Αφήστε αυτοκίνητα και έγνοιες πίσω, εδώ θα χρειαστείτε μόνο το μαγιό και τα αθλητικά σας παπούτσια. Το Καστελόριζο είναι το νησί στο οποίο θα πάτε για να χαλαρώσετε.

20

Μπαίνοντας στο λιμάνι – εάν πάτε με καράβι – θα αντικρίσετε ένα πολύχρωμο σκηνικό που δεν θα το περιμένετε σε ένα νησί αυτού του μεγέθους. Πανέμορφα χρωματιστά σπίτια σε νεοκλασικό ύφος περιβάλουν όλο το λιμάνι. Πίσω τους τούφες-τούφες πεύκων, στα αριστερά ο μιναρές του παλιού τζαμιού που τώρα έχει γίνει μουσείο λαϊκής τέχνης και λίγο πιο πάνω το Κάστρο των Ιπποτών. Αυτή είναι η πρώτη εικόνα που βλέπετε προσεγγίζοντας αυτό το μικρό νησί και είναι πανέμορφη.

Το νησί είναι μόλις 9 τ.χλμ. και η περίμετρός του 19,5 χλμ. από αυτό και μόνο καταλαβαίνετε πως εδώ η έννοια των διακοπών παίρνει το πραγματικό της νόημα. Οικισμούς πλην της πόλης στο λιμάνι δεν έχει, ασφαλτοστρωμένους δρόμους εκτός από αυτόν που συνδέει την πόλη με το αεροδρόμιο δεν θα βρείτε, γιατί δεν τους χρειάζεται άλλωστε. Διαθέτει ένα φυσικό δίκτυο μονοπατιών και κάποιους χωματόδρομους που βγάζουν κυρίως στα διάφορα ξωκλήσια που είναι διάσπαρτα στο νησί. Στο Καστελόριζο δεν θα χρειαστεί να νοιαστείτε ούτε για το εάν θα βρείτε άδειες ξαπλώστρες αφού παραλίες με την κλασική έννοια δεν υπάρχουν εδώ, θα βρείτε όμως άπειρα σημεία για να βουτήξετε στα σκούρα μπλε μαγευτικά νερά του.

Τι θα κάνετε λοιπόν όσο είστε στο μικρό αυτό νησί; Δροσερές βουτιές στα πεντακάθαρα νερά του, επισκέψεις στα αξιοθέατα που αφηγούνται την ιστορία του, πεζοπορίες στα μονοπάτια του για να χορτάσετε θέα στη θάλασσα, θα απολαύσετε αυθεντικές γεύσεις, παραδοσιακά πανηγύρια αλλά και υπέροχες συζητήσεις με τους ακρίτες.

Τι θα δείτε

Παλαιόκαστρο

Πάνω από την πόλη, στα δυτικά, στον λόφο της Βίγλας στη διαδρομή για το αεροδρόμιο του νησιού βρίσκεται το Παλαιόκαστρο. Χτισμένο στα απομεινάρια της αρχαίας δωρικής ακρόπολης του 4ου αι. π.Χ. φιλοξένησε ανά τα χρόνια πολλούς. Από τους Ιωαννίτες Ιππότες, που τον 14ο αι. εγκαταστάθηκαν εκεί, μέχρι τους Ιταλούς στον ΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο οι οποίοι πρόσθεσαν πυροβολεία και παρατηρητήρια. Παρά τα χρόνια που έχουν περάσει και τις παρεμβάσεις που έχει δεχθεί, σώζονται ακόμα λείψανα από την οχύρωση των αρχαίων χρόνων και του μεσαίωνα, δεξαμενές λαξευμένες στα βράχια, τμήματα κτισμάτων αλλά και εκκλησίες που ανάγονται τον 19ο αι. κ.α. Για να φτάσετε μέχρι το Παλαιόκαστρο και να απολαύσετε – εκτός από το ίδιο το αξιοθέατο – πραγματικά συγκλονιστική θέα σε όλο σχεδόν το νησί και φυσικά στη θάλασσα, υπάρχει ο εύκολος τρόπος, όπου πάτε οδικώς και ο δύσκολος που είναι πεζοπορώντας.

Κάστρο Ιπποτών και Λυκιακός Τάφος

Σε ύψωμα ανατολικά του λιμανιού, βρίσκεται το Ιπποτικό κάστρο -ή κάστρο Αγίου Νικολάου – η σημερινή μορφή του οποίου ανάγεται στον 15ο αι. καθώς μέσα στο χρόνο καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε αρκετές φορές. Τα Κυκλώπεια τείχη μαρτυρούν πως πρέπει να είχε οχυρωθεί πρώτη φορά από τους Πελασγούς ενώ αργότερα κατοικήθηκε από Δωριείς οι οποίοι μάλλον ήταν αυτοί που έδωσαν το όνομα Μεγίστη στο νησί. Το κάστρο χρόνια μετά ανέλαβαν οι βυζαντινοί και μετέπειτα τον 14ο αι. το Τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη οι οποίοι το ανακατασκεύασαν.

Χτισμένος κάτω από το Ιπποτικό Κάστρο βρίσκεται ο Λυκιακός Τάφος του 4ου π.Χ. Πρόκειται για θαλαμοειδή τάφο με εντυπωσιακή πρόσοψη η οποία είναι λαξευμένη στον βράχο ενώ στο εσωτερικό του φαίνονται καθαρά οι νεκρικές κλίνες σε δυο επίπεδα. Δίπλα στο κάστρο βρίσκεται και ένα παλιό τουρκικό χαμάμ και ένας αναστηλωμένος ανεμόμυλος. Μια ανηφόρα την έχει αλλά και μόνο για τη θέα στο λιμάνι αξίζει.

Τρύπα του Παραστά ή Μπλε Σπηλιά

Η must εμπειρία του νησιού όμως είναι η Μπλε Σπηλιά. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες σπηλιές στη χώρα στην οποία μάλιστα μπορείτε και να κολυμπήσετε. Νοικιάστε ένα θαλάσσιο ταξί και πηγαίνετε μέχρι εκεί για να απολαύσετε ένα μικρό θαύμα της φύσης. Αν είστε τυχεροί μπορεί να δείτε και φώκιες.

Αρχαιολογικό Μουσείο


Στεγάζεται σε τμήμα του μεσαιωνικού κάστρου του Αγ. Νικολάου στη συνοικία Κάβος και περιλαμβάνει εκθέματα από τα χρόνια της Ιπποτοκρατίας, της Τουρκοκρατίας, γλυπτά παλαιοχριστιανικής εποχής, αρχαίες επιγραφές, επιτύμβιες στήλες, αγγεία και όστρακα, λυχνάρια, αμφορείς κ.α. τοιχογραφίες του Αγ. Νικολάου (17ος αι.), φορητές εικόνες, αντικείμενα μικροτεχνίας, σχέδια και φωτογραφίες μεταβυζαντινών μνημείων του νησιού, αλλά και λαογραφικά εκθέματα όπως παραδοσιακές στολές, κεντήματα, κεραμική, είδη λαϊκής τέχνης και στο δυτικό τμήμα γίνεται αναπαράσταση της κουζίνας του λαϊκού σπιτιού του νησιού. Εκτός από το λαογραφικό τμήμα του μουσείου στο νησί υπάρχει και μουσείο λαϊκής τέχνης το οποίο στεγάζεται στο παλιό τζαμί, που πιο πριν ήταν εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία Παρασκευή.

Αϊ Γιώργης του βουνού

Αξίζει να πάτε μέχρι το μοναστήρι του Αϊ Γιώργη του βουνού του 18ου αι. Αν και εγκαταλελειμμένο, διατηρεί αυτή τη μυσταγωγική ατμόσφαιρα που έχουν τα μοναστήρια, αυτή την υπέροχη αύρα που σου προκαλεί απίστευτη ηρεμία. Στο μοναστήρι θα δείτε και ένα εξαιρετικό ψηφιδωτό δάπεδο με παλαιοχριστιανικά σχέδια ενώ μέσα στην εκκλησία μια τρύπα οδηγεί στην κρύπτη του Αγίου Χαραλάμπους καθώς και σε μια πηγή. Για να ανέβετε μέχρι τον Αϊ Γιώργη θα πρέπει να μετρήσετε περίπου 400 σκαλιά και στη συνέχεια να ακολουθήσετε το μονοπάτι που φτάνει μέχρι το μοναστήρι. Η θέα από από το σημείο αλλά και τη διαδρομή είναι υπέροχη και μετριάζει κάπως την κούραση. Θα ξεκινήσετε από τη συνοικία Χωράφια.

Γύρος του νησιού

Μπορείτε να νοικιάσετε ένα θαλάσσιο ταξί και να κάνετε το γύρο του νησιού αλλά και να επισκεφθείτε κάποιες από τις βραχονησίδες που βρίσκονται κοντά του όπως αυτή του Αγίου Γεωργίου. Εννοείται πως το καραβάκι σταματάει για δροσερές βουτιές στη διαδρομή.

Πού θα κολυμπήσετε

Παραλίες με την κλασική έννοια το νησί ουσιαστικά δεν έχει, εκτός από μια μικρή παραλία με φυσική σκιά στο Μανδράκι. Στο Καστελόριζο θα ευχαριστηθείτε βουτιές από ψηλά, καθώς περιμετρικά της πόλης υπάρχουν βραχάκια που εκτελούν χρέη παραλίας, ενώ σε κάποια σημεία υπάρχουν και σκάλες. Όμορφα σημεία για βουτιές είναι ο Φάρος, ο Κάβος, το Ακρωτήρι του Μεγάλου Νίφτη, τα Χασαπεία, τα παλιά δηλαδή σφαγεία του νησιού, ο Άγιος Στέφανος και ο Ναύλακας. Πολλοί προτιμούν και τις Πλάκες, απέναντι από το δημαρχείο. Οι Πλάκες είναι λεία βράχια που μπαίνουν στη θάλασσα κάπως πιο σταδιακά ωστόσο το μεσημέρι με τον ήλιο δύσκολα στέκεσαι πάνω τους.

Πού θα φάτε

Στο νησί θα γευθείτε παραδοσιακές συνταγές όπως τα κατουμάρια – γλυκά πιτάκια με κανέλα και ζάχαρη- ρεβυθοκεφτέδες, φρέσκο ψάρι και θαλασσινά αλλά και κατσικάκι γεμιστό.

Αλεξάνδρα: σερβίρει δίπλα στη θάλασσα και θα βρείτε απίθανους ψαρομεζέδες και φρέσκα ψάρια, ωστόσο δεν λείπουν και κάποιες επιλογές σε κρέας (22460 49019).

Πλατάνια: ωραίο ταβερνάκι που δεν κάνει διακρίσεις σε ψάρι και κρέας, θα βρείτε λίγο από όλα, όλα τίμια, όπως κρεμμύδια γεμιστά, κατσικάκι, χταποδάκι ψητό, γεμιστά, ψάρι ψητό κ.α. (22460 49206).

Old Time: μικρό ταβερνάκι που σερβίρει κάτω από όμορφη κληματαριά και με θέα θάλασσα. Λαδερά, κρέας, αλλά και ψάρι στο μενού (22460 49363).

Διαβάστε ακόμα:

Πρώτη φορά στην Τήλο – Εμπειρίες που αξίζει να ζήσετε στον «μοναχικό» παράδεισο του νοτίου Αιγαίου

Ένα μπλε-ηλεκτρίκ θαύμα στο νότιο Αιγαίo: Βόλτα με φουσκωτό στη Γαλάζια Σπηλιά του Καστελόριζου

Πρώτη φορά στη Xάλκη – Το αριστοκρατικό νησί με την πανέμορφη αρχιτεκτονική και τα τιρκουάζ νερά