Όλα τα έχει το κέντρο της Αθήνας: από burger, φαλάφελ, πίτσα και ινδικό μέχρι σάντουιτς, tacos και ιαπωνικά sando. Εσείς απλά διαλέγετε ανάλογα με την όρεξη και τα γούστα σας.
Food str
Αν δεν το ξέρεις, το μάτι σου δεν το πιάνει. Βρίσκεται στον πεζόδρομο της Καλαμιώτου (δίπλα ακριβώς από το μπαρ Dude) και εστιάζει στα burger που μπορεί να είναι μικρά, αλλά δεν έχουν υψηλή τιμή. Δοκιμάστε το Μushroom με 3 διαφορετικά είδη μανιταριών (Portobello, λευκά agaricus και πλευρώτους) με φύλλα παρμεζάνας, μαρούλι και αρκετή μαγιονέζα, αλλά και το Chicken με στήθος κοτόπουλο, σωστά ψημένο μαζί με πίκλες, σπιτική σος τομάτας και μαγιονέζα. Ενδιαφέρον έχει επίσης και το Mediterranean που συνδυάζει τη φέτα και την πάστα ελιάς.
Καλαμιώτου 14, 210 3211003, Facebook
Feyrouz
Οι μυρωδιές του σε παίρνουν από τη μύτη πριν καν στρίψεις στο μικρό στενό της Καρόρη στο κέντρο της Αθήνας. Το Feyrouz είναι ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα street food μαγαζιά που προτάσσει την ποιότητα των υλικών του. Οι συνταγές της κυρίας Ελένης Φεϊρούζ έχουν αυτή τη μαμαδίστικη νοστιμιά μαζί με την ανατολίτικη πινελιά που τις κάνουν να ξεχωρίζουν. Καθημερινά, στο μικρό υπόγειο ετοιμάζει λαχματζούν και «πιντέ», κοινώς πεϊνιρλί. Τα ανεβάζει πάνω και στολίζει την όμορφη βιτρίνα του μαγαζιού.
Από εκεί και πέρα, αναλαμβάνουν οι δύο γιοι της, Ανδρέας και Σάββας, και η ευγενική ομάδα που έχουν στήσει. Το λαχματζούν θα το βρείτε σε τρεις εκδοχές: με μοσχαρίσιο κιμά, με λαχανικά εποχής πάνω σε ζύμη ολικής άλεσης ή ζύμη zaatar, με μείγμα μπαχαρικών, μυρωδικών, ξηρών καρπών και ντομάτας. Σε αυτά βάζουν από madame piperine (πάστα καυτερής πιπεριάς με πράσινη ελιά) μέχρι χούμους, γιαούρτι και πολλά λαχανικά. Τα δε πεϊνιρλί, τα γεμίζουν με μπόλικα υλικά και το ζυμάρι είναι πεντανόστιμο – σας προτείνω εκείνο με τον κρασάτο κόκορα. Τέλος, ακριβώς απέναντι θα βρείτε και την γλυκιά εκδοχή του Feyrouz με ανατολίτικα γλυκά και καφέ στο μπρίκι.
Καρόρη 23 & Αιόλου, 213 0318060, Facebook
Poké Hawaian Sushi & Sando
Μιλάμε για δύο μαγαζιά που μοιράζονται τον ίδιο χώρο και την ίδια μικρή κουζίνα, αλλά έχουν εντελώς διαφορετική φιλοσοφία. Το Poké, που προϋπήρχε, σερβίρει μπολάκια που τα γεμίζουν με ρύζι, σολομό, ψάρι ημέρας ή γαρίδες και στη συνέχεια τα εμπλουτίζουν με διάφορα λαχανικά, μυρωδικά και σάλτσες. Από την άλλη, το Sando, που γεννήθηκε μέσα στην περίοδο της δεύτερης καραντίνας, «παίζει» με τα ομώνυμα ιαπωνικά σάντουιτς με το αφράτο ψωμάκι που ονομάζεται shokupan και τελευταία είναι πολύ της μόδας. Από το πρώτο θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε το Waimea με ψάρι, αβοκάντο, κόκκινο τσίλι, κόλιανδρο και σος από σουσάμι και από τα sando που κόβονται στα δύο, το λαχταριστό cheeseburger με το ζουμερό μπιφτέκι, τραγανή πίκλα αγγουριού, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και λιωμένο cheddar.
Πετράκη 7, 210 3226653, Facebook
Big Mouth
Σε αυτό το μικρό σαντουιτσάδικο της Πραξιτέλους, οι φέτες από το λευκό προζυμένιο ψωμί και εκείνες της ολικής αλέσεως ψήνονται στο γκριλ για να γίνουν τραγανές και γεμίζονται με ποικίλους τρόπους: με λουκάνικο κεφτέ, μανιτάρια και λιωμένο τυρί, με τυρί, παστράμι και πίκλες, με κοτόπουλο, γαλοπούλα, ή μπιφτέκι, με σολομό, με τόνο κι άλλα πολλά. Το ίδιο συμβαίνει και με την τσιαπάτα ή το brioche. Στη συνέχεια ψήνονται στην πλάκα για λίγο, τυλίγονται σε χαρτί και κόβονται στη μέση. Είναι κάτι παραπάνω από χορταστικά και νόστιμα. Αγαπημένο εκείνο με τα ιταλικά κεφτεδάκια αλλά και το γλυκό, με φιστικοβούτυρο και μαρμελάδα ή με σοκολάτα και χαλβά.
Πραξιτέλους 20, 210 3250449, Facebook
Falafellas
Περπατώντας στο πεζόδρομο της Αιόλου, πλησιάζοντας προς στην πλατεία της Αγ. Ειρήνης, είναι πολύ πιθανόν να συναντήσετε μια ουρά από κόσμο να περιμένει μπροστά από ένα μικρό πάγκο. Πίσω από αυτόν είναι ο Γιώργος και ο Άρης που άφησαν τις δουλειές τους πριν μερικά χρόνια για να ασχοληθούν με το φαλάφελ. Έτσι γεννήθηκε το μικροσκοπικό και πολυσυζητημένο πλέον Falafellas. Λίγα πράγματα θα βρείτε εδώ, αλλά νόστιμα. Έτσι, λοιπόν, θα πάρετε στο χέρι φαλάφελ μέσα σε μικρές ή μεγάλες πίτες, μαζί με δροσερή σος γιαουρτιού, ταχίνι και φρέσκα λαχανικά που μπορείτε να τα ζητήσετε όσο καυτερά αντέχετε, καθώς και χούμους, ταμπουλέ ή σκέτα τα χρυσαφένια κεφτεδάκια ρεβιθιού.
Αιόλου 51, 210 3239809, Facebook
Granello
Ένα ακόμα κρυμμένο street food μαγαζί του κέντρου. Μπαίνοντας στη Λέκκα από Καραγιώργη Σερβίας, υπάρχει ένα μικρό πεζοδρομημένο στενό. Εκεί ο Κυριάκος Λιοδάκης που αγαπά τα ζυμάρια, έβαλε ένα ξυλόφουρνο και άρχιζε να ζυμώνει λεπτές, νόστιμες πίτσες όπως τις κάνουν στην Νάπολη. Το ζυμάρι του λοιπόν, που φτιάχνεται μόνο από προζύμι, αλεύρι και νερό, ωριμάζει 48 ώρες και στολίζεται με υλικά που έρχονται είτε από την Ιταλία, είτε από μικρούς Έλληνες παραγωγούς.
Ο κατάλογος περιλαμβάνει έντεκα διαφορετικές πίτσες για όλα τα γούστα. Η κλασική Margarita είναι πολύ νόστιμη μέσα στην απλότητα της, η Piccante με το καυτερό σαλάμι, το μέλι με τσίλι και τον συνδυασμό παρμεζάνα-μοτσαρέλα είναι για τους τολμηρούς, όπως επίσης και η Vulcana με το ιδιαίτερο πικάντικο λουκάνικο nduja. Αξίζει βέβαια να δοκιμάσετε και την Bianca με μπουράτα, παρμεζάνα, σκόρδο, φρέσκο βασιλικό, ελαιόλαδο και μαύρο πιπέρι.
Περικλέους 18, 210 3226542, Facebook
Poncho
Δύο φίλοι, ο Φάνης Κλήσσας και ο Μεξικανός Αλφόνσο Αλβάρεζ, που όλοι όμως τον φωνάζουν «Poncho», ήθελαν να ανοίξουν ένα μαγαζί όπου οι tortilles, αυτές οι μαλακές πίτες από καλαμπόκι, θα έχουν την τιμητική τους. Έτσι τον περασμένο Οκτώβριο άνοιξαν το εν λόγω μαγαζί, με τρεις -όλες κι όλες συνταγές- για tacos και άλλες τόσες για quesadillas στο μενού τους.
Τη masa de maíz (το ζυμάρι της tortilla) τη φτιάχνουν καθημερινά οι ίδιοι από αλεσμένα καλαμπόκια. Την ανοίγουν επιτόπου με μια αυτοσχέδια πρέσα και τη γεμίζουν με μανιτάρια, γύρο χοιρινό, τυρί, ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι και κόλιανδρο.
Στα tacos μπορείτε να προσθέσετε είτε μια δροσερή salsa verde με αβοκάντο και κόλιανδρο, είτε μια chipotle κάπως καυτερή, είτε μια habanero που καίει «σατανικά». Και για να σβήσετε την κάψα, προτείνουν δύο κρύα ποτά: το agua de Jamaica με ιβίσκο και το agua de tamarindo με ταμάρινδο (καρπός με όξινη γεύση). Στο μεν πρώτο μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε tequila και στο δεύτερο mezcal.
Πλατεία Καρύτση 10, 210 3317538, Facebook
Η Βόλβη
Βρίσκεται στην είσοδο της Βαρβακείου, στην οδό Ευρυπίδου. Ένα μαγαζί δύο επί δύο, που μετά βίας χωρούν να δουλέψουν τρεις άνθρωποι μαζί. Μην περιμένετε να βρείτε πολλά: καλαμάκι χοιρινό και βομβίδια – έτσι ονομάζουν στη Θεσσαλονίκη τα σουτζουκάκια. Το κρέας και τον κιμά τα προμηθεύονται καθημερινά από τα γειτονικά κρεοπωλεία. Το καλαμάκι είναι πολύ νόστιμο και μπορείτε να το ζητήσετε είτε σε πίτα είτε σε μερίδα, που περιλαμβάνει τομάτα, κρεμμύδι, μπούκοβο και μουστάρδα. Τα δε λιλιπούτεια σουτζουκάκια είναι πολύ νόστιμα. Κλείνει την ώρα που κλείνει και η αγορά, δηλαδή κατά τις 6 μ.μ.
Ευρυπίδου 24, 211 1180587, Facebook
Hoocut
Είναι το μοντέρνο σουβλατζίδικο που άνοιξε η ομάδα του εστιατορίου Cookoovaya, δηλαδή ο Περικλής Κοσκινάς, ο Κλεομένης Ζουρνατζής και τα αδέρφια Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος. Ο χώρος είναι μεγάλος και ψηλοτάβανος, και περικλείει εντός του τέσσερα «μαγαζιά»: έναν φούρνο, ένα μανάβικο, ένα χασάπικο και μια ψησταριά. Στο κέντρο βρίσκεται ένας μεγάλος μαρμάρινος πάγκος όπου συλλέγονται όλα τα υλικά και ετοιμάζονται τα πιάτα. Υπάρχουν τέσσερα είδη κρέατος (χοιρινό, μοσχαρίσιο, κοτόπουλο, προβατίνα) που σερβίρονται με τρεις διαφορετικούς τρόπους, δηλαδή μικρά τυλιχτά, ανοικτά σε μαλακή πίτα και σε πληθωρικές μερίδες πάνω σε πατάτες τηγανητές. Πρόσφατα πρόσθεσαν και επιλογές για όσους δεν αγαπούν το κρέας.
Πλ. Αγίας Ειρήνης 9, 210 3240026, Facebook
Curry Express
Το συγκεκριμένο μαγαζί ανήκει στην ομάδα του ινδικού εστιατορίου Indian Chef στη Λεωφόρο Συγγρού, που αγαπά πολύ το κάρυ και γι’ αυτό το βάφτισαν έτσι. Στο πληθωρικό μενού, θα βρείτε από τυλιχτά σουβλάκια (το Korma με κοτόπουλο είναι από τα πιο νόστιμα), μπολ με αρωματικό ρύζι μπασμάτι και κοτόπουλο ή λαχανικά μαγειρεμένα σε διάφορες εκδοχές, καθώς και tandoori, noodles και πολλά vegetarian πιάτα. Όλα τα παραπάνω μπορείτε να τα συνδυάσετε με το παραδοσιακό ινδικό ρόφημα γιαουρτιού, που ονομάζεται lassi.
Κολοκοτρώνη 37, 210 3315807, Facebook