Μία επίσκεψη στην περιοχή των Ανωγείων δεν ξέρεις ποτέ που μπορεί να σε οδηγήσει και τι τροπή μπορεί να πάρει.

8

Πρόκειται για μία περιοχή γεμάτη από ιστορία και τέχνη με τις επιλογές που προσφέρει να είναι πολυάριθμες. Η δική μας περιήγηση ξεκινά από την κεντρική πλατεία του Αγίου Γεωργίου που αποτελεί σήμα κατατεθέν και διαχρονικό πόλο έλξης. Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες της ημέρας, ένας δροσερός, ευεργετικός αέρας είναι συνεχώς παρών και μας υπενθυμίζει πως βρισκόμαστε στις πλαγιές του Ψηλορείτη.

Πρώτη στάση κάνουμε στο γραφικό καφενείο «Μίχαλος Σκουλάς», ένα από τα παλαιότερα καφενεία της περιοχής. Η σκιά που προσφέρουν οι μουριές σε συνδυασμό με την περιρέουσα ατμόσφαιρα ηρεμίας και σιωπής, θα σας κάνουν να νιώσετε πώς μπορείτε άνετα να περάσετε εδώ μία ολόκληρη ημέρα, χωρίς να χρειαστεί να σκεφτείτε τίποτα, κάτι που βιώνεται ως μία μορφή εξάγνισης. Παντού γύρω θα δείτε αποφθέγματα για τη ζωή και την ευτυχία γραμμένα σε γλάστρες, καρέκλες και επιγραφές, να προσφέρουν τροφή για σύντομη ενδοσκόπηση. Ιδανική παρέα που συνιστάται για όλα τα παραπάνω, είναι ένας ελληνικός καφές ψημένος στη χόβολη σε συνδυασμό με ένα κομμάτι γαλακτομπούρεκο, που σίγουρα θα βρείτε ακαταμάχητο.

Λίγο αργότερα, ένας περίπατος κρίνεται αναγκαίος και μία περιπλάνηση σε κάποιο από τα πολυάριθμα μαγαζιά με τα περίτεχνα και παραδοσιακά υφαντά μοιάζει επιβεβλημένη. Πολλές οικογένειες απασχολούνται με την υφαντουργία, περνώντας την γνώση από γενιά σε γενιά. Μπορείτε να βρείτε παραδοσιακά κεντήματα που θα σας εντυπωσιάσουν καθώς και είδη ένδυσης. Η ιστορία της Τέχνης στην περιοχή δεν περιστρέφεται αποκλειστικά γύρω από την υφαντουργία, αλλά και γύρω από τη μουσική. Στα Ανώγεια, έχουν γεννηθεί θρυλικοί καλλιτέχνες και λυράρηδες, με προεξέχοντα τον Νίκο Ξυλούρη, του οποίου το σπίτι εξακολουθεί να είναι ανοιχτό στο κοινό. Μπορείτε να το επισκεφθείτε χωρίς να χρειαστεί να καταβάλλετε κάποιο αντίτιμο. Επί της ουσίας, είναι μόνο ένα δωμάτιο στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Ξυλούρης, μικρό σε έκταση, γεμάτο, όμως, από την τεράστια προσωπικότητά του. Θα δείτε αμέτρητες φωτογραφίες από την προσωπική και επαγγελματική του ζωή, πολλές από αυτές ανέκδοτες, αφιερωματικά άρθρα από έντυπα και μικρά ή μεγαλύτερα ενθύμια γύρω από την καθημερινότητά του. Άλλη μία στιγμή που θα νιώσετε τον χρόνο να παγώνει στη συγκεκριμένη περιοχή. Θα το εντοπίσετε πολύ εύκολα, ακριβώς απέναντι από την κεντρική πλατεία.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(21019)
      ["id"]=>
      int(21019)
      ["title"]=>
      string(17) "aetos_anogiea (4)"
      ["filename"]=>
      string(26) "aetos_anogiea-4-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(581470)
      ["url"]=>
      string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/08/aetos_anogiea-4-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(96) "https://www.travel.gr/explore/anogeia-rethymnoy-i-goiteia-ton-eterok/attachment/aetos_anogiea-4/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "2"
      ["description"]=>
      string(61) "Ο κύριος Μανώλης/Photo: Νίκος Κόκκας"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(15) "aetos_anogiea-4"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(21000)
      ["date"]=>
      string(19) "2021-08-31 11:21:43"
      ["modified"]=>
      string(19) "2021-08-31 11:26:39"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1707)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/08/aetos_anogiea-4-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/08/aetos_anogiea-4-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(77) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/08/aetos_anogiea-4-768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(77) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/08/aetos_anogiea-4-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(78) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/08/aetos_anogiea-4-1024x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(78) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/08/aetos_anogiea-4-1365x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(3) "top"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Πριν αποχωρήσουμε, κάνουμε μία τελευταία στάση στην παραδοσιακή ταβέρνα «Αετός». Είναι ένας ιδανικός προορισμός για κρεατοφάγους και σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, μία πρώτης τάξεως επιλογή, αν θέλετε να δοκιμάσετε το περίφημο κρέας “αντικριστό”. Για την ιστορία, η ονομασία αντικριστό, έχει να κάνει με τον τρόπο ψησίματος. Το κρέας, που είναι συνήθως νεαρό αρνί και σπανιότερα κατσίκι, κόβεται κάθετα σε τέσσερα κομμάτια τα όποια αλατίζονται και περνιούνται με προσοχή ένα-ένα σε μία λεπτή, μυτερή σούβλα. Έπειτα, ψήνονται σε φλόγα, αντίκρυ το ένα με το άλλο, για αρκετές ώρες ανάλογα με την ένταση της φωτιάς, του αέρα και την απόσταση που έχουν τα κομμάτια μεταξύ τους. Η διαδικασία είναι περίτεχνη και σίγουρα χρειάζεται έναν έμπειρο ψήστη σαν τον κ. Μανώλη που συναντήσαμε, για να την επιτύχει κατάλληλα. Ο ίδιος κάνει αυτή τη δουλειά από όταν ήταν 18 ετών και διαθέτει πλέον πάνω από 45 χρόνια βαθιάς γνώσης της τέχνης του ψησίματος. Χαμογελαστός, ορεξάτος και ενήμερος των φαινομένων της εποχής  («γενήκαμε όλοι γιατροί πια» αναφέρει σχολιάζοντας την επικαιρότητα) ετοιμάζει το κρέας καθώς εμείς δοκιμάζουμε την εξαιρετικής ποιότητας τσικουδιά, την χωριάτικη σαλάτα, τις τηγανιτές πατάτες και τη σπιτική τυροκαυτερή. Η ελαφρώς περίπλοκη διαδικασία, αξίζει τον κόπο όπως αποδεικνύεται, καθώς το αντικριστό είναι αφοπλιστικά εύγεστο και καλοψημένο.

Τα Ανώγεια είναι μία περιοχή αντιθέσεων –λόγου χάριν διαθέτουν σημεία με παραδοσιακή αρχιτεκτονική η οποία συνυπάρχει με μία νεότερη αισθητική καταλυμάτων- και απευθύνονται στους λάτρεις του καλού φαγητού αλλά και σε εκείνους που αγαπούν την πεζοπορία ή την ορειβασία. Επειδή, ακριβώς, προσφέρονται για ποικίλες δραστηριότητες, είναι παράτολμο να απευθυνθούν και σε ένα συγκεκριμένο τύπο ανθρώπου που επιζητά συγκεκριμένες προσλαμβάνουσες. Ο καθένας θα αποκομίσει διαφορετικά πράγματα μετά το τέλος της επίσκεψής του. Ίσως, βέβαια, αυτή να είναι και η δουλειά των ταξιδιών και των εμπειριών που προσφέρουν. Να μας υποβάλλουν σε καταστάσεις που δεν απαντώνται με μία φράση, με μία πρόταση ή και πολλές φορές με μία ολόκληρη ζωή. 

Παραδοσιακό Καφενείο «Μίχαλος Σκουλάς»: Χαιρέτη 740 51, 2834 031396

Ταβέρνα «Αετός»: 13ης Αυγούστου 1944 17, 2834 031262