Ένα από τα καλά του ταξιδιού στη μετά – covid εποχή είναι πως οι άνθρωποι έχουν αρχίσει ξαναζητούν νέες εμπειρίες μέσα από επισκέψεις σε λιγότερο αναμενόμενα μέρη. Σε αυτό βοηθάει και η εμπιστοσύνη που ανακτήθηκε απέναντι σε πλοία και αεροπλάνα, καθώς επί δύο συναπτά έτη το αυτοκίνητο είχε την τιμητική του, όπως και τα μέρη εύκολα προσβάσιμα με αυτό (βλέπε Πελοπόννησος). Μια τέτοια λοιπόν, μη προφανής, αλλά καθ’ όλα ειδυλλιακή επιλογή αποτελεί σίγουρα η Κάρπαθος, ένα νησί που το περιβάλλει ένα ενδιαφέρον πέπλο μυστηρίου.
Αν, τώρα, μου έλεγε κάποιος δώσε μόνο μία συμβουλή σε ένα μελλοντικό επισκέπτη της Καρπάθου και μετά σώπασε για πάντα, θα έλεγα πως είναι ένας προορισμός που χρειάζεται οπωσδήποτε αυτοκίνητο. Δεν είναι υπερβολή, είναι εξόφθαλμο προαπαιτούμενο, μιας και οι αποστάσεις ανάμεσα στις περιοχές είναι μεγάλες, όπως άλλωστε είναι και το ίδιο το νησί – μετά τη Ρόδο το μεγαλύτερο των Δωδεκανήσων. Σε μία ιδανική συνθήκη, καλό θα ήταν κάποιος να έχει και αρκετές ημέρες στη διάθεση του, ώστε να ανακαλύψει την Κάρπαθο στην ολότητά της. Αφού, ξεμπερδέψαμε με τα πρακτικά, ας περάσουμε στο καλό κομμάτι, την ίδια την Κάρπαθο, δηλαδή.
Οι παραλίες
Το πρώτο για το οποίο όλοι θα εκθειάσουν την Κάρπαθο και δικαίως είναι οι παραλίες της. Διαχρονικό πόλο έλξης αποτελεί η αμμουδερή Κυρά Παναγιά. Μία πανέμορφη, οργανωμένη και αρκούντως ινσταγκραμική παραλία με το χαρακτηριστικό εκκλησάκι της να δεσπόζει. Επίσης, τα βραβευμένα Άπελλα (έχουν ψηφιστεί δύο φορές ως η καλύτερη παραλία της Ευρώπης) συνιστούν επιβεβλημένη επίσκεψη.
Για πολλούς ντόπιους αποτελούν την αγαπημένη τους παραλία στο νησί, ενώ μαγνητίζουν τόσο κοσμικούς ταξιδιώτες όσο και πιο εναλλακτικούς. Διαθέτουν μία τεράστια έκταση με κρυστάλλινα νερά και πεύκα που ξεκινούν από τον γκρεμό και φτάνουν μέχρι τη θάλασσα (παραπέμπει σε Βόρεια Εύβοια το τοπίο).
Ο Άγιος Νικόλαος αποτελεί μία κατηγορία από μόνος του, αρκεί μόνο να πούμε πως θεωρείται η καλύτερη παραλία για σερφ στο νησί, με φανατικούς επισκέπτες από Ελλάδα και εξωτερικό.
Αν απολαμβάνεις τα μεγάλα κύματα και μία αίσθηση περιπέτειας, η συγκεκριμένη παραλία είναι για εσένα. Ακόμα, υπάρχει η Αχάτα που βρίσκεται σε έναν μικρό κολπίσκο και είναι μία ασφαλής και family friendly επιλογή με τον γνωστό πια πήχη ποιότητας σε φυσικό κάλλος και γραφικότητα.
Όλες αυτές οι παραλίες βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα του νησιού, υπάρχει, όμως, ακόμα μία, στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, που αξίζει να δει κάποιος και φυσικά να ρίξει μία βουτιά.
Ο λόγος για την Αμοοπή. Καθαρή, οργανωμένη, με νερά ικανά να πλανεύσουν κάθε επισκέπτη. Διαφέρει λίγο από τις υπόλοιπες παραλίες του νησιού, καθώς το χρώμα της θάλασσας και τα ρηχά νερά της θυμίζουν Κυκλάδες και πιο συγκεκριμένα τα Κουφονήσια.
Τα χωριά
Οι παραλίες μπορεί να είναι ο πρώτος λόγος για να επισκεφθεί κανείς το νησί αλλά δεν είναι και ο μοναδικός. Τα χωριά της Καρπάθου είναι γοητευτικά και ανομοιογενή με το καθένα να έχει διαφορετικά δυνατά σημεία.
Θα ξεκινήσω με το βαρύ πυροβολικό, με το χωριό που μοιάζει να έχει σταματήσει ο χρόνος και βρίσκεται ανάμεσα σε επιβλητικά βουνά, την Όλυμπο. Λίγο πολύ, η φήμη προηγείται του ονόματος της. Μία μητριαρχική κοινωνία με τις γυναίκες του χωριού (κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας αλλά όχι μόνο) να φορούν μέχρι και σήμερα στην καθημερινότητα τους παραδοσιακές φορεσιές.
Εδώ, θα δείτε επίσης, 83 μύλους που μπορείτε να επισκεφτείτε, την εκκλησία Κοίμηση της Θεοτόκου του 8ου , παρακαλώ, αιώνα και πολυάριθμα γραφικά σοκάκια προς εξερεύνηση. Μπορείτε να απολαύσετε τον ελληνικό σας καφέ στο καφενείο «Ο Παρθενώνας» (τηλ: 697 307 9381) και να δοκιμάσετε τοπικές λιχουδιές στην ταβέρνα «Όλυμπος» (τηλ:22450 51009), όπως χειροποίητες μακαρούνες, τοματοκεφτέδες, το παραδοσιακό τυρί μανούλι -κατσικίσιο, αλμυρό και πεντανόστιμο- και, φυσικά, λουκουμάδες για κλείσιμο. Εδώ, επίσης, μπορείτε να απολαύσετε ένα καθηλωτικό ηλιοβασίλεμα, το οποίο, μεταξύ μας, φαίνεται υπέροχο από κάθε σημείο της Καρπάθου.
Ανάμεσα στα υπόλοιπα χωριά που δεν πρέπει να παραλείψετε να δείτε, ανήκει σίγουρα το Μεσοχώρι. Κομψό και φωτεινό, διατηρεί στο ακέραιο μία παραδοσιακή φυσιογνωμία σε επίπεδο αρχιτεκτονικής, φυσικές πηγές για να ξεδιψάσετε από την περιπατητική περιήγηση σας και μία κεντρική πλατεία που σας καλεί να ονειροπολήσετε. Εδώ η απαραίτητη στάση για ξεκούραση γίνεται στο café Skopi (τηλ: 22450 71196), όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ ή τη ρακή σας, με θέα που κόβει την ανάσα και να συνομιλήσετε με τους πιο ευγενικούς ιδιοκτήτες που έχετε συναντήσει ποτέ.
Για καλό φαγητό (για την ακρίβεια από τα καλύτερα στο νησί), σε πολύ κοντινή απόσταση, στον Λευκό, θα επισκεφθείτε την παραθαλάσσια ταβέρνα Golden Sand (τηλ: 22450 23653) με σπιτικά πιάτα και μαγειρευτά που θα σας μείνουν αξέχαστα. Στο μικρό χωριό Πυλές με τα περιβόλια του και την επίσης εξαιρετική θέα προς την θάλασσα, θα επισκεφθείτε το Υπαίθριο Αγροτικό Μουσείο (τηλ: 697 643 3067) το οποίο αποτυπώνει με τρομερό ρεαλισμό την αγροτική ζωή της Καρπάθου στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν της. Ο γεωπόνος κ. Γιάννης Λαχανάς θα σας εξηγήσει με γλαφυρότητα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον τρόπο ζωής και οικονομίας τα προηγούμενα χρόνια στο νησί και θα αναλύσει το φαινόμενο της ανταλλακτικής οικονομίας που ακόμη συναντάται σε κάποιες περιοχές.
Τέλος, στους Μενετές, το μεγαλύτερο χωριό της Καρπάθου, θα επισκεφθείτε την μεγάλη εκκλησία της Παναγιάς με την αμφιθεατρική θέα προς το χωριό, θα δείτε πολύχρωμα σπίτια ενώ θα κάνετε μία στάση στον εκθεσιακό χώρο Bonendis Art Center, της κ. Πόπης Χατζηδάκη και του κ. Παναγιώτη Ανεζίρη για πάσης φύσεως χειροποίητα αναμνηστικά, ιδιαίτερης αισθητικής.
Συνοψίζοντας, θα έλεγα πως η ομορφιά της Καρπάθου ασκεί μία τρομερή έλξη σε κάθε επισκέπτη που τον κάνει να θέλει να γυρίσει ξανά σε εκείνη. Δεν είμαι σίγουρος πως θα την χαρακτήριζα έναν προορισμό “για όλα τα γούστα” αλλά κάποιες φορές ό,τι δεν είναι για όλα τα γούστα, είναι αυτό που έχουμε ανάγκη.
Διαβάστε ακόμα:
Οι ταβέρνες της Καρπάθου που τιμούν την τοπική κουζίνα
Παλιά Πόλη της Ρόδου: Εμπειρίες σε ένα από τα πιο μυθικά σημεία της Ελλάδας