Είναι ο προορισμός που γοητεύει κάθε επισκέπτη, κάθε εποχή. Ο προορισμός που προσβλέπουμε να κάνει πιο γλυκές τις μελαγχολικές φθινοπωρινές μέρες με μια σύντομη απόδραση, το βουνό που ονειρευόμαστε τα περάσουμε λευκά Χριστούγεννα δίπλα σε αναμμένα τζάκια, το μαγευτικό τοπίο όπου θέλουμε να βιώσουμε την ανοιξιάτικη αναγέννηση της φύσης, το καταφύγιο που προσφέρει δροσιά σε σκιερές πλατείες και κρυστάλλινες παραλίες τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι το αγαπημένο Πήλιο.
Μια περιοχή που παραμένει πάντα ελκυστική προς όλων των ειδών ταξιδιώτες: οικογένειες και ζευγάρια, λάτρεις των δραστηριοτήτων ή της χαλάρωσης στη φύση, όσων αγαπούν τα ορεινά χωριά κι εκείνων που αναζητούν ανέγγιχτες, πεντακάθαρες παραλίες. Όλοι μαγεύονται από το Πήλιο που προσφέρει απλόχερα τα πλούσια δώρα και τις ομορφιές του και που είναι βέβαιο ότι χάρη στην αγάπη και τη φροντίδα των κατοίκων του, δεν θα αργήσουμε να απολαύσουμε και πάλι. Και τότε, όταν μέσα στη συναρπαστική του φύση θα έχει καθαρίσει το μυαλό μας και θα έχουμε πατήσει «επανεκκίνηση» σε όλα τα επίπεδα, θα κατευθυνθούμε σε φιλόξενα τραπέζια που στρώνονται κάτω από πλατάνια σε γραφικές πλατείες, σε μπαλκόνια με θέα στις γύρω πλαγιές, πλάι σε τζάκια που τριζοβολούν ή δίπλα σε γαλήνια ακρογιάλια, για να γευτούμε τις μοναδικές νοστιμιές της πηλιορείτικης κουζίνας. Σαν αυτές που θα μας φιλέψουν στα ακόλουθα εστιατόρια και ταβέρνες του Κεντρικού Πηλίου.
Το Σαλκίμι, Μηλιές
Σε ένα από τα δημοφιλέστερα χωριά του Πηλίου, αφού περιπλανηθείτε στον παλιό σταθμό του τρένου και τη γραφική πλατεία, θα ανακτήστε δυνάμεις με ένα πλούσιο κι απολαυστικό γεύμα στο Σαλκίμι, σταθερή επιλογή χειμώνα-καλοκαίρι, ντόπιων και επισκεπτών. Το μενού της καλαίσθητης ρουστίκ ταβέρνας με το όμορφο μπαλκόνι που τυλίγει η μωβ γλυσίνα, τιμά εξίσου τις μικρασιατικές και τις πηλιορείτικες γεύσεις, με μια ποικιλία μαγειρευτών πιάτων κρεατικών, και νοστιμότατα ορεκτικά όπως κολοκυθοανθούς με ρύζι και μυρωδικά, μικρασιάτικους ντολμάδες γεμιστούς με κιμά και σουρέ όπως λέγεται το ανατολίτικο μπριάμ, μελιτζάνα γεμιστή με κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος και τυριά. Όσο για τις σπεσιαλιτέ που έχουν εδραιώσει τη φήμη της ταβέρνας, αξίζει να δοκιμάσετε τη χασάπα, ρολό μοσχάρι με σκόρδο και βούτυρο τυλιγμένο στη λαδόκολλα, το γκιούλμπασι με τρία είδη κρέατος στη γάστρα, το πεντανόστιμο χιουνκιάρ μπεγιεντί με βελούδινο πουρέ μελιτζάνας και τρυφερό μοσχαράκι και βέβαια το σαλκίμι, ένα ατομικό πήλινο σκεύος με ψιλoκομμένο μοσχάρι, λαχανικά και πλούσια μπεσαμέλ. (Ανοιχτά όλο το χρόνο, εκτός Δευτέρας και εκτός Ιουνίου Τηλ. 24230 86010).
Λιοστάσι, Μηλιές
Δεν βρίσκεται στη γραφική πλατεία, ούτε καν μέσα στο χωριό, κι όμως μια μικρή στροφή λίγο πριν φθάσετε στις Μηλιές θα σας οδηγήσει σε ένα κτήμα 5 στρεμμάτων, σωστό κήπο της Εδέμ μέσα στο μαγευτικό τοπίο του Πηλίου. Εδώ, εγκαταστάθηκαν από επιλογή η Αναστασία και ο Αποστόλης κι άνοιξαν το εστιατόριό τους με τα λαχανικά και τις ελιές του κτήματος να δίνουν μέρος της πρώτης ύλης που κάνει τα νόστιμα μαγειρευτά τους ξακουστά και πέρα από τις Μηλιές. Στην απλωσιά της πέτρινης αυλής θα νοιώσετε περισσότερο καλεσμένοι σε κάποιο φιλικό σπίτι, πίνοντας το –χωρίς γλυκάνισο- τσίπουρο από την Καρδίτσα, τόπο καταγωγής της Αναστασίας, με σπιτικά τουρσιά, δοκιμάζοντας αφράτους ρεβιθοκεφτέδες και δροσερές σαλάτες με δημιουργικές πινελιές, σπιτική μελιτζανόπιτα ή χορτόπιτα και συνεχίζοντας με πλούσια και λαχταριστά φαγητά κατσαρόλας. Το μοσχαράκι με δαμάσκηνα και πουρέ πατάτας είναι λουκούμι, το κατσικάκι στη γάστρα μοσχοβολά δενδρολίβανο, το ψαρονέφρι ταιριάζει τέλεια με μανιτάρια και πιπεριές, όπως και το κοτόπουλο με σάλτσα μελιού. Είτε έξω, στην ηρεμία του βουνού, είτε εντός δίπλα στο τζάκι, θα φάτε εξαιρετικά και θα γίνετε φίλοι με τους φιλόξενους ιδιοκτήτες. (Ανοιχτά όλο το χρόνο, χειμώνα μόνο Παρασκευή– Κυριακή, σε γιορτές και αργίες – Τηλ. 24230 86082).
Πινακωτή Πινακωτή, Πινακάτες
Μόλις 7 χιλιόμετρα χωρίζουν τις κοσμοπολίτικες Μηλιές από τις γαλήνιες Πινακάτες που κρατούν χαμηλό προφίλ όλο το χρόνο. Με ολοένα και περισσότερα από τα υπέροχα αρχοντικά τους να αναπαλαιώνονται, διαθέτουν μία από τις γραφικότερες πλατείες, πάνω στην οποία σε ένα κτήριο του 1895, το εστιατόριο Πινακωτή Πινακωτή προσφέρει προσεγμένη πηλιορείτικη κουζίνα με έμφαση στα μαγειρευτά. Σπεσιαλιτέ όπως ο κόκορας κρασάτος όπου οι ντόπιες, χειροποίητες χυλοπίτες κάνουν τη διαφορά, η πάπια γεμιστή με ξινόμηλα, το χοιρινό με δαμάσκηνα, το τρυφερό μοσχαράκι με κάστανα και το απίθανο αρνάκι με σύκα γεμισμένα με κατσικίσιο τυρί, όλα μαγειρεμένα με μαεστρία και μια δόση δημιουργικότητας, αναδεικνύουν τους καρπούς της πηλιορείτικης γης, ενώ σταθερές στο μενού είναι οι vegan και vegetarian επιλογές, όπως τα μανιτάρια φρικασέ ή τα λαζάνια με σπανάκι, κολοκύθα και τυρί από κάσιους που φτιάχνει η ιδιοκτήτρια. Συνοδεύστε τα κρέατα σούβλας όπως το κεμπάπ ή το κοντοσούβλι με τη δροσερή γεωργιανή πατζαροσαλάτα, ζεσταθείτε κοντά στο τζάκι κι αφήστε το χρόνο να κυλάει αργά και χαλαρά, όπως συμβαίνει πάντα στις Πινακάτες. (Ανοιχτά όλο το χρόνο – Τηλ. 24230 86712).
Λωτός, Άγιος Λαυρέντιος
Ένα πανέμορφο ειδυλλιακό χωριό-ησυχαστήριο με τρεχούμενα νερά, φιδωτά καλντερίμια και πέτρινα σπίτια και μια καλοφροντισμένη ταβέρνα με γεύσεις που θα θυμάστε για καιρό, όλα με την προσωπική σφραγίδα της κυρίας Φρόσως, της αξιαγάπητης μαγείρισσας που επιμελείται τα πάντα στο Λωτό μαζί με το γιο της. Στον ορισμό της φιλόξενης ταβέρνας θα βρείτε ζεστασιά, οικειότητα και γεύσεις. Γεύσεις παραδοσιακές, μελετημένες, χιλιομαγειρεμένες και τελειοποιημένες, όπως θα περίμενε κανείς από μια μαγείρισσα με 55 χρόνια εμπειρίας. Από τον πλούσιο κατάλογο δεν θα ξέρετε τι να προτιμήσετε, αφού κάθε πιάτο είναι πεντανόστιμο: κότσι χοιρινό καραμελωμένο με πετιμέζι και πορτοκάλι, παραδοσιακό σπετσοφάι και μπουμπάρι, γίδα στη λαδόκολλα να γλύφεις τα δάχτυλά σου, μοσχαράκι με κάστανα και πλάι τους πληθωρικές, περιποιημένες σαλάτες, κι απίθανο σαγανάκι φέτας με σουσάμι και μέλι. Αν δυσκολεύεστε να αποφασίσετε, προτιμήστε αυτά που η ίδια η κυρία Φρόσω θεωρεί σπεσιαλιτέ της, τη μοσχαρίσια ουρά στιφάδο ή τη μοσχαρίσια ουρά λεμονάτη στο φούρνο, που τιμούν ανελλιπώς οι εδώ και χρόνια σταθεροί πελάτες του Λωτού. (Ανοιχτά όλο το χρόνο – Τηλ. 6955 11 8669).
Μεϊντάνι – Της Νίκης, Ζαγορά
Πιο βόρεια, μια ακόμη δεινή μαγείρισσα, η κυρία Νίκη, θα σας καλωσορίσει εγκάρδια στο καλοφροντισμένο ταβερνάκι της, θα μαγειρέψει και θα σας σερβίρει σαν να ήσασταν καλεσμένοι στο σπίτι της. Στο λουλουδιασμένο μπαλκονάκι «της Νίκης» όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το αγαπημένο στέκι τους, η θέα πέρα από την καταπράσινη πλαγιά αγγίζει το Αιγαίο, ενώ στο εσωτερικό η γωνιακή ξυλόσομπα δίνει μια αίσθηση θαλπωρής. Πολύ πιθανό να δείτε να ψήνεται εκεί το ψωμί που θα έρθει στο τραπέζι μαζί τις άλλες νοστιμιές του μενού.
Εδώ, θα γευτείτε πηλιορείτικα ορεκτικά, όπως αφράτους ριγανοκεφτέδες, πρωτότυπους φτεροκεφτέδες από τρυφερούς βλαστούς φτέρης, χόρτα τσιγαριστά με αυγά μάτια που μόλις βγήκαν από το τηγάνι, ντολμαδάκια με κιμά, πανάλαφρους τηγανιτούς κολοκυθοανθούς γεμιστούς με τυρί και τις χειροποίητες πίτες της κυρίας Νίκης. Δοκιμάζοντας τα υπέροχα «μαμαδίστικα» μαγειρευτά, ειδικά την κοκκινιστή γίδα, τον τράγο που σιγομαγειρεύεται 6 ώρες στη λαδόκολλα, το κλέφτικο με τρία κρέατα, το κατσικάκι καπαμά στη γάστρα και τον τραχανά με λουκάνικο και σποράκια από καυτερά σπετζάκια, θα διαπιστώσετε ότι η κ. Νίκη είναι αυθεντία στο να μεταμορφώνει σπιτικά φαγητά σε λουκούλλεια γεύματα. (Ανοιχτά όλο το χρόνο – Τηλ. 24260 22626).
Γιάννης Ο Γερμανός, Νεοχώρι
Το χωριό με τη μεγάλη πλατεία που αγναντεύει τον Παγασητικό, μπορεί να μη συγκαταλέγεται στα δημοφιλέστερα του Πηλίου, αλλά για τους λάτρεις του εκλεκτού και σωστά ψημένου κρέατος, η διαδρομή ως το πανέμορφο Νεοχώρι είναι μονόδρομος. Το όνομα «Γιάννης ο Γερμανός» – παρατσούκλι του ιδιοκτήτη – αποτελεί εγγύηση για τα ζουμερά, καλοψημένα κρέατα στα κάρβουνα και στη σούβλα, που ετοιμάζει ο ίδιος καθημερινά μεσημέρι-βράδυ. Το καλοκαίρι τα τραπέζια στρώνονται κάτω από τα σκιερά πλατάνια, το χειμώνα η δράση μεταφέρεται γύρω από το τζάκι, και σταθερά η γαργαλιστική μυρωδιά από το κρέας στη φωτιά σε παρασύρει να θέλεις να τα δοκιμάσεις όλα: το νοστιμότατο κοντοσούβλι και το χοιρινό κότσι, το παραδοσιακό μπουμπάρι, τα παϊδάκια και την αρνίσια σπάλα και το ζουμερό κοκορέτσι.
Ο Γερμανός φημίζεται και για την προτίμησή του στο βουβαλίσιο κρέας και πλάι στις εξαιρετικές βουβαλίσιες μπριζόλες και το ελαφρώς καυτερό λουκάνικο, ανάμεικτο από μοσχάρι και βουβάλι, η απόλυτη σπεσιαλιτέ είναι τα βουβαλίσια σουτζουκάκια, ουσιαστικά μακρόστενα μπιφτέκια, αρτυμένα και ψημένα στην εντέλεια. Θα συνοδεύσετε με δικό τους τζατζίκι και τυροκαυτερή, θα τσουγγρίσετε τα ποτήρια με ντόπιες μπύρες και οίνους και σίγουρα θα αποφασίσετε να επιστρέψετε ξανά. (Ανοιχτά όλο το χρόνο – Τηλ. 24230 55390).
Μεταξογένης, Δράκεια
Ένα ακόμη από τα λιγότερο προβεβλημένα χωριά του Πηλίου, αν και ο νέος δρόμος που συνδέει τη Δράκεια με τα Χάνια και το Χιονοδρομικό Κέντρο Αγριόλευκες φέρνει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες στο πανέμορφο χωριό, άμεσα συνδεδεμένο με τον σπουδαίο Ηπειρώτη ζωγράφο Ιωάννη Παγώνη, που έζησε εδώ και αγιογράφησε το ναό του Αγίου Γεωργίου και πολλές ακόμη εκκλησίες στο Πήλιο. Στην πανέμορφη πλατεία της, που θεωρείται η παλαιότερη όλων των πηλιορείτικων χωριών, το φιλόξενο περιβάλλον του Μεταξογένη είναι το ιδανικότερο καταφύγιο μετά το σκι ή το παιχνίδι στα χιόνια.
Ρουστίκ, ανεπιτήδευτη αλλά φροντισμένη, με τη ζεστασιά του ξύλου και του τζακιού μέσα, με τη δροσιά του αιωνόβιου πλάτανου έξω και με τεράστιες μερίδες ντόπιων σπεσιαλιτέ, η ταβέρνα Μεταξογένης έχει μόνο φανατικούς φίλους. Αυτούς που θα ξεκινήσουν με σπιτικό τσιπουράκι για την όρεξη, θα συνεχίσουν με μελωμένους γίγαντες και σαρμαδάκια, θα παραγγείλουν οπωσδήποτε το γαλοτύρι ξέροντας πως είναι ντόπιο και θα ζητήσουν την απόλυτη σπεσιαλιτέ, ζυγούρι στη γάστρα. Μιμηθείτε τους και δοκιμάστε επίσης το χοιρινό με τυριά στο πήλινο, το σπετσοφάι, τα τσιγαριστά χόρτα με αυγά μάτια και πιθανόν το καλύτερο μπουμπάρι του Πηλίου. (Ανοιχτά όλο το χρόνο – Τηλ. 24280 96015).
Ο Χαμένος Μονόκερως – The Lost Unicorn, Τσαγκαράδα
Ο Χρήστος και η Claire έχουν βάλει όλο τους το μεράκι για να φτιάξουν ένα ξενοδοχείο-κόσμημα στην πλατεία Αγίας Ειρήνης στην Τσαγκαράδα. Ένα υπέροχο cottage house που θα συναντούσατε στη βρετανική εξοχή, στεγάζεται σε ένα πετρόχτιστο κτήριο του 1890, παντρεύει τις κουλτούρες των δύο ιδιοκτητών και δείχνει απίστευτα ταιριαστό μέσα στην οργιώδη πηλιορείτικη βλάστηση. Πέρα από το υπέροχο ξενοδοχείο, το εστιατόριο αποπνέει μεγαλοπρέπεια, η μεγάλη τραπεζαρία μοιάζει να ανήκει σε κάποια ρομαντική έπαυλη, με το δάπεδο-σκακιέρα, τις ντυμένες με κόκκινο βελούδο καρέκλες, τους κρυστάλλινους πολυελαίους, τα επάργυρα κηροπήγια, το Steinway πιάνο με ουρά και το βικτωριανό τζάκι.
Σε αυτή την κομψή σάλα – ή στην κατάφυτη βεράντα το καλοκαίρι – θα δοκιμάσετε νόστιμους συνδυασμούς ευρωπαϊκής κι ελληνικής κουζίνας, όπου συχνά πρωταγωνιστούν οι πηλιορείτικοι καρποί, όπως τα ροδάκινα με ανθότυρο και βασιλικό, το ψαρονέφρι με σύκα, το καραμελωμένο χοιρινό κότσι με πατάτες dauphinoise, το αρνάκι οσομπούκο a la Cipriani, το καταπληκτικό μοσχαρίσιο φιλέτο με σάλτσα άγριων μανιταριών ή γλυκού ροζ πιπερόκοκκου, καθώς και vegan burger, αλλά και μια υπέροχη tart tatin φυσικά με μήλα Ζαγοράς, που θα κλείσει γλυκά μια μοναδική πραγματικά βραδιά. (Λόγω των δύσκολων συνθηκών που προκάλεσε η πρόσφατη θεομηνία, το εστιατόριο όπως και το ξενοδοχείο θα λειτουργήσουν 26-29/10, 22/12 – 7/1 με σετ εορταστικό μενού. Για τη νέα χρονιά, πληροφορίες στο 24260 49930. Το εστιατόριο είναι ανοιχτό μόνο για δείπνο 19:30 – 22:30, ώρα τελευταίας παραγγελίας).
Aleka’s House Restaurant, Τσαγκαράδα
Το εξαιρετικό εστιατόριο που αναβάθμισε την εστίαση όχι μόνο στην Τσαγκαράδα αλλά και σε ολόκληρο το Πήλιο, αποτελεί πλέον γαστρονομικό τοπωνύμιο του βουνού των Κενταύρων και δικαίως ξεχώρισε ως κορυφαίος προορισμός από τη βρετανική Guardian. Όσοι όμως εδώ και 23 χρόνια δοκιμάζουν τις πεντανόστιμες δημιουργικές ερμηνείες παραδοσιακών πιάτων της Αλέκας, γνωρίζουν ήδη πως η αγάπη και το μεράκι για τη μαγειρική φαίνονται σε όλα τα πιάτα, στα οποία οι νόστιμοι καρποί του Πηλίου από το οικογενειακό κτήμα ή από ντόπιους παραγωγούς, δίνουν άλλη διάσταση.
Αφού περιπλανηθείτε στις γειτονιές της Τσαγκαράδας ή ευχαριστηθείτε βουτιές στις γύρω παραλίες, θα βρείτε το τέλειο καταφύγιο στις δύο ζεστές σάλες ή στη λουλουδιασμένη αυλή και θα ανακτήσετε δυνάμεις με θεσπέσιες γεύσεις όπως οι μαγειρεμένες σε παλαιωμένο κόκκινο κρασί μοσχαρίσιες στηθοπλευρές, το «πειραγμένο» σπετσοφάι, το περίφημο μοσχαράκι νουά κοκκινιστό με φρέσκα κι αποξηραμένα μανιτάρια ή κάστανα – σήμα κατατεθέν του εστιατορίου – και βέβαια τα καταπληκτικά κεφτεδάκια με τη συνταγή της γιαγιάς Αλέκας. Θα συνοδεύσετε με ξεχωριστές πράσινες σαλάτες, ορεκτικά σαν το ταλαγάνι με χειροποίητη μαρμελάδα σύκου και κάποια ετικέτα από την αξιοπρόσεκτη κάβα που δίνει έμφαση στους μικρούς παραγωγούς. Όσο για τα πεντανόστιμα γλυκά, όπως η μους κάστανου αυτή την εποχή, απολαύσετε τα με τα σπιτικά λικέρ και θα κλείσετε με τον ιδανικό τρόπο ένα αξέχαστο γεύμα. (Ανοιχτά όλο το χρόνο – Τηλ. 24260 49380).
Τα 5 Φ, Κισσός
Στο κρυμμένο μέσα στις οξιές και καστανιές χωριό θα έρθετε για την ιστορία του, στενά συνδεδεμένη με τον Ρήγα Φεραίο που πρωτοδίδαξε στον Κισσό, τη φημισμένη σε όλο το Πήλιο για το ξυλόγλυπτο τέμπλο, εκκλησία της Αγίας Μαρίνας και τις υπέροχες διαδρομές στα πλακόστρωτα καλντερίμια ή στα μονοπάτια που χάνονται μέσα στη φύση, οδηγώντας σε ξωκκλήσια και κοντινά χωριά. Και θα μείνετε σίγουρα για ένα πλουσιότατο γεύμα «στου Μάκη» όπως είναι αλλιώς γνωστή η ταβέρνα που άνοιξε αρχικά ως καφενείο ο παππούς του ιδιοκτήτη. Οι γαργαλιστικές μυρωδιές θα σας κάνουν να την εντοπίσετε εύκολα, από τα κρεατικά στη σούβλα ή στα κάρβουνα, ως όλα τα υπόλοιπα που ψήνονται αποκλειστικά στον ξυλόφουρνο.
Πρώτη απόδειξη το ζυμωμένο στο χέρι ψωμί που έρχεται ζεστό στο τραπέζι, με δυσκολία θα κρατήσετε λίγο για το φαγητό, ειδικά αν ξεκινήσετε με μια πλούσια σε γαλοτύρι χωριάτικη σαλάτα μέσα σε χειροποίητη φωλιά ζύμης. Από τα ορεκτικά ξεχωρίζουν τα νοστιμότατα ντολμαδάκια, οι γεμιστοί κολοκυθοανθοί και οι εξαιρετικές πίτες με φύλο ανοιγμένο στο χέρι, ανεξαρτήτως ποια θα έχει ετοιμαστεί τη μέρα που θα βρεθείτε στα 5Φ, δοκιμάστε την οπωσδήποτε. Το ίδιο και το καλοψημένο κοκορέτσι και κυρίως τα μαγειρευτά της γάστρας που βρίσκεται μόνιμα στον ξυλόφουρνο, άλλοτε με προβατίνα και πατάτες, άλλοτε με μοσχαράκι με κάστανα ή με κρασάτο κόκορα και γιουβέτσι. Όλα δικαιώνουν την εξαιρετική φήμη ενός μαγαζιού 64 ετών. (Ανοιχτά όλο το χρόνο – Τηλ. 24260 31266).
Διαβάστε ακόμα:
Οι παντοτινοί γαστρονομικοί θησαυροί του Πηλίου