τις δημοφιλέστερες παραλίες της Αίγινας. Συνδυάζει άμμο και βότσαλο και έχει καθαρά, ρηχά νερά. Η παραλία είναι οργανωμένη, με beach bar και ξαπλώστρες. Ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά γιατί δεν πιάνει ποτέ κύμα. Υπάρχει άνετος χώρος για πάρκινγκ.

Αγία Μαρίνα: Από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού, με τη μεγαλύτερη σε έκταση αμμουδιά. Οργανωμένη και κατάλληλη για θαλάσσια σπορ. Διαθέτει beach bar, ουζερί και εστιατόρια. Είναι ρηχή και κατάλληλη για οικογένειες. Εκτός από την κεντρική παραλία, υπάρχουν και αρκετά απομονωμένα κολπάκια από όπου μπορείτε να βουτήξετε από ψηλούς βράχους, η να κάνετε υποβρύχιο ψάρεμα. Στο τέλος της παραλίας, θα βρείτε το ομώνυμο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας.

Μαραθώνας: Η περιοχή του Μαραθώνα διαθέτει δυο παραλίες με αμμουδιά, που απέχουν περίπου 500 μέτρα η μία από την άλλη. Είναι πολύ δημοφιλείς και οργανωμένες παραλίες, με ομπρέλες, ξαπλώστρες με ομπρέλες και μαγαζιά για φαγητό. Εδώ, το μοναδικό πρόβλημα είναι η στάθμευση και γι’ αυτό πολλοί επιλέγουν να μετακινηθούν προς τις παραλίες με την τοπική συγκοινωνία. Αν δεν σας αρέσει η πολυκοσμία ή δεν θέλετε να νοικιάσετε ομπρέλα, θα βρείτε και ελεύθερο χώρο για να απλώσετε την πετσέτα σας.

Γαστρονομική ταυτότητα

Εμβληματικό προϊόν της Αίγινας είναι το κελυφωτό φυστίκι. Ο πρώτος οργανωμένος φιστικιώνας στο νησί εγκαταστάθηκε την τελευταία δεκαετία του 19ου αι. από τον Νικόλαο Περόγλου που πιθανόν έφερε σπόρους από τη Συρία. Το 1994 το φιστίκι Αιγίνης εντάχθηκε στα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και το 1996 καταγράφηκε ως προϊόν ΠΟΠ στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η καθιέρωση του φεστιβάλ φιστικιού Fistiki Fest (από το 2008) που τιμάει το εμβληματικό προϊόν του νησιού, το διάσημο φιστίκι Αιγίνης, λειτούργησε ως κίνητρο για την επαναφορά στο προσκήνιο και την ανάδειξη της πλούσιας γαστρονομικής παράδοσης του νησιού.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(86022)
      ["id"]=>
      int(86022)
      ["title"]=>
      string(32) "1 ΤΑ ΔΥΟ ΚΑΦΕΝΕΙΑ 4"
      ["filename"]=>
      string(43) "1-ΤΑ-ΔΥΟ-ΚΑΦΕΝΕΙΑ-4-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(641147)
      ["url"]=>
      string(92) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/04/1-ΤΑ-ΔΥΟ-ΚΑΦΕΝΕΙΑ-4-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(112) "https://www.travel.gr/explore/anoixiatiko-long-weekend-stin-aigina-7-empeiries-7/attachment/1-ta-dyo-kafeneia-4/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "12"
      ["description"]=>
      string(173) "Επιλέξτε ένα ιστορικό, παραδοσιακό καφενείο για τον πρώτο καφέ της ημέρας/ Photo: Αριέττα Πούλιου"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(19) "1-ta-dyo-kafeneia-4"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(86008)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-04-08 12:17:36"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-04-08 12:19:44"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1707)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(93) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/04/1-ΤΑ-ΔΥΟ-ΚΑΦΕΝΕΙΑ-4-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(93) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/04/1-ΤΑ-ΔΥΟ-ΚΑΦΕΝΕΙΑ-4-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(94) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/04/1-ΤΑ-ΔΥΟ-ΚΑΦΕΝΕΙΑ-4-768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(94) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/04/1-ΤΑ-ΔΥΟ-ΚΑΦΕΝΕΙΑ-4-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(95) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/04/1-ΤΑ-ΔΥΟ-ΚΑΦΕΝΕΙΑ-4-1024x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(95) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/04/1-ΤΑ-ΔΥΟ-ΚΑΦΕΝΕΙΑ-4-1365x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Η Αίγινα διαθέτει αξιόλογο αλιευτικό στόλο και μια ψαραγορά με αδιάλειπτη λειτουργία 70 και πλέον ετών. Ένα από τα ψάρια που κόντεψαν να εξαφανιστούν από τη ρύπανση του Αργοσαρωνικού αλλά τώρα πλέον έχουν κάνει και πάλι την εμφάνισή τους είναι οι “κατσούλες”, ξαδέλφια του μπαρμπουνιού, με απαλό πορτοκαλί χρώμα. Παραδοσιακά, μαγειρεύονται τηγανισμένες σε βούτυρο με τη συνοδεία σάλτσας ντομάτας. Άλλη μια παραδοσιακή συνταγή είναι η “τηγανόσουπα”. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ψάρι μαγειρεμένο στο τηγάνι με λαχανικά και ελάχιστο νερό ή και καθόλου νερό μέχρι να δημιουργηθεί λίγος, πυκνός νόστιμος ζωμός.

Αν και άγνωστη, η τυροκομική παράδοση του νησιού, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Πιο χαρακτηριστικό προϊόν το “γκερεμέζι”: μαλακό ξινό τυρί, το “γιαουρτοτύρι”, (από γιαούρτι και φέτα) και τα “τσίγαρα” από βούτυρο γάλακτος.

Το Φεστιβάλ φιστικιού ενέπνευσε πολλούς σεφ και δημιούργησαν νέα αλμυρά πιάτα με φιστίκι. Από τις επιτυχημένες προσπάθειες είναι η σκορδαλιά με φιστίκι Αιγίνης και το πατέ φιστικιού που το βρίσκεις σχεδόν παντού. Όσον αφορά τα γλυκά, το φιστίκι κυριαρχεί: γλυκό του κουταλιού φιστίκι, μαρέγκες με φιστίκι, μακαρόν με φιστίκι, παστέλι με φιστίκι κλπ.

Όσον αφορά το κρασί, στο νησί καλλιεργούνται πλέον ελάχιστα αμπέλια. Η αιγινήτικη ρετσίνα παράγεται για αυτοκατανάλωση, όπως και το εξαιρετικό λιαστό κρασί.

Πού να φάτε

Ουζερί «Ο Σκοτάδης»: Ψαροφαγία περιωπής πάνω στο λιμάνι της Αίγινας από το 1945 με θέα τα πολύχρωμα ψαροκάικα. Ο σημερινός ιδιοκτήτης Γιώργος Λυκούρης ενσωματώνει ευφάνταστα στο μενού σύγχρονες τεχνικές και ντόπια φρέσκα ψάρια και λαχανικά. Πιάτα που ξεχωρίζουν σκορδαλιά με μπακαλιάρο ή με τηγανητό σαλάχι, πολλά ωμά, κριθαρότο θαλασσινών. Καλά μελετημένη λίστα κρασιών και αποσταγμάτων. (Λ. Δημοκρατίας 46, Αίγινα Τηλ.97 024014,)

ΑΓΟΡΑ: Ατμοσφαιρικό cult μεζεδοπωλείο με έμφαση στα ψαρικά (γνωστό και ως ̈Γελαδάκης”) σε γραφικό σοκάκι μέσα στην ψαραγορά. Καλό τηγάνι και μεγάλη σειρά από μεζέδες. (Αίγινα, Ηρειώτη Παναγή, Ψαραγοράς, 2297027308)

Αχιβαδάκι: Ψαροταβέρνα πάνω στο κύμα, με θαλασσινές γεύσεις από την Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Δοκιμάστε πολίτικη σουπιά, γαρίδες σαγανάκι. ψητές σαρδέλες, κουτσομούρες και κατσούλες. (Αίγινα, Παραλία Βροχείων, 2297 024001)

Νώντας: Ιστορική ταβέρνα που μετράει 80 χρόνια ζωής. Πάνω στη θάλασσα, με χαρακτηριστικό λουλακί πάτωμα, ξύλινη βεράντα και θέα στο νησάκι της Μονής, προσφέρει καλοτηγανισμένα και καλοψημένα φρέσκα ψάρια, αλλά και παραδοσιακές πίτες με χωριάτικο φύλλο και σπιτικά γλυκά του κουταλιού. Ζητήστε να δοκιμάσετε την τοπική συνταγή “τηγανόσουπα”. (Αίγινα, Πέρδικα, 2297 061233)

Καβουρόπετρα: Οικογενειακή ταβέρνα πάνω στη θάλασσα με υπέροχη θέα στο ηλιοβασίλεμα. Απλώνει τραπεζάκια σε σκεπαστή βεράντα και σερβίρει φρέσκα ψάρια (πολύ καλό τηγάνι) αλλά και σαρδέλα στα κάρβουνα και κους κους με καραβίδες. (Αίγινα, Λιμανάκι Καβουρόπετρας, στο δρόμο για τη Σουβάλα, 2297 023001)

Το στέκι του κυνηγού: Στην κεντρική πλατεία του ορεινού χωριού, η ατμοσφαιρική ταβέρνα προσφέρει κλασικά ελληνικά μαγειρευτά και κρεατικά σχάρας. Δοκιμάστε κόκορα κοκκινιστό με χοντρό μακαρόνι, χορτόπιτες ψημένες στον ξυλόφουρνο και μπριζόλες στα κάρβουνα. (Αίγινα, Ανιτσαίο, 2297031210)

Αιγινήτισσα: Ψαροταβέρνα στον ομώνυμο κόλπο με την αμμουδερή παραλία. Φρέσκο ψάρι και μαγειρευτά ημέρας στον ξυλόφουρνο. Χαρακτηριστικά πιάτα, λιγκουίνι με θαλασσινά, τηγανητά μύδια με σκορδαλιά φυστικιού και χταπόδι γιουβέτσι. Φρέσκα τοπικά προϊόντα και καλή λίστα κρασιών. Αιγινα, Περδικα-Αιγινήτισσα, 2297061546)

Πού να μείνετε

Lalibay Resort & Spa: Βρίσκεται στην Πέρδικα, σε κατάφυτο σημείο, δίπλα στη θάλασσα. Διαθέτει δύο εστιατόρια, beach bar, ιδιωτική παραλία, χαμάμ, θερμαινόμενη πισίνα, γυμναστήριο και αθλητικές εγκαταστάσεις. (Πέρδικα, τηλ. 2297 061146, www.lalibay.gr)

Marini Luxury Apartments and Suites: Απέχει 4 χλμ. από το κέντρο της Αίγινας, με θέα στο λιμάνι και τα γύρω νησιά. Διαθέτει πολυτελή διαμερίσματα και σουίτες μοντέρνου σχεδιασμού. (Αίγινα, τηλ. 2297 029027, www.mariniluxurysuites.com)

Angelina Boutique Escape: Το ξενοδοχείο διαθέτει 34 δωμάτια σε πετρόκτιστα κτίρια, πισίνα, pool bar και ξαπλώστρες. Προσφέρει πρωινό σε μπουφέ. (Πέρδικα, τηλ. 2297 061233 www.angelina-aegina.gr)

Διαβάστε ακόμα:

Μουσείο Χρήστου Καπράλου στην Αίγινα: Eπίσκεψη στο σπίτι και εργαστήριο του σπουδαίου γλύπτη -Μια ξεχωριστή πολιτιστική εμπειρία

Οι ειδυλλιακοί κολπίσκοι της νότιας Αίγινας

Περιήγηση στην Αίγινα – Τα νεοκλασικά κτήρια, τα φιστίκια και οι αρχαιολογικοί χώροι